Elling - TEATTERIARVOSTELU

17.07.2020

Suomenlinnan kesäteatterissa keskitytään tänä kesänä hyvän elämän peruspilareihin; tosiystävyyteen sekä tasapainoiseen arkeen, johon kuuluvat niin kotityöt ja naapurit kuin lemmikkielämet ja puhelinlaskutkin. Ja rakkaus. Ja taide.

Akkujaan psykiatrisessa sairaalassa lataamassa olleiden Ellingin (Robin Svartström) ja Kjell Barnen (Santtu Karvonen) elämässä kääntyy uusi sivu, kun he muuttavat kämppiksinä Oslon kaupungin heille myöntämään asuntoon.

Ystävät astuvat uuteen todellisuuteen ja tarttuvat tomerasti heille annettuun uuteen tehtävään – osallistua arkeen sekä huolehtia itsestään ja toisistaan. Apuna arjessa Ellingillä ja Kjell Barnella on sosiaalityöntekijä (Minna Suuronen).

50112886047_a94585f06b_c.jpg

 Kuva © Mitro Härkönen /Ryhmäteatteri

Elling on lämminhenkinen ja vilpitön komedia ystävyydestä, arjen kohtuuttomuudesta ja elämänmuutoksesta.

Axel Hellsteniuksen kirjoittama näytelmä perustuu Ingvar Ambjørnsenin romaaniin Brodre i Blodet, jonka pohjalta Petter Næss ohjasi menestyselokuvan Elling, joka oli ehdolla parhaan ulkomaisen elokuvan Oscar-palkintoon vuonna 2002.

Näytelmän on ohjannut  Suomenlinnan Hyvän omantunnon linnakkeeseen Juha Kukkonen ja näytelmän on suomentanut  Katriina Huttunen.

(Teksti © Ryhmäteatteri)

 

Plussat:

- näyttelijöiden  roolityöt (erityisesti viehätti Robin Svartström pääosassa Ellinginä sekä Minna Suurosen  huikea heittäytyminen näytelmän kaikkiin naisrooleihin)

+  ohjaus ja musiikki (nostalgiset 1970 ja 1980-luvun kappaleet loivat hyvän tunnelman esitykseen)

+  Ryhmäteatterin valitsema tämän kesän näytelmä osoittaa, että kesäteatteriesitys voi olla samalla viihdyttävä ja koskettava. Näytelmävalintana Elling on rohkea kaikinpuolin ja katsoja voi samaistua henkilöihin helposti itsekin olematta mielenterveyskuntoutuja. Erityiskiitoksen ansaitsee myös kesäteatterin ylläpitäminen ylipäänsä koranan aikana omine haasteineen ja vaikeuksineen. 

Miinukset:

-   lavastus (toimi kohtalaisesti  Suomenlinnan Hyvän Omantunnon linnakkeessa, mutta tämäkin esitys olisi ollut  ehdottomasti parempi ja vaikuttavampi Helsinginkadun pienemmällä näyttämöllä)

-  linnakkeen äänitekniikka (ajoittain oli vaikeuksia saada vuorosanoista selvää)

- Suomenlinnan kesäteatterin jokakesäiset ensi-illan grillimakkarat jäivät nauttimatta kun henkilökunta ei saanut kaasugrilliä ja kaasupulloa toimimaan

4star.jpg

Elling Suomenlinnassa 5. syyskuuta saakka.

Kesto noin 2 tuntia ja 25 minuuttia sisältäen väliajan.

Suomenlinnaan pääsee HSL:n lautalla ja JT-Linen vesibussilla.

Liput  25 - 40 € täältä

Katsomo on katettu ja vuonna 2020 se on numeroitu turvavälien varmistamiseksi. Vuonna 2020 myynnissä on 196 paikkaa normaalista 519 paikasta ja paikat on ennalta määritelty 1-6 paikan lohkoihin. Koronaepidemian vuoksi on äärimmäisen tärkeää, että jokainen istuu juuri sillä paikalla, mikä lipussa lukee, jotta turvavälit säilyvät.

31.07.2020Isäni Marianne - ELOKUVA-ARVOSTELU
31.07.2020Rattiraivo - ELOKUVA-ARVOSTELU
29.07.2020Aika jonka sain oli viime viikonlopun katsotuin elokuva
27.07.2020Antti J. Jokisen HELENE on valittu ehdolle Shanghain kansainvälisen elokuvafestivaalin kilpasarjassa
24.07.2020Elias Kaskinen julkaisi toisen soolosinglensä
24.07.2020Taylor Swiftilta yllätysalbumi
24.07.2020Palkitun Teemu Nikin uusi elokuva NIMBY on pikimusta komedia suvaitsevuudesta ja suvaitsemattomuudesta
23.07.2020SeaHelsinki Sound - musiikkielämys keskellä merta 1.-2. elokuuta
23.07.2020Helsinki Pride -kulkue ja puistojuhla pidetään netissä, kaupunkitiloissa ja kodeissa
23.07.2020Syke-sarjasta tehdään elokuva

Siirry arkistoon »