ELOKUVA


Viimeinen vuoro

Tom Harper (Timothy Spall) lähtee pitkälle bussimatkalle Skotlannin pohjoisimmasta kolkasta synnyinseuduilleen Englannin etelärannikon Land's Endiin. Paikallisbussien aikatauluja, omaa ikäänsä ja kohtaloa uhmaten hän tekee kaikkensa pitääkseen vaimolleen antamansa lupauksen.

Matkasta tulee muistorikas seikkailuretki täynnä käänteitä ja yllätyksiä.

Viimeinen vuoro on elokuva rakkaudesta, menetyksestä ja ihmisen luonteikkaasta periksiantamattomuudesta.


Finnkino - Viimeinen vuoro

Kuva © Cinema Mondo


Plussat:

+ näyttelijäsuoritukset (Timothy Spall tekee hauraan ja koskettavan roolityön)

+ käsikirjoitus, ohjaus, kuvaus, leikkaus ja hyvin toteutetut takaumat

+ koskettava ja yksinkertainen elokuva viimeisen toiveen toteuttamisesta ja kuolemasta


Miinukset:

- elokuvan liiallinen samankaltaisuus kesäkuussa ensi-iltaan tulleen Harold Fryn toivekas taival -elokuvan kanssa


Marko Kilpilampi / Kultturitähdet

Ensi-ilta: 29.9.2023

Ikäraja: 12

Pituus: 1 tunti ja 26 minuuttia

Ohjaus: Gillies MacKinnon

Käsikirjoitus: Joe Ainsworth

Näyttelijät: Timothy Spall, Phyllis Logan, Natalie Mitson

Genre: Draama

Elokuvan traileri


Peluri - Kuolema on elävien ongelma

Arvostelu | Teemu Nikin uusi Peluri-elokuva on pikimusta komedia, jonka huumori ei varmasti kaikkia naurata - Muropaketti.com

Ruumisautobisneksen halvimmat kuskit, Risto Kivi (Pekka Strang) ja Arto Niska (Jari Virman) ovat joutuneet tilanteeseen, jossa kaikki on mennyt pieleen ja uusi alku olisi tarpeen. Risto on pelannut kotinsa ja perheensä ja Arto on saanut niskakipuja hoidattaessaan kuulla, ettei hänellä ole käytännössä juurikaan aivoja.

Voi siis kaikella syyllä todeta, että paremminkin on mennyt. Ystävyksillä ei käytännössä ole jäljellä muuta kuin työnsä. Sen parissa he hoitavat kaikkein likaisimmatkin keikat. Hakevat junan alle murskautuneet ja koteihinsa mädäntyneet niiden viimeiseen lepopaikkaan.

Kuten Risto osuvasti toteaa – kuolema on elävien ongelma. Sitä miesten elämässä riittää, mutta tästä huolimatta he pyrkivät uskomaan elämään.

Vaikka toisella ei ole aivoja, eikä toisella sydäntä, yhdessä tilanne ei ole toivoton. Asiat ottavat kuitenkin yllättävän suunnan ja Risto ja Arto joutuvat pelaamaan uhkapeliä omalla hengellään. Sen jälkeen mikään ei ole ennallaan.

Peluri – Kuolema on elävien ongelma on kuolemanvakava komedia ystävyydestä, heikkouksista ja anteeksiannosta. Se koskettaa, naurattaa ja satuttaa - sekä auttaa ymmärtämään elämää sen eri sävyissä.

Kuva © Jyrki Arnikari


Plussat:

+ huikeat näyttelijäsuoritukset (erityisesti Pekka Strang, Jari Virman, Elina Knihtilä, Pihla Penttinen ja Tiina Weckström tekevät kaikki täydelliset roolityöt)

+ käsikirjoitus, elokuvan musta huumori, ohjaus, leikkaus, lavastus, maskeeraus ja elokuvan musiikki

+ äärimmäisen hauska, koskettava, ahdistava ja groteski elokuva, joka saa katsojan nauramaan asioille ja ihmiskohtaloille, joille ei todellakaan pitäisi nauraa


Miinukset:

- elokuvan lyhyt kesto (ruumisautonkuljettajan sekä aivottoman miehen ja heidän traagista elämäänsä olisi seurannut kauemminkin kaikesta huolimatta )


5star_2.jpg

Marko Kilpilampi / Kultturitähdet


Ensi-ilta: 22.9.2023

Ikäraja: 16

Pituus: 1 tunti ja 38 minuuttia

Ohjaus ja käsikirjoutus: Teemu Nikki

Näyttelijät: Pekka Strang, Jari Virman, Elina Knihtilä, Hannamaija Nikander, Pihla Penttinen, Samuli Jaskio, Tiina Weckström, Marjaana Maijala, Matti Onnismaa, Jani Toivola, Eero Milonoff, Mazdak Nassir

Genre: Draama, komedia

Elokuvan traileriKuolleet lehdet

Finnkino - Kuolleet lehdet

Kuolleet lehdet kertoo kahden yksinäisen, sattumalta Helsingin yössä toisensa kohtaavan ihmisen Ansan (Alma Pöysti) ja Holapan (Jussi Vatanen) yrityksestä löytää elämänsä ensimmäinen, ainoa ja viimeinen rakkaus.

Heidän tietään kohti tätä kunnioitettavaa päämäärää varjostavat miehen alkoholismi, kadonneet puhelinnumerot, tietämättömyys toistensa nimistä tai osoitteista ja elämän yleinen taipumus asettaa esteitä onneaan etsivien tielle.

Tämä lempeä tragikomedia on jo kadonneeksi luultu neljäs osa Aki Kaurismäen työläistrilogiaan (Varjoja paratiisissa, Ariel ja Tulitikkutehtaan tyttö).

Kuolleet lehdet palkittiin Cannesin elokuvajuhlilla Prix du Jury -palkinnolla. Elokuva sai San Sebastian -elokuvajuhlilla kansainvälisen kriitikkojärjestö Fiprescin Grand Prix -palkinnon. Järjestön lähes 700 jäsentä äänesti sen vuoden parhaaksi elokuvaksi.

Elokuva on valittu myös Suomen ehdokkaaksi parhaan kansainvälisen elokuvan Oscar-palkintoon.


