Yhdeksän elokuva-alan ammattilaista sai Red Carpet -tunnustuksen

28.08.2023

Medialle - Red Carpet Festari

Kotimaisen elokuvan juhlaa vietettiin Red Carpet Festarilla seitsemättä kertaa. Red Carpet Gaalassa Suomen Cannesissa Hyvinkäällä huomioitiin torstaina 24. elokuuta ammattilaisten osaamista ja saavutuksia. Red Carpet 2023 -tunnustuksia jaettiin yhteensä yhdeksän.

Oma tie -tunnustuksen sai ohjaaja Auli Mantila, joka on nostanut esille naisten tarinoita. Juha Muje -tunnustus annettiin näyttelijäntyön lehtori Tiina Pirhoselle hänen työstään rohkaisevana ja inspiroivana rinnallakulkijana Teatterikorkeakoulun näyttelijäopiskelijoille.

Muita tunnustuksen saajia olivat muun muassa ohjaaja, käsikirjoittaja Juho Kuosmanen ja elokuuvaaja Peter Flinckenberg. Vuonna 1955 perustettu elokuvateatteri Kino Tapiola sai Red Carpet -tunnustuksen monipuolisen kotimaisen elokuvakulttuurin ylläpitämisestä.

Red Carpet Festari jakaa vuosittain tunnustuksia suomalaisen elokuvan tekijöille ja vaikuttajille. Tunnustukset jakaa Red Carpet Jury, johon kuuluvat tänä vuonna näyttelijät Pihla Viitala ja Karim Rapatti sekä elokuvaaja Matti Eerikäinen. Juryn puheenjohtajana toimii näyttelijä Linnea Leino.

­–  "Oli todella kiinnostavaa olla pohtimassa Red Carpet -tunnustusten saajia. Teimme jurynä pitkän listan tekijöistä, jotka mielestämme ansaitsivat tulla huomioiduiksi. Oli ihana kuulla juryn jäsenten perusteluita kunkin ehdokkaan kohdalla. Lopullisten valintojen tekeminen oli yllättävän vaikeaa", sanoo tämänvuotisen Red Carpet Juryn puheenjohtaja Linnea Leino.

– "Red Carpet Festarilla jaetaan elokuva-alan tunnustuksia, mutta elokuvat tai niiden tekijät eivät kilpaile paremmuudesta keskenään. Aiempina vuosina juryt ovat myöntäneet tunnustuksen myös sellaisille osaajille, joita ei muissa alan gaaloissa ole huomioitu. Kaikki tunnustuksen saaneet ovat antaneet ammattitaitonsa suomalaisen elokuvan ja elokuva-alan kehittämiseen", Red Carpet Festarin perustaja ja taiteellinen johtaja Antti Luusuaniemi sanoo.

Red Carpet 2023 -tunnustukset:

Oma tie: Auli Mantila

Auli Mantila on elokuvaohjaajana, käsikirjoittajana, kirjailijana, tuottajana ja näyttelijänä ollut moniosaava muutoksentekijä, joka on raivannut tietä nostamalla naisten tarinoita esiin. Mantilan tunnetuimmat elokuvat Neitoperho (1997), Pelon maantiede (2000), sekä Ystäväni Henry (2004) nousivat heti ilmestyttyään suomalaisten elokuvien klassikoihin.

Mantilan ohjaama ja käsikirjoittama tv-sarja Transport (2021) oli ehdolla pääkilpasarjassa arvostetulla kansainvälisellä Series Mania -tapahtumassa. Tv-sarja Hopeanuolet palkittiin Euroopan merkittävimmän radio- ja tv-ohjelmien Prix Europa -kilpailun parhaana tv-draamana Berliinissä vuonna 2008. Mantila sai myös Venla-palkinnon samaisesta sarjasta vuonna 2007.

Mantilan kädenjälki on varmaa, älykästä, tarkkanäköistä ja eteenpäin katsovaa. Mantila on tiivistänyt ajatustaan elokuvasta seuraavasti: ”Elokuva on ennemminkin olosuhde, jossa voidaan kuvailla asioiden tilaa niin, että siitä voidaan vetää johtopäätöksiä, toimia ikään kuin alleviivauskynänä, kiinnittää huomiota tiettyihin asioihin.” Auli Mantilan monipuolisessa tuotannossa nousee vahvasti esiin omaäänisyys. Elokuvantekijänä esikuvaksi noussut Mantila on aikamme merkittävimpiä suomalaisia elokuvaohjaajia, jolta odotamme paljon lisää.

