Kulttuuritähdet on ajankohtainen kulttuurikritiikin sivusto.

Näillä sivustoilla arvostellaan ja esitellään tarjontaa kulttuurin monilta eri aloilta sekä päivitetään myös päivittäin uusimmat uutiset kulttuurista.

Kulttuuritähdet-sivuston antamien tähtien avulla selvität nopeasti ja helposti mm. mikä taidenäyttely on nähtävä, mikä uutuuskirja luettava, mikä teatteriesitys on koettava ja mitä ensi-iltaan tulevia elokuvia ei kannata jättää katsomatta.

Kulttuuritähdet-sivustot tuottaa ja toimittaa:

Freelance-toimittaja-valokuvaaja ja Suomen Arvostelijain Liiton jäsen
Marko Kilpilampi

Uusimmat arvostelut (luettavissa sivun yläpalkin kautta klikkaamalla)

DVD-ELOKUVAT:
Downsizing

TEATTERI:
Tuhansien ämpäreiden maa (Uusi Iloinen Teatteri)

DVD-ELOKUVAT:
Lady Macbeth

DVD-ELOKUVAT:
Viulisti

DVD-ELOKUVAT:
Kaikki oikein

DVD-ELOKUVAT:
Miami

TEATTERI:
Masennuskomedia (Kansallisteatteri)

TEATTERI:
Arki ja kauhu (Q-teatteri)

ELOKUVA:
Kirjallinen piiri perunankuoripaistoksen ystäville

ELOKUVA:
Minä, Simon

ELOKUVA:
Rambage: Iso kohtaa isomman (3D)

ELOKUVA:
BPM (beats per minute)

TEATTERI:
Rakastunut Shakespeare (Helsingin Kaupunginteatteri)

TEATTERI:
Täällä Pohjantähden alla osa 2 (Lahden kaupunginteatteri)

TEATTERI:
Älä pukeudu päivälliselle (Helsingin Kaupunginteatteri)

TEATTERI:
Egenmäktigt förfarande (Lilla Teatern)

TEATTERI:
Ei kiitos! (Helsingin Kaupunginteatteri)

TEATTERI:
Erottaja 1917-18 (Teatteri Avoimet Ovet)

TEATTERI:
Stockmann, Stockmann (Svenska Teatern)

DVD-ELOKUVAT:
Idän pikajunan arvoitus

Yhteystiedot

Lehdistötiedotteet ja kutsut pyydetään
lähettämään sähköpostitse:

kulttuuritahdet@gmail.com

Muu materiaali ja arvostelukappaleet pyydetään lähettämään perinteisesti postitse osoitteeseen:

Kulttuuritähdet
Marko Kilpilampi
Arkadiankatu 8 C 19
00100 Helsinki

Kulttuuritähdet-sivusto ei vastaa tilaamatta lähetetyistä arvosteluista/jutuista tai lähetetyistä materiaaleista.


Copyright
© Kulttuuritähdet 2018

Teatteriala palkitsi ansioituneita Thalia-juhlassa

Share |
11.04.2018

esirippu.jpg

Thalia-juhlassa jaettiin 13 eri teatterialan palkintoa. Niiden jakajina on 10 teatterijärjestöä.

Perinteisten tunnustusten rinnalla on tänä vuonna myös kaksi uutta palkintoa, Voimavara- ja Yhteisvoima-palkinnot. Yhdelle ihmiselle jaettavan Voimavara-palkinnon sai Helsingin kaupunginteatterin yleisötyöntekijä Jenny Jumppanen ja työyhteisölle suunnattu Yhteisvoima meni tällä kertaa Porin Teatterin lavastamon työporukalle.

Pisin historia on Vuoden Teatteriteko -palkinnolla, joka myönnettiin tänä vuonna Outi Alanko-Kahiluodolle, Sanna Lauslahdelle ja Silvia Modigille. Kansanedustajat palkittiin asiantuntevasta taiteen puolesta puhumisesta ja aloitteista taiteilijoiden toimintaolosuhteiden parantamiseksi.

Vuoden teatteriksi valittiin Zodiak – Uuden tanssin keskus. Zodiak saa tunnustusta vahvasta taiteilijapolitiikastaan, joka tukee tekijöitä ammattillisessa kehittymisessä ja tarjoaa mahdollisuuksia verkostoitumiseen kotimaassa ja kansainvälisesti edistäen näin taiteilijoiden työllisyyttä.

Vuoden teatterinäyttelijäksi on valittu Antti Laukkarinen, jonka viimeisimmistä roolitöistä on säväyttänyt etenkin päärooli Teatteri Telakan Hullussa. Eri kaupunginteattereissa työskennelleen näyttelijän kotipesiä ovat olleet myös Nälkäteatteri ja Yövieraat-teatteriryhmä.

