Kulttuuritähdet on ajankohtainen kulttuurikritiikin sivusto.

Näillä sivustoilla arvostellaan ja esitellään tarjontaa kulttuurin monilta eri aloilta sekä päivitetään myös päivittäin uusimmat uutiset kulttuurista.

Kulttuuritähdet-sivuston antamien tähtien avulla selvität nopeasti ja helposti mm. mikä taidenäyttely on nähtävä, mikä uutuuskirja luettava, mikä teatteriesitys on koettava ja mitä ensi-iltaan tulevia elokuvia ei kannata jättää katsomatta.

Kulttuuritähdet-sivustot tuottaa ja toimittaa:

Freelance-toimittaja-valokuvaaja ja Suomen Arvostelijain Liiton jäsen
Marko Kilpilampi

Uusimmat arvostelut (luettavissa sivun yläpalkin kautta klikkaamalla)

TEATTERI:
Harmony Sisters (Teatteri Eurooppa Neljä)

TEATTERI: Jarkko Tamminen Show 2019 (Peacock-teatteri)

DVD-ELOKUVAT: Aquaman

DVD-ELOKUVAT: Rocketman

TEATTERI: Sapiens (Kansallisteatteri)

TEATTERI: Miitta elää! (Aleksanterin teatteri)

TEATTERI: Mielensäpahoittajan miniä (Aleksanterin teatteri)

TEATTERI: Lava-ammuntaa VI (Ryhmäteatteri)

TEATTERI: Mies, joka rakasti järjestystä (Helsingin Kaupunginteatteri)

TEATTERI:
Kaikki hienot jutut (Kansallisteatteri)

TEATTERI:
Pienet ketut (Helsingin Kaupunginteatteri)

TEATTERI:
Villahousuhäpeä (Teatteri Avoimet Ovet)

TEATTERI:
Kolmen kimppa (Helsingin Kaupunginteatteri)

ELOKUVA:
Kolme sekuntia

MUSIIKKI:
Fork Chapter I: The End (Svenska Teatern)

ELOKUVA:
Täydellinen joulu

ELOKUVA:
And Then We Danced

ELOKUVA:
Koirat eivät käytä housuja

TEATTERI:
Sirkus Finlandia 2019

ELOKUVA:
Maleficent 2: Pahan valtiatar

ELOKUVA:
Fingerpori

DVD-ELOKUVAT:
Sistersin veljekset

DVD-ELOKUVAT:
Budapestin auringonlasku

Yhteystiedot

Lehdistötiedotteet ja kutsut pyydetään
lähettämään sähköpostitse:

kulttuuritahdet@gmail.com

Muu materiaali ja arvostelukappaleet pyydetään lähettämään perinteisesti postitse osoitteeseen:

Kulttuuritähdet
Marko Kilpilampi
Arkadiankatu 8 C 19
00100 Helsinki

Kulttuuritähdet-sivusto ei vastaa tilaamatta lähetetyistä arvosteluista/jutuista tai lähetetyistä materiaaleista.


Copyright
© Kulttuuritähdet 2020

Tampereesta aikansa merkittävimmän tehdaskaupungin tehnyt Finlaysonin alue täyttää 200 vuotta

22.05.2020

Finlaysonin alue

Finlaysonin alue juhlii tänä vuonna 200-vuotista historiaansa. Alue syntyi, kun skotlantilainen James Finlayson perusti Tammerkosken kupeeseen Finlaysonin tehtaan vuonna 1820.

Alueen kehittyminen jatkui voimakkaana aina 1960-luvulle asti, jolloin kuuluisa puuvillatehdas toimi muun muassa tuhansien ihmisten työpaikkana ja teki Tampereesta yhden Suomen merkittävimmistä tehdaskaupungeista.

finlaysonin_historiallinen_tehdasalue_vuodelta1877.jpg

Kuva ©  Työväenmuseo Werstas / Kuurojen museon kokoelmat

Viime vuosien aikana historiallisesta tehdasalueesta on kehittynyt Tampereen vetovoimainen kulttuuri- ja tapahtumatoiminnan, liiketoiminnan sekä erilaisten palvelujen keskittymä. 

Tehdastoiminnan kulta-aikanaan Finlayson oli kuin kaupunki kaupungin sisällä tarjoten työntekijöilleen monia palveluita. Eri aikoina tehtaalta löytyi oma poliisi, palokunta, sairaala, koulu ja vanhainkoti.

Finlaysonilla perustettiin myös Suomen ensimmäinen sairaspäivärahakassa. Vanhat tehdasrakennukset toimivat edelleen maamerkkinä alueella.

Aikoinaan tekstiilialaa pidettiin ennen kaikkea naisten työnä. Tekstiiliteollisuus houkutteli naisia Tampereelle niin paljon, että teollisesta Tampereesta tuli naisten kaupunki. 1900-luvun mittaan Finlayson osti pala kerrallaan lähes koko suomalaisen puuvillateollisuuden. Myöhemmin halpatuotanto pienensi kuitenkin kotimaisen tekstiilituotannon volyymia, ja Finlaysonin tuotannollinen toiminta Tampereella päättyi vuonna 1990-luvun puolivälissä. 

