Ilmanvaihdon pienentäminen puoleen estää koronaviruksen leviämistä konserttisalissa - Pariisin filharmonikot ottivat simulaatiotyökalut avuksi konserttisalien aukaisemiseksi uudelleen

03.03.2021

Ohjelmistoyritys Dassault Systèmes loi konserttisalista 3D-mallinnoksen, jonka avulla voidaan arvioida tarvittavia turvatoimia konserttisalin avaamiseen.

Sisätilojen ilmavirran simulointi paljasti, miten virus leviäisi salissa ja kuinka maskien käytöllä sitä voidaan ehkäistä.

Dassault Systèmes auttaa Ranskan musiikkimaailman ylpeyttä, Pariisin Filharmonista orkestertia avaamaan suurimman konserttisalinsa turvallisesti uudelleen. Simulaation avulla hahmotettiin, kuinka ilma kiertää salissa ja arvioitiinturvatoimien tehokkuutta.

Grande Salle Pierre Boulezissa on lavan ympärille sijoitettu 2400 istuinta. Jokaisessa istuimessa on ainutlaatuinen ilmanvaihtojärjestelmä, joka puhaltaa raitista ilmaa katsojalle. Ilmanvaihdon suuntaa ja nopeutta pystytään säätämään.

ranskanlippu.jpg

Pariisin filharmonikoiden toimittamilla tiedoilla Dassault Systémes loi täydellisen 3D-mallinnoksen täydestä konserttisalista. Mallinnoksessa visualisoitiin ilmavirran kulkeutumista aina ylimmän kerroksen parvekkeista lattiaan asti. Simulaatiossa arvioitiin myös maskien tehoa ilmavirrassa kulkevaa virusta vastaan.

Useiden eri skenaarioiden avulla pystyttiin havainnollistamaan hiukkasten lukumäärää, jos katsoja yskäisee maskin kanssa tai ilman maskia. Samalla arvioitiin myös, miten mahdollinen virus leviää ilman kautta muihin vieraisiin, muusikoihin ja kapellimestariin ottamalla huomioon jokaisen tuolin ilmanvaihtojärjestelmä ja ilman kulkutiet aina portaikoista alkaen.

Simulaatiot paljastivat, että leviämisriski on pienin, kun katsojat käyttävät maskeja ja istuimen ilmanvaihtoa vähennetään puolella. Varsinkin kasvomaskeilla on merkittävä asema, kun halutaan vähentää ilmassa olevien hiukkasten määrää ja niiden nopeutta.

Simulaatiot osoittivat myös, että konserttisali käyttäytyy pikemminkin kuin ulkoilma, jossa partikkelien eteneminen on hyvin rajallinen toiselta puolelta toiselle. Ilmanvaihtojärjestelmä rajoittaa luontaisesti ilman sivuttaista liikkumista ja ohjaa partikkelit yleisön ja muusikoiden taakse.

- ”Emme tingi turvallisuudesta yleisömme, muusikoiden ja henkilökuntamme vuoksi. Huippuluokan simulointiteknologian ansiosta olemme nyt valmiita avaamaan konserttisalimme uudelleen parhaissa mahdollisissa olosuhteissa ”, Philharmonie de Parisin toimitusjohtaja Laurent Bayle sanoo.

Konserttisalin sisäänkäynnin ilmavirran simulaatiot vahvistivat, että jo käytössä olevat ohjeistukset kasvomaskin käytöstä ja turvavälien pitämisestä ovat toteutettavissa kyseisissä tiloissa.

- "Yhteistyömme Philharmonie de Parisin kanssa on osa jatkuvaa pyrkimystämme auttaa organisaatioita simuloimaan, visualisoimaan ja analysoimaan olemassa olevia olosuhteita.  Arvioimaan" mitä jos "-skenaarioiden vaikutuksia ja tunnistamaan ratkaisuja turvalliseen toimintaan”, Dassault Systémesin teollisuuden, markkinoinnin ja kestävän kehityksen johtaja Florenze Verzele toteaa.

- “Elämässä ei ole harjoituksia. Kun todellinen maailma kamppailee pandemiaa vastaan, niin virtuaalimaailma tarjoaa alustan kokeilla, miten voisimme palata normaaliin arkeen mahdollisimman nopeasti”, Dassault Systémesin teollisuuden, markkinoinnin ja kestävän kehityksen johtaja Florenze Verzele toteaa.

sello.png


15.04.2021Mitä Suomi lukee - Maaliskuun 2021 myydyimmät kirjat
15.04.202150 vuotta Antti Tuurin esikoisteoksesta
15.04.2021Ruisrock perutaan jo toistamiseen
14.04.2021Suomen upein raspiääni Bablo julkaisee albumin syksyllä
14.04.2021C Moren Kämppikset-uutuussarjassa seniorit ja juniorit muuttavat saman katon alle
14.04.2021Tampereen Teatteri peruu kaikki kevään esitykset
14.04.2021Katja Kettu Otavan kirjailijaksi
12.04.2021Suomen kääntäjien ja tulkkien liiton Mikael Agricola -palkinto Tero Valkoselle ja J. A. Hollon palkinto Jussi Palmusaarelle
12.04.2021Aikakauslehtiviikko tavoitti yli 100 000 lukijaa
12.04.2021Lordi julkaisee peräti seitsemän studioalbumia lokakuussa

Siirry arkistoon »