Kulttuuritähdet on ajankohtainen kulttuurikritiikin sivusto.

Näillä sivustoilla arvostellaan ja esitellään tarjontaa kulttuurin monilta eri aloilta sekä päivitetään myös päivittäin uusimmat uutiset kulttuurista.

Kulttuuritähdet-sivuston antamien tähtien avulla selvität nopeasti ja helposti mm. mikä taidenäyttely on nähtävä, mikä uutuuskirja luettava, mikä teatteriesitys on koettava ja mitä ensi-iltaan tulevia elokuvia ei kannata jättää katsomatta.

Kulttuuritähdet-sivustot tuottaa ja toimittaa:

Freelance-toimittaja-valokuvaaja ja Suomen Arvostelijain Liiton jäsen
Marko Kilpilampi

Uusimmat arvostelut (luettavissa sivun yläpalkin kautta klikkaamalla)

TEATTERI: Jarkko Tamminen Show 2019 (Peacock-teatteri)

DVD-ELOKUVAT: Aquaman

DVD-ELOKUVAT: Rocketman

TEATTERI: Sapiens (Kansallisteatteri)

TEATTERI: Miitta elää! (Aleksanterin teatteri)

TEATTERI: Mielensäpahoittajan miniä (Aleksanterin teatteri)

TEATTERI: Lava-ammuntaa VI (Ryhmäteatteri)

TEATTERI: Mies, joka rakasti järjestystä (Helsingin Kaupunginteatteri)

TEATTERI:
Kaikki hienot jutut (Kansallisteatteri)

TEATTERI:
Pienet ketut (Helsingin Kaupunginteatteri)

TEATTERI:
Villahousuhäpeä (Teatteri Avoimet Ovet)

TEATTERI:
Kolmen kimppa (Helsingin Kaupunginteatteri)

ELOKUVA:
Kolme sekuntia

MUSIIKKI:
Fork Chapter I: The End (Svenska Teatern)

ELOKUVA:
Täydellinen joulu

ELOKUVA:
And Then We Danced

ELOKUVA:
Koirat eivät käytä housuja

TEATTERI:
Sirkus Finlandia 2019

ELOKUVA:
Maleficent 2: Pahan valtiatar

ELOKUVA:
Fingerpori

DVD-ELOKUVAT:
Sistersin veljekset

DVD-ELOKUVAT:
Budapestin auringonlasku

Yhteystiedot

Lehdistötiedotteet ja kutsut pyydetään
lähettämään sähköpostitse:

kulttuuritahdet@gmail.com

Muu materiaali ja arvostelukappaleet pyydetään lähettämään perinteisesti postitse osoitteeseen:

Kulttuuritähdet
Marko Kilpilampi
Arkadiankatu 8 C 19
00100 Helsinki

Kulttuuritähdet-sivusto ei vastaa tilaamatta lähetetyistä arvosteluista/jutuista tai lähetetyistä materiaaleista.


Copyright
© Kulttuuritähdet 2019

Musiikkiviennin kasvu heijastelee alan ansaintamallien muutosta

04.09.2019

Kuvahaun tulos haulle music finland logo

Musiikkialan kotimainen kokonaisarvo ja suomalainen musiikkivienti jatkavat kasvua, kertoo Music Finlandin uusin tutkimus Suomen musiikkialan talous ja vienti 2018.

Suomalaisille äänitealan yrityksille kasvua on tuottanut suoratoisto ja kansainvälisesti ovat vahvistuneet tekijänoikeuksiin tai toimijoiden välisiin suoriin sopimuksiin pohjautuvat ansaintamuodot. Musiikkiviennin arvossa näkyy selvästi startup-yritysten voimakas kasvu.

Suomen musiikkialan kokonaisarvo vuonna 2018 oli 945 miljoonaa euroa eli 1,5 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna. Elävä musiikki muodosti edelleen noin puolet alan arvosta, ja tekijänoikeuskorvausten arvo oli nyt 96 miljoonaa euroa.

Voimakkain kasvu näkyi kuitenkin äänitemyynnissä, joka oli kasvanut 11 prosenttia edellisvuodesta ja oli nyt 81 miljoonaa euroa.

Äänitemarkkina Suomessa on kasvussa nyt jo neljättä vuotta peräkkäin, erityisesti enenevän suoratoiston ansiosta. Suoratoistopalveluiden osuus äänitemarkkinasta on kasvanut nyt 85 prosenttiin.

Suomalaisen musiikkiviennin markkina-arvo oli vuonna 2018 yhteensä 78,5 miljoonaa euroa, ja se kasvoi edellisvuodesta kolmanneksella. 

