Kissani Jugoslavia avaa Vaasan kaupunginteatterin syyskauden

31.08.2020

Vaasan kaupunginteatterin syyskausi käynnistyy Finlandia-palkitun kirjailija Pajtim Statovcin esikoisteoksella Kissani Jugoslavia. Näytelmä käsittelee intensiivisellä otteella ajankohtaisia aiheita, kuten erilaisuutta, yksinäisyyttä ja rakkautta.

Nuori jugoslavialaistyttö Emine naitetaan vieralle miehelle, joka on otteissaan tyrannimainen. Sota pakottaa pariskunnan pakenemaan Suomeen ja aloittamaan elämänsä alusta poikansa Bekimin kanssa.

Bekim varttuu Suomessa aikuiseksi, mutta kokee itsensä muukalaiseksi paitsi taustansa, myös seksuaalisuutensa vuoksi. Käärmeitä pelkäävä Bekim hankkii lemmikikseen kuningasboan, joka kietoutuu hänen kaulansa ympärille ja lievittää hänen yksinäisyyttään.

Eräänä päivänä Bekim tapaa homobaarissa hurmaavan ja oikukkaan kissan, joka ei voi sietää käärmettä. Lopulta Bekimin on lähdettävä vavisuttavalle matkalle omaan menneisyyteensä.

Statovcin esikoisteos julkaistiin alun perin vuonna 2014 kirjailijan ollessa 24-vuotias ja se sai laajaa kiitosta kriitikoilta ja lukijoilta. Teos palkittiin samana vuonna myös Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnolla. Raati kiitteli nuoren kirjailijan kykyä yhdistellä unenomaista kerrontaa realismiin ja antaa vanhoille symboleille uusia merkityksiä ja voimaa.

Vuonna 2019 Statovci voitti historian nuorimpana kirjailijana Finlandia-palkinnon uutuusromaanillaan Bolla. Hänen kirjojaan on käännetty useille eri kielialueille, ja Statovci onkin yksi Suomen kansainvälisesti menestyneimpiä kirjailijoita.

Vaasan kaupunginteatterin Julia-näyttämö kokee maagisen muodonmuutoksen syksyn avausnäytelmää varten. Lavastuksen ja puvut suunnitellut Maria Antman kertoo lavastuksen olevan voimakkaasti kytköksissä näytelmän tarinaan.

-  "Kissani Jugoslavian lavastuksessa laskeudumme päähenkilön mielen, elämänhistorian ja elämäntapahtumien tutkimuskeskukseen. Tapahtumien areenana on tunnelmatiivis tila, jossa katsoja kohtaa henkilöitä ja hahmoja maagisen realismin puitteissa. Jokaisella tarkkaan harkitulla yksityiskohdalla on oma tärkeä merkityksensä", valottaa Antman.

Vaasan kaupunginteatteri | LinkedIn

Kissani Jugoslavia –näytemän ohjaa Vaasan kaupunginteatterille Riku Innamaa. Äänisuunnittelusta vastaa Vaasasta kotoisin oleva Tony Sikström.

Rooleissa nähdään vieraileva näyttelijä Hannes Mikkelsson sekä Anna Lemmetti-Vieri, Jari Hietanen ja Ville Härkönen.

Näytemä saa ensi-iltansa 5. syyskuuta.

20.10.2020Tampereen Teatterin lokakuu on ensi-iltojen ja tähtien loistetta
20.10.2020Tampereen Työväen Teatteri lomauttaa koko henkilökuntansa
20.10.2020Sateenkaarevien elokuvien festivaali Vinokino käynnistyy Turussa
19.10.2020Mielensäpahoittaja Eskorttia etsimässä - TEATTERIARVOSTELU
19.10.2020Peter Pan menee pieleen - TEATTERIARVOSTELU
19.10.2020Häpeä! - nolo komedia - TEATTERIARVOSTELU
06.10.2020Muistatko sotkun munkit tai sotaharjoitusten paukkeen? Kerro varuskuntamuistosi SKS:lle!
06.10.2020Uusi ohjeistus helpottamaan intiimikohtausten tekemistä kameratyöskentelyssä
06.10.2020Palkitun Kaikki synnit -sarjan toinen kausi tulossa myös elokuvateattereihin 22. lokakuuta
06.10.2020Muinaisen Egyptin salaisuudet avautuvat uutuuskirjassa - Amos Rexin kanssa yhteistyössä julkaistava teos ilmestyy 8. lokakuuta

Siirry arkistoon »