Kulttuuritähdet on ajankohtainen kulttuurikritiikin sivusto.

Näillä sivustoilla arvostellaan ja esitellään tarjontaa kulttuurin monilta eri aloilta sekä päivitetään myös päivittäin uusimmat uutiset kulttuurista.

Kulttuuritähdet-sivuston antamien tähtien avulla selvität nopeasti ja helposti mm. mikä taidenäyttely on nähtävä, mikä uutuuskirja luettava, mikä teatteriesitys on koettava ja mitä ensi-iltaan tulevia elokuvia ei kannata jättää katsomatta.

Kulttuuritähdet-sivustot tuottaa ja toimittaa:

Freelance-toimittaja-valokuvaaja ja Suomen Arvostelijain Liiton jäsen
Marko Kilpilampi

Uusimmat arvostelut (luettavissa sivun yläpalkin kautta klikkaamalla)

TEATTERI:
Maailmanlopun Revyy (Suomen Komediateatteri)

ELOKUVA:
A Prayer Before Dawn

ELOKUVA:
Olavi Virta

ELOKUVA:
Mamma Mia! Here we go again

TEATTERI:
Kaikki mieheni (Aleksanterin teatteri)

DVD-ELOKUVAT:
Rambage: Iso kohtaa isomman

DVD-ELOKUVAT:
Joulumaa

TEATTERI:
Sirkus Finlandia 2018

DVD-ELOKUVAT:
Varasto 2

ELOKUVA:
Johnny English iskee jälleen

ELOKUVA:
Nunna

DVD-ELOKUVAT:
BPM (beats per minute)

ELOKUVA:
Ilosia aikoja, Mielensäpahoittaja

MUSIIKKI:
Ladysmith Black Mambazo (Helsingin juhlaviikot / Huvila-teltta)

TEATTERI:
Yksi lensi yli käenpesän (Ryhmäteatteri)

ELOKUVA:
Mission: Impossible - Fallout (3D)

DVD-ELOKUVAT:
The Post

DVD-ELOKUVAT:
Downsizing

TEATTERI:
Tuhansien ämpäreiden maa (Uusi Iloinen Teatteri)

DVD-ELOKUVAT:
Lady Macbeth

DVD-ELOKUVAT:
Viulisti

DVD-ELOKUVAT:
Kaikki oikein

DVD-ELOKUVAT:
Miami

Yhteystiedot

Lehdistötiedotteet ja kutsut pyydetään
lähettämään sähköpostitse:

kulttuuritahdet@gmail.com

Muu materiaali ja arvostelukappaleet pyydetään lähettämään perinteisesti postitse osoitteeseen:

Kulttuuritähdet
Marko Kilpilampi
Arkadiankatu 8 C 19
00100 Helsinki

Kulttuuritähdet-sivusto ei vastaa tilaamatta lähetetyistä arvosteluista/jutuista tai lähetetyistä materiaaleista.


Copyright
© Kulttuuritähdet 2018

Jenni Vartiainen ja Jurek tekivät vuoden biisin 2018

Share |
06.09.2018

Jenni-Vartiainen-12-12-201630174.jpg

Jenni Vartiaisen ja Jurek Reunamäen säveltämä ja sanoittama Turvasana on palkittu Suomen Musiikkikustantajat ry:n Vuoden biisinä. Valinnan esiraadin asettamista 19 finaaliehdokkaasta teki kansanedustaja Silvia Modig. Vuoden biisin ovat kustantaneet Kaiku Songs ja Jenique Oy.

Katso kappaleen video täältä

Vuoden vientitekona palkittiin Axel Ehnström hänen pitkäjänteisestä työstään Saksan markkinalla. Music Finlandin tekemien ehdotusten perusteella vientiteon valitsi Musiikkikustantajat ry:n hallitus.

Jurek Reunamäki palkittiin myös Vuoden kevyen musiikin tekijänä. Vuoden taidemusiikin säveltäjä -palkinto meni tänä vuonna Kimmo Hakolalle.

Kevyen musiikin ja taidemusiikin palkinnot valittiin yhdistyksen jäsenkustantajien tekemien ehdotusten joukosta, ja valinnan suorittivat ulkopuolisista musiikin asiantuntijoista kootut raadit.

Genrevapaan kategorian palkinto sai nimekseen tänä vuonna Vuoden etnotekijät voittajiensa, Solju-yhtyeen Ulla Pirttijärven ja Hildá Länsmanin mukaisesti. Valinnan suoritti toimittaja ja Radio Helsingin sisältöjohtaja Maria Veitola.

Tilaisuuden yhteydessä luovutettiin myös tekijä- ja kustantajajärjestöjen yhteinen Vuoden raportoija –palkinto. Sen sai tänä vuonna Sinitaivas-orkesteri.

Suomen Musiikkikustantajat ry:n 2000 euron suuruiset palkinnot jaettiin keskiviikkona 5. syyskuuta viidessä eri kategoriassa. Kausi, jolta palkinnot myönnettiin, oli 1.6.2017 - 31.5.2018.

Kaikki yhdistyksen 38 jäsentä saivat ehdottaa yhtä tai useampaa henkilöä taidemusiikin säveltäjän ja kevyen musiikin tekijän palkinnon saajaksi. Samoin kustantajat saivat ehdottaa yhtä tai useampaa vuoden biisiä. Esiraatina kaikissa kolmessa sarjassa toimi Suomen Musiikkikustantajat ry:n hallitus.

