Laulaja Tina Turner on kuollut

25.05.2023

In Memoriam: Celebrating Tina Turner's Best On-Screen Moments

Legendaarinen laulaja Tina Turner on kuollut 83-vuotiaana. Turnerin tiedottaja kertoo lausunnossaan, että laulaja on kuollut  keskiviikkona 24. toukokuuta rauhallisesti pitkän sairauden uuvuttamana. Turner kuoli kotonaan Kusnachtissa, Sveitsissä.

Tiedotteen mukaan Turnerille tullaan pitämään yksityiset hautajaiset perheen ja läheisten kesken.

Turner kärsi elämänsä aikana useista terveysongelmista, kuten syövästä ja sairauskohtauksista. Vuonna 2017 hän kärsi munuaisvaivoista ja hänen aviomiehensä Erwin Bach antoi hänelle munuaisensa.

Musiikkilegenda Tina Turnerin kuolema koskettaa laajasti maailmalla –  Valkoinen talo: ”Valtava menetys musiikkiteollisuudelle”

Kuva © EPA-EFE

Tina Turner (alun perin Anna Mae Bullock, virallisesti Tina Turner-Bullock, 26. marraskuuta 1939 Nutbush, Tennessee – 24. toukokuuta 2023 Küsnacht, Sveitsi) oli yhdysvaltalainen rocklaulaja, joka sai 2013 Sveitsin kansalaisuuden.

Turner tunnettiin voimakkaasta soul-äänestään ja energisistä lavaesiintymisistään. Turner on saanut kymmenen Grammy-palkintoa. Häntä on kutsuttu ”Rock and rollin kuningattareksi”.

Turnerin levyjä on myyty noin 200 miljoonaa kappaletta. Guinnessin ennätysten kirjan mukaan Turner on myynyt enemmän konserttilippuja kuin kukaan toinen sooloartisti koko musiikin historiassa.

Turner asui Sveitsin Küsnachtissa Zürichinjärven rannalla, ja hänellä oli Sveitsin kansalaisuus vuodesta 2013, jolloin hän myös luopui Yhdysvaltain kansalaisuudesta.

Kuva © ALL OVER PRESS

Tina Turner, silloin vielä Anna Mae Bullock, aloitti uransa Ike Turnerin kanssa, johon hän tutustui 1950-luvun lopulla. Nuori Tina kävi kuuntelemassa musiikkia klubilla, jossa Ike soitti yhtyeensä kanssa. Keikkojen lomassa Tina tutustui lähemmin Ikeen, joka teki kaikkensa hurmatakseen kauniin lukiolaistytön.

Kun Ike sai selville, että Tina osaa laulaa, hän puhui Tinan perustamaan bändin kanssaan: näin syntyi duo Ike & Tina Turner. Työtoveruus syveni rakkaudeksi ja parille syntyi poika. Nuoren perheen elämä hymyili, ja pari keikkaili ahkerasti.

File:Ike & Tina Turner (1971).jpg - Wikimedia Commons

Vähitellen Tina huomasi, että hänen miehessään on myös pimeämpi puoli ja että tämä halusi kontrolloida Tinaa. Vuonna 1960 Ike kosi. Tina ei uskaltanut kieltäytyä, koska hän pelkäsi liikaa. Kaksi päivää kosinnan jälkeen pari ajoi Meksikoon. Haaveilemiensa häiden sijaan Tina meni naimisiin koruttomassa vihkitilaisuudessa.

Kaksikko nousi 1960-luvulla kansainväliseen suosioon. Heidän tunnetuin hittinsä oli Phil Spectorin tuottama "River Deep, Mountain High". Muita hittejä olivat muun muassa "A Fool in Love", "Proud Mary" ja "Nutbush City Limits".

Turner kertoi päättäneensä jättää Iken vuonna 1976, kun tämä pahoinpiteli hänet lentokentällä. Suhdetta olivat rasittaneet alusta saakka alkoholi, huumeet ja uskottomuus. Ike raivostui Tinan avioerohakemuksesta ja yritti vaikeuttaa Tinan elämää kaikin tavoin.

Hän väitti, että Tina olisi hänelle velkaa 500 000 dollaria sopimusrikkomusten vuoksi. Vaikka Tina eli paineen alla ja rahapulassa, hän tunsi ensimmäistä kertaa elämässään olevansa vapaa ja ilman Iken kontrollointia.

