Kulttuuritähdet on ajankohtainen kulttuurikritiikin sivusto.

Näillä sivustoilla arvostellaan ja esitellään tarjontaa kulttuurin monilta eri aloilta sekä päivitetään myös päivittäin uusimmat uutiset kulttuurista.

Kulttuuritähdet-sivuston antamien tähtien avulla selvität nopeasti ja helposti mm. mikä taidenäyttely on nähtävä, mikä uutuuskirja luettava, mikä teatteriesitys on koettava ja mitä ensi-iltaan tulevia elokuvia ei kannata jättää katsomatta.

Kulttuuritähdet-sivustot tuottaa ja toimittaa:

Freelance-toimittaja-valokuvaaja ja Suomen Arvostelijain Liiton jäsen
Marko Kilpilampi

Uusimmat arvostelut (luettavissa sivun yläpalkin kautta klikkaamalla)

TEATTERI:
Pullo cavaa ja aurinkoa (Helsingin Kaupunginteatteri)

TEATTERI:
Hinta (Helsingin Kaupunginteatteri)

TEATTERI:
Julia & Romeo (Kansallisteatteri)

TEATTERI:
Korjaamo (Kansallisteatteri)

TEATTERI:
Lemminkäinen (Kansallisteatteri)

TEATTERI:
Maailmanlopun Revyy (Suomen Komediateatteri)

ELOKUVA:
A Prayer Before Dawn

ELOKUVA:
Olavi Virta

ELOKUVA:
Mamma Mia! Here we go again

TEATTERI:
Kaikki mieheni (Aleksanterin teatteri)

DVD-ELOKUVAT:
Rambage: Iso kohtaa isomman

DVD-ELOKUVAT:
Joulumaa

TEATTERI:
Sirkus Finlandia 2018

DVD-ELOKUVAT:
Varasto 2

ELOKUVA:
Johnny English iskee jälleen

ELOKUVA:
Nunna

DVD-ELOKUVAT:
BPM (beats per minute)

ELOKUVA:
Ilosia aikoja, Mielensäpahoittaja

MUSIIKKI:
Ladysmith Black Mambazo (Helsingin juhlaviikot / Huvila-teltta)

TEATTERI:
Yksi lensi yli käenpesän (Ryhmäteatteri)

ELOKUVA:
Mission: Impossible - Fallout (3D)

DVD-ELOKUVAT:
The Post

DVD-ELOKUVAT:
Downsizing

TEATTERI:
Tuhansien ämpäreiden maa (Uusi Iloinen Teatteri)

DVD-ELOKUVAT:
Lady Macbeth

DVD-ELOKUVAT:
Viulisti

DVD-ELOKUVAT:
Kaikki oikein

DVD-ELOKUVAT:
Miami

Yhteystiedot

Lehdistötiedotteet ja kutsut pyydetään
lähettämään sähköpostitse:

kulttuuritahdet@gmail.com

Muu materiaali ja arvostelukappaleet pyydetään lähettämään perinteisesti postitse osoitteeseen:

Kulttuuritähdet
Marko Kilpilampi
Arkadiankatu 8 C 19
00100 Helsinki

Kulttuuritähdet-sivusto ei vastaa tilaamatta lähetetyistä arvosteluista/jutuista tai lähetetyistä materiaaleista.


Copyright
© Kulttuuritähdet 2018

Saana Sassali on Tangokuningatar 2018

Share |
15.07.2018

tangomarkkinat2016.jpg

Tämän vuoden Tangokuningattareksi valittiin Saana Sassali. Helsinkiläinen Sassali lauloi Tangokuningatar Finaalissa kappaleet ”Yö saaristossa”, ”En kasvojas muista” sekä tämänvuotisen sävellys- ja sanoituskilpailun voittajatangon ”Kel onni on”.

