Taiteilijajärjestöt: Taiteen edistämiskeskus jakoi koronatukia vastoin eduskunnan ohjeistusta

25.05.2022

Suomen Musiikintekijät, Muusikkojen liitto ja Näyttelijäliitto ovat kannelleet Taiteen edistämiskeskuksen (Taiken) toiminnasta Valtiontalouden tarkastusvirastolle (VTV).

Kantelijat ovat pyytäneet Valtiontalouden tarkastusvirastoa tutkimaan, onko Taiteen edistämiskeskus menetellyt laillisesti, kun se jakoi koronavaikutusten vähentämiseen tarkoitetusta eduskunnan osoittamasta määrärahasta noin 18 miljoonan euron verran apurahoja selvittämättä koronatilanteen vaikutuksia apurahansaajiin.

Valtioneuvosto linjasi huhtikuussa 2021 kulttuurille, taiteelle, liikunnalle ja tapahtuma-alalle kohdennettavan noin 231 miljoonan euron tukipaketin, jolla oli tarkoitus tukea alojen elpymistä koronapandemiasta.

Osana tukipakettia eduskunta osoitti Taiteen edistämiskeskukselle noin 80 miljoonaa euroa jaettavaksi apurahoina taide- ja kulttuurialalle kompensoimaan koronan aiheuttamia menetyksiä.

Taiteen edistämiskeskus jakoi kuudennella koronatukikierroksella (30.11.2021 - 21.12.2021) tästä määrärahasta noin 18 miljoonaa euroa ilman, että se tiedusteli hakijoilta millaisia vaikutuksia koronapandemialla on ollut heidän tilanteeseensa.

Taiteilijajärjestöt katsovat siten Taiteen edistämiskeskuksen käyttäneen koronan vaikutusten kompensointiin taiteilijoille tarkoitettua määrärahaa tavanomaisiin taiteen edistämistoimiin vastoin eduskunnan talousarviopäätöstä. 

Taiteen edistämiskeskuksen päätös käyttää 18 miljoonaa euroa vastoin eduskunnan talousarviopäätöstä heikentää olennaisesti taide- ja kulttuurialan luottamusta siihen, että kyseinen valtion taiderahoituksesta vastaava virasto noudattaa eduskunnan päätöksiä.

Taiteilijajärjestöt pitävät Taiteen edistämiskeskuksen menettelyä erityisen moitittavana, koska viraston keskeisin viranomaistehtävä on jakaa apurahoina ja avustuksina sille eduskunnan talousarviopäätöksissä osoittamia määrärahoja tarkalleen niille määrättyihin taiteen ja kulttuurin edistämistavoitteisiin. 

- ”Taiteilijoiden tulee voida luottaa siihen, että alan keskeinen valtion apurahoja jakava virasto toimii niiden periaatteiden mukaisesti, jotka sille määrärahojen jakamisesta linjataan. On tärkeää selvittää, miksi kaikkia apurahoja ei jaettu eduskunnan esityksen mukaisesti. Kantelumme tavoitteena on muistuttaa hyvän hallinnon toteutumisen ja läpinäkyvyyden merkityksestä, jotta taide- ja kulttuurikentän luottamus valtion viranomaista kohtaan säilyisi ja tällaisilta virheiltä vältyttäisiin”, Suomen Musiikintekijöiden puheenjohtaja Kaija Kärkinen kommentoi. 

Kantelu on jätetty Valtiontalouden tarkastusvirastolle 23.5.2022. 

Lue kantelu tästä.

27.06.2022Spede Pasasen klassikkoelokuvasta Hirttämättömät nähdään syksyllä uusi versio
24.06.2022Tanssilavat kehittävät yhteishankkeessa elämyspalveluja matkailijoille
24.06.2022Weekend Festival paljastaa tämän vuoden artistien raidereita - yhteensä yli 2000 sivua vaatimuksia
24.06.2022Majakkalaiva Kemi avautuu yleisölle Kotkassa
24.06.2022Valentin Vaala -elokuvafestivaali tuo suomalaisen elokuvan nostalgian maaseudulle
24.06.2022EU:n kulttuurin ja luovan alan keskus perustetaan Suvilahteen
24.06.2022Törnävän kesäteatterissa Seinäjoella nähdään jälleen Broadway-musikaalikomedian Suomen kantaesitys
23.06.2022Mikkelissä Naisvuoren kesäteatterissa musiikkikomedia " Mitä kuuluu Marja-Leena?"
22.06.2022Oulussa kesäteatterissa musiikkinäytelmä Laila Kinnusesta
21.06.2022Mikael Gabriel ja Juha Tapio yllättävät yhteissinglellä

Siirry arkistoon »