Suomen Näyttelijäliiton jäsenäänestyksessä Antti Laukkarisen valintaa perustellaan paitsi tunneälykkäällä näyttelijäntaidolla myös kyvyllä luoda myönteistä työilmapiiiriä ympärilleen.

Kolme Säde-palkintoa jaettiin ansioituneille esityssunnittelijoille. Ville Seppänen pokkasi Valosäteen Espoon kaupunginteatteriin tehdyn teoksen Seuraavat 500 vuotta valosuunnittelusta. Seppäsen lavastukseen integroima valo osallistuu aktiivisesti vahvan tilavaikutelman muokkaamiseen. Ville Seppänen sai Säde-palkinnon jo toistamiseen, aikaisemmin hänelle on myönnetty Kuva-Säde (Broken Heart Story, 2011). Tämän vuoden Äänisäteen saivat Tuomas Norvio ja Mikko Perkola Zodiakiin tehdyn Licking Things -teoksen äänisuunnittelusta. Videosäde-palkinnon ansaitsi Sanna Malkavaara Turun kaupunginteatterin Kybersielujen videosuunnittelusta.

Lavastaja Kaisa Rasilalle myönnetyn Illusion-palkinnon perusteluissa puhutaan kuuntelevasta skenografiasta, jonka metodin noudattajana Rasila antaa teokselle kaiken sen vaatiman tilan ja ajan. Lavastussuunnittelijan työskentelyn keskiössä on teos, sen aihe ja sen tutkiminen, ei suunnittelija itse.

Sirkuksen lumo -palkinnon sai Kallo Collective ansioistaan fyysisen teatterin kehittämisestä ja nykyklovnerian tunnetuksi tekemisestä Suomessa ja kansainvälisesti. Balettiopistot Espooseen ja Rovaniemelle perustanut Virpi Wirlander-Asplund puolestaan palkittiin Tanssin ja sirkuksen maineteko -palkinnolla.

Aktiivista, avointa ja hyväksyvää teatteria peräänkuuluttava Heta Haanperä vastaanotti ohjaajapalkinnon. Oulun kaupunginteatterin vakituisena ohjaajana Haanperä on avannut laitosteatterin ovet ja tehnyt paljon yhteistyötä oululaisten kulttuuritoimijoiden ja yhteisöjen kanssa.

Dramaturgipalkinnon saanutta Anna Simbergiä kuvataan luovaksi tulisieluksi, jolla on varma dramaturginen silmä ja syvä ymmärrys yleisön tarpeista ja teatterin ehdoista. Nykyisin Wasa Teaterin dramaturgi on omistautunut myös tasa-arvokysymyksille ja ponnistellut avoimemman työkulttuurin puolesta.

Kiitos kotimaisesta näytelmästä -adressin saivat Uuden näytelmän ohjelma ja Labbetin Reko -projekti. Kummankin hankkeen tavoite on lisätä laadukkaiden kotimaisten tekstien kirjoittamista teattereille.

Teatterialan yhteinen Thalia-juhla järjestettiin KOM-teatterissa 9. huhtikuuta. Osa teatterialan palkinnoista jaetaan vuosittain, osa harvemmin. Esimerkiksi Teatterin tiedotuskeskuksen kolme palkintoa jaetaan seuraavan kerran vuonna 2019. Jotkin järjestöt jakavat palkintonsa muuna kuin juhlan ajankohtana.

(Teksti © Teatterin tiedotuskeskus)

1_KT-LOGO_500x156.jpg

22.07.2018Lehmien sielunelämä -kirja avaa kiehtovan ikkunan eläinten persoonallisuuteen
22.07.2018Suomen vanhin kirjakauppa Akateeminen Kirjakauppa vietti 125-vuotisjuhlapäivää
22.07.2018Arvostettu kevyen musiikin palkinto Iskelmä-Finlandia myönnetään 17. kerran
22.07.2018Tammerfest teki pääareenallaan kaikkien aikojen yleisöennätyksen - Ratinanniemessä juhli 29 500 festivaalivierasta
22.07.2018Downsizing - DVD-ELOKUVA-ARVOSTELU
19.07.2018Tulevana viikonloppuna Savonlinnan Oopperajuhlilla runsaasti tarjontaa
19.07.2018Musiikkia ja maalaisromantiikkaa heinäkuisessa Savossa
19.07.2018Katri Helenan sairasloma jatkuu
19.07.2018Näyttelijä Tapani Perttu on kuollut
19.07.2018Sofi Oksanen ehdolla The New Academy Prize in Literature -palkinnon saajaksi ainoana suomalaisena

Siirry arkistoon »