Varkauden Teatterissa rento ja rouhea musiikkinäytelmä Vexi Salmen elämästä

10.09.2021

Villit vuodet - Varkauden Teatteri

Villit vuodet on aikamatka, joka alkaa Hämeenlinnan Rinkelinkadulta. Värikkäät vaiheet törmäyttävät Veikko Olavi Salmen Antti Hammarbergiin ja siitä mutkien kautta suomalaisen popmusiikin huipulle. Miehet pysyivät parhaina ystävinä koko elämänsä ajan.

Vexi Salmen sanoitukset heijastivat kansan tuntoja: ne olivat herkkiä, rouheita ja virnuilevia ihan kuin maestro itsekin. Salmen työtahti oli hurja. Hänen kynästään syntyi useita Syksyn sävel -voittoja ja Euroviisu edustuksia.

Varkauden Teatterin lavalla soivat parhaat suomi-iskelmät kuten Katson sineen taivaan, St. Pauli ja Reeperbahn, Aamu ja Kaduilla tuulee.

Sami Ruutiaisen kapellimestaroima bändi sekä näyttelijät tekevät taas takuuvarmaa jälkeä. Kylmät väreen juoksevat selkäpiitä pitkin kun ilmoille kajahtaa Kaduilla tuulee.

Varkautelaislähtöinen, Jyväskylässä asuva teatterialan monitaituri Ville Kiljunen vierailee nuoren Vexin roolissa. Jukka-Pekka Löhönen vanhan Vexin roolissa kertojana kuljettaa tarinaa eteenpäin.

Kuvassa voi olla 1 henkilö, istuva ja sisätila

Kuva © Jone Matilainen / Varkauden Teatteri

Vexi Salmi oli laajasti sivistynyt mies, jossa oli mukana reilu annos katujätkän rehellisyyttä. Hänen tuotannostaan löytyy yli 3000 levytettyä sanoitusta, liki 20 kirjaa ja lukemattomia kolumneja. Vexi kokosi yli 500 teosta kattavan taidekokoelman, harrasti filosofiaa ja teologiaa sekä oli aktiivisesti mukana yhteiskunnallisissa keskusteluissa.

Näytelmä on kunnianosoitus palkitun sanoittajalegenda ja levyntuottaja Vexi Salmen elämäntyölle. Veikko Salmi kuoli 77-vuotiaana 8.9.2020 Helsingissä.

- ”Kun Villit vuodet sai kantaesityksensä, Vexi Salmi oli vielä elossa. Itse asiassa tämä meidän versiomme taitaa olla ensimmäinen Salmen poismenon jälkeen. Siksi pyysin Heikki Paavilaiselta luvan muokata tekstiä hieman ja liitin mukaan kertojahahmon – Vanhan Vexin, joka käy läpi elämäänsä syntymästä kuolemaan, välähdyksenomaisina kohtauksina, joiden keskiössä on Salmen musiikki. Säveltäjämestarin kuolema toi meidän versioomme myös hieman syvällisemmän sävyn; rillumareillekin on paikkansa, mutta halusimme nostaa pintaan myös Salmen elämän vastatuulia ja koviakin käänteitä."

- "Yhdenkään ihmisen elämää on mahdoton saada kokonaisuudessaan näyttämölle pariin tuntiin, joten tässäkin tapauksessa näemme siitä vain pienen osan. Olemme yrittäneet saada Varkauden teatterin näyttämölle niin ilon kuin surunkin hetkiä, totuutta vahvasti mukaellen, mutta aika ajoin tapahtumia yhdistellen ja väritellen. Tämä on meidän tulkintamme siitä, kuinka Vexi Salmesta tuli yksi suurimmista iskelmäsanoittajista maahamme. Ei siis takerruta jokaisen yksityiskohdan todenperäisyyteen, vaan nautitaan Veikko Olavi Salmen sanoittamasta upeasta musiikista, joka kuljettaa meidät läpi lähes kahdeksan vuosikymmenen, syntymähetkestä aina sanoittajamestarin viimeisen säkeistön loppuun.”

Kuvassa voi olla 3 henkilöä, seisovat ihmiset ja sisätila

Kuva © Jone Matilainen / Varkauden Teatteri


Villit vuodet on Pekka Laasosen viides ohjaus Varkauden Teatterille. Laasonen on pitkän linjan teatterivaikuttaja. Laasonen hän on toiminut mm. Poleenin Teatterin, Imatran Teatterin, Mikkelin Teatterin ja Kuopion kaupunginteatterin johtajana.

Rooleissa nähdään Jussi Immonen, Ville Kiljunen, Isa Lindgren-Backman, Ville Kiljunen, Myy Lohi, Jukka-Pekka Löhönen, Pietari Pentikäinen, Sami Ruutiainen, Tiina Ruutiainen, Markku Ryytty, Saara Saastamoinen ja Ville-Veikko Valtanen.

Kapellimestarina toimii Sami Ruutiainen ja koreografia on Noora Purasen. Lavastuksen suunnittelu Jani Jeulonen, puvut Taina Peltomäki sekä kampaukset ja maskit Miia Immonen. Äänet Jussi Heiskanen, valot Marko Etelärinne ja tarpeisto Mirja Ryytty ja Jussi Immonen.

Villit vuodet ovat käsikirjoittaneet Heikki Paavilanen ja Vexi Salmi ja sovittanut Pekka Laasonen.

Ensi-ilta on Varkauden Teatterissa 18. syyskuuta ja se on ohjelmistossa 17. joulukuuta asti.

Näytelmän arvioitu kesto on noin 2 tuntia 10 minuuttia sisältäen 25 minuutin väliajan.

Liput 34-37 €

www.varkaudenteatteri.fi

Varkauden Teatteri - YouTube

22.09.2021Klaus Härö kuvaa uutta elokuvaa Irlannissa
21.09.2021Tina Turnerin menestyskirja julkaistaan suomeksi - buddhalaisuuden opit auttoivat synkkinä aikoina
21.09.2021Pidä huolta -kampanja kerää yli 70 artistin voimin rahaa nuorten mielenterveystyöhön
21.09.2021Pimeä vuosikymmen - Suomi 1968-1981
21.09.2021Sirpa Kähkösen rakastettu Kuopio-sarjan kymmenes osa vie lukijansa 1960-luvun Kuopiosta aina 1910-luvun Pietariin.
21.09.2021Helsingin Kaupunginteatteri tarjoaa vauvateatteria kulttuurin kummilapsille
21.09.2021Spartacus yhdistää taistelua ja romantiikkaa balettinäyttämöllä
21.09.2021Tove ja Hytti nro 6 pääsevät tavoittelemaan EFA-palkintoja
20.09.2021Suomen kansallismuseon kohteissa vieraili alkuvuonna 315 000 kävijää - linnat kiinnostivat kotimaanmatkailijoita
20.09.2021Rikosjournalistien true crime -teos norjalaismiljonäärin vaimon oudosta katoamisesta

Siirry arkistoon »