Kulttuuripalkinto HUSin taidetoimikunnalle - taide sairaaloissa tukee potilaiden hyvinvointia ja viestii arvostuksesta

08.07.2024

Suomalainen Lääkäriseura Duodecim myönsi 10 000 euron arvoisen kulttuuripalkinnon HUSin taidetoimikunnalle. Taidetoimikunta on tehnyt uraauurtavaa työtä edistämällä taiteen merkitystä ja läsnäoloa sairaalaympäristössä.

Sairaaloissa koetaan elämän taitekohtia ja koetaan suuria tunteita – synnytään, sairastetaan, toivutaan ja myös kuollaan. Taide ei poista sairauksia tai kärsimystä, mutta se voi tukea hyvinvointia tarjoamalla toivoa, lohtua ja uusia näkökulmia.

Ei ole yhdentekevää, miten sairaaloissa viihdytään.

- ”Ihmisten välillä on viisi kieltä: puhuttu, kirjoitettu, tekojen, ympäristön ja eleiden kieli. Ympäristöllä viestitään ihmiselle annettavaa arvostusta. Syntymisen, sairastamisen ja kuolemisen tulisi tapahtua arvokkaassa ja kauniissa tilassa kliinisen kalpean ympäristön sijaan”, pohtii HUSin taidetoimikunnan puheenjohtaja, psykiatri ja sosiaalilääketieteen dosentti Ilkka Taipale.

Kulttuuripalkinto myönnettiin HUS taidetoimikunnalle Savonlinnassa 8.7.2024 Duodecimin Terveyttä taiteesta -seminaarissa. Palkinnon arvo on 10 000 euroa.

Kuva © Mauri Niemi

HUSin taidetoimikunta edistää ja yhtenäistää taidetoimintaa sairaaloissa ja tekee suosituksia taidehankinnoista ja niiden sijoituspaikoista. Se perustettiin vuonna 2013 edistämään taiteen ja kulttuurin monipuolista käyttöä osana potilaiden hyvinvointia ja hoitoa.

Alkusysäyksen taidetoimikunnan perustamiselle antoi Taipaleen ja Ortonin emeritusjohtajalääkäri Seppo Seitsalon ideoima 10 000 taideteosta sairaaloihin -hanke, jolla oli varsin selkeä tavoite. Hankkeesta myöhemmin julkaistussa samannimisessä kirjassa kuvattiin menetelmiä, joilla sairaalat voivat taidehankintoja tehdä sekä esiteltiin jo toteutuneita sairaaloiden taideprojekteja eri puolilla Suomea.

Toimikunnan jäsenet työskentelevät ilman rahallista korvausta. Taidetoimikuntaan kuuluu seitsemän jäsentä, varajäseniä sekä asiantuntijoita. Toimikunnan sihteerinä työskentelee HUSin taideasiantuntija Kirsti Bergström.

varipaletti.png


Taidetoimikunta on 11 toimintavuotensa aikana hankkinut lähes 3000 taideteosta. Hankinnoissa painotetaan etenkin nuorten kuvataiteilijoiden sekä jo asemansa vakiinnuttaneiden taiteilijoiden teoksia. Lisäksi taidetoimikunta hankkii teoksia taitelijoilta, jotka eivät kuulu valtaväestöön. Osa teoksista saadaan lahjoituksina ja deponointeina, eli pitkäaikaisina lainoina.

- ”Hankimme vuosittain noin 200–250 teosta: grafiikkaa, maalauksia, veistoksia, lasi- ja keramiikkatöitä, julistetaidetta ja graffiteja. Tekstiilitaide on ikävä kyllä jäänyt pois. Olemme hankkineet teoksia myös matkoiltamme Pohjoismaista, Pietarista ja Baltiasta.”

Tämänhetkiseksi lempiteoksekseen Ilkka Taipale nostaa kuvanveistäjä Rauni Liukon veistoskokonaisuuden, joka sijaitsee entisen Kellokosken sairaalan puistossa. Teos on Kellokosken tunnetuimman potilaan, Prinsessan, muistomerkki.

Ensi syksynä taidetoimikunta avaa Helsingin Taidehallissa HUSin taidekokoelmista kootun näyttelyn ja järjestää Hanasaaressa seminaarin pohjoismaisten yliopistosairaaloiden taidetoiminnasta.

- ”Olemme iloisia kulttuuripalkinnosta – palkintosumma tulee näkymään uusina projekteina ja ideoina! Se innostaa meitä nostamaan alkuperäisen hankkeemme tavoitetta: 20 000 taideteosta sairaaloihin, terveyskeskuksiin ja sosiaalialan laitoksiin", Taipale suunnittelee.

Seura_Duodecim_logo_left_color_RGB | Duodecim

25.07.2024Jokainen perheestäni on tappanut jonkun on synkän humoristinen dekkariuutuus
25.07.2024Ravintola Kosmos täyttää 100 vuotta - historiateos kertoo kaupungin ja kulttuurin muutoksista
25.07.2024Inside Out - Mielen Sopukoissa 2 oli viime viikonlopun katsotuin elokuva
21.07.2024Pori Jazzeilla 127 000 kävijää
21.07.2024Tikkurila Festivaali juhli 10-vuotissynttäreitään lähes 30 000 osallistujan voimin
21.07.2024Korpo Sea Jazz tuo huippujazzin saaristoon meren äärelle
18.07.2024Chileläinen runoilija on romaani rakkaudesta, runoista ja perhesuhteista
18.07.2024Diandra ja kaupunginorkesteri valloittavat Vaasan kirkkopuiston perjantain ilmaiskonsertissa
17.07.2024Ida Paul & Kalle Lindroth julkaisi uuden singlen
17.07.2024Uutuusromaani rakkauden ja järjen ristiriidasta mafian jännitteissä

Siirry arkistoon »