Maailman kulttuurijohtajat saapuvat lokakuun alussa Helsinkiin

28.09.2022

World Cities Culture Forum - Wikipedia

Helsinki isännöi 5.–7. lokakuuta kansainvälisen World Cities Culture Summit 2022 -huippukokouksen, joka tuo maailman kulttuurijohtajat kolmeksi päiväksi yhteen.

Huippukokous on osa maailman kaupunkien kulttuurijohtajista ja apulaispormestareista koostuvan World Cities Culture Forum -verkoston (WCCF) toimintaa. Vuosittainen tapaaminen järjestetään nyt ensimmäistä kertaa Helsingissä.

Huippukokouksen tavoitteena on dialogin lisääminen ja ajatusten vaihto eri maiden kulttuurijohtajien, päätöksentekijöiden ja kulttuurikentän välillä. Pyrkimyksenä on lisäksi parantaa kulttuuritoimijoiden työmahdollisuuksia ja toimintaedellytyksiä kaupungeissa.

Kolmipäiväisen huippukokouksen keskustelutilaisuuksissa ja työpajoissa käsitellään muun muassa kulttuurialan kohtaamia kriisejä ja koronan jälkeistä jälleenrakennusta, kulttuurin saavutettavuutta ja uusia rahoitusmalleja.

Keskusteluissa nousee myös vahvasti esiin se, miten kulttuuritoimijoiden ja kulttuurin rooli huomioidaan, ja miten sitä kehitetään muuttuvissa yhteiskunnissa. Kulttuurijohtajat haastetaan esimerkiksi kertomaan toisilleen kohtaamistaan haasteista ja kuulemaan ratkaisuehdotuksia kollegoiltaan.

Osallistujat pääsevät lisäksi tutustumaan Helsingin keskeisiin kulttuurilaitoksiin ja -kohteisiin ja nauttimaan kulttuuriesityksistä, kuten tanssija-koreografi Susanna Leinosen tilausteoksesta. Huippukokouksen tilaisuudet järjestetään Suomen Kansallisoopperassa, keskustakirjasto Oodissa, Bio Rexissä, Kaapelitehtaalla, Lapinlahden Lähteellä ja Suomenlinnassa.

Yksityistilaisuutena toteutettavan huippukokouksen kansainvälisinä vieraina nähdään esimerkiksi Lontoon kulttuurin ja luovien alojen apulaiskaupunginjohtaja ja WCCF-verkoston puheenjohtaja Justine Simons.

Suomesta huippukokoukseen osallistuvat muun muassa Helsingin kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan apulaispormestari Paavo Arhinmäki ja kaupungin vs. kulttuurijohtaja Reetta Heiskanen sekä helsinkiläisiä kulttuurialan toimijoita.

–  "Helsinki rakentaa entistä vahvemmin kansainvälistä yhteistyötä taiteen ja kulttuurin alalla. Tämän yhteistyön myötä pyrimme saamaan helsinkiläiselle kulttuurikentälle arvokkaita kontakteja ja uusia ideoita esimerkiksi New Yorkista, Amsterdamista, Sydneysta ja Buenos Airesista. Pahimman koronapandemian laannuttua on erityisen tärkeää kokoontua yhteen ja rakentaa uutta yhteistyötä kulttuurialan toimijoiden välillä. Kulttuuriala on yksi pahiten pandemiasta kärsineistä, ja tämä on yksi tapa nostaa kulttuuria taas ylös", sanoo Helsingin kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan apulaispormestari Paavo Arhinmäki.

Myös Lontoon kulttuurin ja luovien alojen apulaiskaupunginjohtaja ja WCCF-verkoston puheenjohtaja Justine Simons uskoo yhteistyön tärkeyteen.

–  "Kulttuurilla on voima muuttaa ihmisten elämiä ja vauhdittaa talouksia. Yhdistymällä maailman muiden kaupunkien kanssa voimme oppia toisiltamme ja vastata kohtaamiimme yhteisiin haasteisiin. New Yorkista Tokioon ja Buenos Airesista Pariisiin, WCCS-huippukokous auttaa meitä toipumaan pandemian vaikutuksista ja tukemaan kulttuurin ja luovien alojen tulevaisuutta", Simons muotoilee.

Helsingin huippukokous on osa World Cities Culture Forum -verkoston toimintaa. WCCF on maailman merkittävin kansainvälinen taide- ja kulttuuripolitiikan yhteistyöverkosto kulttuurien roolista kaupungeissa. Verkostoon kuuluu jäseniä yli 40 kaupungista ympäri maailman.

Jäsenkaupungit tarkastelevat kulttuuria yhtenä olennaisena kaupunkien sosiaaliseen ja taloudelliseen menestykseen vaikuttavana tekijänä. Yhteistyöverkoston keskeisiä toimintatapoja ovat muun muassa ideoiden ja tietojen jakaminen ja innovatiivisen ja oikeudenmukaisten toimintamallien suunnittelu. Verkosto on perustettu vuonna 2012 Lontoon pormestarin aloitteesta ja Helsinki liittyi siihen vuonna 2018.

Lokakuussa Helsingissä järjestettävä World Cities Culture Summit on järjestyksessään kymmenes verkoston vuotuinen kokoontuminen. Aiemmat kokoukset on pidetty Chengdussa, Lissabonissa, San Franciscossa, Soulissa, Moskovassa, Amsterdamissa, Istanbulissa ja Lontoossa.

01.12.2022Ville-Juhani Sutisen Vaivan arvoista on Tietokirjallisuuden Finlandia-voittaja
01.12.2022The Ukrainian National Ballet of Odessan ensivierailu Suomeen toteutuu joulukuussa
01.12.2022Marraskuun 2022 katsotuimmat elokuvat
28.11.2022Kotimuseon joulu - Joulutunnelmaa Bulevardilla
28.11.2022Tampereen Kirjafestareiden kansainvälisenä tähtivieraana ruotsalainen menestyskirjailija Alex Schulman
28.11.2022Alfa-tv:n lähetykset loppuivat tänään maanantaina puoliltapäivin
28.11.2022Black Panther: Wakanda Forever oli viime viikonlopun katsotuin elokuva
27.11.2022Eija Hinkkala ja Kyösti Mäkimattila saivat Kullervo Linna -palkinnot
27.11.2022Euroviisujen äänestys muuttuu - finalistit valitaan jatkossa pelkillä yleisöäänillä
26.11.2022Bones and all - ELOKUVA-ARVOSTELU

Siirry arkistoon »