Kulttuuritähdet on ajankohtainen kulttuurikritiikin sivusto.

Näillä sivustoilla arvostellaan ja esitellään tarjontaa kulttuurin monilta eri aloilta sekä päivitetään myös päivittäin uusimmat uutiset kulttuurista.

Kulttuuritähdet-sivuston antamien tähtien avulla selvität nopeasti ja helposti mm. mikä taidenäyttely on nähtävä, mikä uutuuskirja luettava, mikä teatteriesitys on koettava ja mitä ensi-iltaan tulevia elokuvia ei kannata jättää katsomatta.

Kulttuuritähdet-sivustot tuottaa ja toimittaa:

Freelance-toimittaja-valokuvaaja ja Suomen Arvostelijain Liiton jäsen
Marko Kilpilampi

Uusimmat arvostelut (luettavissa sivun yläpalkin kautta klikkaamalla)

DVD-ELOKUVAT:
Varasto 2

ELOKUVA:
Johnny English iskee jälleen

ELOKUVA:
Nunna

DVD-ELOKUVAT:
BPM (beats per minute)

ELOKUVA:
Ilosia aikoja, Mielensäpahoittaja

MUSIIKKI:
Ladysmith Black Mambazo (Helsingin juhlaviikot / Huvila-teltta)

TEATTERI:
Yksi lensi yli käenpesän (Ryhmäteatteri)

ELOKUVA:
Mission: Impossible - Fallout (3D)

DVD-ELOKUVAT:
The Post

DVD-ELOKUVAT:
Downsizing

TEATTERI:
Tuhansien ämpäreiden maa (Uusi Iloinen Teatteri)

DVD-ELOKUVAT:
Lady Macbeth

DVD-ELOKUVAT:
Viulisti

DVD-ELOKUVAT:
Kaikki oikein

DVD-ELOKUVAT:
Miami

Yhteystiedot

Lehdistötiedotteet ja kutsut pyydetään
lähettämään sähköpostitse:

kulttuuritahdet@gmail.com

Muu materiaali ja arvostelukappaleet pyydetään lähettämään perinteisesti postitse osoitteeseen:

Kulttuuritähdet
Marko Kilpilampi
Arkadiankatu 8 C 19
00100 Helsinki

Kulttuuritähdet-sivusto ei vastaa tilaamatta lähetetyistä arvosteluista/jutuista tai lähetetyistä materiaaleista.


Copyright
© Kulttuuritähdet 2018

Alvar Aalto -museon kesänäyttely luo kurkistuksia Alvar Aallon asuntosuunnitteluun

Share |
10.06.2018

alvaraaltomuseo.jpg

Alvar Aalto -museon kesän päänäyttely esittelee Alvar Aallon tuotantoa asuntosuunnittelun näkökulmasta. Näyttely kertoo asumisen muutoksesta kautta vuosikymmenten ja arkkitehtuurin keinoista vastata siihen.

- ”Nykyaikaisessa yhteiskunnassa voisi ainakin teoreettisesti isä olla muurari, äiti korkeakoulun professori, tytär filminäyttelijätär ja poika jotakin vielä pahempaa. Kaikilla näillä on luonnollisesti omat vaatimuksensa eristäytyvään ajatteluun ja työskentelyyn. Nykyajan asunto on rakennettava sen mukaisesti.” Alvar Aalto, Domus 1930

Alvar Aallon työ asuntosuunnittelun parissa kantoi hedelmää muun muassa teollisuusalueiden yhteyteen kaavoitettuina asuinalueina tehtaiden työntekijöille ja johtajille, standardielementeistä hartiapankilla rakennettuina, muunneltavina pientaloina kuin uniikkeina taiteilijakoteinakin eri puolille Suomea ja maailmaa.

Jo varhain herännyt kiinnostus asunnon ja lähiympäristön väliseen suhteeseen toteutui Aallon asuntosuunnittelussa monin tavoin läpi tuotannon.

Näyttely tuo esiin Aino ja Alvar Aallon edistyksellisiä modernin asumisen ratkaisuja, kalusteita ja sisustuksia, jotka pyrkivät helpottamaan arkea ja tarjoamaan hyvän asumisen edellytyksiä kaikille, yhteiskunnallisesta asemasta riippumatta. 

Tähän liittyi 1930 -luvulla ajatus asuntoarkkitehtuurin muutoksesta osana laajempaa yhteiskunnallista kehitystä, työväenasuntojen parantamisesta naisen aseman muuttumiseen kotiäidistä työssäkäyväksi kansalaiseksi.

Työ kiteytyi Aaltojen organisoimaan vuoden 1930 Pienasuntonäyttelyyn Helsingin Taidehallissa, jossa esitellyt ratkaisut perustuivat käytännöllisyyteen, keveyteen ja joustavuuteen niin tilojen käytössä kuin kalustamisessakin.

