Ilja Repinin kuuluisat mestariteokset ja muotokuvat Ateneumissa - NÄYTTELYARVOSTELU

16.06.2021

ateneum_logo.jpg

Ateneumin taidemuseon kolmannessa kerroksessa nähdään parhaillaan kansainvälisen mestarin, taidemaalari Ilja Repinin (1844–1930) näyttely.

Nykyisen Ukrainan alueella syntynyt Repin on Venäjän kuuluisin taidemaalari ja myös suomalaisten rakastama: hänen ateljeekotinsa oli Suomen puolella Terijoen Kuokkalassa vuosina 1903–1930.

Repin | Ateneumin taidemuseo

Ilja Repin: Omakuva (1887). Tretjakovin galleria.

Kuva © Tretjakovin galleria, Moskova

Näyttelyyn on saatu Repinin tunnetuimpia historiallisia maalauksia ja aikansa kulttuurivaikuttajien muotokuvia Ateneumin kokoelmaan kuuluvien teosten ohella. 

Ilja Repin tunnetaan ennen muuta psykologisen ihmiskuvan ja venäläisen kansankuvauksen mestarina. Ajan taidekoulutus painotti ihmisvartaloiden ja myyttisten aiheiden kuvaamista, mutta Repin ja muut realistit nostivat ensimmäistä kertaa tavallisen venäläisen kansan kuvaamisen taiteen tärkeimmäksi tehtäväksi.

Repin oli pohjattoman kiinnostunut kaikista häntä ympäröivistä asioista, mikä teki hänestä verrattoman aikansa kuvaajan.

6564-210324jnp008

Kuva © Kansallisgalleria / Jenni Nurminen

Näyttelyyn on saatu Repinin tunnetuimpia, taiturimaisen yksityiskohtaisia maalauksia, kuten Pietarin Venäläisen taiteen museosta tulevat Volgan lautturit (1870–1873) ja Zaporogit kirjoittamassa pilkkakirjettä Turkin sulttaanille (1880–1891).

Repinin suurtöiden joukkokohtauksissa on psykologisesti tarkkoja jännitteitä: maalausten yksittäiset hahmot tuntuvat elävän omaa tarinaansa historiallisten pyörteiden keskellä.

Repin on aikansa merkittävin venäläinen taiteilija, joka kuvasi maaorjuudesta 1860-luvulla vapautunutta Venäjän kansaa sekä aikansa älymystöä ja kansan suhdetta hallitsijoihin. Siksi hän on vaikuttanut vahvasti siihen, mikä on yhä suomalaistenkin käsitys venäläisyyden olemuksesta.

Näyttelyn lukuisissa muotokuvissa esiintyvät niin taiteilijan perheenjäsenet kuin ajan kulttuurivaikuttajatkin, kuten säveltäjä Modest Musorgski ja kirjailija Leo Tolstoi

Kuva © Kansallisgalleria / Hannu Aaltonen

Kaikkiaan Repin maalasi yli 300 muotokuvaa ja kuvasi paljon myös naispuolisia kulttuurielämän voimahahmoja. Yhtenä aikansa parhaista potrettimaalareista Repin vangitsi muotokuviinsa poikkeuksellista psykologista syvyyttä.

Repin vietti uransa aikana pitkiä aikoja niin Pariisissa kuin Pietarissa ja Moskovassa – yhdessä vaimonsa Vera Ševtsovan ja neljän lapsensa kanssa.

Avioliiton päätyttyä eroon Repin solmi suhteen Natalia Nordmanniin ja rakennutti ateljeekodin Terijoen Kuokkalaan (nyk. Repino), silloisen Suomen suurruhtinaskunnan puolelle. Pariskunta asettui sinne pysyvästi vuonna 1903.

Bolshevikkivallankumous sulki Suomen ja Venäjän rajan huhtikuussa 1918, jolloin Repin jäi emigrantiksi Suomen puolelle. Repin oli jo aikaisemmin luonut lämpimiä suhteita suomalaisiin kuten Eino Leinoon ja Albert Edelfeltiin, ja ikuisti maalauksiinsa muun muassa Akseli Gallen-Kallelan.

