Kulttuuritähdet on ajankohtainen kulttuurikritiikin sivusto.

Näillä sivustoilla arvostellaan ja esitellään tarjontaa kulttuurin monilta eri aloilta sekä päivitetään myös päivittäin uusimmat uutiset kulttuurista.

Kulttuuritähdet-sivuston antamien tähtien avulla selvität nopeasti ja helposti mm. mikä taidenäyttely on nähtävä, mikä uutuuskirja luettava, mikä teatteriesitys on koettava ja mitä ensi-iltaan tulevia elokuvia ei kannata jättää katsomatta.

Kulttuuritähdet-sivustot tuottaa ja toimittaa:

Freelance-toimittaja-valokuvaaja ja Suomen Arvostelijain Liiton jäsen
Marko Kilpilampi

Uusimmat arvostelut (luettavissa sivun yläpalkin kautta klikkaamalla)

TEATTERI:
Harmony Sisters (Teatteri Eurooppa Neljä)

TEATTERI: Jarkko Tamminen Show 2019 (Peacock-teatteri)

DVD-ELOKUVAT: Aquaman

DVD-ELOKUVAT: Rocketman

TEATTERI: Sapiens (Kansallisteatteri)

TEATTERI: Miitta elää! (Aleksanterin teatteri)

TEATTERI: Mielensäpahoittajan miniä (Aleksanterin teatteri)

TEATTERI: Lava-ammuntaa VI (Ryhmäteatteri)

TEATTERI: Mies, joka rakasti järjestystä (Helsingin Kaupunginteatteri)

TEATTERI:
Kaikki hienot jutut (Kansallisteatteri)

TEATTERI:
Pienet ketut (Helsingin Kaupunginteatteri)

TEATTERI:
Villahousuhäpeä (Teatteri Avoimet Ovet)

TEATTERI:
Kolmen kimppa (Helsingin Kaupunginteatteri)

ELOKUVA:
Kolme sekuntia

MUSIIKKI:
Fork Chapter I: The End (Svenska Teatern)

ELOKUVA:
Täydellinen joulu

ELOKUVA:
And Then We Danced

ELOKUVA:
Koirat eivät käytä housuja

TEATTERI:
Sirkus Finlandia 2019

ELOKUVA:
Maleficent 2: Pahan valtiatar

ELOKUVA:
Fingerpori

DVD-ELOKUVAT:
Sistersin veljekset

DVD-ELOKUVAT:
Budapestin auringonlasku

Yhteystiedot

Lehdistötiedotteet ja kutsut pyydetään
lähettämään sähköpostitse:

kulttuuritahdet@gmail.com

Muu materiaali ja arvostelukappaleet pyydetään lähettämään perinteisesti postitse osoitteeseen:

Kulttuuritähdet
Marko Kilpilampi
Arkadiankatu 8 C 19
00100 Helsinki

Kulttuuritähdet-sivusto ei vastaa tilaamatta lähetetyistä arvosteluista/jutuista tai lähetetyistä materiaaleista.


Copyright
© Kulttuuritähdet 2020

Elokuva-alan tekijöiden palkinnot jaettiin Helsingissä

03.12.2019

Elokuva-alan tunnustuspalkinnot jaettiin maanantai-iltana 2. joulukuuta elokuvaohjaajien, käsikirjoittajien ja näyttelijöiden yhteisessä juhlassa Helsingissä.

Tilaisuudessa palkittiin Vuoden elokuvaohjaaja, Vuoden käsikirjoittaja ja Vuoden elokuvanäyttelijätPalkintojen saajat ovat alan ammattilaisten keskuudestaan valitsemia.

Vuoden elokuvaohjaaja 2019

Suomen elokuvaohjaajaliitto SELO ry:n jäsenet äänestivät, selkeällä ja ylivoimaisella äänten enemmistöllä, Vuoden 2019 elokuvaohjaajaksi Miia Tervon hänen esikoiselokuvastaan Aurora. Elokuvaohjaajat valitsivat Vuoden elokuvaohjaajan joukostaan nyt 16. kerran. Palkinnon luovutti SELOn puheenjohtaja Saara Cantell.

Perusteluiden mukaan Aurora on omaääninen alkuperäisteos, joka hurmaa sekä huumorillaan että koskettavuudellaan. Humaani tarina ammentaa rohkeasti omakohtaisuudesta ja onnistuu uudistamaan romanttisen komedian genreä. Kokonaisuus on hallitusti ohjattu, eheä ja kaunis.

Ohjaaja on myös ollut mukana syyskuussa ensi-iltansa saaneen Tottumiskysymys-elokuvan ohjaajakollektiivissa Kirsikka Saaren ja Elli Toivoniemen sekä Anna PaavilaisenAlli HaapasalonReetta Aallon ja Jenni Toivoniemen kanssa.

- ”Tottumiskysymyksen syntyprosessi oli erityinen: jokaisella ohjaajalla oli omassa osuudessaan taiteellinen vapaus, ja samalla kaikki toimivat yhtenäisen kokonaisuuden eteen. Onnistuimme, koska kuuntelimme toisiamme. Yhdessä ohjaaminen on haaste, mutta myös hieno mahdollisuus oppia kollegoilta uudenlaista ajattelua. Synergia antaa voimaa”, ruusuin kukitetut naiset kertovat.

Vuoden käsikirjoittaja 2019

Vuoden käsikirjoittaja -palkinto jaettiin uusin säännöin. Aiemmin jaettu Vuoden käsikirjoittajakollega -palkinto muuttui linjassa Ohjaajaliiton ja Näyttelijäliiton palkintojen kanssa Vuoden käsikirjoittaja -palkinnoksi.

