Kansallisteatterin Pienen näyttämön peruskorjaus on valmis

25.08.2023

Asiakasreferenssit | Nerd Fuel – Demand More

Kansallisteatterin lähes kolme vuotta kestänyt Pienen näyttämön peruskorjaus on valmistunut. 1950-luvulla rakennettu Pieni näyttämö ja 1930-luvulla rakennettu väliosa ovat kokeneet täydellisen perusparannuksen.

Mittavan peruskorjauksen lähtökohtana on ollut vanhan kunnioittaminen ja entisöiminen samalla, kun teatterin tila- ja tekniikkaratkaisut on päivitetty palvelemaan tämän päivän ja tulevaisuuden teatterintekijöitä sekä yleisöä. Kansallisteatterin päärakennuksessa toimii nyt neljä näyttämöä, joiden lisäksi Omapohja jatkaa naapurikorttelissa.  

Peruskorjauksen ohjenuorana vanhan kunnioittaminen

Kansallisteatterin vuonna 1954 valmistunnut, Heikki ja Kaija Sirenin suunnittelema Pieni näyttämö on peruskorjattu. Mittavan peruskorjauksen ensimmäiset suunnitelmat hahmoteltiin jo vuonna 2012, mutta varsinainen työ päästiin aloittamaan vuonna 2018 rahoituksen varmistuttua. Peruskorjattu Pieni näyttämö luovutettiin takaisin teatterille keskikesällä 2023.

- ”Vuonna 2012 saimme kulttuuriministeriön ylijohtaja Riitta Kaivosojalta tehtävän suunnitella teatteri uudella ja tulevia sukupolvia palvelevalla tavalla. Tartuimme ilman muuta haasteeseen. Matka on ollut pitkä ja monipolvinen. Työ kannatti, sillä peruskorjattu Suomen Kansallisteatteri on valmis palvelemaan yleisöä, taiteilijoita ja teatterin työntekijöitä nyt ja tulevaisuudessa”, Kansallisteatterin pääjohtaja Mika Myllyaho kertoo.

Pieni näyttämö.  Kuva © Kirsi Helstelä

Peruskorjaus toteutettiin kärkiallianssihankkeena, johon Suomen Kansallisteatterin kanssa kuuluivat Arkkitehdit Davidsson & Tarkela Oy, A-Insinöörit ja SRV. Toteutusmuoto on suunniteltu erityisesti Suomen valtion suuria ja vaativia korkean riskitason julkisia hankkeita silmällä pitäen.

Pieni näyttämö, samoin kuin 1930-luvulla rakennettu väliosa, ovat kokeneet täydellisen perusparannuksen. Peruskorjauksen lähtökohtana on ollut vanhan kunnioittaminen ja entisöiminen samalla, kun teatterin tila- ja tekniikkaratkaisut on päivitetty nykyaikaisiksi.

- ”Vaikka kaikki hankkeelle asetetut suunnitelmat eivät toteutuneetkaan, on nykyaikaisen teatteritoiminnan olosuhteita parannettu merkittävästi. Hankalat, vanhojen rakennusten väliset näyttämötilojen tasoerot ovat osittain poistuneet, ja teatterissa on nyt kaksi uutta näyttämötilaa ja kahvila. Pienen näyttämön rakennus on kauttaaltaan peruskorjattu ja rakennuksen alkuperäinen 1950-luvun arkkitehtuuri on herätetty henkiin”, Arkkitehdit Davidsson Tarkela Oy:n pääarkkitehti Aki Davidsson summaa.

Peruskorjattua pinta-alaa on kuudessa kerroksessa ja ilmanvaihtokonehuoneessa yhteensä 8 250 bruttoneliömetriä ja 35 000 kuutiometriä. Peruskorjauksen kustannukset olivat 61,4 miljoonaa euroa sekä teatterin omat erillishankinnat.   

