Finnfoto-palkinto 2021 Asko Mäkelälle

11.11.2021

Kuvassa voi olla tekstissä sanotaan FINI NFOTO Finnfoto- Suomen Valokuvajärjestöt ry Finlands Fotoorganisationer rf Central Association of Finnish Photographic Organizations

Finnfoto-palkinto myönnetään vuosittain henkilölle, joka on pitkäjänteisellä työllään edistänyt merkittävästi valokuvausta ja valokuvakulttuuria Suomessa sekä luonut edellytyksiä valokuvan arvostuksen lisäämiselle.

Palkinnon arvo on 5000 euroa, ja sen rahoittavat yhdessä Finnfoto - Suomen Valokuvajärjestöt ry ja Suomen Messusäätiö.

Asko Mäkelä, @Mikko Säteri

Kuva @Mikko Säteri

Asko Mäkelän pitkä ura hakee vertaistaan Suomessa. Koulutukseltaan hän on filosofian lisensiaatti taidehistoriasta. Hänen vaikutuksensa näkyy laajasti koko kuvataiteen kentässä, erityisesti valokuva- ja videotaiteessa.

Nykyään hän vaikuttaa Kansallisgallerian valtuuskunnan puheenjohtajana ja Suomen taideyhdistyksen varapuheenjohtajana.

Mäkelä toimi Valokuvataiteen Museon johtajana vuosina 1996 – 2009. Hänen aikanaan museon toiminta uudistettiin perusteellisesti. Myös valokuvataiteen tutkimus saatiin aivan uudelle tasolle.

-  "Mediamaailman liittyminen osaksi kulttuuria muutti myös taidetta. Tätä ilmiötä pystyin esittelemään Nykytaiteen museossa. Valokuvauksen kaikki puolet saatoin tuoda esiin Valokuvataiteen museossa. Muutin sinne töihin, koska otaksuin, että valokuvasta tulee aikamme ilmiö. Seuraavaksi arkipäiväistynee jo 1990-luvulla ajankohtaiseksi noussut virtuaalimaailma. Siinä esitystekniikka on edelleen haasteena, vaikka alan teoria ja aiheet ovat olleet olemassa jo pitkään. Eikä valokuva mihinkään katoa."

Mäkelä on mm. perustanut Vanhan Gallerian, toiminut Lapin yliopistossa mediakasvatuksen apulaisprofessorina ja ollut perustamassa Kiasmaa.

-  "Nuorten valokuvaajien ja videotaiteilijoiden teoksille ei 1980-luvun alussa ollut paikkaa. Niitä kun ei arvostettu taiteena. Se oli iso syy, miksi perustin Vanhan gallerian aikansa avantgarde-taiteelle. Valokuvataiteessa kiinnosti jo tuolloin se, että siinä hyödynnetään ilmaisukeinona kaikkia valokuvan alueita henkilökuvauksesta tieteelliseen valokuvaukseen. Vuosien mittaan valokuva taiteena on muuttunut yhä enemmän osaksi kuvataidetta. Arvostan suuresti Finnfoto-palkintoa, koska Finnfoto edustaa koko valokuvauksen kirjoa."

Tuottajana hän on järjestänyt lukuisia kotimaisia ja kansainvälisiä taiteidenvälisiä tapahtumia. Nyt eläkeläisenä Mäkelä toimii arvostelijana ja tutkijana.

Myös uudet sukupolvet ovat saaneet osansa Mäkelän valtavasta osaamisesta, tiedoista ja näkemyksistä. Hän on ollut aktiivinen luennoitsija niin kotimaassa kuin maailmalla. Lisäksi hän on mentoroinut eri puolilla Suomea nuoria valokuvaajia löytämään parhaan osaamisensa ja ohjannut heidän lopputöitään.

-  "Opettaminen sopii puheliaalle ihmiselle. Olen pyrkinyt puolustamaan niitä ilmiöitä, joihin uskon. Aluksi monet ovat pitäneet niitä aivan hömppänä, kuten mediataidetta tai valokuvaa taiteena. Tuskin pitävät enää."

Asko Mäkelän lisäksi Finnfoto-palkinnon ovat saaneet Marian Rehbinder, Asko Vivolin, Matti J. Kaleva, Mikko Pekari, Tuomo-Juhani Vuorenmaa, Salme Simanainen, Kai Nordberg, Hannu Hautala, Rashid Nasretdin, Leena Saraste, Jukka Kukkonen, Sakari Nenye, Lassi Rautiainen, Pekka Punkari, Boris Fagerström, Juha Suonpää, Kari Kuukka, Benjamin Pöntinen, Laura Luostarinen, Merja Salo, Caj Bremer, Sakari A. Mäkelä ja Kaija Keskinen.

Vuonna 1970 perustettu Finnfoto – Suomen Valokuvajärjestöt ry edistää valokuvataidetta ja -kulttuuria ja toimii etenkin ammattivalokuvaajien arvostuksen ja aseman parantamiseksi sekä edistää valokuvaajien yhteistyötä kansallisella ja kansainvälisellä tasolla. 

Finnfoto edustaa sekä ammattimaisia että harrastajakuvaajia. Finnfoto pyrkii vahvistamaan valokuvaajien tekijänoikeuksia ja niiden noudattamista. Finnfoto kehittää myös valokuvaajien valmiuksia markkinoida ja myydä kuviaan ja palvelujaan. 

www.finnfoto.fi 

24.11.2021Timo Parvelan ja Pasi Pitkäsen Varjot-trilogialle poikkeuksellinen vastaanotto
23.11.2021Salon taidemuseossa valokuvaaja Arnold Newmanin muotokuvia tammikuussa 2022
23.11.2021Vain elämää -kauden 12 toinen kokoelma-albumi on nyt kaupoissa
23.11.2021Last Night In Soho - ELOKUVA-ARVOSTELU
23.11.2021Sting saapuu ensi vuonna konsertoimaan Tampereelle
23.11.2021Vinokino-elokuvafestivaali tällä viikolla Helsingissä ja verkossa
23.11.2021Omerta 6/12 oli viime viikonlopun katsotuin elokuva
17.11.2021Paul McCartneyn näyttävä muistelmateos Elämä & sanat tarjoaa ainutlaatuisen näkymän ikonisen lauluntekijän elämään
17.11.2021Antti Tuiskun Menesty!-kirjaa myyty jo yli 20 000 kpl - jatkoa luvassa elokuussa 2022
17.11.2021Songs for a New World -musikaali kertoo tarinoita milleniaalien burnout-sukupolvesta

Siirry arkistoon »