Kulttuuritähdet on ajankohtainen kulttuurikritiikin sivusto.

Näillä sivustoilla arvostellaan ja esitellään tarjontaa kulttuurin monilta eri aloilta sekä päivitetään myös päivittäin uusimmat uutiset kulttuurista.

Kulttuuritähdet-sivuston antamien tähtien avulla selvität nopeasti ja helposti mm. mikä taidenäyttely on nähtävä, mikä uutuuskirja luettava, mikä teatteriesitys on koettava ja mitä ensi-iltaan tulevia elokuvia ei kannata jättää katsomatta.

Kulttuuritähdet-sivustot tuottaa ja toimittaa:

Freelance-toimittaja-valokuvaaja ja Suomen Arvostelijain Liiton jäsen
Marko Kilpilampi

Uusimmat arvostelut (luettavissa sivun yläpalkin kautta klikkaamalla)

TEATTERI:
Maailmanlopun Revyy (Suomen Komediateatteri)

ELOKUVA:
A Prayer Before Dawn

ELOKUVA:
Olavi Virta

ELOKUVA:
Mamma Mia! Here we go again

TEATTERI:
Kaikki mieheni (Aleksanterin teatteri)

DVD-ELOKUVAT:
Rambage: Iso kohtaa isomman

DVD-ELOKUVAT:
Joulumaa

TEATTERI:
Sirkus Finlandia 2018

DVD-ELOKUVAT:
Varasto 2

ELOKUVA:
Johnny English iskee jälleen

ELOKUVA:
Nunna

DVD-ELOKUVAT:
BPM (beats per minute)

ELOKUVA:
Ilosia aikoja, Mielensäpahoittaja

MUSIIKKI:
Ladysmith Black Mambazo (Helsingin juhlaviikot / Huvila-teltta)

TEATTERI:
Yksi lensi yli käenpesän (Ryhmäteatteri)

ELOKUVA:
Mission: Impossible - Fallout (3D)

DVD-ELOKUVAT:
The Post

DVD-ELOKUVAT:
Downsizing

TEATTERI:
Tuhansien ämpäreiden maa (Uusi Iloinen Teatteri)

DVD-ELOKUVAT:
Lady Macbeth

DVD-ELOKUVAT:
Viulisti

DVD-ELOKUVAT:
Kaikki oikein

DVD-ELOKUVAT:
Miami

Yhteystiedot

Lehdistötiedotteet ja kutsut pyydetään
lähettämään sähköpostitse:

kulttuuritahdet@gmail.com

Muu materiaali ja arvostelukappaleet pyydetään lähettämään perinteisesti postitse osoitteeseen:

Kulttuuritähdet
Marko Kilpilampi
Arkadiankatu 8 C 19
00100 Helsinki

Kulttuuritähdet-sivusto ei vastaa tilaamatta lähetetyistä arvosteluista/jutuista tai lähetetyistä materiaaleista.


Copyright
© Kulttuuritähdet 2018

Ylen Pride-viikon ohjelmisto puolustaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia

Share |
29.06.2018

sateenkaarilippu2.jpg

Pride-viikolla Yle julkaisee useita seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien toteutumista tukevia ohjelmia; dokumentteja, draamaa ja elokuvia.

Eri puolilla Eurooppaa Pride-tapahtumia on järjestetty kesäkuun ajan, Suomessa Helsinki Pride järjestetään 25.6.–1.7.2018. Televisioesitysten lisäksi ohjelmat löytyvät Areenan Pride-paketissa.

Kaapista ulos (Ut av skapet) (Areenassa)
7-osainen dokumenttisarja seuraa viittä nuorta homoseksuaalia, jotka prosessoivat seksuaalisuuttaan ja kuinka avoimia he ovat sen suhteen.

Helvetin homo (Jävla homo) (Areenassa)
Viisiosaisessa dokumenttisarjassa pohditaan, miksi Norjassa on edelleen niin vaikeaa olla homo. Gisleä alkaa aina jännittää, kun hänen rakkaansa tarttuu häntä kädestä. Syy on se, että he ovat molemmat miehiä.

Kaapista ulos (I'm Coming Out) (Areenassa)
Homoseksuaalisuus poistui Britannian rikoslaista noin 50 vuotta sitten, mutta yhä monet nuoret kokevat vaikeaksi elää avoimesti homoina. Teini-ikäiset Ross ja Owen taltioivat videopäiväkirjalle ajatuksiaan niinä tärkeinä kuukausina, jolloin päättävät tulla kaapista ja kertoa totuuden itsestään vanhemmilleen ja koko maailmalle.

Eka gay-kesäni S1 (Areenassa)
(Our First Gay Summer) Kahdeksanosaisessa sarjassa kolme parikymppistä nuorukaista lähtee kesäksi Mykonokselle, joka on sateenkariväen suosima lomakohde. Kaikki ovat vasta hiljattain tulleet ulos kaapista ja kotoisin pieniltä paikkakunnilta, joiden homokulttuuri olematonta. Kesän ajan juhlitaan, tehdään töitä, pohditaan omaa identiteettiä, testataan omaa vetovoimaa ja tutustutaan piirien käytöskoodeihin.

