Henkilökuva Ruben Stilleristä avaa kaikkien tunteman mediapersoonan maailmaa, jossa kohtaavat vähemmistö ja enemmistö sekä oma ja vieras

28.09.2022

Ruben Stiller | Publiva Oy

Katriina Järvisen uutuuskirja Ruben Stiller, siltä väliltä piirtää kuvan monitasoisesta miehestä mikrofonin takaa, Stilleristä, joka on jotain muuta kuin osiensa summa.

Ruben Stiller on työskennellyt toimittajana pian neljäkymmentä vuotta. Siinä ajassa on ehtinyt muuttua Suomi, maailma – ja Stillerkin. 

Katriina Järvisen kirjoittama henkilökuva Ruben Stiller, siltä väliltä (Kirjapaja) piirtää monitasoisen kuvan valtakunnan hovinarriksi ja provokaattoriksi kutsutusta toimittajasta ja miehestä, joka on jotakin muuta kuin osiensa summa tai julkinen kuvansa. 

- ”Ammatti-identiteetiltäni olen asian ja viihteen rajamailla vaeltava sekatyömies. Tämä rooli sopii minulle, koska en muutenkaan ole selkeästi sitä tai tätä”, Stiller sanoo.

- ”Stillerin elämänhistoriassa riittää langanpäitä, joista voi lähteä vetämään moneen eri suuntaan”, Katriina Järvinen huomauttaa.

Hän itse katsoo teoksessaan Stillerin elämää ja persoonaa yhteiskuntaluokan, juutalaisuuden ja sukupolven näkökulmasta.

Hammaslääkäri-isä oli lähtöisin suomenruotsalaisesta juutalaissuvusta, äiti oli luterilainen maatalon tytär Etelä-Pohjanmaalta. Ruben itse on Nummi-Pusulasta pääkaupunkiin muuttanut maalaispoika ja juutalainen, mutta ei uskonnollinen. 

Stillerin osoitteiden mukaan etenevä teos näyttää, millainen on ollut mediapersoonan taival Kekkosen valtakauden Nummelta eurooppalaisten poskisuudelmien Eiraan.

Mitä ihmisestä tulee ja miltä maailma näyttää, kun perimässä kohtaavat vähemmistö ja enemmistö, oma ja vieras? Stillerin ajattelun perusjuonne on, että hän epäilee omaa kertomusta itsestään ja elämästään.

- "Nykyään hyväksyn, että identiteettini on sekametelisoppa, enkä yritä kieltää epäjatkuvuutta. En tiedä, onko tämä edistystä, mutta kenties tarina on tällaisena hieman totuudenmukaisempi.”


Katriina Järvinen on psykoterapeutti ja tietokirjailija. Hänen teoksiaan ovat mm. Kaikella kunnioituksella (2014) ja Saanko esitellä (2017) sekä Luokkaretkellä hyvinvointiyhteiskunnassa (2008, yhdessä Laura Kolben kanssa) ja Sopivia ja sopimattomia (2019, yhdessä Laura Kolben kanssa). Järvinen on palkittu teoksistaan Marja-Liisa Vartio -palkinnolla ja Elsa Enäjärvi-Haavion palkinnolla.

 

Katriina Järvinen: Ruben Stiller, siltä väliltä

Kirja sisältää kuvaliitteen

247 sivua

Kirjapaja 2022

Äänikirja ilmestyy lokakuussa, lukijana Pirjo Heikkilä.

01.12.2022Ville-Juhani Sutisen Vaivan arvoista on Tietokirjallisuuden Finlandia-voittaja
01.12.2022The Ukrainian National Ballet of Odessan ensivierailu Suomeen toteutuu joulukuussa
01.12.2022Marraskuun 2022 katsotuimmat elokuvat
28.11.2022Kotimuseon joulu - Joulutunnelmaa Bulevardilla
28.11.2022Tampereen Kirjafestareiden kansainvälisenä tähtivieraana ruotsalainen menestyskirjailija Alex Schulman
28.11.2022Alfa-tv:n lähetykset loppuivat tänään maanantaina puoliltapäivin
28.11.2022Black Panther: Wakanda Forever oli viime viikonlopun katsotuin elokuva
27.11.2022Eija Hinkkala ja Kyösti Mäkimattila saivat Kullervo Linna -palkinnot
27.11.2022Euroviisujen äänestys muuttuu - finalistit valitaan jatkossa pelkillä yleisöäänillä
26.11.2022Bones and all - ELOKUVA-ARVOSTELU

Siirry arkistoon »