Ehdokkaista saivat äänestää Käsikirjoittajien killan ja Sunklon jäsenet. Palkinnon jakoivat Käsikirjoittajien Killan puheenjohtaja Kirsi Reinola ja kiltasihteeri Daniela Hakulinen.

Palkinnon saivat Tarja Kylmä ja Manuela Infante tositapahtumiin pohjautuvasta draamasarjasta Invisible Heroes. Diplomaatti Tapani Brotherus pelasti Pinochetin juntan hirmuhallinnolta arviolta yli 2 000 poliittista pakolaista turvaan Chilessä 1973 tapahtuneen vallankaappauksen jälkeen toimien Suomen ulkopoliittisia linjauksia vastaan ja ilman virallista lupaa.

Käsikirjoittaja Tarja Kylmä itse kuvailee haastattelussa tarinan haasteellisuutta ja sudenkuoppia seuraavasti:

- “Historiankirjoitus paljastaa meille rakenteita ja motivointeja, mutta draama avaa moraalisia risteyskohtia: Mitä itse tekisit? Osaisitko erotella ne, jotka ovat hengenvaarassa niistä, jotka hyötyvät ja pelaavat omaan pussiin? Kenen puolelle asettua?”

Äänestäneet kommentoivat valintaansa rohkeudesta, tuoreesta lähestymistavasta ja vaativasta konseptista:

- ”Rohkea ja ainutlaatuinen tarina, joka tuo historialliset tapahtumat koskettavasti esille. Kokonaisuus pysyy hienosti kasassa ja antaa tilaa ajatella tarinan, henkilöiden ja juonen syvetessä. Hyvää kerrontaa parhaimmillaan.”

KAIHO Republicin Ylelle tuottama draamasarja Invisible Heroes on saanut vuoden 2019 parhaan eurooppalaisen tv-draamasarjan palkinnon Prix Europa -festivaalilla Saksan Potsdamissa.

Sarja on palkittu Hopeinen lintu -palkinnolla Etelä-Korean Soulissa kansainvälisessä Seoul International Drama Awards -kilpailussa. Lisäksi sarja on saanut tuomariston erikoispalkinnon La Rochellen Festival de la Fiction -kilpasarjassa.

Vuoden elokuvanäyttelijä

Suomen Näyttelijäliitto valitsi vuoden 2019 elokuvanäyttelijöiksi Satu Tuuli Karhun ja Mimosa Willamon.  Valinta tehtiin jäsenäänestyksellä ja he saivat yhtä paljon ääniä. Muutakin yhteistä heillä on. Molemmat ovat syntyneet vuonna 1994 ja ovat aikaisemmin Jussi-palkittuja näyttelijöitä.

Satu Tuuli Karhun roolisuoritusta Salomena Zaida Bergrothin elokuvassa Marian paratiisi luonnehditaan valovoimaiseksi ja koskettavaksi.

Hänen läsnäoloaan ja kykyään kuunnella ympäristöään kiitetään. Satu Tuuli on yhtä aikaa sekä herkkä että voimakas näyttelijä. Roolin vaatima kehityskulku ehdottomasta uskollisuudesta epäilyn heräämiseen on moniulotteinen ja kannattelee elokuvan ahdistavaa ja jännitteistä tunnelmaa erinomaisesti.

Mimosa Willamon Aurora Miia Tervon samannimisessä elokuvassa on karismaattinen roolisuoritus. Mimosa esittää antaumuksella rankkaa ja ronskia nimihenkilöä ollen samalla hämmästyttävän hauska. Äkkiväärä, tuuliviirin tavoin käyttäytyvä, mutta myös empaattinen Aurora saa näyttelijän monipuolisesti tulkitsemana katsojan ihailemaan Mimosan heittäytymiskykyä, kepeyttä ja välittömyyttä. 

AUDIOVISUAALISEN ALAN TEKIJÄT RY on Suomen näyttelijäliitto ry:n, Suomen elokuvaohjaajaliitto SELO ry:n ja Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat SUNKLO ry:n syksyllä perustama yhteinen ammattiliitto, jonka tarkoituksena on valvoa jäsenjärjestöjensä jäsenten ammatillisia, tekijänoikeudellisia, taloudellisia ja taiteellisia etuja.

28.05.2020Marilyn Monroen ja Coco Chanelin ikoniset kuvat avaavat Valokuvataiteen museon uuden K1-näyttelytilan Kämp Galleriassa
28.05.2020Eva Polttila tekee paluun televisioon - suomalaisen viihteen vuorokausi juhannuksena Kakkosella
28.05.2020Karita Mattilan tähdittämä Covid fan tutte avaa Kansallisoopperan syksyn
28.05.2020Museot avautuvat 1.6. alkaen - museoiden kävijämäärien kasvu jatkumassa
28.05.2020Arjesta juhlaa - elämysmatkalle maalman turvallisimpaan pääkaupunkiin
28.05.2020Hämeen linna ja Vankila avautuvat yleisölle maanantaina 1.6.
28.05.2020Savonlinnan kulttuurikesä pelastuu sittenkin - Saimaan Taideluola edistyy Punkaharjulla
26.05.2020Antti Tuisku esittää ylistetyn uusimman albuminsa kappaleet ensimmäistä kertaa livenä Valittu kansa -striimikeikalla
26.05.2020Erin nousi ensimmäistä kertaa ikinä omalla biisillään Spotifyn ykköseksi
26.05.2020Arttu Wiskarille uransa ensimmäinen Spotify-ykkönen

Siirry arkistoon »