Kulttuuritähdet on ajankohtainen kulttuurikritiikin sivusto.

Näillä sivustoilla arvostellaan ja esitellään tarjontaa kulttuurin monilta eri aloilta sekä päivitetään myös päivittäin uusimmat uutiset kulttuurista.

Kulttuuritähdet-sivuston antamien tähtien avulla selvität nopeasti ja helposti mm. mikä taidenäyttely on nähtävä, mikä uutuuskirja luettava, mikä teatteriesitys on koettava ja mitä ensi-iltaan tulevia elokuvia ei kannata jättää katsomatta.

Kulttuuritähdet-sivustot tuottaa ja toimittaa:

Freelance-toimittaja-valokuvaaja ja Suomen Arvostelijain Liiton jäsen
Marko Kilpilampi

Uusimmat arvostelut (luettavissa sivun yläpalkin kautta klikkaamalla)

TEATTERI:
Musta Saara (Kansallisteatteri)

DVD-ELOKUVAT:
A Prayer Before Dawn

DVD-ELOKUVAT:
Mission: Impossible - Fallout

ELOKUVA:
The Favourite

DVD-ELOKUVAT:
Mamma Mia! Here we go again

DVD-ELOKUVAT:
Love, Simon

TEATTERIARVOSTELU:
CHESS på svenska (Svenska Teatern)

DVD-ELOKUVAT:
Nunna

TELEVISO & RADIO: Uutisvuodolla näyttävä paluu

TEATTERI:
Pullo cavaa ja aurinkoa (Helsingin Kaupunginteatteri)

TEATTERI:
Hinta (Helsingin Kaupunginteatteri)

TEATTERI:
Julia & Romeo (Kansallisteatteri)

TEATTERI:
Korjaamo (Kansallisteatteri)

TEATTERI:
Lemminkäinen (Kansallisteatteri)

TEATTERI:
Maailmanlopun Revyy (Suomen Komediateatteri)

ELOKUVA:
A Prayer Before Dawn

ELOKUVA:
Olavi Virta

ELOKUVA:
Mamma Mia! Here we go again

TEATTERI:
Kaikki mieheni (Aleksanterin teatteri)

DVD-ELOKUVAT:
Rambage: Iso kohtaa isomman

DVD-ELOKUVAT:
Joulumaa

TEATTERI:
Sirkus Finlandia 2018

DVD-ELOKUVAT:
Varasto 2

ELOKUVA:
Johnny English iskee jälleen

ELOKUVA:
Nunna

Yhteystiedot

Lehdistötiedotteet ja kutsut pyydetään
lähettämään sähköpostitse:

kulttuuritahdet@gmail.com

Muu materiaali ja arvostelukappaleet pyydetään lähettämään perinteisesti postitse osoitteeseen:

Kulttuuritähdet
Marko Kilpilampi
Arkadiankatu 8 C 19
00100 Helsinki

Kulttuuritähdet-sivusto ei vastaa tilaamatta lähetetyistä arvosteluista/jutuista tai lähetetyistä materiaaleista.


Copyright
© Kulttuuritähdet 2018

Puolan elokuvaviikot järjestetään Suomessa tänä vuonna jo 40. kerran

Share |
01.10.2018

puolanlippu.png

Suomi-Puola Yhdistysten Liitto perustettiin vuonna 1977 Suomi-Puola yhdistysten kattojärjestöksi ja heti seuraavasta vuodesta 1978 lähtien Puolan elokuvaviikkojen järjestäminen on ollut tärkeä osa liiton toimintaa.

Joka syksyiset elokuvaviikot tuovat edelleen tänä päivänä cinefiilit sekä puolalaisen kulttuurin ystävät yhteen ja tarjoavat ainutlaatuisen tilaisuuden nähdä uutta puolalaista näytelmäelokuvaa eri puolilla Suomea.

Puolan elokuvaviikot avaa tänä vuonna Cannesin elokuvajuhlilla parhaasta ohjauksesta palkittu COLD WAR (Zimna Wojna). Ida-elokuvallaan maailmanmaineeseen noussut Pawel Pawlikowski palaa uusimmassa elokuvassaan 1950-luvun Eurooppaan.

