Kulttuuritähdet on ajankohtainen kulttuurikritiikin sivusto.

Näillä sivustoilla arvostellaan ja esitellään tarjontaa kulttuurin monilta eri aloilta sekä päivitetään myös päivittäin uusimmat uutiset kulttuurista.

Kulttuuritähdet-sivuston antamien tähtien avulla selvität nopeasti ja helposti mm. mikä taidenäyttely on nähtävä, mikä uutuuskirja luettava, mikä teatteriesitys on koettava ja mitä ensi-iltaan tulevia elokuvia ei kannata jättää katsomatta.

Kulttuuritähdet-sivustot tuottaa ja toimittaa:

Freelance-toimittaja-valokuvaaja ja Suomen Arvostelijain Liiton jäsen
Marko Kilpilampi

Uusimmat arvostelut (luettavissa sivun yläpalkin kautta klikkaamalla)

DVD-ELOKUVAT:
The Favourite

DESIGN & RAVINTOLAT:
Yrjö Kukkapuron muotoilun klassikko Remmi-tuoli täyttää 50 vuotta

DVD-ELOKUVAT:
Olavi Virta

TEATTERI:
Siegfried (Studio Pasila)

TEATTERI:
Sammakkokuningas (Kansallisteatteri)

TEATTERI:
Harriet (Ryhmäteatteri)

TEATTERI:
Making of Lea (Kom-teatteri)

DVD-ELOKUVAT:
Johnny English Strikes Again

DVD-ELOKUVAT:
Ilosia aikoja, Mielensäpahoittaja

TEATTERI:
Kaasua, komisario Palmu! (Helsingin Kaupunginteatteri)

TEATTERI:
Sketsijengi (Peacock-teatteri)

TEATTERI:
Musta Saara (Kansallisteatteri)

DVD-ELOKUVAT:
A Prayer Before Dawn

DVD-ELOKUVAT:
Mission: Impossible - Fallout

ELOKUVA:
The Favourite

DVD-ELOKUVAT:
Mamma Mia! Here we go again

DVD-ELOKUVAT:
Love, Simon

TEATTERIARVOSTELU:
CHESS på svenska (Svenska Teatern)

DVD-ELOKUVAT:
Nunna

TELEVISO & RADIO: Uutisvuodolla näyttävä paluu

Yhteystiedot

Lehdistötiedotteet ja kutsut pyydetään
lähettämään sähköpostitse:

kulttuuritahdet@gmail.com

Muu materiaali ja arvostelukappaleet pyydetään lähettämään perinteisesti postitse osoitteeseen:

Kulttuuritähdet
Marko Kilpilampi
Arkadiankatu 8 C 19
00100 Helsinki

Kulttuuritähdet-sivusto ei vastaa tilaamatta lähetetyistä arvosteluista/jutuista tai lähetetyistä materiaaleista.


Copyright
© Kulttuuritähdet 2018

Jussi-gaalan palkituimmat elokuvat olivat Tyhjiö ja Juice

Share |
23.03.2019

Image may contain: text


Kaapelitehtaalla jaettiin vuoden 2018 parhaiden kotimaisten elokuvien Jussi-patsaat eilen perjantaina 22. maaliskuuta. Jussi-gaalaa juhlittiin rennosti ja iloisissa tunnelmissa.

Palkituin viime vuoden elokuvista oli Tyhjiö, joka keräsi neljä (4) Jussi-palkintoa: Paras elokuva, paras ohjaus (Aleksi Salmenperä), paras leikkaus (Samu Heikkilä) ja paras äänisuunnittelu (Tuomas Klaavo).

Toiseksi eniten eli kolme (3 kpl) palkintoa sai Juice, joka palkittiin parhaasta kuvauksesta (Aarne Tapola), parhaasta pukusuunnittelusta (Susse Roos) ja parhaasta maskeeraussuunnittelusta (Riikka Virtanen).

 

Parhaasta naispääosasta palkittiin Oona Airola (Oma maa).