Tina Turner jättäytyi musiikkibisneksestä muutamaksi vuodeksi. Myöhemmin hän kertoi tarvinneensa tauon, jotta paluu olisi mahdollista. Eroprosessissa häntä auttoi buddhalainen mietiskely. Turner oli alun perin baptisti, mutta hän kääntyi myöhemmin buddhalaisuuteen.

Turner aloitti vuonna 1986 seurustelun Erwin Bachin kanssa, ja he avioituivat vuonna 2013. Bach on 17 vuotta nuorempi kuin Turner. Ike Turner kuoli 12. joulukuuta 2007 kokaiinin yliannostukseen. 

Tina Turner - Private Dancer (30th Anniversary Issue) [VINYL] | Echo's  Record Bar Online Store

Tina teki paluun vuonna 1984 albumilla Private Dancer. Albumin teossa oli mukana muun muassa Mark Knopfler. Levyltä julkaistu single "What's Love Got to Do with It" teki Turnerista maailmantähden.

- "Minulla ei ollut helppoa urani alussa ja tiedän mitä huipulle pääseminen vaatii. Olen maksanut velkani itse ja päässyt oman elämäni näyttämölle. Kaikki mennyt on ollut sen arvoista", totesi Turner tuolloin.

Turner julkaisi soolourallaan useita menestyssinglejä, kuten vuoden 1989 "The Best". Turner esiintyi myös The Whon rockoopperassa Tommy ja elokuvassa Mad Max Beyond Thunderdome (1985).

Vuonna 1995 Turner esitti James Bond -elokuvan 007 ja kultainen silmä tunnuskappaleen "Golden Eye".

Tina Turner: GoldenEye (Music Video 1995) - IMDb

Private Dancer Tour oli Turnerin kolmas oma kiertue ja samalla ensimmäinen suuri kiertue. Kiertue auttoi häntä comebackissa ja oli musiikin historian parhaimpia paluukiertueita. Kaksi viimeistä Japanin konserttia Turner lopetti esittämällä Bruce Springsteenin "Dancing in the Dark". Konserttien määrä oli yhteensä 176: Euroopassa 60, Pohjois-Amerikassa 104, Australiassa kymmenen ja Japanissa kaksi.

Break Every Rule (2022 Remaster)

Break Every Rule Tour rikkoi ennätyksiä 13 maassa. Se oli vuosina 1987–1988 vuoden suurin kiertue, ja katsojia oli yli neljä miljoonaa. Foreign Affair Tour oli Turnerin ensimmäinen stadionkiertue ja samalla ensimmäinen kiertue, joka ulottui vain Eurooppaan. Kiertue sisälsi 121 konserttia.

Whats’ Love? Tour on Turnerin kuudes kiertue. Se ulottui vain Amerikkaan ja muutamaan Euroopan konserttiin. Wildest Dreams Tour oli Turnerin seitsemäs kiertue. Kiertueeseen sisältyi 255 konserttia. Kiertue tuotti melkein 20 miljoonaa dollaria.

Tina Turner Wildest Dreams World Tour 96: Amazon.co.uk: R.D. Worldwide  Management: Books

Twenty Four Seven Tour kiertueen piti olla Turnerin viimeinen, mutta hän palasi lavoille vuonna 2008. Tina!: 50th Anniversary Tour vuosina 2008–2009 oli hänen viimeinen kiertueensa. 

Suomessa Tina Turner konsertoi ensimmäisen kerran 24. elokuuta 1982 Kulttuuritalossa Helsingissä. Private Dancer -kiertue saapui Helsinkiin 19. helmikuuta 1985.

Foreign Affair -kiertueella vuonna 1990 hän esiintyi 14. ja 15. toukokuuta Helsingin jäähallissa. Wildest Dreams -kiertueella 7. elokuuta 1996 Turner esiintyi Helsingin olympiastadionilla 50 000 katsojalle. Hän esiintyi 24/7-kiertueellaan kahdesti Finnair Stadiumilla Helsingissä, 9. ja 10. elokuuta 2000. Turner esiintyi Hartwall Areenalla 23. ja 24. huhtikuuta 2009.