Cold War on intohimoinen rakkaustarina kahden eri taustan ja luonteen omaavan ihmisen välillä. He ovat kohtalokkaan epäsopivia toisilleen, mutta kuitenkin tuomitut olemaan yhdessä. Puolaan, Berliiniin, Jugoslaviaan ja Pariisiin sijoittuva elokuva kuvaa mahdotonta rakkaustarinaa mahdottomina aikoina.

Rooleissa nähdään Tomasz Kot, Joanna Kulig, Agata Kulesza sekä ranskalaiset Jeanne Balibar ja Cedric Kahn. Marcin Masecki vastaa musiikista, jossa puolalainen kansanmusiikki kohtaa jazzin ja kasvaa Pawlikowskin käsissä yhdeksi tarinankerronnalliseksi välineeksi. Cold War nähdään myöhemmin elokuvateattereissa ympäri maan. 

Cold War  (Helsinki 1.10., Tampere 5.10., Lahti 12.10. ja Turku 20.10. Ikäraja: -K12-)

 

BIRDS ARE SINGING IN KIGALI (Ptaki spiewaja w Kigali) on ensimmäinen pakolaisteemaa käsittelevä puolalainen näytelmäelokuva. Tapahtumat sijoittuvat 1990-luvun Ruandaan. Kenttätyötä tekevä puolalainen ornitologi Anna Keller tulee sattumalta pelastaneeksi nuoren tutsi-tytön, Claudinen, kansanmurhan keskeltä ja vie tämän mukanaan Puolaan.

Saapuessaan molemmat naiset ovat henkisen haaksirikon partaalla, eikä elämä tahdo millään palata raiteilleen menneisyyden taakan ollessa liian suuri. Tarina ystävyydestä, anteeksiannosta ja luonnon parantavasta voimasta.

Pääosia esittävät Jowita Budnik ja Eliane Umuhire palkittiin roolisuorituksistaan Karlovy Varyn kansainvälisillä elokuvajuhlilla 2017. Ohjaajakaksikko Joanna Kos-Krauzen ja Krzysztof Krauzen elokuvia on säännöllisesti näytetty Puolan elokuvaviikoilla.

Ohjaajat vierailivat Helsingissä 2007. Birds Are Singing in Kigali jäi heidän viimeiseksi yhteiseksi projektiksi. Krzysztof kuoli 2014 ja Joanna joutui viimeistelemään elokuvan yksin. 

 BIRDS ARE SINGING IN KIGALI  Helsinki 2.10., Tampere 5.10. ja Turku 23.10. Ikäraja: -K12-

 

Elokuvaviikoilla nähdään tänä vuonna kaksi vahvaa elämänkertaelokuvaa. THE FASTEST (Najlepszy) perustuu kestävyysurheilija Jerzy Górskin elämäntarinaan. Hän rikkoi maailmanennätyksen triathlonin maailmanmestaruuskilpailuissa ja voitti Double Ironman-kilpailun uudella ennätysajalla 24t: 47min: 46s.

Menestys ei olisi kuitenkaan ollut mahdollista, ellei Górskilla olisi ollut rinnallaan kahta tärkeää naista.  Ensimmäisen hän menetti. Toinen innoitti häntä taistelemaan elämänsä edestä. Kansainvälisesti kuuluisan, mutta Puolassa hyvin vähän tunnetun Górskin tarina on täynnä uskomattomia ponnistuksia, hurjia laskuja ja epätavallista ihmisen voimaa.

Górskin roolissa nähdään Jakub Gierszał. Ohjaaja Lukasz Palkowski tunnetaan elokuvista, jotka saavat yleisön hullaantumaan. The Fastest palkittiinkin Gdynian elokuvajuhlilla 2017 pisimmät aplodit saaneena elokuvana. 

THE FASTEST Helsinki 3.10., Tampere 8.10. ja Lahti 13.10. Ikäraja: -K12-

 

Puolan elokuvaviikoilla on pyritty esittämään myös nuorten, vähemmän tunnettujen, ohjaajien elokuvia. SILENT NIGHT (Cicha noc) on teatteritaustaisen Piotr Domalewskin pitkä esikoiselokuva.