Kuva © Malla Hukkanen / Sputnik


Plussat:

+ huikeat näyttelijäsuoritukset (Alma Pöysti ja Jussi Vatanen tekevät roolityönsä eleettömästi ja vähin vuorosanoin ja heidän välinen henkilökemia toimii täydellisesti vuorosanoittakin)

+ käsikirjoitus, ohjaus, lavastus, puvustus, elokuvan huumori ja loistavat musiikkivalinnat niin vanhemmat (Olavi Virta, Helena Siltala, Rauli Badding Somerjoki) kuin uudemmatkin (Maustetytöt ovat juuri oikeassa elokuvassa)

+ parasta Kaurismäkeä (humaani, empaattinen, koskettava ja romanttinen elokuva, joka naurattaa ja itkettää)


Miinukset:

- elokuvan lyhyt kesto (tämän "kaurismäkeläisen" maailman sekä Ansan ja Holapan ja muidenkin huikeiden hahmojen seurassa olisi viihtynyt huomattavasti kauemminkin)


5star_2.jpg


Ensi-ilta: 15.9.2023

Ikäraja: 7

Pituus: 1 tunti ja 21 minuuttia

Ohjaus ja käsikirjoitus: Aki Kaurismäki

Näyttelijät: Alma Pöysti, Jussi Vatanen, Janne Hyytiäinen, Nuppu Koivu, Matti Onnismaa, Martti Suosalo, Sakari Kuosmanen, Alina Tomnikov, Alma-koira

Genre: Draama

Elokuva traileri


Indiana Jones and the Dial of Destiny


Harrison Ford palaa legendaarisen sankariarkeologin rooliin ikonisen elokuvasarjan viidennessä ja viimeisessä osassa.

Fordin rinnalla elokuvan pääosissa nähdään Phoebe Waller-Bridge (“Fleabag”), Antonio Banderas (Kärsimys ja kunnia), John Rhys-Davies (Kadonneen aarteen metsästäjät),Toby Jones (Jurassic World: kaatunut valtakunta), Boyd Holbrook (Logan), Ethann Isidore (Mortel) ja Mads Mikkelsen (Ihmeotukset: Dumbledoren salaisuudet).

Elokuvan on ohjannut James Mangold (Le Mans 66 - Täydellä teholla, Logan), ja sen ovat tuottaneet Kathleen Kennedy, Frank Marshall ja Simon Emanuel, Steven Spielbergin ja George Lucasin toimiessa vastaavina tuottajina.

John Williams, joka on tehnyt scoremusiikin jokaiseen Indy-seikkailuun aina ensimmäisestä, vuoden 1981 Kadonneen aarteen metsästäjät -elokuvasta lähtien, vastaa jälleen elokuvan scoresta.


Indiana Jones and the Dial of Destiny Sets Cannes 2023 World Premiere – The Hollywood Reporter

Kuva © Lucasfilm Ltd. & TM.


Plussat:

+ tuttua ja turvallista Indiana Jones -laatua, joka on yhtä hyvää kuin 80-luvulla tehdyt nostalgiset Indiana Jones-elokuvatkit (tämä vauhdikas ja viihdyttävä elokuva antaa arvatenkin enemmän juuri 80-luvulla nuoruuttaan eläneille ja näitä elokuvia katsoneille, kuin aivan uudelle sukupolvelle, joka ei ole nuoruuttaan elänyt seuraten tämän arkeologian professorin uskomattomia seikkailuja)

+ huikeat näyttelijäsuoritukset (erityisesti Harrison Ford on hurmaava vielä 80-vuotiaanakin, tanskalaisen Mads Mikkelsenin uskomaton karisma täyttää koko elokuvan laajakankaan yksinään sekä Phoebe Waller-Bridge on hassun hauska tehden huikean roolityön hänkin)

+ John Williamsin huikea musiikki ja huikea soundtrack (jota ei todellakaan kannata jättää kuuntelematta), ohjaus, kuvaus, huikeat takaa-ajokohtaukset, lavastus ja puvustus


Miinukset:

- elokuvan väkivaltaisuus

- muutamat epäuskottavat kohtaukset ja elokuvan loppuratkaisuEnsi-ilta: 28.6.2023

Ikäraja: 12

Pituus: 2 tuntia ja 35 minuuttia

Ohjaus: James Mangold

Näyttelijät: Harrison Ford, Phoebe Waller-Bridge, Antonio Banderas, John Rhys-Davies, Shaunette Renee Wilson, Thomas Kretschmann, Toby Jones, Boyd Holbrook, Oliver Richters, Ethann Isidore ja Mads Mikkelsen

Genre: Seikkailu

Elokuvan traileri


EO


Jerzy Skolimowskin EO on vuoden 2022 Cannesin elokuvajuhlien tuomariston palkinnon voittaja ja vuoden 2023 Oscar-ehdokas parhaan kansainvälisen elokuvan kategoriassa.

Tämä mullistava ja emotionaalisesti voimakas tarina tarjoaa meille katsauksen moderniin nyky-Eurooppaan apeakatseisen, mutta uteliasmielisen harmaan aasin silmin.

Jerzy Skolimowski's

Kuva © Janus films


EO-aasin tarina alkaa sirkuksesta, josta se pakenee vapauden kutsumana matkalle Puolan ja Italian maaseutujen halki. Matkallaan EO joutuu vaarallisiin ja erikoisiin tilanteisiin ja kohtaa ihmisiä ja aiheita laidasta laitaan.

Kun on kerran nähnyt maailman aasin silmin, ei koskaan enää koe sitä samanlaisena kuin ennen.

EO on yksi kansainvälisesti arvostetun elokuvaohjaaja Jerzy Skolimowskin vapaimpia ja visuaalisesti kekseliäimpiä elokuvia, ja se vie katsojan suoraan hurmaavan ja harmaan nelijalkaisen päähenkilön sydämeen ja mieleen.


Plussat:

+ hämmentävän koskettava ja kaunis elokuva, joka muistuttaa mitä kaikkea hyvää ja pahaa ihmiset voivat eläimille tarjota saatikka toisille ihmisille

+ aasi on totisesti elokuvansa ansainnut ja elokuvan sanaton kerronta on kiehtovaa ja hypnoottista katsottavaa

+ elokuvan pääosan aasina nähdään yhteensä 6 eri aasia, joiden eroa ei katsoja pysty näkemään (hienoa ettei elokuvassa ole käytetty vain yhtä ja samaa aasia ja täten rasitettu eikä stressattu sitä liikaa)


Miinukset:

- käsikirjoitus on ajoittain sekava ja olisikin kaivannut vielä työstämistä juonnellisesti

- kuvaus on ajoittain kovin hämärää (toisinaan taas todella kaunista)

- elokuvan ylitaiteelliset kohtauksetEnsi-ilta: 14.04.2023

Ikäraja: 16

Pituus: 1 tunti ja 28 minuuttia

Ohjaus: Jerzy Skolimowski

Käsikirjoitus: Ewa Piaskowska, Jerzy Skolimowski

Näyttelijät: Sandra Drzymalska, Isabelle Huppert, Lorenzo Zurzolo

Genre: Draama

Elokuvan traileri

Aftersun - päivämme auringossa


Aftersun – päivämme auringossa on kriitikoiden ylistämä Charlotte Wellsin debyyttielokuva vanhemmuudesta, muistojen ohimenevyydestä ja aikuiseksi kasvamisesta.