- ”Kansallisteatterin korjaus on ollut teknisesti erittäin vaativa ja onnistuminen edellytti saumatonta ihmisten keskinäistä vuorovaikutusta. Edelliseen kun lisätään hankkeen läpivienti historiallisen turbulenttisessa toimintaympäristössä mm. Covid-19-pandemioineen sekä Ukrainan sotineen, vaikeuskerroin napsahtaa kattoon. Upeaa on, että kaiken jälkeen peruskorjaus toteutui teatterin kustannus-, laatu- ja aikataulutavoitteiden mukaisesti”, toteaa projektinjohtaja Unto Hartikainen A-Insinööreistä.

- ”Peruskorjaushanke on edellyttänyt koko työmaaorganisaatiolta jatkuvaa toteutuksen kehitystyötä lukuisten erikoisrakenteiden ja suojeltujen rakennusosien vaativien yksityiskohtien toteuttamisessa sekä yhteensovittamisessa. Projektihenkilöstömme on yhdessä allianssiorganisaation, ja yhteistyökumppaniensa kanssa kehittänyt onnistuneesti ratkaisuja erilaisiin haasteisiin muuttuvissa tilanteissa”, sanoo SRV:n projektipäällikkö Mikko Nykänen.  

Lopputuloksena kolmen aikakauden rakennukset, vuonna 1902 rakennettu Suuri näyttämö, 1930-luvulla rakennettu väliosa ja 1954 valmistunut Pieni näyttämö, muodostavat saumattoman kokonaisuuden.

Uudistunut teatteri palvelee tämän päivän ja tulevaisuuden teatterintekijöitä sekä yleisöä

Peruskorjattu Pieni näyttämö edustaa tekniseltä infrastruktuuriltaan Suomen moderneinta teatteria. Äänijärjestelmä on immersiivinen. Näyttämöiden akustiikkaan on kiinnitetty erityistä huomiota, esimerkiksi ilmastoinnin aiheuttaman ja muista tiloista kuuluvan äänivuodon hiljaisuustaso vastaa hotellihuoneille asetettuja vaatimuksia.

Esitysten taiteelliseen suunnitteluun avautuu teknisten ratkaisuiden myötä uusia luovia mahdollisuuksia. Teknisen näyttämöhenkilökunnan työturvallisuus on aiempaa parempi; esimerkiksi käsikäyttöisiä köysistöjä tai tikastyöskentelyä ei enää tarvita.

Yleisölämpiö Taivassali ja Maalaamosali.  Kuva © Kirsi Helstelä

Kokonaan uudet näyttämöt, Taivassali ja Maalaamosali, sijaitsevat teatterin ylimmässä kerroksessa ja niillä on yhteinen yleisölämpiö. Näyttämöt on suunniteltu joustaviksi ja muunneltaviksi, esimerkiksi katsomot voidaan järjestää yli kymmenellä eri tavalla.

Vanhan hyödyntäminen ja eri aikakauden kerrokset näkyvät erityisen ansiokkaasti Taivassalissa. Aiemmin puutyöverstaana toimineen Taivassalin vuonna 1954 asennettu kaunis puupölkkylattia nostettiin peruskorjauksen alta pois, kunnostettiin ja asennettiin takaisin. Lisäksi Taivassaliin on jätetty näkyville tiiliseinää, joka tuli esiin peruskorjauksen yhteydessä. Tiiliseinä oli aikanaan osa 1930-luvun väliosan Kaisaniemen puiston puoleista julkisivua.

Kristallikruunukatto. Kuva © Kirsi Helstelä

Kansallisteatterin kristallikruunut on ripustettu kattoon Taivassalin ja Maalamosalin yleisölämpiöön. Näyttävä ripustus toimii myös varastona: kun minkä tahansa Kansallisteatterin esityksen lavastukseen tarvitaan kristallikruunu, se nostetaan kristallikruunukatosta palvelemaan esityksen tarpeita.    