On jouluaatto itä-puolalaisessa maalaistalossa. Ulkomailla työskentelevä Adam saapuu odottamatta perinteiseen joulupöytään. Kukaan suuren perheen jäsenistä ei osaa epäillä Adamin paluun todellista syytä. Silent Night on klassinen esimerkki elokuvasta, jonka dramaturgia rakentuu näyttelijätyön ympärille.

Rooleissa nähdään eturivin puolalaisia näyttelijöitä kuten Dawid Ogrodnik, Arkadiusz Jakubik ja Agnieszka Suchora. ”Elokuvissa – niin puolalaisissa kuin eurooppalaisissakin – minua ovat aina liikuttaneet tarinat tavallisista ihmisistä arkielämän ongelmien keskellä ja se miten he löytävät totuuden.

Tällaisen elokuvan halusin itse tehdä ja luulen, että onnistuimme siinä.”, kertoo Domalewski. Silent Night tyhjensi pöydän Puolan kansallisissa elokuvapalkintojuhlissa 2018 voittamalla mm. parhaan elokuvan ja parhaan ohjauksen palkinnot. 

SILENT NIGHT Helsinki 4.10., Tampere 10.10., Lahti 14.10, Oulu 17.10 ja Hämeenlinna 25.10. Ikäraja: -K12-

Urheilijasankarin rinnalla toisen elämänkertaelokuvan pääosassa nähdään vahva nainen. Ohjaaja Maria Sadowskan THE ART OF LOVING (Sztuka kochania) kertoo Michalina Wislockasta, arvostetusta gynekologista ja suositun rakkausoppaan kirjoittajasta.

Katolilaisessa Puolassa Wislocka avasi puolalaisten makuuhuoneiden ovet ja teki mahdottomasta mahdollista. Taistellen konservatiivisia stereotypioita ja kaikkitietävää tietämättömyyttä vastaan, hän mullisti maan seksielämän. Kaikki yhden kirjan avulla.

Elokuva seuraa  Wislockan elämää kolmen vuosikymmenen aikana: sodanjälkeisellä 1940-luvulla, 1950-luvun stalinistisessa Puolassa ja Puolan kansantasavallassa 1970-luvulla, jolloin hänen kuuluisa kirja julkaistiin. Pääosassa nähdään Magdalena Boczarska. 

THE ART OF LOVING Helsinki 5.10., Tampere 12.10., Oulu 18.10 ja Turku 27.10. Ikäraja: -K16-

Puolan elokuvaviikot järjestetään seuraavissa kaupungeissa:

Helsinki Kino K-13 (1.-5.10.), Seinäjoki Ylistaron Matin Tupa (30.9.), Teuva Kino Kuva (4.10.) Tampere Art House Cinema Niagara (5.-6.10,.8.10.,10.10., 12.10.), Lahti Kino Iiris (12.-14.10.), Oulu Studio (17.-18.10.) Turku Logomo (20.10., 23.10., 27.10.) Hämeenlinna Museo Militaria (23.10.)

Järjestäjinä toimivat Suomi-Puola Yhdistysten Liitto ja Puolan Helsingin Suurlähetystö yhteistyössä Suomen Elokuvasäätiö sekä Suomen alueelliset elokuvakeskukset.

1_KT-LOGO_500x156.jpg

16.02.2019Superman on Daruden toinen UMK-kilpailubiisi
14.02.2019Keltainen kirjasto 65 vuotta - kohuttu ranskalaisteos kruunaa juhlavuoden
14.02.2019Iskelmä Gaalassa muistetaan Olli Lindholmia
12.02.2019Radio Suomi muistelee Olli Lindholmia tänään klo 18 alkaen
12.02.2019Yö-yhtyeen Olli Lindholm on kuollut
11.02.2019Marco Bjurströmin ohjaama Carmen hurmaa Tampereen Oopperassa ensi vuonna
11.02.2019Maria Veitola haastaa lukijat ja itsensä
11.02.2019PItääkö olla huolissaan? -ohjelma ruotii koko Suomen huolet nyt maanantaisin MTV3-kanavalla
11.02.2019Keskusteluohjelma Sannikka&Ukkola uudistuu
11.02.2019Ensimmäinen valtakunnallinen televisioviikko - kanavia vapaasti katsottavissa ja hyviä televisiotarjouksia

Siirry arkistoon »