Karita Mattila valloittaa Koko Karita -illassa Kansallisoopperassa

18.05.2022

Koko Karita -illan avaa Francis Poulencin säveltämä väkevä, noin 45-minuuttinen Ihmisen ääni, jossa yleisö saa myötäelää hylätyn naisen sydäntä särkevän kohtalon. 

Jean Cocteaun monologinäytelmään perustuva ooppera sai kantaesityksensä Pariisissa 6.2.1959, ja se lukeutuu modernin oopperan timantteihin.

Illan toisella puoliskolla on luvassa show, jossa kuullaan mm. rakastettuja musikaaliklassikoita ja ikivihreitä hittejä.

Koko Karita - Kohokohdat Helsinki

Kuva © Kira Gluschkoff / Kansallisooppera

- ”Paluu Suomeen töihin on nykyään minulle todella mieluisaa, ja varsinkin tämä Kansallisoopperan projekti inspiroi hurjasti! Mutta myös jännittää, onhan se mammuttijuttu vetää koko illan ohjelma. Vaativa kuin mikä. Tämä itsensäpiiskaaja on jo etukäteen ihan selkä punaisena. Toisaalta. Ei mikään minua niin innosta kuin itseni haastaminen ja likoon pistäminen! Siis: ihanaa ja kutkuttavaa!”, Karita Mattila kommentoi Raila Kinnusen haastattelussa.

Koko haastattelun voit lukea täältä

Illan aikana kuullaan niin ikään Kansallisoopperan orkesteria ja kuoroa, joita johtaa Dalia Stasevska. Kokonaisuuden ohjaa Jussi Nikkilä, lavastuksen on suunnitellut takis, puvut Erika Turunen sekä valaistuksen ja projisoinnit Mikko Linnavuori.

Esitykseen koreografian on luonut Antton Laine, joka on saavuttanut koreografina jo kymmenen maailmanmestaruutta joukkuevoimistelussa. Niistä viimeisin on vuoden 2021 Tampereen Sisun Minetit Kalevala-ohjelman kanssa.

Koko Karita – Ooppera – Baletti

Kuva © Kira Gluschkoff / Kansallisooppera

Karita Mattilan äänen lyyrinen kauneus ja karismaattiset tulkinnat ovat tehneet hänestä yhden tämän päivän oopperamaailman kysytyimmistä sopraanoista. Mittavan uransa aikana Mattila on voittanut lukuisia palkintoja, ja hänelle myönnettiin Suomen Leijonan Ritarikunnan 1. luokan komentajamerkki vuonna 2020.

Mattilan merkittävimpiä tunnustuksia ovat olleet Musical America -lehden valinta Vuoden muusikoksi ja Chevalier des Arts et des Lettres -arvonimi sekä vuonna 2016 Royal Philharmonic Society -palkinto "ainutkertaisista Kostelnička ja Emilia Marty -roolisuorituksista".

 

Esityksen voi katsoa maksutta suoratoistona 18.5.

 

Esitys suoratoistetaan maailmanlaajuisesti heti ensi-illassa keskiviikkona 18.5. klo 18.40 alkaen Oopperan ja Baletin virtuaalinäyttämö Stage24:llä sekä eurooppalaisten oopperatalojen suoratoistopalvelu OperaVisionilla.

Ennen esitystä ja väliajalla Sami Sykön kanssa keskustelevat ohjaaja Jussi Nikkilä, pukusuunnittelija Erika Turunen ja koreografi Antton Laine. Esitys tulee myöhemmin myös katsottavaksi tallenteena Stage24:lle.

 

Koko Karita

Ensi-ilta 18.5.2022 klo 19

Muut esitykset 21.5.–2.6.2022

Koko Karita - Karita Mattila | Helsingin Merkonomit ry

Kuva © Kira Gluschkoff / Kansallisooppera

28.05.2022Radio Suomen Kesäradio kuuluu arki-iltapäivisin koko maassa
28.05.2022Suomalaiset muusikot ja ukrainalaiset taiteilijat julkaisivat Ukrainassa laulun kunnianosoituksena vapaustaistelulle
28.05.2022Muumit valloittavat Madridin kirjamessut
28.05.2022Metsurin tarina palkittiin Cannesin elokuvajuhlien kriitikoiden viikolla
28.05.2022Suomirockin ensimmäinen nainen Muska julkaisee muistelmansa
28.05.2022Benjamin julkaisi uuden singlen
27.05.2022Depeche Moden kosketin­soittaja Andy Fletcher on kuollut
27.05.2022Maailma kylässä - livefestariviikonloppu
27.05.2022Klaus Härön uusi elokuva saa ensi-iltansa syyskuussa
27.05.2022Mick Herronin palkittu vakoojasarja jatkuu

Siirry arkistoon »