Suvaitsevaisuutta ei voi väistää

03.12.2020

Suvaitsevaisuus kansikuva

Suvaitsevaisuus on päivän sana, sitä ei voi kukaan ohittaa täysin kantaa ottamatta. Suomessa se on näihin aikoihin asti nähty pääosin positiivisessa valossa, etenkin suvaitsematon-sanalla on kuvattu henkilön tai ryhmän kielteisiä ominaisuuksia.

Nyt hyökätään uudissanan voimalla "suvakkeja" vastaan, ja tietenkin tunteet kuumenevat aidan molemmin puolin. Tosiasia kuitenkin on, ettei suvaitsevaisinkaan voi kaikkea suvaita. Asialla ei myöskään pidä vain pelata kielipelejä.

Kysymys suvaitsevaisuudesta on monimutkainen, mutta ei niin mutkikas, ettei siitä voi ja pidäkin keskustella. Ja mitä kaikkea voidaan tarkoittaa, kun puhutaan konservatiiveista ja liberaaleista tai moraalista ja moralismista?

Muun muassa tällaisia huomioita ja kysymyksiä esittävät ajankohtaisessa kirjassaan Suvaitsevaisuus – Erään taistelun kuvaus suomalaisen arvokeskustelun asiantuntijat, käytännöllisen filosofian professori emeritus Timo Airaksinen ja FM, VTT Heta Gylling.

He kirjoittavat ymmärrettävää kieltä eivätkä piiloudu korkealentoisen käsitteistön taakse. Monessa kohdin he käyttävät esimerkkeinä itseään eivätkä epäröi ilmaista kantaansa, mutta esittävät myös loogisen ratkaisun vaihtoehdoksi vaihtoehdottomuudelle. Eikä kysymys ole suinkaan vain maahanmuuttoon liittyvistä asioista.

"Periaatteena on: jos henkilöllä ei ole mitään mahdollisuutta vaikuttaa asiaan, ei kannata puhua suvaitsevaisuudesta tai sen puutteesta. Sanon, etten suvaitse USA:n Kuuban politiikkaa. Mitä tämä voisi tarkoittaa? En yleensä mene sanomaan, että suvaitsen tai en suvaitse sotaa. Sanomisessa ei tosiaan olisi mitään järkeä, koska pitäisi sanoa vain, etten hyväksy sotaa tai että paheksun sitä. Suvaitsemisen puute, siis se, etten suvaitse, edellyttää ainakin joitakin toimintamahdollisuuksia. Päivi Räsänen ei siedä eikä suvaitse samansukupuolisia avioliittoja, voimme sanoa niin, koska hänellä on valtaa. Anna Kontula ei suvaitse Israelin toimia Gazassa, kun hän menee paikan päälle osoittamaan mieltä ja joutuu pidätetyksi. Kristillinen liitto tietysti paheksuu hänen toimiaan. Suomi valtiotoimijana pystyy ilmoittamaan, ettemme suvaitse Puolan nykyhallituksen toimia demokratiakehityksen jarruttajana, koska Suomi pystyy vaikuttamaan asiaan EU:ssa. Puola varmasti väittää Suomea ymmärtämättömäksi, jonka virallinen Suomi kieltää. Suvaitsevaisuus ei koske vain yksilöitä vaan myös kansalaisyhteiskuntaa, valtiota ja sen lainsäädäntöä." 

 

Timo Airaksinen & Heta Gylling

Suvaitsevaisuus - Erään taistelun kuvaus

256 sivua

Arktinen Banaani 2020

15.01.2021Tim - Aviciin elämäkerta julkaistaan Suomessa marraskuussa
14.01.2021Uuden Musiikin Kilpailun voitosta ja Suomen seuraavan euroviisuedustajan paikasta kisaa tänä vuonna seitsemän artistia
14.01.2021Tampereen Teatterin pitkäaikainen näyttelijä Ilpo Hakala on kuollut
14.01.2021Kirjailija Sinikka Nopola on kuollut
14.01.2021Helsingin Kaupunginteatteri aloittaa uuden yhteistyön Teatterikorkeakoulun kanssa
13.01.2021Avoin alusta yhdistää näyttelijät, mallit, avustajat ja kuvaajat - TV:n, elokuvien ja mainosten roolituspalvelu aloittaa
13.01.2021Aalto ja Tove Göteborgin elokuvajuhlien kilpasarjoissa
12.01.2021Seidi Haarla on yksi vuoden 2021 Shooting Stars -tähdistä
12.01.2021DNA TV:n vuokratuimpien elokuvien kirkkaimpaan kärkeen nousivat elokuvat Se mieletön remppa, Joker sekä Teräsleidit
12.01.2021Mikko Kuustosen elämäkerrallinen teos yhdistää musiikkialbumin ja äänikirjan

Siirry arkistoon »