Kolmannen kerroksen uudet näyttämöt Taivassali ja Maalaamosali, niiden lämpiö- ja työtilat, sekä harjoitustilat on kaikki suunniteltu muunneltaviksi ja joustaviksi vaihtuvien tarpeiden mukaan. Näin teatteri voi toimia myös kesäaikaan ja tarjota tiloja myös vieraileville ja vapaille ryhmille.
 

Wc-tiloja on lisätty huomattavasti, ja niitä löytyy pohjakerroksesta sekä kolmannesta kerroksesta. 

Kahvila Willensauna avautuu ja lippumyymälä saa uudet tilat

Pienen näyttämön katutasoon palaa 50 vuoden jälkeen kaikille avoin ravintola. Ruokaa, juomaa ja makeita herkkuja tarjoava kahvila Willensauna avaa ovensa syyskuun aikana, kun teatteria ympäröivän katualueen remontti valmistuu.

Kaikista teatterin ravintolatoiminnasta, kuten väliaikatarjoiluista, vastaa Compass Group Finland Oy. Kahvilassa tullaan järjestämään tapahtumia, esimerkiksi keskustelu- ja julkaisutilaisuuksia.  

Kahvila Willensauna. Kuva © Kirsi HelsteläKahvila Willensaunan sisustus on Kansallisteatterin taiteellisen suunnittelijan, lavastaja Kati Lukan käsialaa. Mukana suunnittelussa ovat olleet Arkkitehdit Davidsson Tarkela Oy:n pääarkkitehti Jaana Tarkela, arkkitehti Miia Nieminen sekä Kansallisteatterin valosuunnittelija Kalle Ropponen.

Kahvila Willensaunan tyyli on saanut inspiraationsa 50-luvulta ja ideana on ollut sisustaa kahvila kokonaan kierrätysmateriaalein. Kahvilaan ei ole hankittu mitään uutta, vaan kaikki huonekalut on ostettu käytettyinä tai kunnostettu ja valmistettu teatterin lavastamossa.

Kahvila Willensauna.  Kuva © Tuomo Manninen

Esimerkiksi tarjoilutiski ja pöydät on alusta asti tehty itse, ja arkkitehti J.S. Sirénin Kansallisteatterille suunnittelemat saarnipuiset tuolit on kunnostettu. Sohva on vuonna 2002 palvellut Nukkekoti-esityksen lavasteena. Aiemmin puutyöverstaalla akustiikkalevyinä palvelleet alumiinilevyt ovat saaneet uuden elämän kahvilan seinämateriaalina.

Värimaailmassa korostuvat okra ja petrolinsininen, yleisilme on rento ja skandinaavinen. Avoimet ikkunat maksimoivat luonnonvalon määrän, ja muotoilija Paavo Tynellin suunnittelemat valaisimet tuovat lämmintä valoa. Kahvilan seiniä elävöittävät teatteriaiheiset valotekstit.

Kansallisteatterin lippumyymälä on muuttanut, ja se sijaitsee nyt katutasossa 30-luvun osassa Läntisellä Teatterikujalla. Avara ja valoisa lippumyymälä palvelee asiakkaita arkena ja viikonloppuisin. Kulku lippumyymälään on esteetön.

Lippumyymälä. Kuva © Tuomo Manninen

Peruskorjatun Pienen näyttämön avajaisesityksenä nähdään 9.11. Suomen kantaesityksensä saava Minna Leinon dramatisoima ja ohjaama Europeana.

Pienen näyttämön näytännöt käynnistyvät kuitenkin jo syyskuun puolivälissä, jolloin peruskorjauksen väistötilana toimineesta Vallilan Kansallisteatterista Pienelle näyttämölle siirtyvät toukokuussa kantaesitetty Atro Kahiluodon ohjaama Pentti Linkola – kaltaisemme? ja Tiina Puumalaisen ohjaama Lear.

Maalaamosalin avaa 5.10. Antti Haikkalan käsikirjoittama ja ohjaama Break! (suom. rikkoa, hellittää, välitunti, murtua, pako).   

