Lux Helsinki järjestetään turvavälein eri puolilla kaupunkia

07.01.2022

Lux Helsinki tuo iloa ja valoa kaupunkiin 5.–9.1.2022. Ohjelmaan tulee muutamia viime hetken muutoksia, joilla pyritään takaamaan turvalliset olosuhteet heikentyneessä koronatilanteessa.

Laajasti ympäri Helsingin kaupunkitilaa levittäytyvät, pääosin ulkotiloissa sijaitsevat teokset ovat koettavissa turvallisesti, sillä Lux Helsingin suunnittelussa ja tuotannossa on alusta asti kiinnitetty huomiota katsojien terveysturvallisuuteen.

Esimerkiksi dramaturgisesti etenevästä reitistä luovuttiin, jotta yleisö jakautuisi tasaisemmin eri teoksille eikä ruuhkia syntyisi.

Heikentyneeseen koronatilanteeseen reagoidaan kuitenkin vielä viime hetken ohjelmamuutoksilla, joilla varmistetaan mahdollisuus turvavälien säilyttämiseen yleisössä.

Italialaisen fuse*:n Falin Mynd -installaatio sekä Ainu Palmun Pink Caravan siirtyvät Suvilahteen ja brittiläisen Kathy Hinden Chirp & Drift -teos Mustikkamaalle. Näin avarampiin ympäristöihin siirretyt teokset ovat katsottavissa kauempaa, jolloin turvavälit on mahdollista säilyttää yleisössä.

Osa jo julkistetuista teoksista on niin yksityiskohtaisia, ettei niitä ole mahdollista kokea taiteilijan tarkoittamalla tavalla riittävän etäältä, ja ne joudutaan valitettavasti vuoden 2022 ohjelmasta perumaan.

Perutut teokset ovat Ylen Suurkaupungin kasvot, Lux Architecture: Uimastadion, Tommi Musturin Deep Show, Lyhtypuisto, Eetu Huhtalan Toinen ja Ville MJ Hyvösen Fragments. Myös valotaiteen ammattilaisille suunnattu Symposium ja osa oheisohjelmasta on peruttu.

Päivitettyyn ohjelmaan voi tutustua Lux Helsingin verkkosivuilla.

- “Kaikista vaihtoehdoista Luxin tekeminen teosten turvaväleillä on lopulta paras. Suuri määrä taiteilijoiden ja tuotannon työtä muuttuu turhaksi, mutta vielä paljon suurempi määrä todeksi. Helsinki on vuoden tauon jälkeen taas maailman valotaiteen pääkaupunki. Tällä kertaa kaikkiin teoksiin tutustuminen edellyttää kävijältä hiukan seikkailumieltä. Mutta missäpä sitä mieluummin seikkailisi kuin Stadissa”, Lux Helsinkiä järjestävän Helsingin tapahtumasäätiön toimitusjohtaja Stuba Nikula sanoo.

Yleisöä pyydetään saapumaan valoteoksille vain terveenä ja turvavälit muihin seurueisiin säilyttäen. Maskin käyttö ja hyvästä käsihygieniasta huolehtiminen on suositeltavaa.

Jos esimerkiksi sairastuminen tai eristys estävät paikan päälle tulemisen, voi Lux Helsingistä tuttuun tapaan nauttia myös tapahtuman sosiaalisen median kautta, jossa jaetaan kuvia teoksista ja tunnelmasta.

Myös yleisöä kannustetaan jakamaan omia kuviaan Lux Helsingistä kaikkien iloksi tunnisteella #luxhelsinki.

Lux Helsinki 5.–9.1.2022 klo 17–22

Lux Aamu valaisee teokset 1, 10, 15, 16, 17 ja 18 myös pe 7.1. klo 7–9. Tapahtuman järjestää ja tuottaa Helsingin tapahtumasäätiö. Reitin ja teosten suunnittelusta sekä tuotannosta vastaa Sun Effects Oy ja kraattoreina toimivat Lari Suominen, Ilkka Paloniemi, Christina Dvinge, Petra Martineuz, Suomen valotaiteen seura FLASH ja Juha Rouhikoski.

Lux Helsingin kumppaneita ovat Sun Effects Oy, STEK ry, Korkeasaaren eläintarha, Italian kulttuuri-instituutti, Eduskunta, Kauppakeskus Citycenter, Kauppakeskus Forum, UPM-Kymmene, UPM-Kymmenen Kulttuurisäätiö, Helen, Varma ja Kulttuurikeskus Stoa. 

24.01.2022Antti Ketonen julkaisi uuden singlen
24.01.2022Erin julkaisi uuden singlen, joka hehkuu iloa, armoa ja lempeyttä
24.01.2022Kymmenen uutta musiikin legendaa Suomen musiikin kunniagalleria 2022 -näyttelyssä Musiikkimuseo Famessa
24.01.2022Blind Channel julkisti tulevan albuminsa - Lifestyles of the Sick & Dangerous ilmestyy 8. heinäkuuta
24.01.2022Huonesiivooja on yllättävä ja koskettava suljetun paikan murhamysteeri
24.01.2022101 tapaa tappaa aviomies - Laura Lindstedtin ja Sinikka Vuolan kirjoittama menetelmällinen murhamysteeri
24.01.2022Nordisk Film siirtää helmikuun kotimaisten elokuvien ensi-iltoja
24.01.2022Spider-Man: No Way Home oli viime viikonlopun katsotuin elokuva
21.01.2022Helsingin Kaupunginteatteri siirtää kevätkauden aloituksen maaliskuulle
21.01.2022Tampereen Teatteri peruu kaikki esitykset 23.2. saakka

Siirry arkistoon »