Suuryritykset osoittavat Pride-sympatiaa sateenkaarilipulla – tutkija peräänkuuluttaa myös konkreettisia tekoja (Radio Suomi Helsinki, kuuntele Areenassa)
ajavatko yritykset aidosti tasa-arvon asiaa vai kalastellaanko pride-sympatialla vain taloudellisia pikavoittoja? Vesa Marttisen jututettavana on kasvatussosiologian dosentti, sukupuolentutkimuksen alan vanhempi tutkija Jukka Lehtonen.

Kaksi tarinaa rakkaudesta (12) (Man in an Orange Shirt) (Areenassa) (TV1 ti 26.6. klo 22.00)
Todellista rakkautta on joskus vaikea löytää ja on traagista, jos tunteen joutuu kieltämään. Brittidraaman kaksi erillistä rakkauskertomusta miesten välisestä rakkaudesta kuvaavat hienosti siitä, miten maailma on muuttunut kuuden vuosikymmenen aikana, ja mitä se merkitsee aiemmin kielletyille tunteille.

50 Shades of Gay (Rupert Everett’s Shades of Gay) (Areenassa) (Teema ke 27.6. klo 23.00)
Homoseksuaalisuus laillistettiin Iso-Britanniassa 50 vuotta sitten. Brittinäyttelijä Rupert Everett pohtii dokumentissaan mitä on saavutettu ja mitä menetetty, kun homoseksuaalit ovat tulleet kaapista ulos. Onko esimerkiksi heteroseksuaalisen avioliittoinstituution ja ydinperhemallin kopioiminen ollut hyvä idea?

pride_juliste.jpg

Kino: Pride (12) (Teema ja Areena pe 29.6. klo 23.20 alkaen)
(Iso-Britannia 2014) Tositarinaan perustuva komediallinen draamaelokuva sijoittuu 1980-luvun Britanniaan, missä hiilikaivosten työläiset asettuivat Margaret Thatcheria vastaan pitkässä ja katkerassa lakossa. Vuoden 1984 Pride-paraatissa Lontoossa kaksi osallistujaa keräsi rahaa lakkolaisten tueksi, ja pian syntyi kokonainen kansanliike, lesbot ja homot kaivostyöläisten tukena. Pari vuotta myöhemmin kaivostyöläisten liitto oli ajamassa seksuaalivähemmistöjen oikeuksia Britannian työväenpuolueen puolueohjelmaan.

Pride-kulkue 2018 (Teema ja Areena suora lähetys la 30.6. klo 12.45-14.15 (uusinnat Teemalla ke 4.7. klo 23.10 ja to 5.7.2018 14.15), tallenne areenassa pian suoran lähetyksen jälkeen)
Kaikki mukaan Pride-huumaan! Ylen kautta aikojen ensimmäisessä Pride-lähetyksessä Rosa Kettumäen ja Sean Ricksin vieraina ovat mm. tubettajatähti Tuure Boelius, Jani Toivola, sukupuolensa korjannut Alexander Saloranta ja Jan Vapaavuori. Kulkuetunnelmaa lähetykseen välittävät Kioskin Essi Lamppu ja Emma Karasjoki.

Kino: Priscilla - aavikon kuningatar (S)(Areena la 30.6. klo 06.00) (Teema la 30.6. klo 22.00)
(The Adventures of Priscilla, Queen of the Desert, Australia 1994). Kolmen drag-artistin matka kulkee Australian aavikon halki Abban ja discon tahdissa. Elokuva oli 1990-luvun suuria yllätyshittejä, ja se on kahdessa vuosikymmenessä sekä säilyttänyt tuoreutensa että vakiinnuttanut asemansa modernina LGBT-klassikkona.

Pääosissa nähdään Hugo Weaving ja Guy Pearce kansainvälisissä läpimurtorooleissaan sekä karismaattinen Terence Stamp yhdessä uransa parhaista suorituksista. Elokuva on myös osa Teeman kesälauantaiden musikaalisarjaa.

(Teksti ©  Yle)

 

1_KT-LOGO_500x156.jpg

12.11.2018Mitä Suomi luki lokakuussa 2018? - katso lista
12.11.2018Juice-elokuvaa juhlitaan Kuopiossa ja Tampereella
12.11.2018Antti Tuuri kirjailijavieraana Lahden pääkirjastossa
12.11.2018Like julkaisee jatkossa Fingerpori-sarjakuvat
12.11.2018Emma Gaala julkisti ensimmäisiä esiintyjiään
12.11.2018Suosittuja radioääniä siirtyy Ylen A-studion juontajiksi
12.11.2018Bohemian Rhapsody oli viime viikonlopun katsotuin elokuva
05.11.2018Savoy-teatterin juhlakausi huipentuu uuden vuoden konserttiin vuoden viimeisenä iltana
05.11.2018Suomen suurin hyväntekeväisyyskampanja huipentuu tällä viikolla - nyt kerätään vuoden vaikuttavin hyväntekeväisyyspotti
05.11.2018ToosaTV palaa kahden vuoden tauon jälkeen televisioon 6. marraskuuta alkaen

Siirry arkistoon »