Helsingin Lasipalatsin aukiolle aukeaa ainutlaatuinen Kultturikasarmi

09.09.2021

Helsinkiläiset saavat vuonna 2023 uuden viihtymisen keskuksen, kun Helsingin vanhan linja-autoaseman tiloihin ydinkeskustaan valmistuva Kulttuurikasarmi avaa ovensa. 

Yhdessä arkkitehtuurillisesti merkittävän ympäristön kanssa Kulttuurikasarmi 
herättää Lasipalatsin aukion ja koko korttelin eloon uudella elokuvateatterikokonaisuudella, ravintoloilla, paviljongilla, tapahtumatilalla ja tapahtumalavalla. Rakentaminen alkaa syyskuussa.

Kuva © Arkkitehtitoimisto Sarc Oy

Kulttuurikasarmissa yhdistyvät kulttuuri, taide, konsertit, tapahtumat ja herkuttelu. Rakennuksen sisään sijoittuvat muun muassa BioRex Cinemasin kolme uutta elokuvateatteria ja NoHo Partnersin eri tyyppiset ravintolat, baarit ja lasipaviljonki sekä iso sisätapahtumatila terasseineen.

Lasipalatsin aukiolle nousee myös tapahtumalava, joka mahdollistaa erilaiset performanssit ja ulkoilmakonsertit. 

- ”Kultuurikasarmin edistäminen alkoi yli viisi vuotta sitten halusta saada historiallinen rakennus sen ansaitsemaan käyttöön ja kaupunkilaisten hyödyksi ja nautinnoksi. Olemmekin saaneet työstää Kulttuurikasarmia Helsingin kaupungin rohkaisemana ja tukemana alusta lähtien, ja hankkeen kaikki osapuolet ovat nyt yhdessä valmiit tositoimiin, rakentaminen käynnistyy ja parin vuoden kuluttua saamme avata ovemme niin helsinkiläisille kuin kaupungissa vieraileville”, toteaa Kulttuurikasarmi -hankkeen alullepanija ja hallituksen puheenjohtaja Ari Tolppanen. 

Helsingin apulaispormestari Anni Sinnemäki sanoo:

- ”Kaupungin keskustan tehtävä on kutsua ihmisiä viihtymään, hämmästymään, nauttimaan ja yllättymään. Amos Rex ja uusi Lasipalatsin aukio tulivat kaupunkilaisille rakkaiksi harvinaisen nopeasti. Helsingin kaupunki on iloinen siitä, että Kulttuurikasarmi täydentää pian tätä kokonaisuutta moninaisella tarjonnalla. Hanke tuo oman lisänsä niin Narinkkatorille kuin Lasipalatsinaukiolle. Kulttuurikasarmi on innostava lisäys Helsingin keskustan vetovoimaan.

Lasipalatsin Amos Rex -taidemuseota ylläpitävä Konstsamfundet on yksi Kulttuurikasarmi-hankkeen keskeisiä taustavoimista ja tulee omistamaan itse rakennuksen.”

Kulttuurikasarmi sijoittuu Amos Rexin välittömään läheisyyteen täydentäen Lasipalatsin korttelin kulttuuritarjontaa.

- ”Kulttuurikasarmista Amos Rex saa hyvän naapurin. Konstsamfundet on sitoutunut pitkällä tähtäimellä kehittämään Lasipalatsin korttelista monipuolisen kaupunkikulttuurin keitaan keskelle Helsinkiä”, Föreningen Konstsamfundet r.f:n toimitusjohtaja Stefan Björkman toteaa.

Kulttuurikasarmin rakennuksella on pitkä historia. Alkujaan venäläisille joukko-osastoille suunniteltu kasarmikokonaisuus oli nimeltään Turun kasarmi. Turun kasarmin huoltorakennus - tuleva Kulttuurikasarmi - on ainoa säilynyt jäänne 1918 kansalaissodassa palaneesta kasarmikokonaisuudesta.

Rakennus on suomalaisille tunnettu pitkään palvelleena linja-autoasemana. Tuoreemmin rakennuksessa on toiminut muun muassa kaupungin näyttelytila.

Kuva © Arkkitehtitoimisto Sarc Oy

Vihdoin on koittanut aika rakennuksen palvella monipuolisesti kulttuurista ja sen yhdessä kokemisesta kiinnostuneita kaupunkilaisia. 

Pääsuunnittelija Sarlotta Narjus arkkitehtitoimisto Sarc Oy:stä kertoo: 

- ”Kasarmin vanhan huoltorakennuksen muutokset on suunniteltu siten että suojellun empire-rakennuksen kaupunkirakenteellinen merkitys, julkisivut ja mittakaava säilyy mutta muutosten myötä rakennus avautuu kaupunkitilaa aktivoivaksi arvorakennukseksi. Nykyistä rakennusta laajennetaan Narinkkatorille uudella lasisella paviljongilla, jonka arkkitehtuuri linkittää hankkeen myös Amos Rexin ja Lasipalatsin korttelikokonaisuuteen. Toiseen kerrokseen sijoittuva tapahtumatila ja siihen liittyvä kattoterassi luovat ydinkeskustaan kokonaan uudenlaisen tilakokonaisuuden ja näkymät. Elokuvasalit rakennetaan maan alle kokonaan nykyisen rakennusrungon ulkopuolelle.” 

Kuva © Arkkitehtitoimisto Sarc Oy

Hankkeen taustalta löytyvät merkittävät kotimaiset toimijat: Lasipalatsin kiinteistöt omistava Föreningen Konstsamfundet r.f, NoHo Partners Oyj, BioRex Cinemas Oy sekä Ilona Studios Oy, jossa mukana on Ari Tolppasen lisäksi pitkän linjan elokuva-alan vaikuttajia kuten Mark Lwoff, Misha Jaari, Aku Jaakkola, Mikko Leino, Jukka Vilhunen ja Pentti Molander.

Osapuolten investointi hankkeeseen on yhteensä noin 30 miljoonaa euroa. Kulttuurikasarmin rakentamisesta vastaa SRV ja suunnittelusta Arkkitehtitoimisto Sarc Oy. 


Kulttuurikasarmin rakentaminen alkaa syyskuussa 2021 ja se aukeaa yleisölle vuonna 2023. 

kulttuurikasarmi.fi 

22.09.2021Klaus Härö kuvaa uutta elokuvaa Irlannissa
21.09.2021Tina Turnerin menestyskirja julkaistaan suomeksi - buddhalaisuuden opit auttoivat synkkinä aikoina
21.09.2021Pidä huolta -kampanja kerää yli 70 artistin voimin rahaa nuorten mielenterveystyöhön
21.09.2021Pimeä vuosikymmen - Suomi 1968-1981
21.09.2021Sirpa Kähkösen rakastettu Kuopio-sarjan kymmenes osa vie lukijansa 1960-luvun Kuopiosta aina 1910-luvun Pietariin.
21.09.2021Helsingin Kaupunginteatteri tarjoaa vauvateatteria kulttuurin kummilapsille
21.09.2021Spartacus yhdistää taistelua ja romantiikkaa balettinäyttämöllä
21.09.2021Tove ja Hytti nro 6 pääsevät tavoittelemaan EFA-palkintoja
20.09.2021Suomen kansallismuseon kohteissa vieraili alkuvuonna 315 000 kävijää - linnat kiinnostivat kotimaanmatkailijoita
20.09.2021Rikosjournalistien true crime -teos norjalaismiljonäärin vaimon oudosta katoamisesta

Siirry arkistoon »