Cannesin elokuvajuhlilla huomiota herättäneen elokuvan päärooleissa loistavat Paul Mescal ja Frankie Corio, joiden kemia nuorena isänä ja tyttärenä on käsinkosketeltavan aitoa. Paul Mescal huomioitiin roolistaan parhaan miespääosan Oscar-ehdokkuudella.

Eronnut isä (Paul Mescal) lähtee pienen tyttärensä kanssa vaatimattomalle pakettimatkalle, jossa he jakavat ilon auringosta, uima-altaasta ja yhdessäolosta.

Muistikuvia kuitenkin värittää selittämätön melankolia, kun Sophie kaksikymmentä vuotta myöhemmin ajattelee yhteistä lomaa.

Kuka olikaan se isä, jonka Sophie luuli tuntevansa?

Calum (Paul Mescal) and Sophie (Frankie Corio) in Aftersun.

Kuva © Sarah Makharine


Plussat:

+ huikeat näyttelijäsuoritukset (Paul Mescal ja Frankie Corio näyttelevät todella luontevasti isää ja tytärtä)

+ nerokas käsikirjoitus, ohjaus, kuvaus, leikkaus, elokuvan musiikkivalinnat ja todella surumielinen soundtrack, joka tukee surun ja kaipuun tunnetta erittäin voimakkaasti

+ koskettava arkinen draama, johon katsojan on helppo samaistua ja joka kertoo rehellisesti ja yksinkertaisesti yhdestä elämän tärkeimmästä elämänvaiheesta - lapsen ja aikuisen suhteesta


Miinukset:

- elokuvan lyhyt kesto (ajoittaisesta pitkäveteisyydestään huolimatta isän ja tyttären yhteisellä Turkin matkalla olisi viihtynyt vielä huomattavasti pidempäänkin)

- ajoittain elokuvan surumielisyys on turhan voimakastaEnsi-ilta: 14.04.2023

Ikäraja: 7

Pituus: 1 tunti ja 42 minuuttia

Ohjaus ja käsikirjoitus: Charlotte Wells

Näyttelijät: Paul Mescal, Frankie Corio, Celia Rowlson-HallGenre: Draama

Elokuvan traileriThe Pope´s Exorcist

The Pope's Exorcist


Isä Gabriele Amorthin, Vatikaanin päämanaajan (Oscar® -voittaja Russell Crowe) raportteihin pohjautuva The Pope's Exorcist seuraa Amorthia, kun hän tutkii nuoren pojan kauhistuttavaa riivausta ja päätyy paljastamaan vanhan salaliiton, jota Vatikaani on yrittänyt epätoivoisesti pitää salassa vuosisatojen ajan.


The Pope's Exorcist | FilmInk

Kuva © Jonathan Hession / Sony Pictures


Plussat:

+ hyvät näyttelijäsuoritukset (karismaattinen Russel Crowe on hurmaava ja hauska Vatikaanin manaajana)

+ maskeeraus, puvustus ja lavastus

+ elokuva perustunee osittain tositapahtumiin ja oikean italialaisen papin Gabriele Amorthin elämään, joka toimi Vatikaanin päämanaajana, joka kuoli vuonna 2016


Miinukset:

- manaus- ja kauhuelokuvana keskinkertainen kliseisine kohtauksineen

- ennalta-arvattavuus

- Saatanan yliampuvuus ja kirkon propagandisuus


2star.jpg


Ensi-ilta: 7.4.2023

Kesto: 1 tunti ja 43 minuuttia

ikäraja: 16

Ohjaus: Julius Avery

Käsikirjoitus: Michael Petroni & Evan Spiliotopoulos, pohjautuu Gabriele Amorthin kirjoihin An Exorcist Tells His Story ja An Exorcist: More Stories

Pääosissa: Russell Crowe, Ralph Ineson, Franco Nero, Alex Essoe, Daniel Zovatto, Laurel Marsden

Genre: Jännitys, kauhu

Elokuvan traileriAsterix ja Obelix lohikäärmeen valtakunnassaEletään vuotta 50 eKr. Petollisen prinssi Deng Tsin Qinin tekemän vallankaappauksen seurauksena Kiinan keisarinna on vangittu. Keisarinnan ainoa tytär, prinsessa Sass-Yi, onnistuu pakenemaan Galliaan foinikialaisen kauppias Finalthesisin ja hänen luotettavan henkivartijan, Mai Wein, avustuksella.

Galliassa prinsessa pyytää apua kahdelta rohkealta soturilta - Asterixilta ja Obelixilta. Erottamaton sankarikaksikko päättää auttaa prinsessaa pelastamaan hänen äitinsä ja vapauttamamaan keisarikunnan julman prinssin vallasta.

Vallanhimoinen Julius Caesar ja hänen mahtava roomalainen armeijansa ovat myös matkalla kohti lohikäärmeen valtakuntaa.

Kuva © Pathé Films


Asterix ja Obelix lohikäärmeen valtakunnassa perustuu ranskalaisten sarjakuvalegendojen, René Goscinnyn ja Albert Uderzon, tuotantoon.

Elokuvan on ohjannut Guillaume Canet, joka esittää elokuvassa Asterixia. Obelixin roolissa nähdään Gilles Lellouche. Julius Caesarin ja Cleopatran rooleissa nähdään ranskalaiset supertähdet Vincent Cassel ja Oscar®-palkittu Marion Cotillard.

Kyseessä on jo Asterix-elokuvasarjan viides osa.


Plussat:

+ hyvät näyttelijäsuoritukset (elokuvassa nähdään myös jalkapallolegenda Zlatan Ibrahimovic roomalaisena sotilaana Caius Antiviruksena)

+ puvustus, lavastus, kuvaus, leikkaus ja elokuvan huumori (elokuvassa yhdistetään hauskasti nykyaikaa ja vanhaa roomalaisuutta esimerkiksi kirjekyyhkyjen ja kännyköiden muodossa)

+ hyvin tehty vauhdikas koko perheen elokuva, joka viihdyttää niin aikuisia kuin lapsiakin


Miinukset:

- väkivaltaisuus (sarjakuva-albumeissa väkivaltaisuus ei näyttäydy niin häiritsevänä kuin elokuvissa)

- ajoittain elokuvassa todella huonoja vitsejä ja noloja popmusiikki-kohtauksia

- elokuva ei voita itse sarjakuva-albumien lukuelämystä (kyseinen elokuva on tosin ensimmäinen Asterix ja Obelix-elokuva, joka ei perustu kirjaimellisesti yhteenkään olemassa olevaan sarjakuva-albumiin)


3star.jpg


Ensi-ilta: 10.3.2023

Ikäraja: 7

Pituus: 1 tunti ja 52 minuuttia

Ohjaus: Guillaume Canet

Käsikirjoitus: Guillaume Canet, René Goscinny (hahmot), Albert Uderzo (hahmot)

Näyttelijät: Guillaume Canet, Gilles Lellouche, Vincent Cassel, Marion Cotillard, Zlatan Ibrahimovic.

