Jumala on kauneus - TEATTERIARVOSTELU

09.05.2022

Taideyliopiston Teatterikorkeakoulu – Wikipedia

Helsingin Kaupunginteatterin ja Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun kevään 2022 yhteistyönäytelmässä koko vuosikurssillinen tulevia teatteritaiteilijoita esittäytyy ja astuu kuvataitelija Vilho Lammen rooliin studio Pasilassa  Kristian Smedsin kirjoittamassa, Paavo Rintalan romaaniin perustuvassa näytelmässä Jumala on kauneus (2000).

Näytelmä kertoo nuoren taiteilijan taistelusta itsensä ja ympäröivän maailman kanssa. Liminkalainen taidemaalari Vilho Lampi (1898–1936) hakee omaa ilmaisuaan Pohjanmaalla ja Pariisissa, innostuu ja pettyy yhä uudelleen, kaiken aikaa pyrkien kohti kauneuden valtakuntaa.

Lampi hakee vastauksia politiikasta, vajoaa hurmokseen Louvressa ja samaistuu niin Vincent van Goghiin kuin haapaankin. Hän on kaikkialla ulkopuolinen, eikä hänen tinkimättömyydelleen ole sijaa tässä maailmassa. Lammen elämä on vuoroin riemua ja vuoroin epätoivoa, mutta hän ei lakkaa kysymästä eikä etsimästä kauneutta.

Näytelmä on paitsi taiteilijakuvaus, myös näytelmä kauneuden kokemisesta, jumaluuden etsinnästä ja ihmisenä olemisen vaikeudesta. Se kertoo ihmisestä, joka kurottaa kohti ikuisuutta.

Kuva © Robert Seger / Helsingin Kaupunginteatteri

Esitys on jatkoa Teatterikorkeakoulun näyttelijäntaiteen koulutusohjelman ja Helsingin Kaupunginteatterin keväällä 2021 alkaneelle kolmivuotiselle yhteistyölle, jossa näyttelijäntaiteen kolmannen vuosikurssin opiskelijat tulevat kevääksi studio Pasilaan ja valmistavat kandiprojektinaan esityksen yhdessä koulun ulkopuolisten ammattilaisten kanssa.

Yhteistyön myötä näyttelijäopiskelijat tutustuvat oman alansa ammattilaisiin sekä näiden työtapoihin ja käytäntöihin Suomen suurimmassa teatterissa. Samalla teatteri ja yleisö saavat mahdollisuuden tutustua alan opiskelijoihin ja tulevaisuuden lupauksiin. 

Studio Pasilassa Jumala on kauneus -esityksessä näyttelevät Veera Anttila, Ville Hilska, Juhana Hurme, Milla Kaitalahti, Akseli Lehtinen, Kate Lusenberg, Heikki Nousiainen, Alexandra Oupornikova, Nana Saijets, Julius Susimäki, Mauno Terävä ja Juuso Timonen.

Teatteriohjaaja ja näytelmäkirjailija Kristian Smeds kuuluu suomalaisen teatterin ykkösnimiin.  Smedsin tunnetuimpia ohjauksia ovat Kansallisteatterissa esitetty Tuntematon sotilas (2007) ja Brysselissä kantaesitetty Mental Finland (2009). Vuonna 2018 Smeds aloitti Teatterikorkeakoulun näyttelijätaiteen professorina. Hänen kautensa päättyy kesällä 2022, ja Jumala on kauneus on hänen viimeinen työnsä professorina. 

(Teksti © Helsingin Kaupunginteatteri)

Kuva © Robert Seger / Helsingin Kaupunginteatteri

Plussat:

+ tulevien näyttelijöiden heittäytyminen ja energisyys (tulevista näyttelijöistä selkeästi erottuivat erityisen lahjakkaat ja karismaatiset Juhana Hurme, Julius  Susimäki, Mauno Terävä ja Juuso Timonen)

+ Studio Pasilan lavan käyttö kokonaisuudessaan sekä levittäytyminen osin myös katsomoon 

+  esitys tarjosi paljon nähtävää ja koettavaa kaikin aistein (lavalla nähdään mm.  kaalinpäitä, jäälohkareita, pyykinpesua sekä ratapölkkyjen pilkkomista)

Miinukset:

- esitys josta pitää tai ei pidä ("joukoturkkamaisuus" viehätti itseäni kovasti, mutta osaa yleisöä se häiritsi jopa niin paljon, että lähtivät väliajalla pois)

- Kristian Smedsin ohjaus oli pienoinen pettymys, kun muistelee hänen aikaisempia ohjauksiaan

- hengästyttävyys (itse tarina taidemaalari Vilho Lammesta jää taka-alalle, kun katsojan huomio kiinnittyy täysin siihen mitä millonkin näyttämöllä tapahtuu ja mitä tapahtuu seuraavaksi)

3star.jpg

 

Jumala on kauneus Helsingin Kaupunginteatterin studio Pasilassa 14. toukokuuta saakka.

Kesto 2 tuntia ja 35 minuuttia väliaikoineen.

Liput 15-30 € täältä

28.05.2022Radio Suomen Kesäradio kuuluu arki-iltapäivisin koko maassa
28.05.2022Suomalaiset muusikot ja ukrainalaiset taiteilijat julkaisivat Ukrainassa laulun kunnianosoituksena vapaustaistelulle
28.05.2022Muumit valloittavat Madridin kirjamessut
28.05.2022Metsurin tarina palkittiin Cannesin elokuvajuhlien kriitikoiden viikolla
28.05.2022Suomirockin ensimmäinen nainen Muska julkaisee muistelmansa
28.05.2022Benjamin julkaisi uuden singlen
27.05.2022Depeche Moden kosketin­soittaja Andy Fletcher on kuollut
27.05.2022Maailma kylässä - livefestariviikonloppu
27.05.2022Klaus Härön uusi elokuva saa ensi-iltansa syyskuussa
27.05.2022Mick Herronin palkittu vakoojasarja jatkuu

Siirry arkistoon »