Juha Muje -tunnustus: Tiina Pirhonen

Tiina Pirhonen on suomalainen näyttelijä sekä näyttelijäntyön lehtori. Hän on ansioitunut urallaan niin teatterin kuin elokuvankin parissa, mutta Red Carpet Jury nosti erityisesti esiin hänen roolinsa lehtorina. Vuodesta 2004 Pirhonen on jakanut intohimoaan näyttelijäntyöhön opiskelijoilleen Teatterikorkeakoulussa.

Eräs opiskelija kuvailee häntä muun muassa seuraavasti: ”Pirhosen lähestymistapa opetukseen on kannustava ja empaattinen. Hänen läsnäolonsa luokassa on inspiroiva ja rohkaiseva, ja hän uskoo vahvasti jokaisen opiskelijan potentiaaliin.”

Raadin keskustellessa Tiina Pirhosesta esiin nousivat sanat peruskallio ja turvasatama. Hän on vuosien aikana tukenut satoja opiskelijoita heidän kasvuprosessissaan, kannustanut heitä löytämään oman ainutlaatuisen ilmaisunsa ja luottamaan omiin taitoihinsa. Hänen ammattitaitonsa ja viisaat neuvonsa ovat auttaneet monia nuoria taiteilijoita kehittymään ja löytämään oman polkunsa näyttelijäntyön maailmassa.

Suomi maailmankartalle: Juho Kuosmanen

Juho Kuosmanen on elokuvaohjaaja ja käsikirjoittaja, joka on viime vuosina nostanut merkittävällä tavalla suomalaisen elokuvan profiilia maailmalla. Kuosmanen on tuttu näky Cannesin elokuvajuhlilla, jossa hän voitti ensimmäisen palkintonsa vuonna 2010 elokuvallaan Taulukauppiaat Cinéfondation kilpasarjassa.

Vuonna 2016 Suomessa palkittu ja ylistetty elokuva Hymyilevä mies voitti Cannesissa arvostetun Un Certain Regard -kilpasarjan. Palkinto on ensimmäinen, jonka suomalainen elokuva on tässä sarjassa koskaan saanut. Vuonna 2022 Hytti nr 6. sai jaetun Grand Prix -palkinnon.

On sanomattakin selvää, että Juho Kuosmanen on yksi tämän hetken tunnustetuimmista suomalaisista elokuvaohjaajista maailmalla. Muissa maissa työskentelevien elokuva-alan ihmisten puheissa Juho Kuosmasen nimi nousee ensimmäisten joukossa esiin, kun keskustellaan suomalaisista elokuvantekijöistä. Kuosmanen on vienyt viimeisten vuosien aikana Suomea näkyvästi maailmalle ja siksi jury haluaa antaa Suomi maailmankartalle -tunnustuksen Juho Kuosmaselle.

Aura: Peter Flinckenberg

Peter Flinckenbergin elokuvaajan ura on vienyt hänet paikkaan, johon moni alan suomalainen osaaja voi vain haaveilla pääsevänsä: työskentelemään Yhdysvaltain elokuvateollisuuteen. Flinkenbergin läpimurto tapahtui Pirjo Honkasalon ohjaamassa elokuvassa Betoniyö, jonka kuvauksesta hänet palkittiin Yhdysvaltojen elokuvaajien yhdistyksen ASC:n jakamalla Spotlight-palkinnolla vuonna 2016. Voitto oli suomalaisittain ennennäkemätön ja historiallinen. Flinkenbergin uran seuraava vaihe käynnistyi, kun hän muutti perheineen Hollywoodiin.

Peter Flinkenberg on kuvannut kahdeksan pääosin yhdysvaltalaista, kansainvälistä elokuvaa sekä useita tv-sarjoja. Kotimaassa hänet oli jo aiemmin palkittu kahdella parhaan kuvauksen Jussi-palkinnolla. Paitsi että Peter on luonut omaa elokuvaajan uraansa Yhdysvalloissa ja maailmalla, tunnetaan hänet empaattisena ja muita auttavana kollegana. Peterin neuvot ja opit ovat auttaneet jo nyt monia muita suomalaisia elokuvaajia unelmiensa tavoittelussa. Tarvitaan aina se ensimmäinen, joka auraa väylää muille auki. Siksi jury haluaa jakaa Aura-tunnustuksen Peter Flinckenbergille.

