Ville-Juhani Sutisen Vaivan arvoista on Tietokirjallisuuden Finlandia-voittaja

01.12.2022

Materiaalit - Kirjasäätiö

Ville-Juhani Sutisen teos Vaivan arvoista. Esseitä poikkeuskirjallisuudesta (Avain) on voittanut Tietokirjallisuuden Finlandia-palkinnon. Suomen Kirjasäätiön jakama tunnustus ansiokkaalle suomalaiselle yleistajuiselle tietokirjalle on arvoltaan 30 000 euroa. Palkinnon voittajan valitsi ylilääkäri Hanna Nohynek. Finlandia-voittajat julkistettiin 30. marraskuuta.

- ”Kun pari viikkoa sitten sain kuulla olevani ehdolla, totesin, että jo ehdokkuus on voitto. Korostin silloin, että se on voitto minun tai tämän kirjan sijaan kirjallisuudelle – sille, että sitä kirjoitetaan ja luetaan, ja ennen kaikkea sille, että siitä kirjoitetaan. Jos ehdokkuus on jo voitto, on vaikea sanoa, mitä voitto sitten on”, pohti Ville-Juhani Sutinen Finlandia-palkintotilaisuudessa pitämässään puheessa.

Vaivan arvoista - Esseitä poikkeuskirjallisuudesta - Ville-Juhani Sutinen -  Äänikirja - BookBeat

Vaivan arvoista onkin kirjailijan rakkaudentunnustus kirjallisuudelle. 

- ”Tuntuu merkittävältä, että palkinnon saa nimenomaan sellainen kirja, jonka kirjoitin puhtaasti omasta kiinnostuksestani ja rakkaudestani kirjallisuuteen. Samalla olen erittäin ylpeä siitä, että tämä on kaiketi ensimmäinen kerta, kun tyylipuhtaat esseet palkitaan tieto-Finlandialla. Se saa ajattelemaan, että palkinto on voitto esseelle, nonfiktiolle ja tietokirjan ohella tietokirjallisuudelle, kauniisti ilmaistulle todelle.” 

Ville-Juhani Sutisen Finlandia-palkintopuhe on julkaistu kokonaisuudessaan Kustantamon kuulumisia -blogissa. (linkki: https://kustantamonkuulumisia.blogspot.com/2022/11/ville-juhani-sutinen-finlandia.html) Kuva: Ari Haimi

Kuva © Ari Haimi

Sutinen tarkastelee Vaivan arvoista -esseekokoelmassaan kolmeatoista mutkikkaana pidettyä teosta Fjodor Dostojevskin Karamazovin veljeksistä Dorothy Richardsonin 2000-sivuiseen Pilgrimage-romaanisarjaan ja Irmari Rantamalan Harhamasta Rebecca Westin mammuttimaiseen matkakirjaan.

Kirjailija pohtii esseissä, mikä yhdistää näitä teoksia toisiinsa ja tähän aikaan. Onko pitkien ja vaikeiden kirjojen lukeminen pelkkää kulttuurista snobbailua, vai antavatko kirjat jotain, mitä helpommat teokset eivät voi tarjota?   

Ville-Juhani Sutinen on Jyväskylässä asuva kirjailija ja kääntäjä. Häneltä on ilmestynyt niin runoutta, romaaneja kuin tietokirjallisuutta. Avain on kustantanut aikaisemmin Sutisen kirjallisuutta käsittelevät teokset Sivupolkuja – kirjoituksia kirjallisuudesta ja paikasta (2020) ja Kadotetut sukupolvet (2018). 

Ville-Juhani Sutisen Finlandia-palkintopuhe on julkaistu kokonaisuudessaan Kustantamon kuulumisia -blogissa

30.01.2023Kaarlen palkinnot Ann-Christin Antellille, Marttaliitolle, Marja Luomalle ja Sampsa Peltoselle
30.01.2023Hannu Paloniemen Lumiluolapoika on omakohtainen romaani äidin menettämisestä
30.01.2023Ympäristömyrkkyjä, loisia ja lobbaamista - Vieras laji on tyrmäävä paljastuskirja norjalaisesta lohibisneksestä
30.01.2023Sisu oli viime viikonlopun katsotuin elokuva
29.01.2023Miksi naiset aina rakastuvat renttuihin? - Juliet Jonesin Sydän yllättää 40-vuotisjuhlakiertueella
27.01.2023Jenni Poikelus ja Riku Rantala luotsaavat lauantai-iltojen uutta Hengaillaan-ohjelmaa
26.01.2023Alman tähän mennessä henkilökohtaisin kappale "Hey Mom Hey Dad" on julkaistu
25.01.2023Kaija Koo valloittaa Helsingin Olympiastadionin elokuussa
25.01.2023C Moren uutuussarja Poromafia kertoo pohjoista hallitsevan perheen sisäisestä valtataistelusta
25.01.2023ZOV on järkyttävä kuvaus Ukrainan sodasta venäläisen sotilaan silmin

Siirry arkistoon »