Hän lahjoitti taideteoksia Ateneumille, ja sen kunniaksi Repinille pidettiin suuret juhlat Helsingin Seurahuoneella.

Näyttely on ensimmäinen Repinin koko uraa esittelevä katsaus Suomessa 2000-luvulla ja sitä on haviteltu Ateneumiin 25 vuoden ajan. Näyttelyssä on esillä yli 130 maalausta ja paperipohjaista teosta yli kuudenkymmenen vuoden ajalta.

Suuri osa teoksista nähdään ensimmäistä kertaa Helsingissä. Myös Ateneumin kokoelmaan kuuluu runsaasti Repinin teoksia.

Näyttelyn toteuttavat Ateneumin taidemuseo ja Petit Palais, Musée des Beaux-Arts de la Ville de Paris/Paris Musées yhteistyössä Tretjakovin gallerian ja Venäläisen taiteen museon kanssa. 

Ateneumin näyttelyn kuraattori on intendentti Timo Huusko. Ateneumin jälkeen näyttely on esillä Pariisin Petit Palais’sa.

Näyttelyn yhteydessä julkaistaan runsaasti kuvitettu ja asiantuntijoiden artikkeleista koostuva näyttelyluettelo suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Julkaisun on toimittanut amanuenssi Anne-Maria Pennonen.

(Teksti © Kansallisgalleria)

Plussat:

+ taiteilijan häkellyttävä ammattitaito erityisesti muotokuvissa, jotka ovatkin ehdottomasti näyttelyn parasta antia

+  massiiviset isot teokset, jotka tekevät vaikutuksen jo pelkästään koollaan sekä laadukas näyttelykirja

+ huikea näyttelykokonaisuus, jota ei kannata jättää väliin ennen kuin näyttely siirtyy Pariisiin

 

 

Miinukset:

-  pienten paperipohjaisten töiden esillepanoa olisi voinut vielä hieman tarkemmin suunnitella

-  joidenkin teosten liian massiiviset kehykset häiritsivät muuten huikeiden teosten tunnelmaa

5star_2.jpg

Tämän näyttelyn ja yli 130 teoksen katsomiseen kannattaa varata aikaa kunnolla. Itselläni meni reippaasti yli 2 tuntia, kun katsoin jokaisen työn rauhassa ja luin niihin liittyvän teostekstin. 

Ilja Repinin näyttely on esillä Ateneumissa 29. elokuuta saakka.

Liput ja aukioloajat sekä viimeisimmät koronarajoitukset näyttelyn suhteen löytyvät täältä

  

01.08.2021Luokkakokous 3 - sinkkuristeily - ELOKUVA-ARVOSTELU
01.08.2021OLD - ELOKUVA-ARVOSTELU
29.07.2021Elokuussa järjestettävän Red Carpet -festarin konsertit peruuntuvat - elokuvanäytökset ja muu ohjelma toteutetaan rajoitusten puitteissa
29.07.2021Jörn Donnerille kunniatuoli Cinema Orioniin
29.07.2021REUNA julkaisee helsinginjuutalaisen Jack Kotschackin tarinan suomeksi
29.07.2021Uudet suomennokset Orwellin kestoklassikoista
29.07.2021Lahko-dokumenttisarja kertoo ihmiskaupasta syytetyn Veijo Baltzarin toiminnasta
29.07.2021Tuomas Enbusken uusi podcast esittelee rehellisesti rikkaiden ja kuuluisien elämää
29.07.2021Armi Aavikosta kertova musiikkidraama ennätysvauhdissa - yli miljoona käynnistystä Yle Areenassa
29.07.2021Olli Ahvenlahti kertoo Vesa-Matti Loirin podcastissa, miten hänet edelleen tunnistetaan parhaiten Spede Shown Puppe-hahmona

Siirry arkistoon »