Tove Janssonin sarjakuvista teatteriesitys Lilla Teaterniin

21.10.2021

Biljetter och presentkort – Lilla Teatern

Muumitarinat palaavat Lilla Teaterniin 64 vuotta Troll i kulisserna (Muumit kulisseissa) ensiesityksen jälkeen.

Ensimmäisen Tove Janssonin alkuperäissarjakuviin pohjaavan esityksen ideasta, ohjauksesta ja koreografiasta vastaa Lilla Teaternin taiteellinen johtaja Jakob Höglund

Annina Enckellin dramatisoima Kris och katastrof i Mumindalen saa ensi-iltansa Lillanissa helmikuussa 2022. Esitys on suunnattu aikuisille, kuten alkuperäisteoksetkin. 

Tove Jansson ja hänen veljensä Lars Jansson piirsivät sarjakuvia brittiläiselle The Evening News-sanomalehdelle vuosina 1954 -1975. Sarjakuvat muodostivat erillisiä tarinoita ja niitä maustettiin osuvalla satiirilla ja pohdinnoilla yhteiskunnasta, ilmastosta ja olemassaolosta - asioista jotka ovat ajankohtaisia edelleen.

Kuva © Moomin Characters

Nyt ensimmäistä kertaa sarjakuvista tehtävä teatteriesitys on kunnianosoitus Janssonille, joka kahtena vuosikymmenenä loi sarjakuvataidetta ja samalla osuvaa yhteiskuntakuvausta kansainväliselle yleisölle. 

- ”Sarjakuvien käyttäminen taustamateriaalina on jännittävää, tämähän on ensimmäinen kerta kun sarjakuvat dramatisoidaan näyttämölle. Monet tuntevat muumikirjat paremmin kuin sarjakuvat, joten on hienoa, että sarjakuvat nyt pääsevät valokeilaan. On hyvä valinta Jakob Höglundilta suunnata esitys aikuisille. Sekä alkuperäisteoksessa, että näytelmässä, on juuri aikuisiin vetoavaa ihanaa huumoria ja yhteiskuntakritiikkiä”, sanoo Sophia Jansson, Tove Janssonin veljentytär ja Moomin Charactersin taiteellinen johtaja. 

- ”Olen haaveillut tekeväni näyttämötaidetta muumeista jo ohjaajaurani alusta asti ja on itsestään selvää, että tuon muumit näyttämölle juuri Lilla Teaternissa. Odotan innolla voivani luoda esityksen jossa on paljon hahmoja, osuvaa huumoria ja melankoliaa, muodossa jossa musiikkiteatteri kohtaa nukketeatterin”, sanoo Jakob Höglund, esityksen ohjaaja ja Lilla Teaternin taiteellinen johtaja. 

Palkitun Heini Maarasen nukke-estetiikka herättää hahmot henkiin ruotsalaisen Sven Haraldssonin luomassa lavastuksessa. Esitykseen musiikin on säveltänyt Lilla Teaternin lavalta tuttu näyttelijä ja muusikko Robert Kock. Enckell, Maaranen ja Kock työskentelivät viimeksi Höglundin kanssa Åbo Svenska Teaternin ilmiöksi muodostuneessa Kalevalassa. 

Jakob Höglund jatkaa vahvaa ensembletyöskentelyä. Lavalla nähdään Ulriikka Heikinheimo, Vuokko Hovatta, Robert Kock, Reetta Moilanen, Elena Rekola, Pia Runnakko, Ursula Salo, Riina Tikkanen, Alexander Wendelin ja Joachim Wigelius.

Kris och katastrof i Mumindalen saa ensi-iltansa 17.2.2022 Lilla Teaternissa.  Esitys tekstitetään suomeksi.

24.11.2021Timo Parvelan ja Pasi Pitkäsen Varjot-trilogialle poikkeuksellinen vastaanotto
23.11.2021Salon taidemuseossa valokuvaaja Arnold Newmanin muotokuvia tammikuussa 2022
23.11.2021Vain elämää -kauden 12 toinen kokoelma-albumi on nyt kaupoissa
23.11.2021Last Night In Soho - ELOKUVA-ARVOSTELU
23.11.2021Sting saapuu ensi vuonna konsertoimaan Tampereelle
23.11.2021Vinokino-elokuvafestivaali tällä viikolla Helsingissä ja verkossa
23.11.2021Omerta 6/12 oli viime viikonlopun katsotuin elokuva
17.11.2021Paul McCartneyn näyttävä muistelmateos Elämä & sanat tarjoaa ainutlaatuisen näkymän ikonisen lauluntekijän elämään
17.11.2021Antti Tuiskun Menesty!-kirjaa myyty jo yli 20 000 kpl - jatkoa luvassa elokuussa 2022
17.11.2021Songs for a New World -musikaali kertoo tarinoita milleniaalien burnout-sukupolvesta

Siirry arkistoon »