Kohottaja: Jenni Aejmelaeus-Pyysing

Jenni Aejmelaeus-Pyysing on suomalainen maskeeraussuunnittelija. Hän on työskennellyt muun muassa elokuvissa Sisu (2022), Laitapuolen hyökkääjä (2022) ja Tove (2020) sekä lukuisissa suomalaisissa sarjoissa. Jury koki, että maskeeraajien tulisi saada enemmän tunnustusta siitä, mitä he tekevät maskeeraustyön ohessa. Aejmelaeus-Pyysingin nimi nousi heti esiin tästä keskusteltaessa.

Red Carpet Juryn näyttelijäjäsenet painottivat sitä, miten suuri merkitys maskeeraajilla on työhön valmistautumisessa. Koska maskituolissa valmistaudutaan päivään ja saatetaan viettää pitkiäkin pätkiä, sillä on iso merkitys, minkälaisen henkilön kanssa tämän hetken viettää. Jenni on loistava esimerkki siitä, miten omalla läsnäololla voi vaikuttaa positiivisesti toisten työhön, unohtamatta tietenkään sitä upeaa työtä, mitä hän maskeeraussuunnittelijana ja maskeeraajana tekee.

Silmänkääntäjä: Kari Kankaanpää

Lavastussuunnittelija Kari Kankaanpää suunnitteli ensimmäisen pitkän elokuvan lavastuksen vuonna 2012 elokuvaan Hella W. Hän osoitti jo siinä erinomaisuutensa ja voitti työstään Jussi-palkinnon. Myöhemmin Kankaanpää on tehnyt töitä Suomen eturivin ohjaajien kanssa muun muassa elokuvissa Aurora ja Hytti nro 6. Hän voitti uransa toisen parhaan lavastussuunnittelun Jussi-palkinnon elokuvasta Hytti nro 6 vuonna 2022.

Työkaverit kuvailevat Kankaanpäätä poikkeuksellisen lahjakkaana visionäärinä, sekä lempeänä työkaverina, jonka aito kiinnostus jokaista kohtaamaansa ihmistä kohtaan luo pehmeän tunnelman. Kankaanpään tarkka taikuus luo tiloja ja niiden kautta tunnelmia, muuttaen kirjoitetun maailman todeksi.

Valon tuoja: Kalle Penttilä

Kalle Penttilä on toiminut valaisijana ja valomiehenä tähän mennessä yli sadassa tuotannossa. Penttilä on tehnyt töitä niin ulkomailla kuin Suomessakin. Penttilä tunnetaan loistavana ja muita kunnioittavana työntekijänä. Taitavana valaisijana Penttilä syventää, laajentaa, alleviivaa, kohottaa, korostaa ja elävöittää kuvaa. Kalle Penttilä pystyisi pelkällä karismallaan valaisemaan jokaisen tilan ilman ainoatakaan lamppua. Red Carpet Jury haluaa antaa Penttilälle tunnustuksen pitkästä urasta valaisijana, jolle ei loppua näy.

Kuvia - Kino Tapiola

Red Carpet -tunnustus: Kino Tapiola

Kino Tapiola on vuonna 1955 perustettu elokuvateatteri Espoon Tapiolassa. Tämä korttelikino on vuosien ajan pitänyt yllä laajaa elokuvakulttuuria. Valikoimassaan he nostavat esiin suurien elokuvien lisäksi myös indie-tuotantoja. Riskinotto taiteen nimissä on merkittävä teko monipuolisen ja laaja-alaisen elokuvakulttuurin ylläpitämisessä.

Kino Tapiola on säilyttänyt yhtenä harvoista teattereista vanhan elokuvateatterin asunsa. Tämä lisää erityistä tunnelmaa, minkä Kino Tapiolassa saa kokea. Ihanan salin lisäksi teatterissa on tunnelmallinen viinibaari sekä kesäterassi. Kino Tapiola näyttää esimerkillään, miten elokuvissa käymisestä voi tehdä elämyksen.