Rajoitettu määrä yleisökierroksia järjestetään 18.–20.9. Tarkempia tietoja on saatavilla Kansallisteatterin verkkosivuilla ja sosiaalisen median kanavissa.

Suomen Kansallisteatteri on vuonna 1872 perustettu vanhin suomenkielinen ammattiteatteri. Kansallisteatteri on taiteellinen teatteri, jonka ohjelmistossa nähdään tuoreinta kotimaista draamaa, kiinnostavimpia ulkomaisia näytelmiä ja parhaita klassikoita. Kansallisteatterin keskeiset arvot ovat taiteellisuus, tasa-arvoisuus ja keskustelevuus.

Asiakasreferenssit | Nerd Fuel – Demand More

28.09.2023La Strada - TEATTERI-ARVOSTELU
28.09.2023Viimeinen vuoro - ELOKUVA-ARVOSTELU
28.09.2023Rakkaani Merikapteeni -elokuva sai ensi-iltansa Yhdysvalloissa
28.09.2023Kirjailijoiden tulot jyrkässä laskussa
28.09.2023Suvi Teräsniska julkaisee uuden singlen ja lähtee konserttisalikiertueelle
27.09.2023Teatteriravintola Aulis aukeaa 4. lokakuuta - nimi on kunnianosoitus rakastetulle näyttelijälle ja hyvälle palvelulle
27.09.2023Toimittaja Sean Ricksille Miina Sillanpää -tunnustus
27.09.2023Silvia Hosseinin mehukas tietokirja vie eroottiselle aikamatkalle länsimaisen kirjallisuuden riettaimpiin kolkkiin
27.09.2023Suvi Teräsniska lähtee perinteiselle joulukonserttikiertueelle
27.09.2023Kuolleet lehdet oli viime viikonlopun katsotuin elokuva
25.09.2023Lapua 1976 rikkoi vuoden kolmantena kotimaisena 100 000 katsojan rajan
25.09.2023Leena Lehtolaisen uutuusteos Mitä Suomi lukee -listan kärjessä
25.09.2023Ville Virtanen Klaus Härön Ei koskaan yksin -elokuvan pääroolissa
25.09.2023Onnen päiviä ja surujen kitaraa - rakastetun radioäänen Jake Nymanin muistelmateos
25.09.2023BEHM julkaisi ennakkoon platinarajan ylittäneen kakkosalbuminsa
22.09.2023KIRKA-musikaali saa ensi-iltansa Rovaniemen Teatterissa artistin syntymäpäivänä
21.09.2023BEHM julkaisee odotetun ja jo ennakkoon platinarajan ylittäneen kakkosalbuminsa
21.09.2023Peluri - kuolema on elävien ongelma - ELOKUVA-ARVOSTELU
20.09.2023Happoradion Aki Tykki julkaisi soolosinglen
20.09.2023Kerttu Kotakorven uutuuskirja tarjoaa kuvitetun luontoretken suosikkimeteorologin seurassa
20.09.2023Suomen Nuorisokuoro - Finlands Ungdomskör on Yleisradion vuoden nuorisokuoro kaudella 2023-2024
20.09.2023Olli Ahvenlahden elämäkerta avaa yli puoli vuosisataa suomijazzin historiaa
20.09.2023Leo Sjöman on uusi Vares - suosikkidekkarista uusi MTV-alkuperäissarja
19.09.2023Charles Plogmanin uusi kappale tuo valoa syksyyn
19.09.2023Emilia Ex kirjoitti anthemin naisten väliselle kannustamiselle
19.09.2023ONEVIOLIN uransa ensimmäiselle joulukiertueelle
19.09.2023Dingo-elokuvan kuvaukset alkavat Porissa
19.09.2023Tuure Boelius julkaisee debyyttialbuminsa 29. syyskuuta
19.09.2023Aikakone 30-vuotisjuhlakiertueelle lokakuussa
19.09.202310 miljoonan Museokortti-käynnin raja rikki Ateneumissa