L1005973.jpg

Kuva © Slava Vinokurov / Seinäjoen Tangomarkkinat

Seinäjoen Tangomarkkinoiden Tangolaulukilpailun toinen kohokohta koettiin lauantaina 14.7., kun kuusi kilpailijaa tavoitteli Tangokuningattaren kultaista kruunua. Seinäjoen tunnelmallinen Kisa-Areena tarjosi uljaat puitteet tunteikkaalle finaalille. Tänään ei menty hiljaa yössä, vaan kovaa keskikesän tulisessa illassa.

Finaaliin juontajat, Kaj Kunnas ja Susanna Heikki, avasivat illan esittelemällä esiintymisjärjestyksessä lavalle saapuneet kilpailijat. Hanna Hirvonen, Kia Heiskanen, Nina Åkerman, Raisa Laine, Virpi Piippo ja Saana Sassali saavat esitettäväkseen kilpailun ensimmäisellä kierroksella itse valitsemansa kappaleet.

Toisella kierroksella tultaisiin kuulemaan Tangokuningas Finaalin tapaan Meidän Tango -kyselyn toivotuimpia tangoja. Kappaleiden välissä kilpailijoiden haastattelijana toimii Tangokuningatar Maria Tyyster.

Yleisölle esiteltiin myös Tangolaulukilpailun tuomaristo. Martti Haapamäen johtaman tuomariston muodostavat tänä vuonna säveltäjä-muusikko-levytuottaja Esa Nieminen, vuonna 1993 Tangoprinsessaksi kruunattu suosikkilaulaja Heidi Kyrö, 30-vuotista Tangokuningasvuottaan juhliva Kari Piironen sekä musiikkitoimittaja Tarja Närhi.

Illan orkesterina toimi tuttuun tapaan Mika Toivasen johtama Seinäjoen Komia Tango-orkesteri. Ja nimensä mukaisesti se komeasti soikin, kun Tangokuningatar Finaali julistettiin avatuksi ja ”La Cumparsita” kajahti Areenalla Kunkkutrion – Kyösti Mäkimattilan, Jukka Hallikaisen ja Kari Hirvosen – hoitaessa laulupuolen. Kolme erilaista kuninkaallista ääntä virittivät tunnelman äärimmilleen.

Ensimmäisenä kilpailijana lavalle nousi Hanna Hirvonen Joe Rixnerin säveltämällä ja Lauri Jauhiaisen sanoittamalla kappaleella ”Sinitaivas”. 

- ”Siinä on koko elämän kirjo ja kaari. Vaikka ottaa pikkuisen pannuun, on toiveikkuutta olemassa.” Hirvonen kertoi kappaleesta.

- ”Tässä tangossa on rauhaisa, seesteinen, jopa hieman virsimäinen vaikutelma. Hanna selvisi hienosti.” Martti Haapamäki kommentoi.

Seuraavaksi kuultiin Kia Heiskasen tulkitsema, Kaj Chydeniuksen ja Anu Kaipaisen, ”Nuoruustango”. 

- ”Minun mielestäni Nuoruustango on sellainen, että sitä voi tulkita niin nuori kuin vanhakin sielu. Ei ole oikeaa eikä väärää tyyliä.” Heiskanen kertoi.

- ”En voisi tällä hetkellä keksiä ketään toista tulkitsemaan nuoruutta kuin sinä.” kuvaili Tarja Närhi.

Kolmantena esiintyi Nina Åkerman. Hän esitti Rauli Nordbergin ja Ari Mannelinin kappaleen ”Tule luoksein, iltarusko”. 

- ”Tämä on voimakappaleeni.” kuvaili Åkerman valintaansa.

- ”Esitys toi väristyksiä. Kokemus näkyy Ninan tulkinnassa.” Kari Piironen kommentoi tulkintaa.

Åkermanin esityksen jälkeen yleisölle esiteltiin Tanssiorkestereiden SM-kilpailu SMORK:n tuore voittajayhtye Komiat.

- ”Voitto tuo paljon hyvää positiivista näkyvyyttä. Omilla keikoilla jatketaan normaalisti.” kuvaili yhtye tunnelmiaan.