Genre: Animaatio, komedia, seikkailu

Elokuvan traileriClose

13-vuotiaat Leo (Eden Dambrine) ja Remi (Gustav De Waele) ovat olleet parhaat ystävät pienestä pitäen. Pojat yökyläilevät toistensa luona useammin kuin yöpyvät omissa kodeissaan.

Yläasteelle siirryttäessä asiat kuitenkin muuttuvat. Mukaan kuvioihin tulee uusia kavereita. Erityisesti Leo alkaa miettiä, millaiselta heidän harvinaisen läheinen ystävyytensä muiden silmissä näyttää.

Kasvaminen lapsenomaisista leikeistä kohti nuoruutta tuo mukanaan uudenlaisia odotuksia, toiveita, pelkoja ja suuren surun.

Lukas Dhontin toinen pitkä elokuva Close on tarina ystävyydestä ja vastuusta sekä rohkeudesta olla oma itsensä.

Elokuvan ensi-ilta vuoden 2022 Cannesin elokuvajuhlilla innoitti yleisön taputtamaan pitkään seisaallaan ja liikutti yleisöä vahvasti esityksestä toiseen.

Poikkeuksellisen voimakasta empatiaa huokuva elokuva voitti Cannesin elokuvajuhlien Grand Prix -palkinnon. Myös Dhontin ensimmäinen ohjaustyö Girl palkittiin Cannesissa Camera D’Or-palkinnolla vuonna 2018. Close on Belgian vuoden 2022 Oscar-ehdokas.

Kuva © A24


Plussat:

+ hyvät näyttelijäsuoritukset (elokuvan kummatkin teinipojat tekevät huikeat roolisuoritukset aitoudellaan ja empaattisuudellaan, mutta erinomaiset roolit tekevät myös elokuvan aikuiset näyttelijät)

+ käsikirjoitus, ohjaus, leikkaus, kuvaus sekä erinomainen ja koskettava soundtrack, jota ei kannata jättää kuuntelematta

+ syvällinen ja samaistuttava elokuva tärkeästä aiheesta - lapsuusajan ystävyydestä ja sen vastuullisuudesta ja menettämisestä. Elokuva koskettaa jokaista katsojaa tavalla tai toisella ja kyseessä on elokuva, jonka soisi jokaisen katsovan.


Miinukset:

- elokuvan lyhyt kesto ja elokuvan ikäraja (elokuvan toivoisi näkevän jo monen alle 12-vuotiaankin, joka on ehkä kokenut tai kokemassa lapsuusajan ystävyyden menettämisen)


5star_2.jpg


Ensi-ilta: 3.3.2023

Ikäraja: 12

Pituus: 1 tunti ja 45 minuuttia

Ohjaus: Lukas Dhont

Käsikirjoitus: Lukas Dhont, Angelo Tijssens

Näyttelijät: Eden Dambrine, Gustav De Waele, Émilie Dequenne

Genre: Draama

Elokuvan traileriHamsterit

Luonnonkatastrofeihin hurahtanut köyhä, Hamsteri-niminen luontokirjailija elää puuhuvilassaan maaseudulla yhdessä ainoan ystävänsä, lemmikkihiiren kanssa. Kylällä
häntä pidetään hieman omituisena — ja erityislaatuinen hän onkin.

Kun naapuriin muuttaa veikkausvoiton saanut perhe, Hamsteri saa unelmiensa mahdollisuuden hamstraamiseen ja samalla muuttaa elämänhalunsa menettäneen kirjanpitäjä Rurikin, hänen vaimonsa Tellun sekä heidän lastensa elämän suunnan.

Alkaa järjen rajat ylittävä hamstraaminen Hamsterin kuvitteleman ”kaikkien aikojen julmimman talven” varalta. Posketon hamstraus saa naapurin elämän uusille urille ja Hamsterin unelmat näyttävät toteutuvan naapurin varastojen paisuessa hillittömiin mittasuhteisiin.

Markku Pölösen ohjaama elokuva perustuu Veikko Huovisen rakastettuun Hamsterit-romaaniin.


Kuva © Annamaria Palsi-Ikonen / MRP Matila Röhr Productions


Plussat:

+ hyvät näyttelijäsuoritukset (Peter Franzén on hurmaava Hamsterina, mutta erinomaiset roolit tekevät niin Vilma Kinnunen kuin myös Jaakko Ontonen)

+ erinomainen käsikirjoitus ja ohjaus sekä huikea lavastus ja puvustus

+ nostalginen vanhan ajan elokuva keski-ikäisille katsojille, jotka ovat aikoinaan omat Huovisensa lukeneet


Miinukset:

- elokuvan loppu ja lyhyt kesto

- ei korvanne itse romaanin lukuelämystä

- Peter Franzénin käyttämä omituinen ja koominen puhetapa, josta ajoittain ei saa selvää


4star.jpg


Ensi-ilta: 4.1.2023

Ikäraja: 7

Pituus: 1 tunti ja 53 minuuttia

Ohjaus: Markku Pölönen

Käsikirjoitus: Markku Pölönen ja Paula Vesala

Näyttelijät: Peter Franzén (Hamsteri), Vilma Kinnunen (Tellu) ja Jaakko Ohtonen (Rurik)

Sivurooleissa: Katariina Havukainen, Satu Tuuli Karhu, Mika Nuojua ja Arto Heikkilä

Lapsinäyttelijät: Emilia Mattila (Raisa), Edvin Kaari (Niku) ja Eero Kiuru (Naku)

Genre: Draama

Elokuvan traileriBones and all

Metro Goldwyn Mayer Pictures tuo valkokankaille rakkaudesta kertovan elokuvan ''Bones and All''. Sen on ohjannut Luca Guadagnino ("Call Me by Your Name"), joka voitti vuoden 2022 Venetsian elokuvajuhlilla Silver Lion -palkinnon parhaasta ohjauksesta.

"Bones and All" on tarina Marenin (Taylor Russell) ja Leen (Timothée Chalamet) ensirakkaudesta.

Kun Maren – nuori nainen, joka opettelee selviytymistä yhteiskunnan reunalla – kohtaa Leen, kiihkeän ja syrjäytyneen ajelehtijan, he lähtevät yhdessä matkalle, joka johdattaa heidät Ronald Reaganin aikaisen Amerikan sivuteille ja takamaille.

Vaikka he yrittävät parhaansa, kaikki tiet vievät takaisin menneisyyden kauhistuttaviin tapahtumiin ja viimeiseen kohtaamiseen, joka ratkaisee, selviääkö heidän rakkautensa heidän erilaisuudestaan huolimatta.


