Susanna Kuparinen ja Janne Reinikainen Kansallisteatterin taiteilijakuntaan

20.01.2021

Ohjaaja-kirjailija Susanna Kuparinen aloittaa Kansallisteatterin residenssitaiteilijana. Janne Reinikainen on kiinnitetty näyttelijäksi Kansallisteatterin ensembleen.

 Kuva © Tuomo Manninen, Mitro Härkönen / Kansallisteatteri

Kokenut ja palkittu journalisti, teatteriohjaaja ja käsikirjoittaja Susanna Kuparinen on kiinnitetty Kansallisteatterin seuraavaksi residenssitaiteilijaksi. Kuparinen tunnetaan huomattavasta urastaan tutkivana toimittajana sekä dokumentaaristen Eduskunta ja Valtuusto -esitysten kirjoittajana ja ohjaajana.

- ”Tavoitteenamme on tarjota pitkän linjan taiteilijalle parhaat mahdolliset olosuhteet tutkia ja tehdä korkeatasoista teatteritaidetta. Residenssitaiteilijalle taataan resurssit pureutua taiteen olemukseen ja pohdintoihin siitä, miksi taidetta tehdään ja mitä teatteri on. Susanna Kuparinen on yksi tämän ajan tärkeimpiä teatteritaiteilijoita, jonka teoksilla on voimakas yhteiskunnallinen painoarvo. Olen hyvin ylpeä siitä, että hän tulee osaksi taiteilijakuntaamme”, kiteyttää pääjohtaja Mika Myllyaho. 

Kuparisen uutuusteos nähdään Vallilan Kansallisteatterissa syyskaudella 2021. Hän työskentelee residenssitaiteilijana vuoden verran.

- "Aion tutkia ja kirjoittaa auki tämän maailmanajan suuntia, jotka jäävät koronaepidemian päivittäisseurannan jalkoihin. Kulkutauti tekee näkyväksi piilotettuja asenteita, kiihdyttää ja kärjistää nykyisiä tendenssejä tavalla, joka huimaa. Eurooppa ja Suomi sen mukana seisoo tienhaarassa, joka määrittelee miten ihmiset tulevaisuudessa elävät. Olemmeko oppineet keitä varten valtiot ja yhteisöt ovat olemassa vai jatkammeko kaasu pohjassa ihmisten arjesta ja turvasta leikkaamista. Kuka maksaa laskun?", Kuparinen pohtii.

Kuparinen on järjestyksessä toinen Kansallisteatterin residenssitaiteilija. Ensimmäisenä residenssitaiteilijana vuosina 2015 ̶ 2019 työskenteli ohjaaja Kristian Smeds. Taiteilijaresidenssiohjelmaa tukee Eino Kaliman rahasto.

 

Suomen merkittävimpiin näyttelijöihin lukeutuva Janne Reinikainen aloittaa tammikuusta Kansallisteatterin vakituisena näyttelijänä.

- “Olen iloinen, että saamme Janne Reinikaisen vihdoin osaksi vakituista ensembleamme. Olen jo pitkään keskustellut hänen kanssaan kiinnityksestä. Kansallisteatterista jää eläkkeelle tämän vuoden aikana luottonäyttelijöitä, joten vahvan ja monipuolisen näyttelijän panosta tarvitaan. Toivotan Reinikaisen lämpimästi tervetulleeksi”, Mika Myllyaho kommentoi.

- “Kansallisteatteri on ollut minulle tärkein ja rakkain työpaikkani vuodesta 1995 lähtien, jolloin allekirjoitin teatteriin ensimmäisen vierailusopimukseni. Suurella innolla ja kiitollisena aloitan työni Kansallisteatterin vakituisena näyttelijänä”, Janne Reinikainen kertoo.

Janne Reinikainen on tunnettu elokuva- ja televisionäyttelijä ja arvostettu teatterintekijä. Hän on ohjannut lukuisia menestysteoksia, kuten Wajdi Mouawadin Poltto, Maksim Gorkin Pohjalla ja Aleksis Kiven Nummisuutarit. Hän on näytellyt lukuisissa yleisö- ja arvostelumenestyksissä kuten Rikos ja rangaistus, Riivaajat ja Mental Finland. Reinikaisen ajankohtainen roolityö on runsaasti keskustelua herättäneen Kaikki äidistäni -teoksen Agrado.

Kaksi edellistä Kansallisteatteriin kiinnitettyä näyttelijää ovat olleet Annika Poijärvi ja Aksa Korttila (2019).

03.03.2021Meteorologi Kerttu Kotakorven esikoiskirja on viimeisimpään tietoon perustuva visio tulevaisuuden Suomesta ilmastonmuutoksen kourissa
03.03.2021Leffateatterin akustiikka voi vääristää elokuvan äänimaiseman
03.03.2021Aarteet maailmalta - Mesenaattien matkassa - näyttely Sinebrychoffin taidemuseossa
03.03.2021Ykkösrivin esseisti Silvia Hosseini kirjoittaa elämästä, kuolemasta ja matkoista niiden välillä
03.03.2021Kämp-hotellikonsernin omistaja, bisnesmoguli Petter Stordalen esittää 10 elämänohjetta parempaan arkeen uutuuskirjassaan Vihdoinkin maanantai!
03.03.2021Renny Harlinin elämäkerta julkaistaan syksyllä 2021
03.03.2021Molli ja hirveä herne-kirja auttaa saamaan taaperon ruokailutilanteet haltuun
03.03.2021Animaatioelokuva Flummelit oli viime viikonlopun katsotuin elokuva
26.02.2021The Marksman - ELOKUVA-ARVOSTELU
26.02.2021Kansallisteatterin näytännöt perutaan maaliskuun loppuun saakka

Siirry arkistoon »