Annie Lyonsin uutuusromaanin teemana on elämän rajallisuus ja eutanasian mahdollisuus

07.07.2024

Eudora Honeysett voi hyvin, kiitos

Eudora Honeysett voi hyvin, kiitos on elämänmyönteinen romaani yllättävästä ystävyydestä ja kuoleman kohtaamisesta. Se on brittiläisen Annie Lyonsin läpimurtoromaani Yhdysvalloissa, Suomessa viime vuonna ilmestynyt Pommisuojan lukupiiri oli puolestaan läpimurto Englannissa.

Eudora Honeysett voi hyvin, kiitos -romaanin motto on "Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa eläminen". 85-vuotias Eudora Honeysett toteaa, ettei halua kuihtua hitaasti pois maailmasta ja päättää siksi tarttua itse omaan kohtaloonsa - ottamalla yhteyttä sveitsiläiseen klinikkaan, jossa ihminen voi halutessaan päättää avustetusti päivänsä.

Kun naapuriin muuttaa värikäs pikkutyttö Rose, joutuu Eudora punnitsemaan päätöstään uudestaan.

Aihe on pohjimmiltaan surullinen, vaikka Lyons pyrkiikin käsittelemään kuolemaa kirjassaan mahdollisimman realistisesti ja avoimesti. Lyons myöntää haastattelussa, että on itse aina pelännyt kuolemaa ja kokee, että yhteiskuntamme tapa käsitellä aihetta edesauttaa myös muiden pelkoa ja varautuneisuutta kuolemaan liittyen. Kuolema ei välttämättä olisi yhtä musertava kokemus ihmiselle, jos sen merkityksestä puhuttaisiin eri tavalla.

Kirjassa käsitellään ajankohtaista aihetta: avustettua itsemurhaa. Sveitsi on tunnettu poikkeavasta lainsäädännöstään, sillä maassa avustettu itsemurha on laillinen.

Yksityisiä klinikoita missä toimenpiteen pystyy suorittamaan on useita; maahan jopa matkustetaan muista maista näiden klinikoiden takia. Aihe herättää paljon tunteita, erityisesti liittyen etiikkaan ja moraaliin.

Kirjoittaessaan romaaniaan Lyons otti yhteyttä sveitsiläiseen klinikkaan nimeltä Lifeline tutkiakseen asiaa tarkemmin.

- "Ihminen ansaitsee hyvän kuoleman - mahdollisuuden lähteä tästä maailmasta arvokkaasti ja oikealla hetkellä", Lyons toteaa.

Kenties avustetun itsemurhan ajatusta ei tule hylätä vain siksi, että kuolema lähtökohtaisesti pelottaa.

Ennen uraansa kirjailijana englantilainen Annie Lyons työskenteli lapsille suunnatussa kirjakaupassa yli vuosikymmenen. Finanssikriisi vuonna 2008 vei Lyonsilta työn, minkä jälkeen rooli kotiäitinä vapautti aikaa omalle kirjoitusprojektille. 

Eudora Honeysett oli bestsellerhitti Yhdysvalloissa, jossa se on myös julkaistu. Romaani oli myös ehdolla RNA Contemporary Novel Awardin saajaksi.

Lyons on saanut erityistä kiitosta koskettavasta toisen maailmansodan aikaiseen Lontooseen sijoittuvasta romaanistaan Pommisuojan lukupiiri, joka oli Iso-Britannian ohella pieni hitti myös Suomessa. 

Pommisuojan lukupiiri

Tiedotteet | Kustannusosakeyhtiö Aula & Co

25.07.2024Jokainen perheestäni on tappanut jonkun on synkän humoristinen dekkariuutuus
25.07.2024Ravintola Kosmos täyttää 100 vuotta - historiateos kertoo kaupungin ja kulttuurin muutoksista
25.07.2024Inside Out - Mielen Sopukoissa 2 oli viime viikonlopun katsotuin elokuva
21.07.2024Pori Jazzeilla 127 000 kävijää
21.07.2024Tikkurila Festivaali juhli 10-vuotissynttäreitään lähes 30 000 osallistujan voimin
21.07.2024Korpo Sea Jazz tuo huippujazzin saaristoon meren äärelle
18.07.2024Chileläinen runoilija on romaani rakkaudesta, runoista ja perhesuhteista
18.07.2024Diandra ja kaupunginorkesteri valloittavat Vaasan kirkkopuiston perjantain ilmaiskonsertissa
17.07.2024Ida Paul & Kalle Lindroth julkaisi uuden singlen
17.07.2024Uutuusromaani rakkauden ja järjen ristiriidasta mafian jännitteissä

Siirry arkistoon »