Kuva © Yannis Drakoulidis / Metro Goldwyn Mayer Pictures


Plussat:

+ elokuva on ajoittain niin rajua ja rumaa katsottavaa, että rajuudenkin ja rumuudenkin näkee jo todella kauniina

+ huikeat näyttelijäsuoritukset

+ elokuvan käsikirjoitus, ohjaus, kuvaus, 1980-luvun uskottava aikalaiskuvaus, maskeeraus ja elokuvan musiikki sekä loistava soundtrack


Miinukset:

- elokuvan kannibalismin liian iso korostaminen vaikuttanee elokuvan katsomiseen tai katsomatta jättämiseen (tämä elokuva kun kertoo niin paljon muustakin ja itsekullekin niin monista muistakin samaistuttavista asioista ja tunteista)


5star_2.jpg

Ensi-ilta: 25.11.2022

Ikäraja: 18

Pituus: 2 tuntia ja 11 minuuttia

Ohjaus: Luca Guadagnino

Käsikirjoitus: David Kjganich

Näyttelijät: Taylor Russell, Timothée Chalamet ja Mark Rylance

Genre: Draama, fantasia, kauhu
Elokuvan traileri


Kupla

Finnkino - Kupla

16-vuotias Eveliina näkee sattumalta äitinsä suutelevan toista naista. Vanhempiensa eroa peläten hän päättää puuttua tilanteeseen, lupaa kysymättä ja keinoja kaihtamatta.

Eveliinan elämässä onnistumisen mittariksi muodostuu isän ja äidin pysyminen yhdessä. Hänen mielestään paras keino tuhota äidin avioliiton ulkopuolinen suhde ja lähentää vanhemmat uudelleen on vaikeuksiin joutunut teinitytär.

Niinpä Eveliina heittäytyy moniongelmaiseksi. Siinä sivussa panoksiksi joutuu muutaman muunkin elämä. Silti Eveliina varjelee suunnitelmaansa viimeiseen asti ja omat salaiset selviytymiskeinonsa on aikuisillakin — kunnes kupla puhkeaa.

Kuva © Tomi Wahlroos / Rabbit Films


Plussat:

+ parasta elokuvassa ovat näyttelijäsuoritukset (teinit ovat luontevia teineinä ja vanhemmat vanhempina)

+ käsikirjoitus ja ohjaus

+ Karkkilan lumiset maisemat


Miinukset:

- äidin ja naisystävän suhteen turha salaperäisyys ja suhteen näyttämättä jättäminen (vain äidin alastonkuvan näyttäminen naisystävän kännykästä tai äidin ja naisystävän suudelma pimeässä autossa tuntuu vuonna 2022 uskomattomalta ratkaisulta elokuvan ikärajan ollessa kuitenkin 12 vuotta)

- ajoittainen paikallaan junnaaminen ja elokuvan lopun ennalta-arvattavuus

- nuorisoelokuvana keskinkertainen


3star.jpg


Ensi-ilta: 25.11.2022

Ikäraja: 12

Pituus: 1 tunti ja 42 minuuttia

Ohjaus: Aleksi Salmenperä

Käsikirjoitus: Aleksi Salmenperä, Reeta Ruotsalainen

Näyttelijät: Stella Leppikorpi, Minna Haapkylä, Tommi Korpela, Anna-Maija Tuokko, Amos Brotherus, Eedit Patrakka, Saimi Kahri, Janne Reinikainen, Saara Pakkasvirta

Genre: Draama, komedia
Elokuvan traileri


BROS

Finnkino - Bros

Tänä syksynä Universal Pictures ylpeänä esittää ensimmäisen suuren elokuvastudion romanttisen komedian kahdesta homomiehestä, jotka ehkä mahdollisesti, luultavasti, kompuroivat kohti rakkautta. Ehkä. He ovat kumpikin todella kiireisiä.

Räiskyvä koomikko Billy Eichner ja hittikomedioiden tekijöinä tunnetut Nicholas Stoller sekä Judd Apatow ovat luoneet älykkään, tunteita herättävän ja sydämellisen komedian siitä, kuinka vaikeaa on löytää toinen siedettävä ihminen vierelleen elämän polulle.

Kuva © Universal Studios

Elokuvaa tähdittää Billy Eichner, ensimmäinen avoimesti homoseksuaali mies, joka on toiminut käsikirjoittajana omassa suuren studion elokuvassaan ja esittää sen pääosaa.

Kaikissa elokuvan avainrooleissa nähdään LGBTQ+-näyttelijöitä kuten Luke Macfarlane (Killjoys), Ts Madison (The Ts Madison Experience), Monica Raymund (Chicago Fire), Guillermo Díaz (Scandal), Guy Branum (The Other Two) ja Amanda Bearse (Pulmuset).


Plussat:

+ huikeat näyttelijäsuoritukset (Billy Eicherin ja Luke Macfarlanen henkilökemia toimii täydellisesti pääparina)

+ ajoittain rietaskin huumori, seksipositiivisuus, käsikirjoitus, ohjaus, lavastus ja puvustus

+ oikeasti hauska ja realistinen elokuva homokulttuurista, homojen deittailusta ja seksuaalivähemmistöistä, jotka osaavat nauraa itselleen aidosti (elokuvaa voi suositella myös heteroille, jotka itsekin löytävät kyllä taatusti samaistumispintaa asiasta kuin asiasta)


Miinukset:

- elokuva sortuu ajoittain ikäviin ja voimassa oleviin stereotypioihin


5star_2.jpg


Ensi-ilta: 4.11.2022

Ikäraja: 12

Pituus: 1 tunti ja 55 minuuttia

Ohjaus: Nicholas Stoller

Käsikirjoitus: Billy Eichner, Nicholas Stoller

Näyttelijät: Billy Eichner, Luke Macfarlane, Ts Madison, Monica Raymund, Guillermo Díaz, Guy Branum ja Amanda Bearse

Genre: Komedia

Elokuvan traileri


Kummeli esittää: Kontio & Parmas-elokuva

Kummeli esittää: Kontio & Parmas -elokuva – Wikipedia

Kummeli esittää: Kontio & Parmas -elokuvassa häikäilemätön terroristijärjestö uhkaa räjäyttää Valkeakosken lähialueineen taivaan tuuliin, ellei sen vaatimuksiin suostuta. Mr. Greenin (Jukka Puotila) johtama järjestö vaatii metsien tehohakkuiden välitöntä lopettamista.

Sinänsä oikeutettu vaatimus saattaa Kontion (Heikki Silvennoinen) ja Parmaksen (Elsa Saisio) visaisen ongelman eteen: Miten pelastaa maailma julmien terroristien käsistä? Terroristien, jotka haluavat pelastaa maailman tuhoamalla sen.

Kummeli esittää: Kontio & Parmas - K-Kino / Kangasalan elokuvateatteri

Kuva © Jouko Piipponen

Sisäiseen tutkintaan erikoistunut spesiaaliagentti Kiiveri (Inka Kallén) ei ehdi maailmaa pelastamaan imetyskiireittensä vuoksi ja kun Kostamovaarallakin (Ernest Lawson) tihkuu, on miehistövaje Valkeakosken poliisissa huomattava. Kun kaiken lisäksi poliisipäällikkö Ljunkka (Timo Kahilainen) on joutunut terroristien panttivangiksi, tilanne tuntuu epätoivoiselta.

