Savoy JAZZFest osui ajan hermolle - Samara Joy räjäytti potin

06.03.2023

Savoy-teatteri- Tapahtumat

Viides Savoy JAZZFest 2.-5.3.2023 esitteli jazztaivaan kirkkaimpia ja ajankohtaisimpia tähtiä. Uusi taiteellinen johtaja Kaisa Mäensivu onnistui kokoamaan neljään festivaalipäivään tämän hetken kuumimmat artistit, kuten Samara Joy, Dave Holland, Gerald Clayton ja Kurt Rosenwinkel.

Savoy JAZZFest sai noin 2500 hengen yleisön ja saavutti taloudelliset ja taiteelliset tavoitteensa. Tapahtuma jatkuu jälleen ensi vuonna 7.-10. maaliskuuta 2024, ja Blind Bird -liput tulevat myyntiin tiistaina 7.3.2023.

Savoy JAZZFestin uusi taiteellinen johtaja, basisti Kaisa Mäensivu onnistui siinä, mistä festivaalijohtavat haaveilevat: hän onnistui saamaan alan kovimmat muusikot samaan aikaan samaan paikkaan, nelipäiväiselle festivaalille Savoy-teatteriin. Lisäksi ohjelmistosta muodostui poikkeuksellisen monipuolinen sekä kokoonpanoiltaan että tyylillisesti.

Samara Joy 2.3.2023 kuva Minna Hatinen

Samara Joy    Kuva © Minna Hatinen

Vastikään kaksi Grammya voittanut nuori laulajakomeetta Samara Joy veti salin täyteen heti avajaisiltana 2.3. Joy on noussut nopeasti kansainvälisesti halutuimmaksi jazzlaulajaksi, eikä syyttä.

Savoyn keikan arviot olivat ylistäviä, ja kuulijat hämmästelivät nuoren, vain 23-vuotiaan artistin kypsiä, tekstilähtöisiä tulkintoja sekä suvereenia äänenkäyttöä.

Kitaristien palvoma Kurt Rosenwinkel ei pettänyt odotuksia soitettuaan perjantaina kahden eri kokoonpanon kanssa, pianisti Gerald Claytonin poliittisesti ajankohtainen White Cities -teos hiljensi kuuntelemaan tunnekylläistä musisointia. Basistilegendan Dave Hollandin trio soitti ylimaallisen taitavasti, olivathan mukana kovat nimet kitaristi Kevin Eubanks ja rumpali Eric Harland.

Sunnuntaina festivaalilla kuultiin uuden polven tähtiä, kun basisti Richie Goods ja vibrafonisti Chien Chien Lu toivat Savoyn lavalle yhtyeensä Connected. Viisihenkinen kokoonpano herätti ansaittua innostusta fuusiomusiikillaan, jonka pohjalla vaikuttivat vahvasti jazz, gospel ja klassinen musiikki.

Kaisa Mäensivu on erittäin tyytyväinen taiteelliseen tasoon ja kertoo oppineensa ensimmäisenä johtovuotenaan paljon.

- ”Festivaalin rakentaminen vaatii paljon enemmän neuvotteluja ja säätöä kuin olin osannut kuvitellakaan.”

Mäensivu jatkaa Savoy JAZZFestin taiteellisena johtajana ensi vuonna. Hän lupaa kuudenteen Savoy JAZZFestiin lisää eurooppalaisia artistivieraita, kun tänä vuonna muusikot tulivat pääasiassa Yhdysvalloista. Yleisön ja muusikkojen pyynnöstä hän lupaa myös järjestää jameja konserttien jälkeen.

- ”Toivon myös saavamme jonkun kiinnostavan kotimaisen produktion ensi vuoden JAZZFestiin.”

Kuva © Jaanis Kerkis / Savoy-teatteri

Savoy JAZZFest on vuodesta 2019 asti järjestetty kansainvälinen tapahtuma, joka esittelee jazzmusiikin kansainvälistä ja kotimaista parhaimmistoa. Esiintyjiä ovat olleet mm. Artemis, Rebekka Bakken, Manu Katché, Christian McBride, Joyce Moreno, Richard Bona, Billy Cobham ja Jazzmeia Horn.

Tapahtuman tarkoituksena on täydentää Suomen ja pääkaupunkiseudun kansainvälistä jazzmusiikkitarjontaa. Tapahtuman järjestää Savoy-teatteri, jonka sali on 750-paikkainen.

01.12.2023Viisi vuotta täyttävä Oodi on kaupunkilaisten rakastama ja kansainvälisesti ihailtu tasa-arvon symboli - 10 miljoonaa kävijää tulee täyteen pian
01.12.2023Ville Hytönen jatkaa Suomen Kirjailijaliiton puheenjohtajana
30.11.2023Kirjallisuuden Finlandia-palkinnot jaettiin tänä vuonna jo 40. kerran
29.11.2023Kuka tappoi bambin? - TEATTERIARVOSTELU
28.11.2023Jorma Tommila ja Karoliina Blackburn ovat vuoden näyttelijät
28.11.2023Marja-Leena Tiainen Kirjailijaliiton kunniajäseneksi
28.11.2023Karjalan kielen sanakirja on nyt entistä helppokäyttöisempi
28.11.2023Ylen radio- ja audiosisällöt uudistuvat tammikuussa 2024
28.11.2023Muutoksia Tampereen Työväen Teatterin johdossa
28.11.2023Kulttuurigaalassa Tampereella palkittiin kulttuurin tekijöitä ja tekoja

Siirry arkistoon »