Lehtikuva on ollut aitiopaikalla jo 70 vuotta

12.10.2021

Lehtikuva logo | STT

Lehtikuvan perustamisesta tuli keväällä kuluneeksi 70 vuotta.

Tasaluvun kunniaksi Päivälehden museossa Helsingissä aukeaa 5. marraskuuta juhlanäyttely, joka esittelee kuvatoimiston toimintaa uutistapahtumien ja yhteiskunnallisen muutoksen ytimessä sekä arjen tallentajana.

Lehtikuva / Kauko Kivi, kuvankäsittely Intro Design / Pia Pirhonen

Kuva © Lehtikuva / Kauko Kivi, kuvankäsittely Intro Design / Pia Pirhonen

Aitiopaikalla-näyttelyn kantavia teemoja ovat muutos ja arki, niin kuvajournalismissa kuin suomalaisessa yhteiskunnassakin. 

Lehtikuvan olemassaolon aikana valokuvaus on kulkenut hitaasta analogisesta filmikuvauksesta lähes reaaliaikaiseen digitaaliseen kuvaamiseen. Samalla suomalainen yhteiskunta on avautunut, eurooppalaistunut ja monimuotoistunut.  

Muutos on näkynyt niin yksityisessä kuin julkisessakin kuvastossa. Näyttelyn keskiössä ovat luonnollisesti valokuvat, mutta tärkeä osa kokonaisuutta ovat myös entisten ja nykyisten lehtikuvalaisten videohaastattelut. 

Teemakuvien lisäksi näyttelyssä esitellään myös uutiskuvan parhaimmistoa, sillä uutiskuvaaminen on aina ollut Lehtikuvan toiminnan ytimessä.

Ajankohtaisten uutisaiheiden kuvittamisen merkitys ei ole ainakaan vähentynyt sen jälkeen, kun kuvatoimisto sulautui osaksi uutistoimisto STT:tä kymmenkunta vuotta sitten. 

-  "Ammattimaisen uutiskuvaamisen ensimmäinen edellytys on olla oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Kun tähän yhdistyy taitavan kuvaajan oivallus, syntyy ikonisia uutiskuvia, joiden voima kestää vuosikymmeniä", kertoo STT:n toimituspäällikkö Panu Tuunala

Lehtikuvan juhlanäyttelyn kokoamiseen ovat osallistuneet Mäkelänrinteen lukion ja Helsingin medialukion oppilaat. Seinillä olevista vedoksista osa on valikoitu oppilaiden kurssityöskentelynä. Mäkelänrinteen lukiossa pohdittiin yhteiskunnallista muutosta ja Medialukiossa suomalaista arkea ja sen muutosta. 

Näyttely on auki tammikuun 9. päivään asti. Museoon on vapaa pääsy. 

25.10.2021Den besynnerliga händelsen med hunden om natten - TEATTERIARVOSTELU
25.10.2021The French Dispatch - ELOKUVA-ARVOSTELU
25.10.2021Uusi Asterix-seikkailu "Asterix ja aarnikotka" julkaistaan 28. lokakuuta
25.10.2021007 No Time to Die oli viime viikonlopun katsotuin elokuva
25.10.2021Vuoden 2021 Sylvi-palkintojen finalistiehdokkaat julkistettu
24.10.2021Jussi-palkittu suomalaisnäyttelijä Mimosa Willamo tähdittää Viaplayn uutta alkuperäissarjaa Cell 8
24.10.2021Pete Europan uutuuskirja Helsinki 1984 vie lukijan keskelle Suomen taiteen kulttuurivallankumousta
24.10.2021Musiikki tehostaa valtaosan työpäivää kahvia paremmin - Sonosin tutkimus selvittää kuuntelun vaikutuksia ihmisiin
22.10.2021Pikkuyleisön pyynnöstä lisää hölmöjä iltasatuja
22.10.2021Kirjailija Antti Tuuri kirjoitti legendaarisen kenraalin elämäkerran

Siirry arkistoon »