Rikkaruoho - TEATTERIARVOSTELU

08.03.2023

KOM-teatteri - Helsinkiläinen vuonna 1971 perustettu KOM-teatteri on yksi  Suomen vanhimmista ryhmämuotoisista teattereista.

Otto Gabrielssonin kirja Rikkaruoho: Viimeinen kirje isälle (S&S, 2020) kertoo katkeran totuuden lähisuhteesta, jota ei koskaan ollut. Vuonna 1981 Tukholmassa syntynyt Gabrielsson sai äitinsä sukunimen.

Henkilötietoihin ei merkitty isästä mitään, sillä vastasyntyneen lapsen isä oli tahollaan naimisissa, äiti ei. Isän nimi oli Jörn Donner.

Kuva © Noora Geagea / KOM-teatteri

Rikkaruoho on hylätyn mammutinpoikasen piipitystä pimeydestä, pienen kirpun puheenvuoro suurmiesten selkien takaa.

Esityksessä Oton eri puolia valottavat ja poissaolevan isän kanssa varjonyrkkeilevät KOM-teatterin ensemblen näyttelijät Vilma Melasniemi, Ella Mettänen, Juho Milonoff, Niko Saarela ja Miiko Toiviainen.

Rikkaruohon sovittaa ja ohjaa Laura Mattila (s. 1990), turkulaissyntyinen nuoren polven teatteriohjaaja. 

(Teksti © KOM-teatteri)

Kuva © Noora Geagea / KOM-teatteri

Plussat:

+ näytelmän idea ja tavoite yhdistää kaksi erilaista kirjaa esityksessä on kiinnostava ja KOM-teatterin toteutus on onnistunut antamalla kummallekin osapuolelle loppujen lopuksi riittävästi tilaa

+ näytelmän äänimaailma, Laura Mattilan dramatisointi ja ohjaus,  Veli-Ville Sivénin erinomainen valosuunnittelu, Ella Mettäsen lauluosuudet (esityksen vaikuttavin hetki koetaan hänen laulaessaan Bonnie Taylorin vuonna 1984 tunnetuksi tekemän Holding Out for a Hero kappaleeen näyttämökuvan ja valosuunnittelun ollessa täydellinen)

+ hyvät näyttelijäsuoritukset (näyttämöllä nähtävät viisi hahmoa ovat kaikki nimeltään Otto Gabrielsson ja jokainen näyttelijä onkin sisäistänyt oman roolinsa hyvin, mutta ylivoimaisesti uskottavin ja hurmaavin Otoista on Juho Milonoffin Otto)

Miinukset:

- puvustus ja lavastus ovat irrallisia eivätkä tue esitystä (pari vaikuttavaa näyttämökuvaa  kylläkin katsojalle tarjotaan, mutta pääosin valosuunnittelun ansioista)

- näytelmän kesto (lyhyt tässä tapauksessa, syystä että näiden viiden erilaisen Oton seurassa olisi viihtynyt huomattavasti kauemminkin)

-  näytelmän lopussa hoetaan turhan painokkaasti Jörn Donnerin kirjoittamaa kohtaa  "kaksi sattumalta tuotettua 80-luvun lasta olivat erehdyksiä molemmat, mutta hepä elävät" (vähemmälläkin asia olisi tullut katsojalle selväksi)

4star.jpg

Marko Kilpilampi / Kulttuuritähdet

Rikkaruoho KOM-teatterissa 13. toukokuuta saakka.

Kesto 2 tuntia ja 10 minuuttia väliaikoineen.

Liput 22 - 36 € täältä

Kuva © Noora Geagea / KOM-teatteri

26.03.2023Antti Ahopelto kehottaa suutelemaan uudella singlellään
26.03.2023Ajatuksia herättävä oikeussalitrilleri
25.03.2023Hirttämättömät-klassikkoelokuvan uusi versio tulee valkokankaille toukokuussa
25.03.2023Saija Tuupasen 20 v.-taiteilijajuhlavuosi tuo tullessaan uutta musiikkia, keikkoja ja konsertteja
25.03.2023Uutuuskirjassa muistutetaan, mikä pitää ihmiset hengissä ja järjissään vaikeina aikoina: "Meidät pelastaa enää vain kulttuuri!"
24.03.2023Hector, Kaija Koo, Marion ja Susanna Mälkki Suomen musiikin kunniagalleriaan
24.03.2023Jussi Gaalassa jaetaan Jussi-palkinnot vuoden 2022 parhaille kotimaisille elokuville ja niiden tekijöille
24.03.2023Menestyskirjailija Leigh Bardugolle 12 kirjan ja kymmenien miljoonien kustannussopimus
23.03.2023Antti Tuisku kutsuu tanssilattialle uudella singlellään
23.03.2023Rikoskirjailija Harri Nykänen on kuollut

Siirry arkistoon »