Vuoden 2020 Tietopöllö-palkinto Laura Ertimolle

02.12.2020

Etusivu - Suomen tietokirjailijat ry

Suomen tietokirjailijat ry:n lasten ja nuorten tietokirjapalkinto Tietopöllö myönnettiin tänä vuonna tietokirjailija Laura Ertimolle. Palkinto on suuruudeltaan 8 000 euroa.

Tietopöllö myönnetään tietokirjailijalle tai tietokirjailijaryhmälle, joka on julkaissut ansiokkaasti lapsille ja nuorille tarkoitettuja tietoteoksia.

Palkinto voidaan myöntää myös erityisen ansiokkaalle ajankohtaiselle tieto- tai oppiteokselle tai tietoteossarjalle. Tietopöllö-palkintoa on jaettu vuodesta 1999, ja se rahoitetaan Kopioston keräämillä tekijänoikeuskorvauksilla.

Palkinto julkistettiin verkossa keskiviikkona 2.12. klo 11.00. Palkinnon jakoi Suomen tietokirjailijoiden palkintolautakunnan puheenjohtaja Hannele Cantell.

FM Laura Ertimo (s. 1977) on maantieteilijä ja tietokirjailija, joka on työskennellyt vapaana kirjailijana vuodesta 2015. Hän on kirjoittanut 14 tietokirjaa, joista suurin osa on suunnattu lapsille ja koko perheelle. Ertimo työstää kirjansa yhteistyössä eri kuvittajien kanssa.

Palkintojenjako ja palkittavan kiitospuhe ovat katsottavissa Suomen tietokirjailijat ry:n Youtube-kanavalla. Katso palkintojenjako ja kiitospuhe.

Palkintoperustelut

Laura Ertimo on filosofian maisteri maantieteen alalta. Hän on kirjoittanut 14 tietokirjaa, joista suurin osa on suunnattu lapsille ja koko perheelle. Aiemmin hän on toiminut kartta- ja tietokirjojen kustannustoimittajana ja tuotepäällikkönä. Ertimon tausta maantieteilijänä näkyy hänen teoksissaan: Maapallomme tulee käsitellyksi monipuolisesti esittämistapoja ja -muotoja mielenkiintoisesti muutellen.

Kirjassa Yö – kirja unesta ja pimeän salaisuuksista (Myllylahti 2016, kuvittanut Satu Kontinen) kohtaavat satumainen tunnelma ja kiinnostusta herättävä asiaproosa. Sopivasti annostelluissa tieto-osuuksissa käsitellään kiehtovasti ja selkeästi muun muassa avaruustiedettä, talviunisia eläimiä ja ihmisen fysiologiaa. Yö-kirjan rinnakkaisteoksessa Vesi – kirja maailman tärkeimmästä aineesta (Myllylahti 2017, kuvittanut Satu Kontinen) käydään puolestaan läpi erilaisia veteen liittyviä perusasioita.

Päiväkoti-ikäisten kuvatietokirjassa Missä sinä olet? (Minerva 2020, kuvittanut Sanna Pelliccioni) tarkastellaan muun muassa ilmaa, merta, jokia, kaupunkia ja soluja. Selkokirjassa Maapallo (Opike 2020, yhdessä Markus Hotakaisen kanssa) tiedon omaksumista helpottaa erityisen harkittu rakenne ja graafinen suunnittelu.

Tietokirjassa Ihme ilmat! – Miksi ilmasto muuttuu (Into 2019, kuvittanut Mari Ahokoivu) Ertimo avaa tärkeää ja ajankohtaista kysymystä lapsille ymmärrettävällä tavalla. Lumotun maan kartasto -teoksessa (S&S 2020, kuvittanut Satu Kontinen) puolestaan kymmenen tarinaa muodostavat huiman kokonaisuuden maapallomme salaisuuksista. Ertimon tekstit ja Satu Kontisen kuvitus rakentavat upeasti erilaisia maailmoja, ja Ertimo haastaa lukijan myös ottamaan kantaa.

Laura Ertimo taitaa vaikeiden asioiden tiivistämisen sopivasti pilke silmäkulmassa. Hänen teoksistaan voi saada tietoa ja iloa monenlaiset lukijat, ja ne houkuttelevat myös eri ikäisiä syventymään kirjaan ja pohtimaan vaikeitakin kysymyksiä yhdessä. Laura Ertimon kirjat avaavat polkuja tärkeiden ja ajankohtaisten aiheiden äärelle.

Tietopöllö-palkinto

Tietopöllö-palkinnon saajasta päättää Suomen tietokirjailijat ry:n palkintolautakunta, johon kuuluvat vuonna 2020 Hannele Cantell (pj.), Seppo Hentilä, Agneta Rahikainen, Kati Solastie ja Kari Vaijärvi.

Aiemmin Tietopöllö-palkinnon ovat saaneet mm. Aino Havukainen, Marjut Hjelt, Markus Hotakainen, Iiris Kalliola, Mauri Kunnas, Marjatta Levanto, Martti Lintunen, Markku Löytönen, Paula Moilanen, Reetta Niemelä, Laila Nevakivi, Sami Toivonen ja Suvi Vehmanen.

19.01.2021Sakari Silvola matkustaa uutuuskirjassaan syvälle Itä-Saksaan Nukkumatin ja ideologisen sodan jäljille
19.01.2021Vaasan kaupunginteatterin esitystoiminta tauolla helmikuuhun saakka
19.01.2021Kaunistelemattomia ja koskettavia kuvauksia Wuhanista ja Auschwitzista
19.01.2021Jouluradion nettikuuntelijamäärät kasvoivat viime vuodesta
19.01.2021Ehdokkaat vuoden 2020 parhaiksi äänikirjoiksi on valittu
19.01.2021Miten puhut itsellesi? Uutuuskirja auttaa tunnistamaan sisäisen puheen ja jalostamaan sitä
19.01.2021Uusi draamasarja Rahti on Suomen ehdokkaana Nordisk Film & TV Fond -palkinnon saajaksi
19.01.2021Punavuoriefekti on hersyvä kertomus luokkarajojen ylittämisestä
19.01.2021KARALAHTI oli viime viikonlopun katsotuin elokuva
15.01.2021Tim - Aviciin elämäkerta julkaistaan Suomessa marraskuussa

Siirry arkistoon »