Ihanne omakotimaisesta asumisesta, jossa perhe saattoi viljellä vihannekset omalla pihallaan, käynnisti rakennuselementtien sarjavalmisteiset kokeilut. Aallon 1940-luvulla kehittämä A-tyyppitalomallisto käsitti eri kokoisia, muunneltavia ja paikallisiin olosuhteisiin suunniteltuja viihtyisiä pientaloja.

Erilaisia rakennustyyppejä ja asuinalueita näyttelyssä edustavat muun muassa Kotkan Sunilan teollisuusalueen pienkerros- ja rivitalot, Kauttuan terassitalo 1930-luvulta sekä Rovaniemen Korkalovaaran asuinalue 1960-luvulta.Kaavoituksen keinoin toteutettu yhteys luontoon ilmeni asuinaluilla mm. jaettuina, yhteisinä pihoina ja yhteisöllisen kokoontumisen tiloina.

Runollisimmin asumisen estetiikka ja ympäröivän maiseman liittäminen osaksi kotia ilmeni kenties yksityishuviloissa, kuten Gullichsenin perheelle suunnitellussa Villa Maireassa Noormarkussa ja Pariisin lähelle rakennetussa Maison Louis Carréssa, joissa ikkunoista näkyvä luonto sai tulla osaksi sisätilojen tunnelmaa – ja matka olohuoneesta puutarhaan oli vain askeleen mittainen. 

1960-lukujen korkeaa rakentamista näyttelyssä edustavat Saksan Bremenin 22-kerroksinen Neue Vahr, Jyväskylän maamerkkinä kohoava Viitatorni ja Sveitsin Schönbühliin rakennettu asuinkerrostalo, joiden suunnittelussa keskeistä oli huoneiden sijoittelu ilmansuuntien mukaan sekä näkymät ympäröivään maisemaan.

 - ”Aallon asuntosuunnittelulle on ominaista asuntojen ja talojen hienovarainen luontoyhteys, jossa rakennus asettuu osaksi maisemaa, "porraskivet" eli siirtymät ulko- ja sisätilojen välillä sekä pyrkimys liittää myös pieniin asuntoihin oma ulkotila”, kertoo Museoviraston Sirkkaliisa Jetsonen, joka kuului Alvar Aalto -säätiön tuottaman näyttelyn työryhmään kutsuttuna jäsenenä.

Ajankuva piirtyy näyttelyssä alkuperäisten arkkitehtuuripiirustusten, kalustusten, valokuvien ja aikakauslehtien artikkelien kautta. Myös museon uudistetun perusnäyttelyn puolelta löytyy asumisen teemaan liittyvää uutta katsottavaa ja koettavaa.

Oheisohjelmistossa on opastettuja kierroksia suomeksi ja englanniksi sekä mukavaa kesätekemistä lapsille hauskojen arkkitehtuurityöpajojen muodossa. Katso lisää täältä

Näyttelyn kanssa samanaikaisesti julkaistaan Sirkkaliisa Jetsosen kirjoittama ja Jari Jetsosen valokuvista koostuva teos Alvar Aalto Homes. Asumisen ideologiaa ja toteutuneita suunnitelmia Aino ja Alvar Aallon tuotannossa luotaava teos on Rakennustiedon julkaisema. 

Julkaisu on saatavilla Alvar Aalto -säätiön museokaupoissa sekä verkkokaupassa

 

Asuntomme probleemina. Alvar Aallon asuntoarkkitehtuuria

Alvar Aalto -museon Galleriassa 16. syyskuuta asti

Avoinna ti-su klo 11-18, heinä-elokuussa ti-su klo 10-18 

1_KT-LOGO_500x156.jpg

14.10.2018Vaasassa Tikanojan taidekodissa esillä rakastettujen von Wrightin veljesten teoksia
14.10.2018Irina ja Jesse Kaikuranta vierailevat sunnuntaina Vaasassa yhteisellä konserttikiertueellaan
14.10.2018Taina Latvala kirjoittaa uuden näytelmän Vaasan kaupunginteatterille
12.10.2018Kotiin takaisin - jäähyväiset rakastetulle sukutarinalle
07.10.2018Miljoonayleisön kerännyt rikossarja palaa TV-ruutuihin entistä rajumpana - Sorjosen uudet jaksot ovat intiimejä ja äärimmäisen tunteellisia
07.10.2018Nobelin rauhanpalkinto Nadia Muradille - "Viimeinen tyttö" on koskettava omaelämäkerrallinen kertomus sodan, terrorismin ja seksiorjuuden rikkirepimästä nuoruudesta
05.10.2018Sisällisota -näyttely avataan Wäinö Aaltosen museossa 5. lokakuuta
02.10.2018Varasto 2 - DVD-ELOKUVA-ARVOSTELU
01.10.2018Ranskalaislaulaja Charles Aznavour on kuollut
01.10.2018Johnny English iskee jälleen oli viime viikonlopun katsotuin elokuva

Siirry arkistoon »