Kulttuuritähdet on ajankohtainen kulttuurikritiikin sivusto.

Näillä sivustoilla arvostellaan ja esitellään tarjontaa kulttuurin monilta eri aloilta sekä päivitetään myös päivittäin uusimmat uutiset kulttuurista.

Kulttuuritähdet-sivuston antamien tähtien avulla selvität nopeasti ja helposti mm. mikä taidenäyttely on nähtävä, mikä uutuuskirja luettava, mikä teatteriesitys on koettava ja mitä ensi-iltaan tulevia elokuvia ei kannata jättää katsomatta.

Kulttuuritähdet-sivustot tuottaa ja toimittaa:

Freelance-toimittaja-valokuvaaja ja Suomen Arvostelijain Liiton jäsen
Marko Kilpilampi

Uusimmat arvostelut (luettavissa sivun yläpalkin kautta klikkaamalla)

TEATTERI:
Musta Saara (Kansallisteatteri)

DVD-ELOKUVAT:
A Prayer Before Dawn

DVD-ELOKUVAT:
Mission: Impossible - Fallout

ELOKUVA:
The Favourite

DVD-ELOKUVAT:
Mamma Mia! Here we go again

DVD-ELOKUVAT:
Love, Simon

TEATTERIARVOSTELU:
CHESS på svenska (Svenska Teatern)

DVD-ELOKUVAT:
Nunna

TELEVISO & RADIO: Uutisvuodolla näyttävä paluu

TEATTERI:
Pullo cavaa ja aurinkoa (Helsingin Kaupunginteatteri)

TEATTERI:
Hinta (Helsingin Kaupunginteatteri)

TEATTERI:
Julia & Romeo (Kansallisteatteri)

TEATTERI:
Korjaamo (Kansallisteatteri)

TEATTERI:
Lemminkäinen (Kansallisteatteri)

TEATTERI:
Maailmanlopun Revyy (Suomen Komediateatteri)

ELOKUVA:
A Prayer Before Dawn

ELOKUVA:
Olavi Virta

ELOKUVA:
Mamma Mia! Here we go again

TEATTERI:
Kaikki mieheni (Aleksanterin teatteri)

DVD-ELOKUVAT:
Rambage: Iso kohtaa isomman

DVD-ELOKUVAT:
Joulumaa

TEATTERI:
Sirkus Finlandia 2018

DVD-ELOKUVAT:
Varasto 2

ELOKUVA:
Johnny English iskee jälleen

ELOKUVA:
Nunna

Yhteystiedot

Lehdistötiedotteet ja kutsut pyydetään
lähettämään sähköpostitse:

kulttuuritahdet@gmail.com

Muu materiaali ja arvostelukappaleet pyydetään lähettämään perinteisesti postitse osoitteeseen:

Kulttuuritähdet
Marko Kilpilampi
Arkadiankatu 8 C 19
00100 Helsinki

Kulttuuritähdet-sivusto ei vastaa tilaamatta lähetetyistä arvosteluista/jutuista tai lähetetyistä materiaaleista.


Copyright
© Kulttuuritähdet 2018

Miljoonayleisön kerännyt rikossarja palaa TV-ruutuihin entistä rajumpana - Sorjosen uudet jaksot ovat intiimejä ja äärimmäisen tunteellisia

Share |
07.10.2018

sorjonen2018.jpg

Kuva © Fisher King

Sorjonen kertoo Lappeenrantaan muuttaneesta huippututkija Kari Sorjosesta (Ville Virtanen) ja hänen perheestään. He halusivat muuttaa Helsingistä pieneen pikkukaupunkiin, jotta Kari Sorjonen saisi enemmän aikaa perheelleen ja helpompia rikoksia ratkaistavakseen.

Kun hän aloittaa työt Vakavien rikosten erikoisyksikössä VAREssa, huomaa hän äkkiä, että idyllisen rajaseudun rikokset ovatkin koskettavampia ja hurjempia kuin milloinkaan ennen.