19.09.2023Tunnetun true crime -kirjan jatko-osa kysyy, mikä lopulta erottaa rikollisen ja poliisin
18.09.2023Albert Edelfelt nousi Ateneumin kaikkien aikojen suosituimmaksi näyttelyksi
18.09.2023Iltan odotettu albumi julkaistu
18.09.2023Kuolleet lehdet oli viime viikonlopun katsotuin elokuva
18.09.2023Ronja Rövardotter - TEATTERI-ARVOSTELU
18.09.2023Francon kanssa? - Suomi, Espanja ja kylmä sota
17.09.2023Ysärinostalgiaa, ystävyyttä ja unelmien tavoittelua - New York Timesin bestsellerlistan ilmiöromaani suomeksi
16.09.2023Diandralla kaikkien aikojen vilkkain konserttisyksy
16.09.2023Serlachius-museoiden Taidesauna tarjoaa elämyksen kaikille aisteille
15.09.2023Käärijä julkaisi odotetun uuden singlensä
15.09.2023Kaksi uutta julkista taideteosta Kalasataman Sompasaareen
15.09.2023Maailman ällistyttävin ennätyskirja Guinness World Records tulee taas
14.09.2023Karhu : Metsän kultainen omena -kirja kertoo karhujen kiehtovasta elämästä
14.09.2023Kuolleet lehdet - ELOKUVA-ARVOSTELU
14.09.2023Valtavan ennakkokysynnän vuoksi Helsingin Olympiastadionille järjestetään PMMP-yhtyeen lisäkonsertti
14.09.2023Kaija Koo klubikiertueelle ensi vuoden keväällä
14.09.2023Perusteellinen elämäkerta muuttaa kuvan Irwin Goodmanista
13.09.2023Aki Kaurismäen Kuolleet lehdet Suomen Oscar-ehdokkaaksi
13.09.2023Svenska Teatern sai aikoinaan oikeuden Ronja Ryövärintyttären dramatisointiin itse Astrid Lindgreniltä
13.09.2023Siltsu-dokumenttisarja kertoo tarinan tähtien tähdestä Jari Sillanpäästä sekä siitä, mitä Suomen kaikkien aikojen kovimmalle laulajalle tapahtui ja miksi
11.09.2023Vuosituhannen alun merkittävimpiin yhtyeisiin lukeutuva PMMP tekee odotetun paluun ensi kesänä
11.09.2023Lapinlahden Linnut puhuvat kattavassa kirjassaan suunsa puhtaaksi
11.09.2023Suomen suurin elokuvafestivaali Rakkautta & Anarkiaa tuo brittielokuvien mestarinäyttelijä Timothy Spallin Helsinkiin
11.09.2023Barbieta etsitään nyt käytettynä 223 prosenttia normaalia enemmän
11.09.2023Lapua 1976 oli viime viikonlopun katsotuin elokuva
09.09.2023Professorin uutuuskirja piirtää tarkan kuvan nuoren Mauno Koiviston hurman vuosista 1960-1970
09.09.2023Kansallismuseo järjestää 48 tunnin museoelämyksen ennen museon sulkeutumista
08.09.2023Ars Fennica 2023 -ehdokkaiden yhteisnäyttely avautuu Kiasmassa
08.09.2023Jarkko Tamminen Show starttaa syyskuussa Helsingistä - suurin ja hauskin Suomessa nähty imitaatiospektaakkeli
08.09.2023Vain elämää -ohjelma palaa ruutuihin uusin jaksoin
07.09.2023Espoo Ciné -festivaalilla ennätysvuosi
07.09.2023Olli Halonen julkaisee debyyttialbuminsa
06.09.2023Suomen ehdokas kansainvälisen elokuvan Oscar-palkintoon julkistetaan 13. syyskuuta
05.09.2023Vuoden raportoija -palkinto tanssilavojen sankarille Antti Ahopellolle
05.09.2023Käärijä palkittiin Vuoden vientiteko -palkinnolla - Cha Cha Cha on Vuoden biisi