Elämäntyö: Tazu Ovaska

Kaikki elokuva-alalla työskentelevät tuntevat Tazu Ovaskan ja kaikki pitävät hänestä. Hän on mutkaton, rauhallinen ja kannustava sekä taitava elokuvavalaisija. Hän on todellinen elokuvatyöläinen, nähnyt kaiken. Tazu on työskennellyt elokuvien, tv-sarjojen ja mainoselokuvien parissa grippinä ja erityisesti valaisijana 90-luvun alkupuolelta lähtien.

2000-luvun ensimmäisellä puoliskolla Tazu oli mukana myös perustamassa elokuvakalustovuokraamoa, jonka myötä tekijöille on ollut tarjolla yhä enemmän uutta ja monipuolista kalustoa. Ihmisenä ja kollegana Tazu on välitön, ja pyrkii aina tarjoamaan apuaan. Ei ole yksi tai kaksi opiskelijatuotantoa ja opiskelijaa, joita Tazu on auttanut paitsi asiantuntemuksellaan, myös tarjoamalla kalustoa käytettäväksi unelmien toteuttamiseen. Siksi jury palkitsee hänet elämäntyöstään.

Medialle - Red Carpet Festari

Red Carpet Festari on kotimaiselle elokuvalle omistettu elokuvafestivaali, joka järjestetään vuosittain Hyvinkäällä. Festivaali järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2017.

Red Carpet Festarin ohjelma koostuu elokuvanäytöksistä, konserteista, yleisötapaamisista, keskustelutilaisuuksista ja kaupunkitapahtumista. Festivaalin perustaja ja taiteellinen johtaja on Antti Luusuaniemi.