Onneksi Taapero (Jarkko Pajunen) tuo kuitenkin paikalle myös Valkeakosken oman pojan Hurtan (Heikki Hela), joka on saanut hoitoa sekakäyttöönsä ja kouluttautunut siinä ohessa kansainväliseksi erikoismieheksi, erityisalanaan terrorismin vastainen taistelu.

Jopa humanisti Sumelius (Ilkka Heiskanen) on neuvoton, eikä asiaa helpota, että kuuluisa orpojen ja vaivaisten kiduttaja Mr. Green lähettää kaksi brutaalia erikoismiestä iskemään Kontion rakkaimpiin perheen jäseniin; kaksosiin Morttiin ja Verttiin ja tangokuningas Korisevaan (Arja Koriseva).

Alkaa hermoja riipivä taistelu aikaa ja pahuutta vastaan.


Plussat:

+ tuttua ja turvallista Kummeli-tuotantoa

+ huumori

+ riemastuttavat henkilöhahmot


Miinukset:

- tuntuu ennemminkin ylipitkältä tv-sarjan jaksolta kuin elokuvalta

- sarjaa seuranneelle elokuva antanee enemmän hahmojenkin osalta, kuin katsojalle, joka ei ole sarjaa koskaan Neloselta katsonut


3star.jpg


Ensi-ilta: 4.11.2022

Ikäraja: 12

Pituus: 1 tunti ja 24 minuuttia

Ohjaus: Aleksi Mäkelä

Käsikirjoitus:

Heikki Vihinen ja Heikki Silvennoinen

Näyttelijät: Heikki Silvennoinen, Elsa Saisio, Timo Kahilainen, Heikki Hela, Heikki Vihinen, Mari Perankoski, Ilkka Heiskanen, Kaisa Hela, Arja Koriseva, Jarkko Pajunen, Linda Wiklund, Ylermi Rajamaa, Ernest Lawson, Jukka Puotila, Pirjo Heikkilä, Heikki Paasonen, Jussi Lampi, Juho Nummela, Sami Harmaala, Joose Kääriäinen, Inka Kallén, Rosa Salomaa, Mikko Töyssy, Matti Patronen, Mika Törrö ja Minna Koskela

Genre:
Elokuvan traileri


Sydänpeto

Sydänpeto – Wikipedia

Ihastus muuttuu pakkomielteeksi ja lopulta vaaralliseksi omistushaluksi neonvärejä hehkuvassa Sydänpedossa.

Räppäriydestä haaveileva Elina (muusikko-näyttelijä Elsi Sloan) muuttaa äitinsä kanssa Helsingistä auringon paahtamalle Ranskan Rivieralle ja hullaantuu hetkessä siskopuolestaan, lupaavasta ballerinasta Sofiasta (Carmen Kassovitz).

Kun Elina huomaa olevansa bileistä ja vapaudesta nauttivalle Sofialle vain hetken huumaa, hän käynnistää myrkyllisen valtapelin saadakseen Sofian vain ja ainoastaan itselleen.

Koukuttavien klubisoundien ja ranskankielisten rap-keikkojen tahdissa sykkivän villin elokuvan on ohjannut Aino Suni, ja sen huumaavasta elokuvamusiikista vastaa maailmankuulusta Air-duosta tuttu JB Dunckel.

Elokuva-arvostelu: Sydänpeto - Kulttuuri | HS.fi

Kuva © Kerttu Hakkarainen / Elokuvatuotantoyhtiö Made


Plussat:

+ hyvät näyttelijäsuoritukset

+ realistinen kuvaus nuorten maailmasta ja pakkomielteisestä rakastumisesta

+ elokuvan musiikki, klubi- ja tanssikohtaukset, visuaalisuus, kuvaus, ohjaus ja ranskankielisyys


Miinukset:

- osa elokuvan henkilöistä jää valitettavan pinnallisiksi

- elokuvan loppu

- käsikirjoitus olisi vaatinut vielä työstämistä


3star.jpg


Ensi-ilta: 4.11.2022

Ikäraja: 16

Pituus: 1 tunti ja 42 minuuttia

Ohjaus ja käsikirjoitus: Aino Suni

Näyttelijät: Elsi Sloan, Carmen Kassovitz, Camille, Adel Bencherif, Lucille Guillaume, Juho Milonoff, Rebekka Kuukka, Antti Autio

Genre: Draama

Elokuvan traileriHetki lyö

Tältä näyttää J-P Valkeapään hillitön Espanjan Aurinkorannikolle sijoittuva rikoselokuva HETKI LYÖ - ePressi

Rikollispomon hylkäämä perhe ottaa ohjat omiin käsiinsä J-P Valkeapään Espanjan Aurinkorannikolle sijoittuvassa rikoselokuvassa Hetki lyö.

Vuosikymmenten takainen Miss Suomen toinen perintöprinsessa Marjaleena (Outi Mäenpää) pyörittää Espanjan Aurinkorannikolla baaria aikamiespoikansa Vilin (Johannes Holopainen) ja hämärähommista eläköityneen apurinsa Mikon (Ilkka Heiskanen) kanssa.

Bar Kaunotar on parhaat päivänsä nähnyt vanha juottola, joka on kolmikon vuosikausien rellestyksen tuloksena konkurssin partaalla.

Huoleton elämä saa äkkilopun, kun kolmikon korviin kantautuu tieto, että Marjaleenan ex-mies Mato on vapautumassa vankilasta pitkän tuomion jälkeen.

Madon aikomuksena on vetäytyä Aurinkorannikolle nauttimaan ryöstösaaliista uuden rakkaansa kanssa ja ajaa Marjaleena, Mikko ja Vili ulos baaristaan. Mutta tämä ei sovi petetylle kolmikolle, joka haluaa osansa miljoonista.

Seuraa juonittelua, kidnappauksia ja ryöstöjä, eikä ruumiiltakaan vältytä. Pienilläkin rikollisilla voi olla suuria unelmia.