Sarjan pääosissa ovat muun muassa Ville Virtanen, Matleena Kuusniemi, Anu Sinisalo, Lenita Susi, Olivia Ainali jIlkka Villi.

sorjonen_20170207091216.jpg

Kuva © Fisher King

Sarjan käsikirjoittaja-ohjaaja Miikko Oikkonen kertoo, että sunnuntaina ensi-iltansa tulevasta toisesta tuotantokaudesta tuli ensimmäistä kautta monella tapaa rankempi.

–  "Toisella kaudella mennään lähemmäksi päähenkilöitä. Nyt on menty intiimimpään ja emotionaalisempaan suuntaan. Päähenkilöt joutuvat kokemaan kovia", kertoo Oikkonen.

Toisen kauden kantavana teemana on menneisyys. Sarja kertoo katsojille entistä enemmän päähenkilöiden aiemmasta elämästä, mutta myös kaikki rikokset liittyvät tavalla tai toisella menneisyyteen.

–  "Kari Sorjonen sanoo yhdessä jaksossa, että menneisyys ei ole koskaan siellä, minne me jätimme sen", kertoo Miikko Oikkonen.

Oikkosen mukaan sarjan rikokset kumpuavat yhteiskunnasta. Tyylilajiltaan sarja on edelleen nordic noir, joten siinä on synkkiä ja moraalin rajoja vahvastikin käsitteleviä piirteitä. Jokainen meistä voi joutua tekemään sellaista, mitä ei koskaan ajatellut tekevänsä.

– "Voimme näyttää hyvinvointiyhteiskunnastamme tavallisia ihmisiä, jotka lankeavat loveen. He ovat ikään kuin väärään aikaan väärässä paikassa ja voivat – kuin kuka tahansa meistä – tehdä rikoksen."

Uudetkin jaksot on monilta osin kuvattu kesällä 2017 Lappeenrannassa. Ulkokuvissa vilahtavat kaupunkilaisille tutut paikat, kuten aivan keskustassa olevan Lappeen Marian kirkko ja sen edessä oleva Marian aukio. Suuri kynttilöitä kädessään pitävien kansalaisten joukkokohtaus on kuvattu historiallisessa Linnoituksessa. Luentokohtaus puolestaan päätyi elokuvaan Lappeenrannan teknillisen yliopiston yhdessä luentosalissa.

Miikko Oikkonen kehuu kovasti lappeenrantalaisia, jotka innolla ja sankoin joukoin lähtivät mukaan avustamaan sarjan kuvauksissa. Avustajia haettiin sekä sanomalehtien, internetin että radion avulla. Jo pelkästään Linnoituksessa kuvattuun kynttiläkohtaukseen tuli yli 600 avustajaa.

–  "Olen kuvannut monessa pikkukaupungissa, enkä muista tällaista vastaanottoa kuin Lappeenrannassa", kertoo Oikkonen.

Koska Lappeenrannan keskusta sijaitsee vain noin 20 kilometrin päässä Venäjän rajasta, oli luonnollista tuoda rajan läheisyys mukaan sarjaan tälläkin tuotantokaudella.

–  "Sorjosen yksi mielenkiintoisia puolia on se, että tarina tapahtuu pienessä idyllisessä kaupungissa lähellä Venäjän rajaa, jossa Venäjä nähdään isona peikkona ja mörkönä. Mutta Sorjosessa raja ei ole pelkästään sitä. Se on myös raja, jonka takana voi olla jotain mahdollisuuksia ja toivoakin", kertoo ohjaaja-käsikirjoittaja Miikko Oikkonen.

sorjonen201802.jpg

Kuva © Fisher King

Sorjonen-sarjan ensimmäinen kausi nähtiin Yle TV 1:ssä syksyllä 2016. Sen jälkeen sarja on levinnyt eri puolille maailmaa ja saanut siellä hyvän vastaanoton. Ensimmäisen kauden esitysoikeudet on myyty 180 maahan. Tuotantoyhtiö arvelee sarjalla olleen 60–100 miljoonaa katsojaa.

–  "Maailmalta tulleissa palautteissa on kiitetty hyvää tarinaa, visuaalista maailmaa ja korkeaa tuotannon laatua. Suosiota selittää myös itärajan läheisyys, idyllinen pikkukaupunki ja lämminhenkinen perhetarina suhteessa aika mustiin rikostarinoihin", kertoo sarjan Ylelle tuottaneen Fisher King Productionin toimitusjohtaja Matti Halonen.

