Grunge-legenda Mark Laneganin muistelmateos on kaunistelematon kuvaus huumeriippuvuudesta ja yhdestä unohtumattomasta aikakaudesta

23.02.2021

Like Kustannus | Sing Backwards and Weep

Kansainväliseksi bestselleriksi noussutta Sing Backwards and Weep -muistelmateosta on ylistetty maailman parhaaksi rockelämäkerraksi.

Mm. Screaming Trees- ja Queens of the Stone Age -yhtyeistä tunnettu Mark Lanegan hätkähdyttää rehellisyydellään kuvatessaan menestystä, brutaalia narkomaanielämää ja rakkaiden ystävien lohdutonta tuhoa.

Mark Lanegan nousi maailmanmaineeseen 90-luvun alussa grungebuumin myötä. Huipullenousua seurasi syöksykierre: huumeriippuvuus, kodittomuus ja rikokset.

Kierrettä vauhdittivat sydänystävien, Nirvanan Kurt Cobainin ja Alice in Chainsin Layne Staleyn traagiset kuolemat. Lahjakas artisti oli kokea ystäviensä kohtalon, mutta selviytyi lopulta kuiville ja nousi uudelleen huipulle luoden upean soolouran.

Laneganilta on odotettu elämäkertaa pitkään, mutta hän on toistuvasti kieltäytynyt palaamasta menneeseen. Kun Sing Backwards and Weep vihdoin ilmestyi englanniksi vuosi sitten, Lanegan kuvasi kirjoittamisprosessia näin:

- "Tämän kirjan kirjoittaminen oli luultavasti epämiellyttävin asia, jonka olen koskaan tehnyt. En ole juuri ajatellut 25 vuoden takaisia asioita. Pidän nykyisyydestä, sillä menneisyydessäni on aivan liian paljon aaveita." 

Kaunistelematonta ja todistusvoimaista muistelmateosta on ylistetty genressään käänteentekeväksi. Rockelämäkerran lisäksi se on huumeselviytymistarina ja unohtumattoman grunge-aikakauden häikäisevä kuvaus.

Kurt Cobainin, Layne Staleyn ja Stone Temple Pilots -keulakuva Scott Weilandin huumeriippuvuudet ja kuolemat on käsitelty mediassa lukuisia kertoja, mutta Lanegan kuvaa kirjassaan sen, millaista heidän kuolemaan johtanut elämänsä oli.

Sing Backwards and Weep ilmestyy 25. maaliskuuta.

Like Kustannus | In English

03.03.2021Stadin slangin etymologinen sanakirja selvittää vanhojen slangisanojen alkuperän
03.03.2021Ilmanvaihdon pienentäminen puoleen estää koronaviruksen leviämistä konserttisalissa - Pariisin filharmonikot ottivat simulaatiotyökalut avuksi konserttisalien aukaisemiseksi uudelleen
03.03.2021Uutuuskirjassa pohditaan miten onnellinen vanhuus Suomessa tänä päivänä toteutuu
03.03.2021Meteorologi Kerttu Kotakorven esikoiskirja on viimeisimpään tietoon perustuva visio tulevaisuuden Suomesta ilmastonmuutoksen kourissa
03.03.2021Leffateatterin akustiikka voi vääristää elokuvan äänimaiseman
03.03.2021Aarteet maailmalta - Mesenaattien matkassa - näyttely Sinebrychoffin taidemuseossa
03.03.2021Ykkösrivin esseisti Silvia Hosseini kirjoittaa elämästä, kuolemasta ja matkoista niiden välillä
03.03.2021Kämp-hotellikonsernin omistaja, bisnesmoguli Petter Stordalen esittää 10 elämänohjetta parempaan arkeen uutuuskirjassaan Vihdoinkin maanantai!
03.03.2021Renny Harlinin elämäkerta julkaistaan syksyllä 2021
03.03.2021Molli ja hirveä herne-kirja auttaa saamaan taaperon ruokailutilanteet haltuun

Siirry arkistoon »