Joyce Carol Oatesin klassikkoteos jälleen saatavana

30.08.2020

Blondi – Suomalainen.com

Norma Jeane Baker on kaltoinkohdeltu, isätön tyttö; orpo, jonka äiti julistetaan hulluksi. Hänestä tulee näyttelijä, nainen nimeltä Marilyn Monroe: julkkis, komedienne, muusa, vaimo, rakastajatar ja jumaloitu seksisymboli.

Hän ajautuu syvälle Hollywoodin koneistoon ja kasvaa kiinni rooliinsa Marilynina. Mutta kuka on Norma Jeane, nainen roolin takana.

Alkuperäinen englanninkielinen teksti on yli 700 sivua pitkä, vaikka alun perin Joyce Carol Oates suunnitteli kirjoittavansa alle 200-sivuisen lyhytromaanin, joka päättyisi sanoihin ’Marilyn Monroe.’

Tutkimus- ja kirjoitustyön aikana Oates kuitenkin jäi Monroen maailmaan tiukasti kiinni, eikä voinut päästää irti.

Lopputulos on hengästyttävä, koskettava ja vaikuttava fiktiivinen tarina hauraasta, lahjakkaasta nuoresta naisesta, joka janoaa rakkautta ja sitä, että hänet nähtäisiin omana itsenään.

Fiktiivisen Marilyn Monroen elämää kuvaava menestyskirja Blondi on Joyce Carol Oatesin uran ehdoton huippu. Kirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 2000 ja suomeksi vuonna 2001. Viime vuosina kirja on ollut vaikeasti saatavilla.

Kirja on tälläkin hetkellä ajankohtaisempi kuin koskaan; se on intiimi ja kaunistelematon kuvaus naiseudesta, identiteetistä ja julkisuutta palvovan kulttuurin karusta kääntöpuolesta. HarperCollins Nordic julkaisee klassikkoteoksesta kauan odotetun painoksen kirjan 20-vuotisen taipaleen kunniaksi. 

- "Me uskomme, että Blondi tulee herättämään ajatuksia myös uudessa sukupolvessa. Marilyn Monroe on ikoni ja Joyce Carol Oatesin tapa kirjoittaa ei pelkästään ole mestarillinen vaan vetoaa tunteisiin monella eri tasolla." kertoo HarperCollins Nordicin kustannustoiminnasta Suomessa vastaava Sanna Oksama.

Kirjaan pohjautuva elokuva on tulossa Netflix-levitykseen myöhemmin ensi vuonna. Elokuvaa tähdittävät muun muassa Adrien Brody, Bobby Cannavale ja Julianne Nicholson.

Joyce Carol Oates (s. 1938) on yksi Yhdysvaltain tunnetuimpia ja tuotteliaimpia kirjailijoita. Joyce Carol Oates on saanut tuotannostaan useita palkintoja, muun muassa National Humanities Medalin, National Book Critics Circle Ivan Sandrof Lifetime Achievement Awardin, National Book Awardin ja PEN / Malamud Awardin.

Hän on myös saanut vuonna 2018 Los Angeles Times Mystery/Thriller -palkinnon kirjastaan A Book of American Martyrs ja vuonna 2019 hänet palkittiin Jerusalem-palkinnolla.

Hän on kirjoittanut meidän aikamme rakastetuimpia kaunokirjallisia teoksia kuten bestsellerit We Were the Mulvaneys ja Blonde (suom. Blondi, 2001), joka oli ehdolla National Book Award -palkinnon saajaksi, sekä New York Times -bestsellerin The Falls (suom. Putous, 2006), joka voitti vuonna 2005 Prix Femina -palkinnon.

Kirjoittamisen ohella Oates toimii Princetonin yliopistossa kirjallisuuden professorina. Hän on myös ollut amerikkalaisen taideakatemian jäsen vuodesta 1978.

 

Joyce Carol Oates: Blondi

Suomentaja: Kristiina Drews

Englanninkielinen alkuteos: Blonde

970 sivua

HarperCollins 

20.10.2020Tampereen Teatterin lokakuu on ensi-iltojen ja tähtien loistetta
20.10.2020Tampereen Työväen Teatteri lomauttaa koko henkilökuntansa
20.10.2020Sateenkaarevien elokuvien festivaali Vinokino käynnistyy Turussa
19.10.2020Mielensäpahoittaja Eskorttia etsimässä - TEATTERIARVOSTELU
19.10.2020Peter Pan menee pieleen - TEATTERIARVOSTELU
19.10.2020Häpeä! - nolo komedia - TEATTERIARVOSTELU
06.10.2020Muistatko sotkun munkit tai sotaharjoitusten paukkeen? Kerro varuskuntamuistosi SKS:lle!
06.10.2020Uusi ohjeistus helpottamaan intiimikohtausten tekemistä kameratyöskentelyssä
06.10.2020Palkitun Kaikki synnit -sarjan toinen kausi tulossa myös elokuvateattereihin 22. lokakuuta
06.10.2020Muinaisen Egyptin salaisuudet avautuvat uutuuskirjassa - Amos Rexin kanssa yhteistyössä julkaistava teos ilmestyy 8. lokakuuta

Siirry arkistoon »