Arvio: Hetki lyö on täysin omaleimainen elokuva, ei jokaisen makuun mutta täydellinen vahvasti maustetun ystäville | Kaleva

Kuva © Elokuvayhtiö Komeetta / Sami Kuokkanen


Plussat:

+ käsikirjoitus, ohjaus ja elokuvan musta huumori (elokuva on ajoittain niin rumaa katsottavaa, että rumuudenkin näkee jo kauniina)

+ huikeat näyttelijäsuoritukset (pääkolmikko Heiskanen, Mäenpää ja Holopainen tekevät täydelliset tragikoomiset roolityöt)

+ elokuvan nostalgiset suomi-iskelmät, huikea lavastus, puvustus ja maskeeraus


Miinukset:

- kuvaus (elokuvan sävy alussa liian tummanpuhuva ja liian pitkään)

- sukupuolenkorjaushoidoissa olevaa Ninjaa esitävän Pääru Ojan häiritsevän yliampuva kimittävä ääni


4star.jpg


Ensi-ilta: 11.11.2022

Ikäraja: 12

Pituus: 2 tuntia ja 3 minuuttia

Ohjaus ja käsikirjoitus: J-P Valkeapää

Näyttelijät: Johannes Holopainen, Outi Mäenpää, Ilkka Heiskanen, Pääru Oja, Jari Pehkonen, Jukka-Pekka Palo ja Besir Zeciri

Genre: Draama, komedia

Elokuvan traileriKulkuset, kulkuset

Kahden aivan liian erilaisen suvun ensimmäinen yhteinen jouluaatto lähtee railakkaasti raiteilta heti kättelyssä, kun isäntäpari paljastaa tarkkaan vaalimansa salaisuuden: talossa on myös emäntä, ja tämä on viimeisillään raskaana.

Äkkiväärä sukulaisjoukko ei tietenkään uutista purematta niele, vaan vaatii isyyttä selvitettäväksi — mikä ei olekaan ihan yksinkertainen tehtävä.

Hulvaton väärinkäsitysten vuoristorata ajaa jouluvieraat hermoromahduksen partaalle, ja illan mittaan itse joulupukkikin joutuu katsomaan peiliin. Yhteinen joulu vaikuttaa jo täysin tuhoon tuomitulta, kunnes kaikkien yllätykseksi ilta huipentuu sydämet sulattavaan joulun ihmeeseen.

Menestysohjaaja Taru Mäkelän (Täydellinen joulu, Varasto) hyvän mielen jouluelokuva marssittaa valkokankaalle huikean suomalaisten koomikoiden tähtikaartin. Christoffer Strandberg, Martti Suosalo, Eeva Litmanen, Ali Jahangiri, Pirkko Hämäläinen, Sari Siikander ja Antti Tuomas Heikkinen loihtivat yhdessä tarjolle unohtumattoman jouluaterian, joka vie nauruhermot mennessään.


Plussat:

+ käsikirjoitus ja elokuvan musta huumori (katsoja nauraa huomaamattaankin asioille, joille ei ehkä pitäisi nauraa)

+ huikeat näyttelijäsuoritukset (elokuvassa on toinen toistaan huikeampia henkilöhahmoja)

+ piristävän erilainen jouluelokuva, joka naurattaa ja itkettää, mutta josta jää loppujen lopuksi hyvä mieli


Miinukset:

- elokuvan lyhyt kesto (tämän äkkiväärän sukulaisjoukon seurassa olisi viettänyt aikaa huomattavasti enemmänkin vaikka aatosta tapaniin saakka)

- elokuvan katsonee kertaalleen tänä jouluna, mutta monivuotiseksi jouluklassikoksi elokuvasta ei valitettavasti ole


5star_2.jpg


Ensi-ilta: 28.10.2022

Ikäraja: 7

Pituus: 1 tunti ja 38 minuuttia

Ohjaus: Taru Mäkelä

Käsikirjoitus: Perustuu elokuvaan En Underbar Jävla Jul (Helena Bergström, Daniel Réhn & Edward af Sillén) Sovittanut alkuperäisteoksesta Kristofer Gummerus.

Näyttelijät: Christoffer Strandberg, Martti Suosalo, Eeva Litmanen, Ali Jahangiri, Pirkko Hämäläinen, Sari Siikander ja Antti Tuomas Heikkinen.

Genre: Komedia

Elokuvan traileri


Kikka!

kikkaelokuvajuliste.jpg

Kikka! on musiikkia pursuva elokuva artisti Kikasta ja aikakaudesta, jolloin Suomi oli matkalla lamasta kohti nousukautta. Se on elokuva viihdetaiteilijasta ja laulajasta, joka rakasti esiintyä ja antoi iloa muille, vaikka hänen taiteilijuuttaan kyseenalaistettiin.


Kuva © Sami Kuokkanen / Elokuvayhtiö Komeetta


Kosmetiikkamyyjä Kirsi Viilonen haaveilee tähtiartistin urasta. Kun Kirsi tutustuu DJ ja radiotoimittaja Paulaan, päättää hän antautua kokonaan laulajaunelmalleen.

Paula tunnistaa Kirsissä tähden ainekset ja yhdessä he hankkivat hänellä levytyssopimuksen. Kikka on syntynyt.

Kikan ura lähtee jyrkkään nousukiitoon, kun hänen nänninsä vilahtaa tahattomasti Jukebox-ohjelmassa. Kikasta tulee välittömästi koko maan tuntema julkkis ja yksi Suomen myydyimmistä naisartisteista.


Kuva © Sami Kuokkanen / Elokuvayhtiö Komeetta


Plussat:

+ Kikka jos joku, on elokuvansa ansainnut ! (vihdoinkin realistinen elokuva suomalaisen naislaulajan kohtalosta - Kikan uraa aikoinaan hyvin läheltäkin seuraamaan päässeet yllättyvätkin kuinka tarkasti faktoihin perustuen elokuva on tehty ja kuinka rehellisen kuvan se antaa Kikan kohtelusta, hyväksikäytöstä ja levy-yhtiön silloisesta toiminnasta)

+ musiikki, ohjaus, kuvaus, lavastus ja puvustus

+ Sara Mellerin huikea roolityö Kikkana


Miinukset:

- elokuva kertoo yksinomaan Kikasta, ei niinkään itse Kirsistä roolinsa takaa (osasyynä lienee se, että Kirsi itse aikoinaan piti uskollisesti kiinni omasta yksityisyydestään ja päästi vain harvat ja valitut lähelleen)

- alkoholi ja Kikan alkoholismi saa liian suuren roolin elokuvassa


5star_2.jpg


Ensi-ilta: 12.10.2022

Ikäraja: 12

Pituus: 1 tunti ja 55 minuuttia

Ohjaus: Anna Paavilainen

Käsikirjoitus: Maarit Nissilä

Näyttelijät: Sara Melleri, Elena Leeve, Jakob Öhrman, Sanna-Kaisa Palo, Rea Mauranen, Aku Hirviniemi, Martti Suosalo, Kai Vaine, Samuli Niittymäki, Tuomo Prättälä ja Ville Tiihonen

Genre: Draama, musiikki

Elokuvan traileri


Rakkaani merikapteeni

Rakkaani merikapteeni - Nordisk Film Finland

Rakkaani merikapteeni on Jussi-palkitun ohjaaja Klaus Härön koskettava draamaelokuva viimeisestä rakkaudesta.

Draaman pääosassa nähdään James Cosmo (Braveheart, Troija, Trainspotting, Game of Thrones), Bríd Brennan (Brooklyn, Hope Street) sekä Catherine Walker (House of Gucci).