Neljäntenä esiintynyt Raisa Laine oli valinnut kappaleekseen tangon ”Hernandon salaisuus”, jonka on säveltänyt Richard Adler ja Jerry Ross sekä sanoittanut Tapio Kullervo Lahtinen. 

- ”Halusin pitää hauskaa Areenalla ja Hernandon salaisuus on paras tango siihen.” Laine kertoi.

- ”Tunnelma oli energinen, temperamenttinen ja raikas.” Esa Nieminen kommentoi.

Seuraavaksi lavalle nousi Virpi Piippo tangolla ”Taas lasken tiilten päät”. Kappale on Mika Jämsän ja Kaje Komulaisen käsialaa. 

- ”Sanat peilaavat pitkälti minun elämääni.” valottaa Piippo valintaansa.

- ”Kiitos varsin tiivistunnelmaisesta kappaleesta. Heidi Kyrö kommentoi esitystä.

Ensimmäisen kierroksen viimeisenä esiintyi Saana Sassali. Hän oli valinnut kappaleekseen Roman Korepta Zbigniew’n sävellyksen ”Yö saaristossa”, johon on kirjoittanut suomenkieliset sanat Sauvo Puhtila. 

- ”Se on lapsuudesta tuttu, mielikuva kesäisestä päivästä, kun äiti ripustaa pyykkiä ja laulaa kappaletta.” Sassali kertoi kappalevalinnastaan.

- ”Saanalla on tunnistettava oma ääni, jota hän käyttää herkästi ja laaja-alaisesti.” kommentoi Martti Haapamäki.

Huikaisevan kierroksen päätteeksi tuomarit poistuivat pohtimaan päätöstään: kenen kahden Tangomatka päättyisi ja ketkä neljä jatkaisivat eteenpäin.

Tangolaulukilpailun yleisöäänestyksen tulokset julkistettiin keskiviikkona 11.7. Tangoparaatin päätteeksi. Tangokuningatar Finalisteista äänestyksen voitti Nina Åkerman. Yleisöäänestyksen tulos kerrattiin Kisa-Areenan yleisölle ennen tuomareiden puheenvuoroa.

Jännitys oli ehtinyt kasvaa Kisa-Areenalla kutkuttavaksi. Ketkä neljä olisivat askeleen lähempänä Tangokuningattaren kruunua? Tuomaristo oli valmiina paljastamaan ensimmäisen kilpailukierroksen tulokset: jatkoon etenevät Nina Åkerman kappaleella ”Yön kuningatar”, Virpi Piippo kappaleella ”Sen teen”, Saana Sassali kappaleella ”En kasvojas muista” ja Hanna Hirvonen kappaleella ”Näiden tähtien alla”.

Julkistuksen jälkeen oli aika esitellä yleisölle aikaisemmin päivällä julkistettu Tangon Sävellys- ja sanoituskilpailun voittaja. Tänä vuonna kilpailun voittajatango on ”Kel onni on”, jonka on säveltänyt Matti Paatelma ja sanoittanut Mirkka Paajanen.

Voittajakappale valittiin yhteensä 138 kilpailuun osallistuneen tangokappaleen joukosta. Palkinnon saapui jakamaan kilpailun yhteistyökuppanina toimivan Vapo Oy:n sidosryhmäjohtaja Janne Sankelo ja myyntipäällikkö Juha Kuivinen.

- ”Energiayhtiö Vapo on ollut Tangomarkkinoiden yhteistyökumppanina vuodesta 2011. Sävellys- ja sanoituskilpailussa luodaan jatkuvasti uutta musiikkia. Myös yhtiömme luo jatkuvasti uutta.” kertoi Sankelo yhteistyöstä Tangomarkkinoilla.

- ”Tango on kiehtonut aina. Tässä kappaleessa kuuluu suomalainen toiveikas kaihomieli ja ripaus Argentiinaa.” kappaleen säveltäjä Matti Paatelma kuvaili voittotangoa.