www.redcarpetfestari.fi

25.07.2024Jokainen perheestäni on tappanut jonkun on synkän humoristinen dekkariuutuus
25.07.2024Ravintola Kosmos täyttää 100 vuotta - historiateos kertoo kaupungin ja kulttuurin muutoksista
25.07.2024Inside Out - Mielen Sopukoissa 2 oli viime viikonlopun katsotuin elokuva
21.07.2024Pori Jazzeilla 127 000 kävijää
21.07.2024Tikkurila Festivaali juhli 10-vuotissynttäreitään lähes 30 000 osallistujan voimin
21.07.2024Korpo Sea Jazz tuo huippujazzin saaristoon meren äärelle
18.07.2024Chileläinen runoilija on romaani rakkaudesta, runoista ja perhesuhteista
18.07.2024Diandra ja kaupunginorkesteri valloittavat Vaasan kirkkopuiston perjantain ilmaiskonsertissa
17.07.2024Ida Paul & Kalle Lindroth julkaisi uuden singlen
17.07.2024Uutuusromaani rakkauden ja järjen ristiriidasta mafian jännitteissä
17.07.2024Lappeenrannan kesäteatterissa romanttinen musiikkikomedia, jossa tärkeää osaa näyttelee Suomen juhannus
15.07.2024Suomen Kuvataidejärjestöjen Liitto on myöntänyt vuoden 2024 tunnustuspalkintonsa Kuopion taidemuseolle
15.07.2024Seinäjoen Tangomarkkinoiden yleisömäärä jatkoi kasvuaan
15.07.2024Vuoden 2024 Tangokuninkaalliset on valittu
15.07.2024Tanssii hyttysten kanssa on selkoromaani kipeästä ystävyydestä
14.07.2024Neil Hardwick sai Huumorin legenda -palkinnon Sotkamon Huumorifestivaalilla
14.07.2024Kuhmon Kamarimusiikki käynnistyy sunnuntaina 14. heinäkuuta
13.07.2024Bruce Springsteen hurmasi loppuunmyydyllä Helsingin Olympiastadionilla
13.07.2024Pepe Willbergin elämästä ja urasta kertova PEPE-elokuva valkokankaille lokakuussa
13.07.2024Yle panostaa kotimaiseen musiikkiin - alueradioissa yli puolet soitetusta musiikista suomalaista
12.07.2024Jenni Vartiainen julkaisi uuden "Viimeinen pisara" -kappaleen
12.07.2024Tangon Sävellys- ja sanoituskilpailun tämän vuoden voittotango on valittu
12.07.2024Pori Jazz 2024 -festivaali käynnistyy 12. heinäkuuta
12.07.2024Bruce Springsteen and The E Street Band esiintyy Olympiastadionilla perjantaina 12. heinäkuuta
11.07.2024Odotetusta Gladiator II -elokuvasta julkaistiin ensimmäinen traileri - Suomen ensi-ilta 15. marraskuuta
11.07.2024Reidar Palmgrenin odotettu uusi romaani julkaistaan elokuussa
11.07.2024Sleepy Sleepers toteuttaa Logomossa Halloween-teemaisen 50-vuotisjuhlakonsertin
11.07.2024The Tall Ships Races Helsinki keräsi yli 400 000 kävijää
08.07.2024Chorale-yhtye menestyy ilman levy-yhtiön isoa koneistoa
08.07.2024Jysäri - Suomen suurin eurodancefestivaali juhlittiin Himoksella ennätysyleisön voimin
08.07.2024Pajtim Statovcille jälleen arvostettu kirjallisuuspalkinto
08.07.2024Ruisrock keräsi 105 000 juhlijaa
08.07.2024Itse ilkimys 4 oli viime viikonlopun katsotuin elokuva
08.07.2024Kiki julkaisi ensimmäisen singlensä kultaa myyneen debyyttialbumin jälkeen
08.07.2024Käärijä ja BEHM kruunaavat Turun Terassikesän kovatasoisen keikkakattauksen
08.07.2024Kulttuuripalkinto HUSin taidetoimikunnalle - taide sairaaloissa tukee potilaiden hyvinvointia ja viestii arvostuksesta
07.07.2024Annie Lyonsin uutuusromaanin teemana on elämän rajallisuus ja eutanasian mahdollisuus
06.07.2024Pori Jazzin Vuoden taiteilija Timo Lassy esiintyy The Tall Ships Racesssa lauantaina 6. kesäkuuta
05.07.2024Suuret purjelaivat Helsingissä tämän viikonlopun
05.07.2024Timo Lassy saa Pori Jazzin Vuoden taiteilija -palkinnon 2024
04.07.2024ANI nousi radiolistan ykköseksi
04.07.2024The Tall Ships Races Helsinki 2024 alkaa - Tuomiokirkon kellojen soitto toivottaa alukset tervetulleeksi
03.07.2024Suomalaiset kuuntelevat musiikkia suoratoistopalveluista jopa 3,5 tuntia päivässä
02.07.2024Pirjo Longan ja Aamu Milonoffin tähdittämää "Elämä on juhla" -elokuvaa kuvataan parhaillaan Nauvossa
01.07.2024Iskelmä Festivaalit keräsivät ennätysyleisön - Himoksella juhli 25 000 ja Porissa 18 000
01.07.2024Historian suurin yleisömäärä juhli Provinssissa
24.06.2024Metallifanit kohtaavat Suvilahdessa viikonloppuna
24.06.2024Helsinki julisti rauhan Pride-viikon ajaksi koko kaupunkiin