Käsikirjoittaja-ohjaaja Miikko Oikkosen mukaan sarjan suosio piilee kenties juuri äärimmäisissä tunteissa, joihin katsoja voi samaistua.

–  "Ihmiset ajetaan ääritilanteisiin ja ääritilanteissa ääritunteet tulevat esille. Rikosdraamassa katsojat näkevät tavallisia ihmisiä ääritilanteissa ja voivat heidän kauttaan kokea sen, mitä ihmiset siinä tilanteessa tekevät", pohtii Oikkonen.

Fisher King Productionin toimitusjohtaja Matti Halosen mukaan toisen kauden myyminen maailmalle on ollut merkittävästi ensimmäistä kautta helpompaa. Kun ensimmäisen kauden tuotantoa varjostivat rahoitusvaikeudet, on Matti Halosen mukaan kaikki tarvittava raha ollut kasassa jo ennen kuin toista kautta alettiin kirjoittaa.

–  "Ensimmäinen kausi petasi aika hyvin sen, että kiinnostus toista kautta kohtaan on aika mieletöntä."

Maailmalla Sorjonen tunnetaan nimellä Bordertown, joka suomeksi tarkoittaa rajakaupunkia. Keski-Euroopassa nähty versio on dubattu, mutta valtaosa näyttää kuitenkin alkuperäisen suomenkielisen version. Pääsy suoratoistopalveluihin, kuten Netflixiin, on tuonut sarjalle merkittävästi näkyvyyttä.

–  "Netflixin, Amazonin ja muiden vastaavien netin yli jakelevien yhtiöiden ostobudjetti liikkuu tänä vuonna noin 9 miljardissa. Me suomalaiset yritetään päästä sille jaolle myös", sanoo Fisher King Productionin toimitusjohtaja Matti Halonen.

Sorjosesta tehdään vielä ainakin yksi tuotantokausi. Alun perinkin tuotantoyhtiöllä oli tarkoitus tehdä sarja, jonka pitää kestää ainakin kolme kautta.

Päätös kolmannesta kaudesta on jo tehty, ja sitä kirjoitetaan parhaillaan. Kahdesta edellisestä tuotantokaudesta kolmas kausi tulee poikkeamaan siinä, että se kuvataan talvella.

Sorjonen saattaa jatkua vielä kolmannen kauden jälkeenkin.

–  "Sanoisin jopa, että voisi mennä pidemmällekin kuin kolme kautta", paljastaa Matti Halonen.

(Teksti ©  Yle)

Trailerin Sorjosen toisesta kaudesta voit katsoa täältä

Sorjonen uusin jaksoin Yle TV 1:ssä sunnuntaina 7.10.2018 alkaen kello 21.05.

Kaikki jaksot ovat heti sen jälkeen nähtävissä myös Yle Areenassa.

1_KT-LOGO_500x156.jpg

16.02.2019Superman on Daruden toinen UMK-kilpailubiisi
14.02.2019Keltainen kirjasto 65 vuotta - kohuttu ranskalaisteos kruunaa juhlavuoden
14.02.2019Iskelmä Gaalassa muistetaan Olli Lindholmia
12.02.2019Radio Suomi muistelee Olli Lindholmia tänään klo 18 alkaen
12.02.2019Yö-yhtyeen Olli Lindholm on kuollut
11.02.2019Marco Bjurströmin ohjaama Carmen hurmaa Tampereen Oopperassa ensi vuonna
11.02.2019Maria Veitola haastaa lukijat ja itsensä
11.02.2019PItääkö olla huolissaan? -ohjelma ruotii koko Suomen huolet nyt maanantaisin MTV3-kanavalla
11.02.2019Keskusteluohjelma Sannikka&Ukkola uudistuu
11.02.2019Ensimmäinen valtakunnallinen televisioviikko - kanavia vapaasti katsottavissa ja hyviä televisiotarjouksia

Siirry arkistoon »