Toisen kilpailukierroksen aloitti Nina Åkerman tunteikkaasti tulkitsemalla Mika Toivasen ja Jorma Toiviaisen klassikkotangon ”Yön kuningatar”. Seuraavana esiintyi Virpi Piippo. Hän käsitteli koskettavalla otteella René Dupérén säveltämän ja Sinikka Svärdin sanoittaman kappaleen ”Sen teen”.

Kolmantena lavalle nousi Saana Sassali, joka esitti vahvasti tangon ”En kasvojas muista”. Kappaleen on säveltänyt Aarne Hartelin ja sanoittanut Jorma Toiviainen. Toisen kierroksen viimeisenä kuultiin Jussi Kyykkäsen ja Jari Latomaan kappale ”Näiden tähtien alla”, jonka versioi sähäkästi Hanna Hirvonen.

Toisen kierroksen jälkeen saapui vääjäämättä hetki, jolloin kahden kilpailijan oli määrä pudota jatkosta. Salaisuuden verho pysyi tiukasti kiinni, kun tuomaristo antoi kirjalliset palautteensa jatkoon menijöistä. Palautteen jälkeen oli aika julkistaa Superfinalistit: Virpi Piippo ja Saana Sassali.

Ennen viimeistä kierrosta lavalle nousi tuore Tangokuningas Jarno Kokko, joka mykisti yleisön upealla äänellään tulkitessaan romanttisen ”Tango Marian”.

Superfinaalissa kilpailijat esittivät Tangon Sävellys- ja sanoituskilpailun voittajatangon ”Kel onni on”. Kumpikin huikea tulkinta sai vastakaikua yleisössä. Selvästi ainakin yleisö oli jo löytänyt onnen Seinäjoen Kisa-Areenalta. Esitysten jälkeen tuomaristo antoi jälleen palautetta kuvailemalla kilpailijoiden parhaita ominaisuuksia.

Palautteen päätteeksi lavalle nousivat Viime vuoden Tangokuningatar Aino Niemi ja tuore Tangokuningas Jarno Kokko.

- ”Kun tulin lavan taakse odottamaan vuoroani, tunteet tulivat pintaan. Olen iloinen, että saan antaa toiselle sen mitä olen kokenut.” Niemi kuvaili viime hetken tuntojaan Tangokuningattarena.

Kilpailu läheni loppuaan, ja Seinäjoen Kisa-Areenalla jännitys oli tiivistynyt todelliseksi Satumaiseksi Tangon Taiaksi. Tuomariston oli aika antaa päätöksensä:

- "Vuoden 2018 Tangokuningatar on Saana Sassali."

Yleisö repesi valtaisiin aplodeihin. Ilmassa oli riemua, nautintoa ja todellista Tangohuumaa. Ja vuodatettiin Areenalla tietenkin myös Onnemme kyyneleet – yhdessä Meidän Tangon hengessä!

Teksti © Sami Skantsi / Seinäjoen Tangomarkkinat

1_KT-LOGO_500x156.jpg

07.12.2018Uuden ajan kirjasto Oodi aukesi itsenäisyyspäivän aattona
07.12.2018Mie, sie ja kaikki karjalaiset
07.12.2018Bohemian Rhapsody oli marraskuun ylivoimaisesti katsotuin elokuva
07.12.2018Antti Holma liittyy RadioPlayn tekijäkaartiin - Auta Antti! vastaa kuulijoiden kysymyksiin
07.12.2018Linnan juhlat kokosi suomalaiset jälleen television äärelle: 2,44 miljoonaa katsojaa seurasi presidentin vastaanottoa
03.12.2018Radio Helsinki laajenee Tampereelle, Ouluun ja Jyväskylään
03.12.2018Bohemian Rhapsody oli viime viikonlopun katsotuin elokuva
03.12.2018Pullo cavaa ja aurinkoa - TEATTERIARVOSTELU
03.12.2018Hinta - TEATTERIARVOSTELU
03.12.2018Julia & Romeo - TEATTERIARVOSTELU

Siirry arkistoon »