Autismidiagnoosiin pohjaava romaani kysyy, mitä tekisit, jos voisit korjata menneisyytesi

05.06.2023

Uusi alku, Cassandra - Atena Kustannus

Bestseller-kirjailija Holly Smale sai autismidiagnoosin 39-vuotiaana. Hänen hyvän mielen lukuromaaninsa erilaisuudelle äänen, joka painuu mieleen ja herättää lämpöä.

Cassandra Dankworth elää rutiinien täyttämää elämää. Vaikka viimeiset neljä kuukautta hän on seurustellut mukavan Willin kanssa, eivät ihmissuhteet ole koskaan olleet hänelle helppoja.

Eräänä varsin tavallisena päivänä kaikki menee pieleen: Will jättää hänet aamulla ja lounaaseen mennessä hänet on irtisanottu hänen PR-työstään. Lähikahvilastakin loppuvat banaanimuffinit. Kun kauhupäivä toistuu päivä toisensa jälkeen samanlaisena, Cassandra käsittää joutuneensa jonkinlaiseen aikasilmukkaan.

Cassandra saa elämänsä tilaisuuden muuttaa menneisyyttään ja kohentaa katastrofaalista elämäänsä. Mutta vaikka hän voisi aloittaa arkensa toisin joka aamu, hän ei välttämättä tiedä, mitä tehdä ja voiko kaikkea edes muuttaa.

Riemukas romaani tarkastelee kutkuttavasti mahdollisuutta hallita aikaa ja elämää sekä korjata väärinkäsityksiä. Se pohtii, miten hyvin tunnemme toisemme ja mistä ihmissuhdehankaluudet syntyvät.

Samalla se on tärkeä puheenvuoro autismin kirjolla elämisestä, itsensä ulkopuoliseksi tuntemisesta sekä tarinasta, jota me kaikki kudomme itsestämme.

Holly Smale (s. 1981) on brittiläinen bestseller-kirjailija, ja hänet tunnetaan palkitun Geek Girl -nuortenkirjasarjan tekijänä.

Hän kirjoittaa kirjansa kiitoksissa: 

”Tämä kirja ei kuvasta autismia, enkä minä, sen enempää kuin Cassandrakaan, edusta autistisia ihmisiä. Me olemme vain yksittäisiä ääniä miljoonien upeiden neuroepätyypillisten ihmisten kuorossa: meillä kaikilla on omat kokemuksemme, omat tapamme nähdä maailma ja omat tapamme elää. En voi puhua kenenkään muun kuin itseni puolesta enkä halua yrittääkään. Joten – joko nautit tästä kirjasta tai et, löysit itsesi tästä tarinasta tai et – ­kehotan sinua hakeutumaan muiden autististen äänten pariin. Me olemme kauniita, me olemme ainutlaatuisia ja meitä on paljon.”

Holly Smale: Uusi alku, Cassandra ilmestyy 15. kesäkuuta.

28.09.2023Viimeinen vuoro - ELOKUVA-ARVOSTELU
28.09.2023La Strada - TEATTERI-ARVOSTELU
28.09.2023Rakkaani Merikapteeni -elokuva sai ensi-iltansa Yhdysvalloissa
28.09.2023Kirjailijoiden tulot jyrkässä laskussa
28.09.2023Suvi Teräsniska julkaisee uuden singlen ja lähtee konserttisalikiertueelle
27.09.2023Teatteriravintola Aulis aukeaa 4. lokakuuta - nimi on kunnianosoitus rakastetulle näyttelijälle ja hyvälle palvelulle
27.09.2023Toimittaja Sean Ricksille Miina Sillanpää -tunnustus
27.09.2023Silvia Hosseinin mehukas tietokirja vie eroottiselle aikamatkalle länsimaisen kirjallisuuden riettaimpiin kolkkiin
27.09.2023Suvi Teräsniska lähtee perinteiselle joulukonserttikiertueelle
27.09.2023Kuolleet lehdet oli viime viikonlopun katsotuin elokuva

Siirry arkistoon »