Taidemusiikin palkintoraatiin kuului neljä ja kevyen musiikin tekijän valinneeseen raatiin seitsemän ulkopuolista asiantuntijaa, jotka äänestivät sähköpostin välityksellä itsenäisesti ja toisistaan tietämättä. Palkinnon sai ehdokas, joka oli saanut eniten ääniä. Finaalissa oli taidemusiikin puolella kolme säveltäjää ja kevyellä puolella peräti kaksitoista musiikintekijää.

Vuoden taidemusiikin säveltäjän valinneeseen raatiin kuuluivat Helena Hiilivirta, Heli Lampi, Harri Hautala ja Heikki Valsta. Kimmo Hakolan valintaa perusteltiin mm. seuraavasti:

”Hakola on hieno taitelija, joka ei tee kompromisseja luovan itsensä kanssa. Hänellä on vahva sisäinen näkemys ja hänen oikeaksi kokemansa lopputulos on kaikkia ulkoisia paineita tärkeämpi luovuuden lähde ja työnteon kannustin”.

Vuoden kevyen musiikin tekijäpalkinnon saajan valitsivat Samuli Väänänen, Oku Luukkainen, Jyri Lipponen, Ilkka Mattila, Tarja Närhi, Tapio Hakanen ja René Mäkinen. Jurekin voittoa kommentoitiin mm. näin:

”Rohkea ja moderni, mutta samalla vetoaa laajoihin massoihin. Jurekin lahjakkuus toimii ja häkellyttää”.

Vuoden biisin valitsi ”yksinvaltiaana” kansanedustaja Silvia Modig. Ehdokkaita oli tässä sarjassa yhdeksäntoista. Modig perustelee valintaansa seuraavasti:

”Kappale erottuu selkeästi ehdokkaista. Se on rohkea, niin sanoitukseltaan kuin soundeiltaan. Ääniaalloilla pyörii nykyään niin paljon huttua että on virkistävää kun uskalletaan vähän räväyttää. Soundimaailma biisissä on kiehtova”.

Vuoden vientitekoon yhdistyksen hallitus sai Music Finlandilta neljä ehdotusta. Axel Ehnström valikoitui voittajaksi seuraavin perusteluin:

”Axel Ehnströmin ja Elements Musicin pitkäjänteinen työ Saksan markkinalla on tehnyt Axelista tunnetun ja kysytyn biisintekijän Saksassa. Vuoden 2016 Music Finlandin popmusiikin teosvientiselvityksen tilastojen mukaan määrällisesti eniten julkaisuja saanut suomalaistekijä on jatkanut vahvasti. Ehnströmin tekemiä biisejä on striimattu yli 100 miljoonaa kertaa ja ulkomaisille artisteille varattuja/tuotannossa olevia biisejä on kymmeniä.”

Vuonna 2017 lanseeratussa genrevapaassa kategoriassa palkittiin vuoden etnotekijät. Ehdotuksia tähän kategoriaan tuli jäseniltämme seitsemän. Ehdokkaat vaihtelivat jazztekijöistä ja instrumentaalisäveltäjistä kansanvälisiin top linereihin ja indietekijöihin. Voittajan valitsi toimittaja ja Radio Helsingin sisältöjohtaja Maria Veitola:

”Rakastan Soljun musiikissa modernin urbaanin äänimaiseman ja perinteen yhdistelmää. Se vie kuuntelijan samaan aikaan universumin kaukaisiin sopukoihin ja tulee aivan iholle. Hämmästyttävä yhdistelmä eksistentialistista haikeutta ja inhimillistä lämpöä.”

Tilaisuudessa jaettiin myös musiikintekijöiden ja -kustantajien Vuoden raportoija –palkinto. Tämä musiikkialan tunnustus myönnetään ansiokkaasta toiminnasta elävän musiikin saralla. Palkinnon saaja on esimerkillisesti huolehtinut esitetyn musiikin raportoinnista Teostolle ja varmistanut työllään, että Teosto voi kohdentaa tilitykset oikein kappaleiden tekijöille.

Suomen Musiikkikustantajat ry:n palkinnot jaettiin nyt viidennen kerran ja tilaisuus järjestettiin Helsingin Dubrovnikissa.

1_KT-LOGO_500x156.jpg

12.11.2018Mitä Suomi luki lokakuussa 2018? - katso lista
12.11.2018Juice-elokuvaa juhlitaan Kuopiossa ja Tampereella
12.11.2018Antti Tuuri kirjailijavieraana Lahden pääkirjastossa
12.11.2018Like julkaisee jatkossa Fingerpori-sarjakuvat
12.11.2018Emma Gaala julkisti ensimmäisiä esiintyjiään
12.11.2018Suosittuja radioääniä siirtyy Ylen A-studion juontajiksi
12.11.2018Bohemian Rhapsody oli viime viikonlopun katsotuin elokuva
05.11.2018Savoy-teatterin juhlakausi huipentuu uuden vuoden konserttiin vuoden viimeisenä iltana
05.11.2018Suomen suurin hyväntekeväisyyskampanja huipentuu tällä viikolla - nyt kerätään vuoden vaikuttavin hyväntekeväisyyspotti
05.11.2018ToosaTV palaa kahden vuoden tauon jälkeen televisioon 6. marraskuuta alkaen

Siirry arkistoon »