Aito vai ei? Salon taidemuseon kesänäyttely pohtii taideteoksen alkuperää

27.04.2021

Etusivu - Salontaidemuseo

Taide ei synny tyhjästä, vaan perustuu aina jollain tavalla aiempaan traditioon. Kopiointi tai lainaaminen ei ole tavatonta eikä luvatonta, jollei sitä tehdä huijaustarkoituksessa.

Kopiot, replikat, reproduktiot ja pastissit eivät ole väärennöksiä, mutta aidon ja väärennöksen rajaa voidaan usein pohtia – aito vai ei?

Markku Laakso, Sammon puolustus, 1999. Heinon taidesäätiön kokoelma. Kuva Jussi Tiainen

Markku Laakso, Sammon puolustus, 1999. Heinon taidesäätiön kokoelma. 

Kuva © Jussi Tiainen

Salon taidemuseon kesänäyttely Aito vai ei? esittelee 15.5.-5.9. monipuolisen sekä vanhempaa että nykytaidetta käsittävän kokonaisuuden, joka herättää kysymyksiä taideteoksen aitouden olemuksesta ja merkityksestä, sekä visuaalisesti tarjoaa uusia ja kiinnostavia näkökulmia Suomen taidehistoriaan.

Näyttely käsittelee taideteosten alkuperää aitojen, väärennösten sekä näiden väliselle taiteen kentälle jäävää teosten monikirjoa erilaisine kopioineen, jäljennöksineen, pastisseineen, parafraaseineen tai replikoineen.

Kaikki kopiot eivät ole väärennöksiä, eikä matkiminen ole pelkkää jäljentämistä. Länsimaisen taiteen historiaan kuuluu koko joukko tunnettuja taideteoksia, joiden kopiointi on ollut osa taidekoulutusta. Harjoitustöinään tekemiensä kopioiden lisäksi taiteilijat ovat kopioineet itseään, toistaneet samoja hahmoja, yksityiskohtia, tai kokonaisia aiheita.

Taiteilijat ovat aina ottaneet vaikutteita toisiltaan. He ovat lainanneet aiheita, tarkastelleet niitä uudesta näkökulmasta ja siirtäneet omaan aikaansa. Kertoneet uudelleen vanhoja Kalevalan tarinoita, ottaneet kantaa poliittisesti ja yhteiskunnallisesti – tuoneet uusi ulottuvuuksia aiheen käsittelyyn.

Näyttelyn taiteilijat ovat Sirpa Alalääkkölä, Gunnar Berndtson, Birger Carlstedt, Robert Wilhelm Ekman, Magnus Enckell, Ismo Hölttö, Ulla Jokisalo,  Eero Järnefelt,  Anne Koskinen, Harro Koskinen, Markku Laakso, Ilkka Lammi, Nikolai Lehto, Jani Leinonen, Robert Lucander, Jussi Mäntynen, Aurora Reinhard, Topi Ruotsalainen, Tyko Sallinen, Santeri Salokivi, Helene Schjerfbeck, Ida Silfverberg, Hugo Simberg, Venny Soldan-Brofeldt, Kaj Stenvall, Johan Henrik Strömer, Reidar Särestöniemi, Victor Westerholm, Ö-ryhmä sekä kuvatulkkaus Taisteleviin metsoihin Emmi Jäkkö.

Pandemiatilanne muuttuu ja ajankohtaista tilannetta voi seurata museon nettisivuilta salontaidemuseo.fi.

Museo kiinnittää erityistä huomiota turvalliseen museovierailuun. Museo toivoo asiakkaiden käyttävän kasvomaskia vierailun aikana ja huolehtivan omalta osaltaan turvaväleistä. Lainattavat ääniopasteet eivät hygieniasyistä ole toistaiseksi käytössä.

Kesän koronatilanne määrää voiko museo järjestää ryhmäopastuksia. Toistaiseksi oma vierailuaika tulee varata ennakkoon numerosta 02-7784892.

12.05.2021Syksyn Sävel palaa kahdeksan vuoden tauon jälkeen
12.05.2021Savonlinnan Oopperajuhlien oopperaesitykset siirtyvät vuodella
12.05.2021Korona kuormittanut mielenterveyttä - kulttuurin hyvinvointivaikutuksista muistuttavat 16 tunnettua suomalaista, 8 200 vastaajaa ja 40 museota
10.05.2021Lupaava nuori nainen oli viime viikonlopun katsotuin elokuva
10.05.2021Museoon, teatteriin tai elokuviin aikoo suunnata lähes jokainen - laaja kyselytutkimus kertoo kulttuurinnälästä
10.05.2021Hollantilainen menestysteos on mestarillinen lukuromaani turismin rappeuttamasta Euroopasta
10.05.2021Valtakunnallista Museoviikkoa vietetään ensi viikolla
10.05.2021Red Bull Secret Gig ensimmäistä kertaa Suomeen - uniikkia livekeikkaelämystä tähdittää paluun tekevä Haloo Helsinki!
10.05.2021Kaupungintalosta Helsinki Pride 2021 -viikon päätapahtumapaikka Pride House
10.05.2021Tammi julkaisee kirjan ja levyllisen uutta lastenmusiikkia - Muumiperhe laulaa, OHOI! on tuleva klassikko, joka vie merellisiin tunnelmiin

Siirry arkistoon »