Image may contain: 1 person, smiling, standing and drink

Kuva © Lauri Laukkanen

Parhaasta miespääosasta  palkittiin Hannu-Pekka Björkman (Ihmisen osa).

Image may contain: 1 person, standing

Kuva © Lauri Laukkanen

Image may contain: 1 person, smiling, standing

Kuva © Lauri Laukkanen

Naissivuosasta palkittiin Satu Tuuli Karhu (Ilosia aikoja, mielensäpahoittaja) ja miessivuosasta Paavo Kinnunen (Suomen hauskin mies).

Parhaan käsikirjoituksen Jussin sai Kirsikka Saari elokuvasta Hölmö nuori sydän. Parhaasta musiikista palkittiin Sanna Salmenkallio (Yrittäjä) ja parhaasta lavastussuunnittelusta Antti Nikkinen (Oma maa). 

Parhaan dokumenttielokuvan Jussin sai Virpi Suutarin ohjaama ja Oktober Oy:n tuottama Yrittäjä. Lyhytelokuva-Jussi meni elokuvalle Star Shaped Scar (ohjaajat Virpi Kunttu ja Vuokko Kunttu, tuotanto Franckforstén).

Image may contain: 2 people, people smiling, suit

Kuva © Lauri Laukkanen


Ensimmäistä kertaa jaettiin uusi, 20 000 euron arvoinen Nordisk Film -palkinto työparille Aleksi Salmenperä ja Samu Heikkilä elokuvasta Tyhjiö.

Tunnustus myönnetään elokuvantekijälle, joka on poikkeuksellisella panoksellaan viime vuoden aikana edistänyt kotimaista elokuvaa ja nostanut sen tasoa.

Raati kehuu Tyhjiötä elokuvaksi, joka on kepeä ja viisas, napakkarytminen ja kaunis, hauska ja koskettava sekä läpikotaisin hyvin näytelty.

Tuomaristoon kuuluivat tuottaja Miia Haavisto (raadin puheenjohtaja), elokuvaohjaaja Zaida Bergroth, käsikirjoittaja ja ohjaaja Jan Forsström, näyttelijä, ohjaaja ja käsikirjoittaja Peter Franzén, ohjaaja ja käsikirjoittaja Johanna Vuoksenmaa, leikkaaja Harri Ylönen ja Filmiauran puheenjohtaja Manna Katajisto.

Nordisk Film -säätiön lahjoittama tunnustuspalkinto on rahalliselta arvoltaan yksi suurimmista Suomessa jaettavista taide- ja kulttuurialan tunnustuspalkinnoista, ja suurin elokuva-alan palkinto.

Image may contain: 1 person, smiling, standing

Kuva © Lauri LaukkanenVarsinaisten Jussi-palkintojen lisäksi tunnustuksena pitkästä ja merkittävästä urasta elokuvataiteen parissa Filmiaura jakoi Betoni-Jussin monipuoliselle näyttelijälle Hannele Laurille, jonka ura ulottuu viidelle vuosikymmenelle ja jatkuu yhä vahvana.

Hän on heittäytyvä ja paneutuva, tarkka ja läsnä oleva sekä työssään aina katsojan vangitseva. Hannele Lauri on rohkea oman tiensä kulkija, kollegoiden arvostama ja suuren yleisön rakastama. Jussi-gaalassa nähtiin katkelmia useista Laurin tähdittämistä elokuvista, mm. Gabriel tule takaisin, Uuno Turhapuro armeijan leivissä, 21 tapaa pilata avioliitto, ja Varasto.

Yleisön suosikkielokuvaäänestyksen järjesti tänäkin vuonna kotimaisen elokuvan koti Elisa Viihde. Eniten yleisöääniä sai Veljeni vartija (käsikirjoitus ja ohjaus JP Siili, tuotanto Helsinki-filmi).