05.09.2023Anneli Kannon dekkarisarja jatkuu - Lapin maisemissa rikoksia ratkoo salaperäinen meedio
04.09.2023Lapua 1976 oli viime viikonlopun katsotuin elokuva
04.09.2023Pate Mustajärvi jätti jäähyväiset Popedalle
04.09.2023Millaisia ovat naiset itsevaltiaiden rinnalla? Uuutuskirja osoittaa, että diktatuureilla on myös naisen kasvot
03.09.2023Maailman paras jazzlauluyhtye The Manhattan Transfer saapuu Suomeen jäähyväiskiertueellaan
03.09.2023Joutsenlampi käynnistää Oopperan ja Baletin esityskauden remontin jälkeen
03.09.2023Tampereen ikoninen maamerkki Original Sokos Hotel Ilves muuttuu itsenäisyysjuhla-areenaksi 5. joulukuuta
02.09.2023Ateneumin näyttely esittelee Hugo Simbergin valokuvia ja taidetta
02.09.2023Kino Reginan syksyssä elokuvataiteen jättejä ja arthouse-helmiä
02.09.2023Alivaltiosihteerin uutuuskirja on hulvaton pakkaus aiemmin julkaisemattomia sketsejä
02.09.2023Ilkka Hynnisen Toteuta ideasi -kirja neuvoo, kuinka tehdä ideasta todellisuutta
02.09.2023Popeda lopettaa - Popedan ura huipentuu Tampereen Ratinan stadionille syksyllä 2023
01.09.2023Radio 957 soittaa kolme päivää pelkkää Popedaa
01.09.2023Maxim Fedorov kirjoitti kirjan sodan keskellä sinnittelevästä Ukrainasta
01.09.2023Tanssilavojen legenda Juhamatti julkaisi elokuvamusiikkia
01.09.2023Alina Tomnikovin esikoisromaani kuvaa oman äänen ja itsensä kadottamista
01.09.2023Meiju Suvas ensimmäiselle konserttisalikiertueelleen
01.09.2023Valentin de Boulognen mestariteos esille Sinebrychoffin taidemuseoon 6. syyskuuta
31.08.2023Kupla on Suomen ehdokas Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinnon 2023 saajaksi
31.08.2023Vuoden helsinkiläiskirjailijaksi on valittu Niko Hallikainen
30.08.2023Emil Cedercreutzin ainutlaatuinen ateljeekoti Harjula esitellään runsaasti kuvitetussa uutuuskirjassa
30.08.2023Cabaret-musikaalista toiveuusinta Turun Kaupunginteatterissa
30.08.2023Isä joka katosi - konkarikirjailijan uusin teos pohtii isäsuhdetta ja anteeksiantoa
30.08.2023Duo Ida Paul & Kalle Lindroth lähtee syksyllä kiertueelle
30.08.2023Tampere 1918 -näyttely siirtyy verkkoon
29.08.2023Hersyvän raivokas Everstinna palaa Helsingin Kaupunginteatterin näyttämölle
29.08.2023Turun Kirjamessujen ohjelma on julkaistu - esiintyjiä yli 500
29.08.2023Maastopalo -dokumenttielokuvan kuvaukset alkavat Portugalissa
29.08.2023Espoon Kaupunginteatteri on nyt &
29.08.2023Lauluyhtye Rajaton konsertoi Naantalissa lokakuussa syysohjelmalla
29.08.2023Minä ja Marilyn on ensimmäinen suomalainen historiateos pin-upista
28.08.2023Barbie oli viime viikonlopun katsotuin elokuva
28.08.2023Museo Milavidassa luennoidaan kauniista morsiamista
28.08.2023Tällä viikolla vietetään tietokirjaviikkoa - luvassa on tietokirjatapahtumia kaupunkikävelystä paneelikeskusteluihin
28.08.2023Yhdeksän elokuva-alan ammattilaista sai Red Carpet -tunnustuksen

Näytä lisää »