Turner jäi eläkkeelle vuonna 2004 mutta palasi kuitenkin julkisuuteen vähäksi aikaa kiertueelle nimeltä "Live in Concert", joka alkoi Kansasissa lokakuussa 2008 ja jatkui Eurooppaan keväällä 2009.

TINA All The Best Double CD – Broadway Merchandise Shop by Creative Goods

Hän levytti eläkkeelle jäämisen jälkeen muutamia kappaleita ja teki joitakin TV-esiintymisiä (muun muassa promootiokiertue kokoelma-albumille All the Best sekä vuoden 2008 Grammy Awards -esiintyminen).

Se oli Turnerin ensimmäinen oikea kiertue kahdeksaan vuoteen. Kiertue ulottui myös Helsinkiin, jossa Turner esiintyi Hartwall Areenalla 23. ja 24. huhtikuuta 2009. Kiertue oli yksi vuoden 2009 myydyimmistä ja tuotti noin 90 miljoonaa euroa 90 konsertista. Euroopan-kiertue oli toiseksi tuottoisin 58 miljoonalla eurolla.

Turner sanoi "Live in concert" -kiertueesta:

- "Tahdon nousta lavalle ja esiintyä, mutta jokapäiväinen aikataulujen kanssa eläminen on rankkaa työtä. Siksi olenkin sanonut, että teen mielellään mahdollisimman vähän promootiota tällä kiertueella. On myös nautinto jäädä eläkkeelle. Minä elän mukavaa elämää ja olen onnellinen."

Tina Turner kertoi lehdistölle tammikuussa 2010 Giorgio Armanin "Prive"-muotinäytöksessä Pariisissa, ettei ollut pois suljettua, että hän olisi tehnyt vielä uuden maailmankiertueen. Ihmiset halusivat vielä nähdä häntä lavalla, eikä hän kieltänytkään, etteikö olisi voinut pyytää "tyttöjä" takaisin ja tehdä jotain.

Toukokuussa 2014 uutisoitiin Turnerin saaneen aivohalvauksen mutta hän toipui siitä. Halvauskohtauksen ajankohdasta tai paikasta ei Hamburger Morgenpostilla ollut tietoa, mutta lehden haastatteleman Albert B:n mukaan halvaus oli lievä.

Turner voitti kymmenen Grammy-palkintoa, ja Rolling Stone -lehti on nimennyt hänet kaikkien aikojen parhaimpien laulajien joukkoon. Turner on listattu 25 parhaan artistin joukkoon, hän on myynyt enemmän konserttilippuja kuin kukaan toinen artisti maailmassa, ja hänet on nimetty Oprah Winfreyn 25 legendaarisimman naisen joukkoon.

Turnerilla ja saksofonisti Raymond Hillillä oli yhteinen poika (1958–2018). Turner oli pojan syntyessä vain 18-vuotias. Turnerin avioiduttua Ike Turnerin kanssa 1962 Ike adoptoi pojan. Poika teki itsemurhan vuonna 2018. Tina ja Ike Turnerin yhteinen, vuonna 1960 syntynyt poika kuoli 8. joulukuuta 2022.

(Teksti ©  Wikipedia)

Tina Turner Youtubessa

 Kuva © Peter Lindbergh

01.12.2023Viisi vuotta täyttävä Oodi on kaupunkilaisten rakastama ja kansainvälisesti ihailtu tasa-arvon symboli - 10 miljoonaa kävijää tulee täyteen pian
01.12.2023Ville Hytönen jatkaa Suomen Kirjailijaliiton puheenjohtajana
30.11.2023Kirjallisuuden Finlandia-palkinnot jaettiin tänä vuonna jo 40. kerran
29.11.2023Kuka tappoi bambin? - TEATTERIARVOSTELU
28.11.2023Jorma Tommila ja Karoliina Blackburn ovat vuoden näyttelijät
28.11.2023Marja-Leena Tiainen Kirjailijaliiton kunniajäseneksi
28.11.2023Karjalan kielen sanakirja on nyt entistä helppokäyttöisempi
28.11.2023Ylen radio- ja audiosisällöt uudistuvat tammikuussa 2024
28.11.2023Muutoksia Tampereen Työväen Teatterin johdossa
28.11.2023Kulttuurigaalassa Tampereella palkittiin kulttuurin tekijöitä ja tekoja

Siirry arkistoon »