Palkinnon jakoivat Johannes Holopainen ja Kreeta Salminen, ja sen vastaanotti Jare Tiihonen, artistinimeltään Cheek, jonka elämään elokuva perustuu. Toiseksi eniten ääniä sai Hevi reissu, ja kolmanneksi eniten Ilosia aikoja, mielensäpahoittaja. Yleisöääniä annettiin tänä vuonna ennätysmäärä, kerrotaan Elisa Viihteeltä.

Jussi-patsaiden lisäksi ennen televisiolähetystä Filmiaura jakoi Vuoden uroteko -palkinnon elokuvateatteriketju Savon Kinoille.

Savon Kinot on perheyritys, joka on sisukkaasti taistellut tiensä Suomen kolmanneksi suurimmaksi teatteriketjuksi kansainvälisten toimijoiden tuntumaan. Neljännellä vuosikymmenennellään olevan yrityksen taustalla on ammattimaista elokuvatoimintaa jo 70 vuoden ajan, ja nykyään työntekijöitä on jo kolmannessa polvessa.

Tällä hetkellä tämä yritys ilahduttaa elokuvan ystäviä päivittäin viidessä kaupungissa ja kuudessa rakkaudella pidetyssä elokuvateatterissaan. Perheyrityksestä paikalla palkintoa vastaanottamassa olivat sisarukset Tarja Piiroinen, Sari Peltonen ja Satu Raekorpi.


Jussi-voittajat palkittiin perjantaina 22. maaliskuuta Helsingissä, Kaapelitehtaan Merikaapelihallissa, suorassa tv-lähetyksessä, joka näytettiin klo 19.30 alkaen MTV-kanavalla. 

Jussi-patsaat vuoden parhaille pitkille kotimaisille elokuville jakaa elokuva-alan ammattilaisten yhdistys Filmiaura ry. Ensimmäiset Jussit jaettiin 16.11.1944. Vuonna 1944 perustettu Jussi-palkinto on tiettävästi Euroopan vanhin elokuvapalkinto.

Jussi-ehdokkaat valitsee vuosittain vaihtuva, ammattilaisista koostuva asiantuntijaraati yhdessä Filmiauran hallituksen kanssa.

Raadissa olivat tällä kertaa mukana elokuva-alan ammattilaiset tuottaja Jani Pösö, ohjaaja Maarit Lalli, käsikirjoittaja Melli Maikkula, näyttelijät Joonas Saartamo ja Laura Malmivaara, kuvaaja Sari Aaltonen, leikkaaja Tuuli Kuittinen, säveltäjä Timo Kaukolampi, pukusuunnittelija Tiina Kaukanen, lavastusuunnittelija Christer Andersson, äänisuunnittelija Heikki Innanen, maskeeraussuunnittelija Jani Kylmälä ja elokuvakriitikko Hannu Björkbacka. Filmiauran hallituksesta raadissa olivat: Manna Katajisto, Riina Liukkonen, Minna Lampolahti, Anna Lujanen, Lauri Nurkse ja Matti Paunio. Lyhytelokuvien valinnan hetkellä jääveinä raadista poistuivat paikalta Jani Pösö, Sari Aaltonen ja Melli Maikkula.


21.06.2019Kummeli-kaksikko selostaa Prisman kassahihnan tapahtumia juhannusaattona
21.06.2019Matti Röngän rakastettu Viktor Kärppä -dekkarisarja jatkuu
21.06.2019Ihmisen kuukävelystä tulee 50 vuotta - Tintin syntymästä 90 vuotta
19.06.2019Reijo Taipaleen muistokonserttien kiertue lokakuussa
19.06.2019Aladdin oli viime viikonlopun katsotuin elokuva
14.06.2019Lukeminen on edelleen suosittu ajanviettotapa
14.06.2019Tomas Gadsin Pirulainen on kotimaisen dekkarisarjan häijy avaus
14.06.2019Palmisanon kirous on koskettava tarina suvun viimeisen pojan salaisuudesta
14.06.2019The Favourite - DVD-ELOKUVA-ARVOSTELU
13.06.2019Suomen Unescon maailmanperintökohteiden uudet verkkosivut on julkaistu

Siirry arkistoon »