JJ Bola haastaa uutuuskirjassaan näkemyksiä miehisyydestä ja sukupuolirooleista

17.02.2021

Kuvahaun tulos: jj Bola

JJ Bola on kongolaissyntyinen englantilainen runoilija ja aktivisti, joka ennen kirjailijanuraansa hän teki työtä moniongelmaisten nuorten parissa.

Nyt suomeksi julkaistava Naamiotta pohtii monipuolisesti, miten miehisyys voitaisiin määritellä uudelleen. Bola hakee mallia myös heteronormin ulkopuolelta, LBTQ-yhteisöistä, rodullistettujen ja pakolaisten kokemuksista.

Mitä tarkoittaa olla mies? Miten se näkyy elämän eri puolissa rakkaudesta seksiin, politiikkaan, kilpaurheiluun, jengeihin tai mielenterveyteen?

Miehuuden uudelleenmäärittelyyn liittyy valtavasti mahdollisuuksia.

 “Tosimiehen” ahtaaseen muottiin on vaikea mahtua, mikä voi aiheuttaa ahdistusta, masennusta ja riittämättömyyden tunteita.

Kuvahaun tulos: jj Bola

Kuva © Tunde Somoye

Kirjassaan Naamiotta – millaista miehuus voisi olla? JJ Bola haastaa näkemyksiä miehisyydestä ja sukupuolirooleista, valottaa yhteiskuntarakenteemme nurjia puolia ja kaikkia niitä odotuksia ja vaatimuksia, jotka miehen tulisi täyttää ollakseen niin sanotusti kunnon mies.

Bolan keskeinen teesi on, että patriarkaatti on syrjivä rakenne, josta kärsivät kaikki – myös miehet.

“Viha on usein miesten vakiotunne – ei siksi että se olisi helpompaa tai luonnollisempaa, vaan koska miehille kerrotaan, että he eivät ole tunteellisia (eikä vihaa itsessään nähdä tunteena). Viha muuttuu väkivallaksi, josta tulee itseilmaisun pääasiallinen kieli.”

Bola pohjaa väittämiään erilaisiin tutkimuksiin ja tieteellisiin lähteisiin, ja maustaa tekstiä anekdooteilla omasta elämästään ja nuoruudestaan. Tiivis, helposti lähestyttävä kirja sopii myös nuorille, ja sitä voi lukea ilman pohjatietoja.

JJ Bola – Naamiotta: Millaista miehuus voisi olla?

Suomentanut: Niko Koski

144 sivua

S&S 2021

03.03.2021Stadin slangin etymologinen sanakirja selvittää vanhojen slangisanojen alkuperän
03.03.2021Ilmanvaihdon pienentäminen puoleen estää koronaviruksen leviämistä konserttisalissa - Pariisin filharmonikot ottivat simulaatiotyökalut avuksi konserttisalien aukaisemiseksi uudelleen
03.03.2021Uutuuskirjassa pohditaan miten onnellinen vanhuus Suomessa tänä päivänä toteutuu
03.03.2021Meteorologi Kerttu Kotakorven esikoiskirja on viimeisimpään tietoon perustuva visio tulevaisuuden Suomesta ilmastonmuutoksen kourissa
03.03.2021Leffateatterin akustiikka voi vääristää elokuvan äänimaiseman
03.03.2021Aarteet maailmalta - Mesenaattien matkassa - näyttely Sinebrychoffin taidemuseossa
03.03.2021Ykkösrivin esseisti Silvia Hosseini kirjoittaa elämästä, kuolemasta ja matkoista niiden välillä
03.03.2021Kämp-hotellikonsernin omistaja, bisnesmoguli Petter Stordalen esittää 10 elämänohjetta parempaan arkeen uutuuskirjassaan Vihdoinkin maanantai!
03.03.2021Renny Harlinin elämäkerta julkaistaan syksyllä 2021
03.03.2021Molli ja hirveä herne-kirja auttaa saamaan taaperon ruokailutilanteet haltuun

Siirry arkistoon »