Uutuuskirja paljastaa Matti Nykäsen todellisen sielunmaiseman

26.08.2020

Elämä oli laiffii | Otava

Mäkihyppylegendan traagisessa elämässä sattui ja tapahtui. Millainen ihminen oli kaikkien suomalaisten tuntema Matti? Miksi hän eli sellaisen elämän kuin eli?

Marko Lempisen ja Jussi Niemen uutuuskirja Elämä oli laiffii  on kattava, rohkea ja koskettava teos suomalaisia hämmästyttäneestä ja puhuttaneesta miehestä, jonka traagista sielunmaisemaa vain harvat oppivat ymmärtämään. Nykänen menehtyi 55 vuoden iässä 4. helmikuuta 2019.

- “Halusimme kertoa tarinan, jossa ihminen mielenmaisemineen tulisi ensin – teot ja seuraukset vasta sitten. Matin poikkeuksellisessa elämässä riitti moninaisia ulottuvuuksia, ja niiden ymmärtäminen voi palvella eri elämäntilanteissa olevia ihmisiä”, kommentoi Lempinen.  

- ”Päätimme jo hyvissä ajoin, että palvelemme Matin perintöä parhaiten kertomalla asiat niin kuin ne tapahtuivat – tapahtumia millään tavoin kaunistelematta, mutta mäkihyppyikonia kunnioittavasti. Valitettavan poismenonsa jälkeen Matti ansaitsi kirjan, jossa pyritään mahdollisimman seikkaperäisesti kertomaan syyt hänen tekojensa ja valintojensa taustalla.”

Mäkihyppylegendan dramaattisessa elämässä nähtiin värikkäitä käänteitä joka lähtöön – mutta paljon jäi julkisuudelta piiloon. Kirja kuljettaa lukijan vetävästi ja tunteikkaasti mäkitornien sekä keikkalavojen kulissien taakse sekä piirtää rehellisen kuvan Matti Nykäsestä hyvine ja huonoine puolineen. Uutta tietoa on luvassa luvusta toiseen. 

Teos perustuu laajaan arkistomateriaaliin, tekijöiden omiin tietoihin ja kokemuksiin sekä yli sataan haastatteluun. Haastateltavien joukossa oli esimerkiksi Nykäsen läheisiä, ystäviä, kilpakumppaneita, valmentajia ja psykologeja. 

Marko Lempinen (s. 1974) on tietokirjailija ja palkittu toimittaja. Lempinen on kirjoittanut muun muassa menestysteoksen Läpi helvetin – Marko Jantusen tarina (2016) sekä teoksen Harkimo – Tarina likaisesta Harrysta (2019). 

Jussi Niemi (s. 1951) seurasi vuosikymmenten ajan aitiopaikalta Matti Nykäsen elämää. Niemi on kokenut muusikko, joka on tehnyt useimmat Nykäsen esittämistä kappeleista. Hän toimi Nykäsen taustayhtyeen kitaristina ja keulahahmona. 

Kirja ilmestyy 10. syyskuuta.

20.10.2020Tampereen Teatterin lokakuu on ensi-iltojen ja tähtien loistetta
20.10.2020Tampereen Työväen Teatteri lomauttaa koko henkilökuntansa
20.10.2020Sateenkaarevien elokuvien festivaali Vinokino käynnistyy Turussa
19.10.2020Mielensäpahoittaja Eskorttia etsimässä - TEATTERIARVOSTELU
19.10.2020Peter Pan menee pieleen - TEATTERIARVOSTELU
19.10.2020Häpeä! - nolo komedia - TEATTERIARVOSTELU
06.10.2020Muistatko sotkun munkit tai sotaharjoitusten paukkeen? Kerro varuskuntamuistosi SKS:lle!
06.10.2020Uusi ohjeistus helpottamaan intiimikohtausten tekemistä kameratyöskentelyssä
06.10.2020Palkitun Kaikki synnit -sarjan toinen kausi tulossa myös elokuvateattereihin 22. lokakuuta
06.10.2020Muinaisen Egyptin salaisuudet avautuvat uutuuskirjassa - Amos Rexin kanssa yhteistyössä julkaistava teos ilmestyy 8. lokakuuta

Siirry arkistoon »