Kymmenen vuotta ja miljoona euroa - katulehti Iso Numero juhlii merkkivuottaan

08.10.2021

Kaduilla myytävä aikakauslehti Iso Numero täyttää tänä vuonna kymmenen vuotta ja sen kunniaksi lokakuun alussa kaduille lähti myyntiin tuplakokoinen lehti. Lehden myyjät ovat ansainneet näiden vuosien aikana yhteensä reilusti yli miljoona euroa.

Juhlanumerossa on kaksin verroin luettavaa ja mukana on myös muisteloita vuosien varrelta. Juhlan kunniaksi lehden 60. numero esittelee uudistetun ulkoasun, ja sen kannessa poseeraa taiteilija Pertti Kurikka pukeutuneena alter egokseen Kalevi Helvetiksi.

Ensimmäisen Ison Numeron ilmestymisestä tuli keväällä kymmenen vuotta. Pandemian takia juhlallisuuksia kuitenkin siirrettiin ja juhlanumero ilmestyy nyt, kun myös kuusikymmentä lehteä tulee täyteen.

Ja nyt aihetta juhlaan on sitäkin enemmän! Syyskuun lehden painos myytiin loppuun ja myyjien tulot näyttävät palaavan hiljalleen pandemiaa edeltävälle tasolle.

- "Tuntuu mahtavalta juhlistaa tätä merkkipäivää vaikean korona-ajan jälkeen. Olemme päässeet pitkälle ensimmäisen kymmenen vuoden aikana ja odotamme paljon seuraavalta kymmeneltä vuodelta", iloitsee toimitusjohtaja Janne Hukka, joka on ollut mukana lehden teossa alusta asti.

- "Näemme työssämme joka päivä, kuinka Ison Numeron myynti voi muuttaa konkreettisesti ihmisten elämää. Se tarkoittaa parempaa huomista ei ainoastaan myyjille, vaan myös heidän perheilleen ja kokonaisille yhteisöille", hän jatkaa.

Keskimäärin kuukausitasolla lehden punaliivisiä myyjiä löytyy kaduilta yli 100, vuoden mittaan lehteä myy yhteensä noin 300 ihmistä.

Monet myyjistä ovat olleet mukana vuosia, kuten lähes kymmenen vuotta lehteä myynyt romanialainen Traian Ghetu

- "Iso Numero on ollut minulle todella tärkeä. Se oli minun ensimmäinen tapani ansaita Suomessa ja auttoi todella paljon alkuun täällä, kun meillä ei ollut mitään muuta", hän sanoo. 

Yksi Ison Numeron pitkäaikaisista myyjistä, Traian Ghetu ja toimitusjohtaja Janne Hukka. 

Kuva © Iso Numero

Kymmenen vuotta sitten Suomeen saavuttuaan Ghetu nukkui paperittomana metsässä – nyt hänellä on täällä oma koti, suomen opinnot ja oleskelulupa.

- ”Vaikka nyt on päivisin koulua ja muuta, en kuitenkaan ole unohtanut Isoa Numeroa. Myyn sitä usein viikonloppuisin!” Ghetu hymyilee.

Ison Numeron tarkoitus on luoda tulojen mahdollisuuksia asunnottomille ja vähävaraisille. Lehteä saa myydä kuka tahansa tuloja tarvitseva. Lehden myyjät ostavat lehtiä Ison Numeron toimistolta ja myyvät niitä kadulla viiden euron voitolla. Kuukausittain ilmestyvän lehden 5000 tuhannen lehden painos myydään pääosin Uudenmaan kuntien alueella.

Ison Numeron tarina alkoi sateisena toukokuun päivänä vuonna 2011. Ensin lehti ilmestyi kerran vuodessa ja hiljalleen lehti on kasvanut merkittäväksi tulonlähteeksi monille

Kymmenen vuoden aikana Iso Numero on tarjonnut tuhansille asunnottomille ja vähävaraisille matalan kynnyksen mahdollisuuden ansaita tuloja. Yhteensä myyjät ovat ansainneet lehteä myymällä reilusti yli miljoona euroa tuloja.

- "Ensimmäinen Iso Numero syntyi, kun joukko toimittajia kyllästyi julkisuudessa vellovaan köyhyysvihamieliseen retoriikkaan. Heidän halustaan osoittaa solidaarisuutta asunnottomille ja romanitaustaisille siirtolaisille syntyi kertaluonteinen talkoojulkaisu. Myyjien, lukijoiden ja tukijoiden yhteistyöllä siitä on kasvanut vaivihkaa Uudenmaan katukuvaa aidosti muuttanut organisaatio", sanoi Hukka toukokuussa virallisen juhlapäivän aikaan.

- "En todella olisi osannut odottaa, että tästä olisi tullut niin iso juttu. Sen on mahdollistanut se, että myyjämme tekevät niin kovasti töitä ja kaupungin kaduilla välitetään ihmisistä", lisää Hukka nyt.

Lehden myynnin ohella Iso Numero pyrkii jatkossa lisäämään myyjien kouluttamista. Muun muassa kielitaitojen harjoittelu ja asiakaspalvelu ovat tulevien vuosien aikana selkeämmin esillä osana lehden yleistä myyjäohjelmaa. Lisäksi kesästä asti lehden on voinut ostaa MobilePay-sovelluksella.

Iso Numero on kaduilla myytävä aikakauslehti, joka tarjoaa asunnottomille ja vähävaraisille mahdollisuuden tulojen ansaitsemiseen. Lehteä saa myydä kuka tahansa taustasta riippumatta. Myyjä pitää itsellään puolet kansihinnasta. Lehden voi ostaa myös verkosta.

25.10.2021The French Dispatch - ELOKUVA-ARVOSTELU
25.10.2021Den besynnerliga händelsen med hunden om natten - TEATTERIARVOSTELU
25.10.2021007 No Time to Die oli viime viikonlopun katsotuin elokuva
25.10.2021Vuoden 2021 Sylvi-palkintojen finalistiehdokkaat julkistettu
24.10.2021Jussi-palkittu suomalaisnäyttelijä Mimosa Willamo tähdittää Viaplayn uutta alkuperäissarjaa Cell 8
24.10.2021Pete Europan uutuuskirja Helsinki 1984 vie lukijan keskelle Suomen taiteen kulttuurivallankumousta
24.10.2021Musiikki tehostaa valtaosan työpäivää kahvia paremmin - Sonosin tutkimus selvittää kuuntelun vaikutuksia ihmisiin
22.10.2021Pikkuyleisön pyynnöstä lisää hölmöjä iltasatuja
22.10.2021Kirjailija Antti Tuuri kirjoitti legendaarisen kenraalin elämäkerran
22.10.2021Suplan Mysteeritarinat-podcastin suosituimmat jaksot kansien väliin

Siirry arkistoon »