Myllykoski kutsuu kirjailijoita residenssiviikolle

20.01.2023

Reuna Publishing House Oy

Kylä nimeltä Myllykoski pohjoisessa Kymenlaaksossa on viidessä vuodessa muodostunut kirjanystävien keitaaksi. Uusin hanke on kirjailijakylän perustaminen ja uuden konseptin residenssiviikkojen järjestäminen kirjailijoille. Hanketta tukevat Kulturfonden för Sverige och Finland ja Kouvolan kaupunki.

Myllykoski sijaitsee Kouvolassa, puolentoista tunnin ajomatkan päässä Helsingistä. Perinteikäs paperitehdaspaikkakunta oli ajautunut taantumaan tehtaan toiminnan lakattua.

Kun Reuna-kustantamo muutti kylään vuonna 2017, alkoi tapahtua. Ensin kustantamo perusti kivijalkakaupan ja alkoi järjestää tapahtumia. Kannatusyhdistys Pro Kaakon kirjamessut ry perustettiin koordinoimaan Kaakkois-Suomen kirjamessujen järjestämistä.

Ensimmäiset Kymi Libri -kirjamessut olivat huikeaa kulttuurin ja yhteisöllisyyden juhlaa vuonna 2019. Kulttuurirahaston Kymenlaakson maakuntarahasto valitsi kirjamessut alueen kärkihankkeeksi ja tuki myös vuoden 2021 messuja.

Uudenlainen messukonsepti, jossa kirjailijatapaamisiin yhdistyi liikuntaa ja luontomatkailua, alkoi levitä muillekin paikkakunnille, mm. innovatiivisuudestaan tunnetuille Pyhtäälle ja Iittiin.

Kulttuuritalo Wanha Rautakauppa toimii myös kirjailijaresidenssinä.

Reuna-kustantamo sai uudet vetäjät, kun kirjailijat ostivat oman kustantamonsa. Toimitusjohtajaksi valittu Olli Sarpo muutti Helsingistä Myllykoskelle ja nimesi ostamansa talon Villa Kirjavaksi.

Tulevana kesänä siellä nähdään paljon kirjailijoita. Talo sijaitsee vain kivenheiton päässä kustantamon tukikohdasta Kulttuuritalo Wanhasta Rautakaupasta ja sen pihapiirin vetonaulasta Wanhasta kirjahallista.

– "Kirjakauppakissa Nappi on myös sisäistänyt, että sen työsarka on laajentunut Villa Kirjavaan", naureskelee Sarpo.

– "Nappi vain tallusteli päivänä muutamana sisään, tutki joka nurkan ja asettui taloksi."

Myllykosken kirjailijakylässä aloitetaan heinäkuussa kirjailijoiden residenssitoiminta. Keväällä suunnitellaan viikolle ohjelma, johon sisältyy kirjoittamisen lisäksi mm. päivä kirjakauppiaana ja päivä kustantamossa.

Vierailevalle kirjailijalle järjestetään mahdollisuuksia esitellä tuotantoaan lukijoille ja viikko huipentuu Kymi Libri -kirjamessuihin 20. –22.7.2023.

Ohjelma suunnitellaan Kouvolan kaupungin kulttuurin lahjoitusrahaston tuella. Viikon suunnitteluun osallistuvat myös Kouvolan matkailuoppaat.

Suomalais-ruotsalainen kulttuurirahasto tukee tapahtumaa, joten yksi kesän kirjailijavieraista kutsutaan Ruotsista.

Residensseihin Kultuuritalo Wanhalla Rautakaupalla ja Villa Kirjavassa voivat hakea kauno- ja tietokirjailijat kaikkialta Suomesta 31.3.2023 mennessä. Kirjoitustyön ei tarvitse liittyä Kymenlaaksoon. Demovaiheen kulut saadaan katettua apurahoilla, joten matkat ja majoitus ovat ensimmäisille vieraille maksuttomia.

Jatkossa residenssiviikkojen rahoituksesta voivat vastata kunnat, kustantajat tai kirjailijat itse. Uuden konseptin hanke tarjoaa kunnille tehokkaan ja edullisen tilaisuuden toteuttaa kulttuuritehtäväänsä ja auttaa alueensa kirjailijoita verkostoitumaan.

01.12.2023Viisi vuotta täyttävä Oodi on kaupunkilaisten rakastama ja kansainvälisesti ihailtu tasa-arvon symboli - 10 miljoonaa kävijää tulee täyteen pian
01.12.2023Ville Hytönen jatkaa Suomen Kirjailijaliiton puheenjohtajana
30.11.2023Kirjallisuuden Finlandia-palkinnot jaettiin tänä vuonna jo 40. kerran
29.11.2023Kuka tappoi bambin? - TEATTERIARVOSTELU
28.11.2023Jorma Tommila ja Karoliina Blackburn ovat vuoden näyttelijät
28.11.2023Marja-Leena Tiainen Kirjailijaliiton kunniajäseneksi
28.11.2023Karjalan kielen sanakirja on nyt entistä helppokäyttöisempi
28.11.2023Ylen radio- ja audiosisällöt uudistuvat tammikuussa 2024
28.11.2023Muutoksia Tampereen Työväen Teatterin johdossa
28.11.2023Kulttuurigaalassa Tampereella palkittiin kulttuurin tekijöitä ja tekoja

Siirry arkistoon »