Valtion budjettiesitys 2025: Merkittäviä leikkauksia taiteen ja kulttuurin rahoitukseen

24.09.2024

euro.gif

Valtion talousarvioesitys vuodelle 2025 on julkaistu ja taiteen ja kulttuurin rahoitukseen kohdistuu ensi vuonna merkittäviä leikkauksia. Valtionosuustoimijoilta leikataan yhteensä 10,9 miljoonaa euroa, josta valtaosa kohdistuu esittävän taiteen valtionosuuksiin.

Teatterin, tanssin ja sirkuksen osalta kyseessä on noin 8 % leikkaus suhteessa rahoituksen nykytasoon.

Opetus- ja kulttuuriministeriön talousarvioesitystä koskevassa tiedotteessa kerrotaan:

Taiteen ja kulttuurin määrärahoihin ehdotetaan noin 535 miljoonaa euroa. Toimialan määrärahoihin kohdistuu yhteensä noin 20 miljoonan euron vähennys verrattuna vuoden 2024 määrärahoihin. Vähennyksistä pääosa, 17,4 miljoonaa euroa on hallitusohjelman mukaisia opetus- ja kulttuuriministeriön valtionavustusten säästöjä. Niistä kohdennetaan 10,9 miljoonaa euroa esittävän taiteen ja museoiden valtionrahoitukseen (esittävä taide 7,9 miljoonaa ja museot 3 miljoonaa euroa) ja 6,5 miljoonaa euroa valtionavustusmäärärahoihin.

Valtaosa Suomen Teatterit ry:n jäsenistä saa rahansa esittävän taiteen valtionosuusrahoituksesta (VOS), johon kohdistuu 7,9 miljoonan euron leikkaus ensi vuonna. Summa koskee teatterin, tanssin ja sirkuksen lisäksi myös orkestereita.

VOS-järjestelmä on laskennallinen rahoitusjärjestelmä, joka perustuu toteutuneisiin kustannuksiin ja henkilötyövuosiin, ja jossa rahoitus kehittyy indeksikorotuksilla. Euromääräisesti esittävän taiteen VOS-rahoitukseen on käytössä vuonna 2025 noin 5,75 miljoonaa euroa vähemmän kuin vuonna 2024.

Se, miten vähennys vaikuttaa yksittäisen VOS-toimijan rahoitukseen, on vielä epäselvää. Muun esittävän taiteen (teatteri, tanssi ja sirkus) sekä toisaalta musiikin (orkesterit ja kuorot) henkilötyövuoden yksikköhinnat poikkeavat toisistaan.

Vuonna 2025 muun esittävän taiteen yksikköhinta laskee, mutta musiikin nousee. Vuoden 2025 osalta arvonlisäveroton yksikköhinta muulle esittävälle taiteelle on 65 274 euroa (66 743 euroa vuonna 2024) ja musiikille on 58 566 euroa (58 318 euroa vuonna 2024). Yksikköhintojen lisäksi ministeriössä todennäköisesti tarkastellaan myös toimijoiden henkilötyövuosimääriä osana kokonaisuutta.

Lisäksi vuoden 2025 päätöksenteossa vaikuttaa esittävän taiteen VOS-järjestelmän ns. nivelvaihe, jossa kolmivuotisella rahoituspäätöksellä olleet toimijat ja uudet hakijat ovat hakeneet rahoitusjärjestelmän piiriin.

Näiden seikkojen vuoksi on vielä mahdotonta tehdä arviota siitä, miten leikkaus vaikuttaa yksittäisen toimijan rahoitukseen vuonna 2025. Esittävän taiteen VOS-päätöksiä ja siten tarkempia tietoja joudutaan odottamaan näillä näkymin lokakuun loppuun. Lisätietoja VOS-rahoituksen kokonaisuudesta ministeriön perussivulla.

Opetus- ja kulttuuriministeriön tiedotteen mukaan ministeriön jakamiin avustuksiin kohdennetaan 5,1 miljoonan euron leikkaus, joka koskee taide- ja kulttuurialan valtakunnallisia yhteisöjä (kuten Suomen Teatterit ry:n kaltaisia järjestöjä) kulttuuritilojen investointeja, elokuvan, audiovisuaalisen kulttuurin ja luovien sisältöjen edistämistä sekä kansainvälistä yhteistyötä ja kulttuurien välistä vuoropuhelua.

Ministeriön tiedotteessa todetaan, että Taiteen edistämiskeskus kohdentaa itse noin 1,3 miljoonan euron vähennykset sille osoitettuihin määrärahoihin. Taike tiedottaa tarkemmin omista linjauksistaan esimerkiksi syksyn hakuinfoissa.

On vielä epäselvää millä tavalla leikkaukset lopulta vaikuttavat Taiken jakamiin tukiin ja yksittäisen toimijan rahoitukseen vuonna 2025.

Kansallisten taidelaitosten – Suomen Kansallisteatterin, Suomen kansallisoopperan ja -baletin sekä Kansallisgallerian – rahoitus turvattiin omalla rahoituslailla viime hallituskaudella. Tätä ennen esimerkiksi Kansallisteatterin ja Oopperan rahoitukset olivat pysyneet euromääräisesti samana hyvin pitkään.

Kansalliset taidelaitokset saivat vuonna 2024 rahoitukseensa indeksikorotuksen ensimmäisen kerran yli vuosikymmeneen, ja nyt indeksikorotus on turvattu kansallisille toimijoille myös vuoden 2025 talousarviossa. Kansallisten taidelaitosten rahoitukseen ei siis näillä näkymin kohdistu leikkauksia ensi vuonna.

 

Muista leikkauksista ja lisäyksistä voi lukea opetus- ja kulttuuriministeriön talousarviotiedotteesta

(Teksti © Suomen Teatterit ry)

Suomen Teatterit

04.10.2024Pepe - ELOKUVA-ARVOSTELU
03.10.2024Matilda -musikaali - TEATTERIARVOSTELU
04.10.2024Kuusi huomattavaa elokuvaa kilpailee arvostetusta Pohjoismaiden neuvoston vuoden 2024 elokuvapalkinnosta
03.10.2024Ylen Uuden Musiikin Kilpailuun lähetettiin ennätysmäärä biisejä
03.10.2024Ranskan suosituimman kirjailijan Guillaume Mussolta uusi dekkari on tarina kirjojen voimasta
03.10.2024Toivo Kuulan lauluista ensimmäinen kattava yleisesittely
03.10.2024Puuvillatehdas-trilogian maailmaan sijoittuvat joulutarinat julkaistaan painettuna yhteisniteenä lukijoiden toiveesta
03.10.2024Ylen Uuden Musiikin Kilpailun liput varattiin heti loppuun
03.10.2024Suomen Spotifyn kuunnelluimpien artistien kärkeen viime viikkojen aikana noussut Turisti julkaisi neljännen albuminsa
03.10.2024Benjamin julkaisi uuden singlen

Siirry arkistoon »