–  "Parhaimmillaan tehdas tarjosi työpaikan yli 3 000 työntekijälle. Tällä hetkellä alueen rakennuksissa työskentelee saman verran ihmisiä yli sadassa eri yrityksessä. Nykyään kiinteistöt omistava työeläkeyhtiö Varma on kehittänyt alueesta elinvoimaisen kaupunginosan, joka on tunnettu monipuolisista tapahtumistaan sekä vapaa-ajan- ja kulttuuritarjonnasta. Tulevaisuudessa tarjonta täydentyy entisestään, kun maineikas Sara Hildénin taidemuseo muuttaa Särkänniemestä Finlaysonin alueelle. Tavoitteena on juhlia taidemuseon avajaisia vuonna 2026", kertoo alueen kiinteistöpäällikkö Kai Niinimäki.

200-vuotista historiaa juhlitaan Finlaysonin alueella vuoden aikana monin tavoin, muun muassa useiden erilaisten tapahtumien merkeissä. Varsinaista syntymäpäivää vietetään toukokuussa. 

Juhlavuoden ensimmäisiä tapahtumia on Työväenmuseo Werstaan Muistoja Finlaysonilta -näyttely sekä viiden yleisöluennon mittainen luentosarja. Muistoja Finlaysonilta -näyttely avautui 21.2.2020 ja on avoinna lähes koko vuoden aina 29.11.2020 asti.

Näyttelyssä puuvillatehtaan tarinat heräävät henkiin entisaikojen tuttujen ja tuntemattomien työntekijöiden kertomina. Äänensä näyttelyyn antavat monet tehtaalla työskennelleet, esimerkiksi Ida Vihuri, joka oli ammattiyhdistyksen aktiivi sekä myöhemmin kansanedustaja ja laitosmiehenä toiminut, nykyisin kaikkien tuntema kirjailija Väinö Linna.

–  "Suomen yhden tunnetuimman tehtaan toiminnasta on jäljellä valtava teollisuusalue, josta eri alojen ihmiset ja yritykset ovat löytäneet kodin tai toimitilan. Näyttelyssä on esillä kiinnostavia henkilökuvia niin entisajan työntekijöistä kuin Finlaysonin alueen nykyisestä elämänmenosta", kertoo Työväenmuseo Werstaan yleisöpalvelupäällikkö Ulla Rohunen.

 
Lisätietoja Finlaysonin alueen juhlavuoden tapahtumatarjonnasta täältä

tamperevaakuna.jpeg

Finlaysonin alue sijaitsee Tampereen ydinkeskustassa Tammerkosken kansallismaisemassa. Alue tunnetaan teollisuuden ja palveluiden innovaattorina, jonka ympärille Tampere rakentui. Vuonna 1820 alueella käynnistynyt Finlaysonin puuvillateollisuus mahdollisti kaupungin nopean kasvun.

Nykyään alue on modernisoitu monipuoliseksi liike-elämän, vapaa-ajan sekä kulttuuri- ja ravintolatoiminnan keskittymäksi. Alueella toimii noin 100 yritystä, ja vuokrattua toimitilaa on yhteensä noin 80 000 neliömetriä. Kiinteistöt omistaa Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varma. Alueella järjestetään myös runsaasti tapahtumia ympäri vuoden. 

www.finlaysoninalue.fi

28.05.2020Marilyn Monroen ja Coco Chanelin ikoniset kuvat avaavat Valokuvataiteen museon uuden K1-näyttelytilan Kämp Galleriassa
28.05.2020Eva Polttila tekee paluun televisioon - suomalaisen viihteen vuorokausi juhannuksena Kakkosella
28.05.2020Karita Mattilan tähdittämä Covid fan tutte avaa Kansallisoopperan syksyn
28.05.2020Museot avautuvat 1.6. alkaen - museoiden kävijämäärien kasvu jatkumassa
28.05.2020Arjesta juhlaa - elämysmatkalle maalman turvallisimpaan pääkaupunkiin
28.05.2020Hämeen linna ja Vankila avautuvat yleisölle maanantaina 1.6.
28.05.2020Savonlinnan kulttuurikesä pelastuu sittenkin - Saimaan Taideluola edistyy Punkaharjulla
26.05.2020Antti Tuisku esittää ylistetyn uusimman albuminsa kappaleet ensimmäistä kertaa livenä Valittu kansa -striimikeikalla
26.05.2020Erin nousi ensimmäistä kertaa ikinä omalla biisillään Spotifyn ykköseksi
26.05.2020Arttu Wiskarille uransa ensimmäinen Spotify-ykkönen

Siirry arkistoon »