24.06.2024Raumanmeren Juhannus festivaali keräsi 18 000 kävijää
24.06.2024KUUMAA-yhtyeen "Ylivoimainen" oli vuoden 2023 soitetuin kappale
24.06.2024Kesäinen Viro on täynnä tekemistä ja tapahtumia
24.06.2024Bad Boys: Ride Or Die oli juhannusviikonlopun katsotuin elokuva
22.06.2024Yle tekee odotetun paluun kesän tanssilavoille juhannuksena
21.06.2024Risto Räppääjä ja kaksoisolento -elokuvan ohjaa menestysmusikaaleista tuttu Samuel Harjanne
20.06.2024Suurmusikaali JUICE Valkeakoskella Suomen Kesäteatterissa
20.06.2024Olavinlinna täyttää pian 550 vuotta
19.06.2024Helsingin kulttuuripalkinto Mikki Kuntulle
18.06.2024Samppalinnan Kesäteatterissa rikollisen röyhkeä menestysmusikaali
18.06.2024Rakastettu Havis Amanda palaa Kauppatorille 26. kesäkuuta
17.06.2024Kesä alkaa kirjakaupasta - kesän 2024 kuumimmat kirjavinkit
17.06.2024Helsingin kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta jakoi kolme taiteilijapalkintoa
17.06.2024Animaatioelokuva Inside Out - mielen sopukoissa 2 oli viime viikonlopun katsotuin elokuva
17.06.2024Ani ja Viivi julkaisivat valloittavan yhteisen singlen
17.06.2024Ellinooran uusi single kertoo kuoleman jälkeisistä 7 minuutista
16.06.2024Aikakone - KEIKKA-ARVOSTELU
16.06.2024Movetron - KEIKKA-ARVOSTELU
16.06.2024Nylon Beatin paluukonsertti - KEIKKA-ARVOSTELU
16.06.2024Helsinki City Festival - FESTARIARVOSTELU
16.06.2024Elias Kaskinen julkaisi uuden singlen vastustamattomista tunteista
16.06.2024Euroviisuvoittaja Nemo Helsingin Kulttuuritalolle ensi keväänä
16.06.2024Jännitysromaani kirjailijasta jonka "Millennium"-käsikirjoitus hylätään
15.06.2024Helsingin pormestarikunta Helsinki Pride -​tapahtuman suojelijaksi
15.06.2024Vuoden paras taidekirja on Maria Matinmikon teos "Valohämy - taide, maisema ja maailmanloppu"
14.06.2024Suomalaisten kiinnostus musiikkifestivaaleihin kasvussa
14.06.2024Festivaalikesä on koittanut - Suomen suurin festivaalijärjestäjä Nelonen Media Live järjestää 12 festaritapahtumaa ympäri Suomen
13.06.2024Uusi jättifestivaali Helsingissä - Nylon Beatin paluu ja yli 40 muuta artistia Bolt Arenan alueella Töölössä
13.06.2024Irlannin Euroviisuedustaja Bambie Thug Suomeen syyskuussa
13.06.2024Vuoden Musiikkioivallus -palkinto jaetaan jälleen syyskuussa
12.06.2024Sodankylän elokuvajuhlilla maailmankuuluja ohjaajavieraita ja räiskyviä elokuvaelämyksiä
12.06.2024Hän on Vares, Jussi Vares - uusi Vares-elokuva syksyllä
12.06.2024Vankina Thaimaassa kiilasi myydyimpien kirjojen kärkeen toukokuussa
11.06.2024Gramex mukana puolustamassa yksityisen kopioinnin hyvitystä
11.06.2024Saatanasta seuraava -kirja käännetään ruotsiksi, tanskaksi ja islanniksi
11.06.2024Rauman kesäteatterissa musiikkinäytelmä Yö-yhtyeen hiteillä
10.06.2024Ylen uudet studiot sekä brändien ilmeet ja audiomaailmat otetaan käyttöön 10. kesäkuuta
10.06.2024Kouvolan Dekkaripäivien novellikokoelma on julkaistu
10.06.2024Kangasala Classic -festivaali tuo Kangasalle klassisen musiikin huippuammattilaisia
10.06.2024Bad Boys: Ride or Die oli viime viikonlopun katsotuin elokuva
10.06.2024Lahden Historiallinen museo avaa ovensa elämyksellisten näyttelyiden voimin
10.06.2024"Viiden jälkeen" juhlii 1000. lähetystään 10. kesäkuuta
09.06.2024Junnu Vainion "Albatrossi" sai uudet siivet Patajätkän käsittelyssä
09.06.2024Kirjurinluodon Kesäteatterissa hulvaton menestysfarssi häistä, kaaoksesta ja ennen kaikkea hääkaaoksesta
09.06.2024Faija julkaisi uuden version Janne Hurmeen legendaarisesta kappaleesta
08.06.2024Musiikkinäytelmä Jamppa Tuomisesta
08.06.2024Benjamin nousi radiolistan ykköseksi ja julkaisi uuden singlen
08.06.2024Antti Holma ei pidä kesälomaa tänä vuonna - suosikkisarja jatkuu Podmessa läpi kesän
08.06.2024Porvoon museon taidenäyttelyissä on tänä kesänä vastakohtien viehätystä
08.06.2024Kirja Arvottomat-elokuvasta ja sen tekemisestä
08.06.2024Liljankukka - esikoisromaani menetetyn kotiseudun kaipuusta
06.06.2024Jarmo Mäkilän uutuuskirja on autofiktiivinen muistelma taiteilijan lapsuudesta

Näytä lisää »