Kasvu pohjaa erityisesti teknologiakentän vahvaan kasvuun, ja se näkyy nimenomaan musiikkiviennin muissa tavaroissa ja palveluissa (49,7 miljoonaa euroa), joihin luetaan esimerkiksi äänentoistoteknologian ja -laitteiden vienti sekä musiikkiteknologiaa ja -osaamista hyödyntävien startup-yritysten vientitulot.

Musiikkiviennin ydinalueita ovat elävä musiikki, äänitteet, tekijänoikeudet sekä näihin liittyvät muut tulot. Näistä arvoltaan suurin oli edellisen vuoden tapaan elävän musiikin vienti (12,8 miljoonaa euroa).

Eniten kasvua (22 prosenttia) syntyi tekijänoikeustuloissa, jotka tuloutuivat joko suomalaisten tekijänoikeusjärjestöjen kautta tai suoraan musiikkialan yrityksille. Tekijänoikeustuloja ulkomailta tuli nyt 5,7 miljoonaa euroa, ja ääniteviennin arvo oli nyt 6,5 miljoonaa euroa.

Selkeää kasvua näkyi myös muissa suomalaisten musiikinviejien saamissa vientituloissa, joihin kuuluvat esimerkiksi sävellys- ja tuotantopalkkiot, nuottimyynti, mainossopimukset sekä oheistuotteiden myynti: niiden arvo oli nyt 3,8 miljoonaa euroa.

Musiikkialan ydinalueissa yhteensä oli kasvua edellisvuoteen hiukan yli viisi prosenttia. Myös popmusiikin teosvienti kasvoi vuonna 2018, ja vuoden aikana ulkomaiset artistit julkaisivat yhteensä 76 suomalaiskirjoittajien tekemää kappaletta.

Kuvahaun tulos haulle music finland logo

Musiikkiviennin kasvussa näkyvät alan liiketoimintamalleissa tapahtuneet muutokset ja siirtymä fyysisistä, myytävistä tuotteista kohti palveluita ja oikeuksia. Suoratoiston ja startup-yritysten kasvun lisäksi tämä näkyy tekijänoikeustulojen kasvamisena ja musiikkialan muissa tuloissa. Ydinalueiden vahvuus pitää suomalaisen musiikkiviennin vakiintuneena ja noususuhdanteisena muutoksista riippumatta.

- ”Musiikkivientimme on hyvin laaja-alaista, ja potentiaalia on monilla sektoreilla, esimerkiksi teosviennissä. Tästä on hyvät mahdollisuudet jatkaa uusiin kansainvälisiin menestyksiin. Jotta saataisiin laadukkaat suomalaiset sisällöt ja palvelut kohtaamaan vielä paremmin, tarvitaan lisää eri sektorien välistä vuoropuhelua ja innovointia”, kertoo Music Finlandin toiminnanjohtaja Kaisa Rönkkö.

Suomen musiikkialan talous ja vienti 2018 -tutkimuksen tiedot keräsivät Music Finlandin tutkimuspäällikkö Merja Hottinen sekä tutkija Tuomas Ilmavirta. Raportin kokosi Merja Hottinen.

Musiikkiviennin jaottelu tehtiin musiikkiliiketoiminnan käytäntöjen perusteella vakiintuneen menetelmän mukaan: elävä musiikki, äänitteet, tekijänoikeudet, muut vientitulot sekä muut tavarat ja palvelut. Samassa yhteydessä julkaistiin tuoreimmat luvut popmusiikin teosviennistä.

Lue Suomen musiikkialan talous ja vienti 2018 -tutkimuksen raportti kokonaisuudessaan täältä.

14.01.2020Mitä Suomi lukee - Marraskuun 2019 myydyimmät kirjat
14.01.2020Vuoden 2020 Oscar-ehdokkaat julkistettiin
14.01.2020Tampereen Teatterilla 2000-luvun katsojaennätys - teatterinjohtajan toimeen 29 hakijaa
14.01.2020Oku Luukkainen aloittaa uuden Ysäri-radiokanavan juontajana
14.01.2020Oscar-gaala jälleen suorana Teemalla - Yle solmi 3 vuoden sopimuksen
14.01.2020HAMissa vieraili vuoden 2019 aikana 190 000 kävijää
14.01.2020Storytel ja A-lehdet sisältöyhteistyöhön - muun muassa Imagen ja Mondon artikkeleita kuunneltavaksi Storyteliin
14.01.2020Matti Laineen uutuusdekkari pitää pihdeissään sekä rikospomo Elias Vitikan että lukijan
14.01.2020Koskettava kuvaus sotalapsuudesta ja sotalapsen lapsena kasvamisesta
14.01.2020Frozen 2 oli viime viikonlopun katsotuin elokuva

Siirry arkistoon »