Kööpenhamina - TEATTERIARVOSTELU

15.11.2023

Ryhmäteatteri | Helsinki | Teatteri Ohjelmisto Esitykset Kalenteri Varaa ja  osta liput Info Yhteystiedot

Saksalaisten miehittämä Kööpenhamina. Vuosi 1941. Natsihallinnon alaisuudessa työskentelevä ydinenergian mahdollisuuksia tutkiva fyysikko Werner Heisenberg (Santtu Karvonen) matkustaa Kööpenhaminaan tapaamaan kollegaansa Niels Bohria (Robin Svartström) ja hänen vaimoaan (Minna Suuronen).

Atomin rakenteen selvittämisestä Nobelin palkinnon saanut Bohr on Tanskan juutalainen. Miksi Heisenberg tapasi entisen ystävänsä Bohrin? Kenelle tai mille kukakin on lojaali?

Intensiivisessä kaksinäytöksisessä draamassa kolmikko esittää ja kiistää erilaisia esitettyjä teorioita niin tapaamisen kuin Heisenbergin ja Bohrin tutkimustöidenkin todellisista tarkoitusperistä.

Näytelmä etsii vastauksia myös kysymykseen, miksi atomipommi rakennettiin tai ei rakennettu. Näytelmän hahmot perustuvat todellisiin henkilöihin ja tapahtumiin.

Ryhmäteatterin Kööpenhamina on syksyn vaikuttavin näytelmä – Michael  Fraynin mestariteos on syystä kokenut uuden tulemisen – Me elämme jälleen  pommin varjossa – Kielipuolen päiväkirja

Kuva © Mitro Härkönen / Ryhmäteatteri

Yhteiskunnan radikaalisti kehittyvän teknologian aikakaudella tieteeseen liittyvät eettiset kysymykset ovat tärkeämpiä kuin koskaan. Tekoälyn hallitsematon kehitys ja ydinaseiden leviämisen uhka muistuttaa meitä tieteellisten ja teknologisten keksintöjen valtavasta voimasta sekä tieteenharjoittajien vastuusta.

Brittiläinen näytelmäkirjailija Michael Frayn on luonut vuonna 1998 kantaesitettyyn Kööpenhamina -näytelmäänsä yllättävää ja moniulotteista kerrontaa. Näytelmä herättää katsojassa kysymyksiä tiedon rajallisuudesta ja ihmismielen monimutkaisuudesta. 

Kööpenhamina on kerännyt ylistystä ympäri maailman, ja se on inspiroinut lukemattomia keskusteluja tieteen ja teknologian vaikutuksista ympäröivään maailmaan. Kööpenhamina muistuttaa meitä mahdollisuuksien ja uhkien herkästä tasapainosta.

Rooleissa Santtu Karvonen, Minna Suuronen ja Robin Svartström.

(Teksti © Ryhmäteatteri)

Ryhmäteatterissa esitettävä Michael Frayn Kööpenhamina on ajankohtainen ja  intensiivinen draama - Kohokohdat Helsinki

Kuva © Mitro Härkönen / Ryhmäteatteri

Plussat:

+ huikeat näyttelijäsuoritukset 

+ loistava käsikirjoitus, hyvä Petri Friarin suomennus, onnistunut Juha Kukkosen ohjaus, puvustus, lavastus, musiiikkivalinnat, näytelmän äänimaailma ja valosuunnittelu

+ tyylikäs, erinomainen ja ajankohtainen (valitettavasti) näytelmä ja totutusta Ryhmäteatterin tuottannosta poikkeava esitys sekä toimiva uusi katsomo

Miinukset:

- ajoittain fysiikkapuhe haastavaa katsojalle ymmärtää

- esityksen kesto (näiden äärimmäisen kiinnostavien henkilöiden seurassa ja heidän tapaamistaan olisi seurannut huomattavasti kauemminkin)

5star_2.jpg

Marko Kilpilampi / Kulttuuritähdet

Kööpenhamina Ryhmäteatterissa 9. joulukuuta 2023 saakka.

Kesto 2 tuntia ja 20 minuuttia väliaikoineen.

Liput 19 - 35 € täältä

Ryhmäteatterin Kööpenhamina - tärkeää ja ajankohtaista teatteria

Kuva © Mitro Härkönen / Ryhmäteatteri

03.12.2023Koiramäen eläimet näyttelevät Ylen Joulukalenterissa
03.12.2023Radio Suomi uudistuu
02.12.2023Aarikka Oy täyttää 70 vuotta - juhlavuoden 2024 aloittaa upea muotinäytös
02.12.2023Yle Radio 1:n illat ja viikonloput uudistuvat - suosittu Muistojen bulevardi myös sunnuntaisin
01.12.2023Viisi vuotta täyttävä Oodi on kaupunkilaisten rakastama ja kansainvälisesti ihailtu tasa-arvon symboli - 10 miljoonaa kävijää tulee täyteen pian
01.12.2023Ville Hytönen jatkaa Suomen Kirjailijaliiton puheenjohtajana
30.11.2023Kirjallisuuden Finlandia-palkinnot jaettiin tänä vuonna jo 40. kerran
29.11.2023Kuka tappoi bambin? - TEATTERIARVOSTELU
28.11.2023Jorma Tommila ja Karoliina Blackburn ovat vuoden näyttelijät
28.11.2023Marja-Leena Tiainen Kirjailijaliiton kunniajäseneksi

Siirry arkistoon »