Rakkaani merikapteeni (My Sailor, My Love) alkuperäiskäsikirjoituksen ovat kirjoittaneet menestyselokuvan Äideistä parhain kirjoittajat Jimmy Karlsson ja Kirsi Vikman.

Howard, eläköitynyt merikapteeni ja leskimies asuu talossan meren rannalla. Hänen aikuinen tyttärensä Grace palkkaa isälleen kodinhoitajan, jo kypsään ikään varttuneen Annien.

Jääräpäinen ja sulkeutunut Howard ei aluksi hyväksy uutta kodinhoitajaansa, mutta vähitellen hänen sydämensä avautuu ja hän antaa viimeiselle rakkaudelle mahdollisuuden.

Samaan aikaan Grace käy läpi omia kriisejään, eikä hyväksy isänsä suhdetta. Grace tuntee jääneensä lapsena ilman isänsä rakkautta ja kokee jäävänsä jälleen sen ulkopuolelle.

Annie joutuu kohtaamaan Howardin ja Gracen menneisyyden, Howard ja Grace puolestaan omat vajavaisuutensa.


Plussat:

+ huikeat näyttelijäsuoritukset ja karismaattiset näyttelijät

+ rehellisesti varttuneemmalle väelle tehty yksinkertaisen kaunis, lämmin ja koskettava elokuva

+ ohjaus, kuvaus, leikkaus, musiikki, lavastus ja huikeat Irlannin Achillin saaren maisemat


Miinukset:

- elokuvan lyhyt kesto (hurmaavan vanhemman pariskunnan seurassa ja Achillin saaren maisemissa olisi viihtynyt huomattavasti kauemminkin)


5star_2.jpg


Ensi-ilta: 30.09.2022

Ikäraja: Sallittu

Pituus: 1 tunti ja 43 minuuttia

Ohjaus: Klaus Härö

Käsikirjoitus: Kirsi Vikman ja Jimmy Karlsson

Näyttelijät: James Cosmo, Bríd Brennan ja Catherine Walker

Genre: Draama

Elokuvan traileri

Triangle of Sadness


Triangle of Sadness - Cineuropa


Ruben Östlundin Cannes-palkittu Triangle of Sadness on estoton satiiri, jossa roolit ja luokat on käännetty päälaelleen ja kauneuden taloudellinen arvo paljastetaan kaikessa mauttomuudessaan.

Mallit Carl ja Yaya navigoivat muodin maailmassa samalla, kun tutkivat suhteensa rajoja. Pariskunta kutsutaan superrikkaiden luksusristeilylle, jolle osallistuvat myös venäläinen oligarkki, brittiläinen asekauppias ja omaperäinen alkoholisoitunut Marx-lainauksia laukova kapteeni.

Ensin kaikki vaikuttaa Instagrammattavalta. Mutta myrsky on nousemassa, ja valtaisa meripahoinvoinnin aalto iskee matkustajiin kapteenin järjestämän seitsemän ruokalajin illallisen aikana.

Risteily päättyy katastrofiin. Carl ja Yaya löytävät itsensä autiolta saarelta miljardöörien sekä laivan siivoojan kanssa. Hierarkia on yhtäkkiä päälaellaan, kun siivooja on ainut, joka osaa kalastaa.


Plussat:

+ huikea käsikirjoitus ja ohjaus sekä elokuvan satiiri ja huumori (luksusjahdin illallisen seuraaminen merisairauskohtauksineen on hulvatonta katsottavaa)

+ huikeat näyttelijäsuoritukset

+ lavastus, puvustus ja musiikki


Miinukset:

- ajoittainen ennalta-arvattavuus


5star_2.jpg


Ensi-ilta: 23.9.2022

Ikäraja: 12

Pituus: 2 tuntia 28 minuuttia

Ohjaus ja käsikirjoitus: Ruben Östlund

Näyttelijät: Harris Dickinson, Charlbi Dean, Woody Harrelson, Vicki Berlin, Henrik Dorsin, Zlatko Buri, Jean-Christophe Folly, Iris Berben, Dolly De Leon, Sunnyi Melles, Amanda Walker, Oliver Ford Davies, Arvin Kananian, Carolina Gynning, Ralph Schicha

Genre: Draama, komedia

Elokuvan traileri


Don`t Worry Darling

Don't Worry Darling | Official Movie Site

Alice ja Jack ovat onnekkaita saadessaan asua idyllisessä Victory-yhteisössä, joka on kokeellinen asuinalue huippusalaiselle Victory Projectille työskenteleville miehille ja heidän perheilleen.

Toimitusjohtaja Frank – visionääri ja elämäntapavalmentaja – kannattaa 1950-luvun yhteiskunnallista optimismia ja ankkuroi sen osaksi tiiviin erämaautopian jokaista arjen hetkeä.

Samalla, kun aviomiehet viettävä päivät Victory Projectin päämajassa työskennellen ”edistyksellisten materiaalien kehityksen” parissa, heidän vaimonsa – mukaanlukien Frankin tyylikäs kumppani Shelley – saavat viettää aikaa nauttien yhteisönsä kauneudesta, luksuksesta ja elostelusta.

Elämä on täydellistä, kun yritys täyttää kaikkien asukkaiden tarpeet. Heidän tulee vain vastapalveluksena omistautua kyselemättä Victoryn aatteelle.

Kun idyllinen elämäntyyli alkaa rakoilla paljastaen jotakin paljon pahaenteisempää viehättävien kulissien takana, Alice alkaa kyseenalaistaa, mitä Victoryssa oikein tapahtuu ja miksi. Miten paljon Alice on valmis menettämään paljastaakseen, mitä paratiisiyhteisössä todella on meneillään?

Rohkea, kiero ja visuaalisesti upea psykologinen trilleri Don’t Worry Darling on ohjaaja Olivia Wilden voimakas elokuva, joka esittelee ylpeästi Florence Pughin ja Harry Stylesin huumaavat roolisuoritukset muiden vaikuttavien ja täydellisten näyttelijöiden ympäröimänä.

Wilde on ohjannut käsikirjoittaja Katie Silbermanin (Booksmart) teoksen, joka perustuu Carey Van Dyken ja Shane Ban Dyken (Chernobyl Diaries) sekä Silbermanin tarinaan.


Plussat:

-+visuaalisuus, puvustus, lavastus ja musiikki (elokuvan soundtrack on erinomainen)

+ huikeat näyttelijäsuoritukset (Florence Pughin ja Harry Stylesin henkilökemia toimii täydellisesti ja entinen poikabändi One Direction jäsen Harry Styles tekee huikean roolityön kaikin puolin)

+ ohjaus, kuvaus ja leikkaus


Miinukset:

- elokuvan kesto (täydellisessä Victory Projektin asuinalueella ja nostalgisissa 1950-luvun tunnelmissa olisi viihtynyt huomattavasti kauemminkin)

- ajoittainen paikallaan junnaaminen

- käsikirjoitus olisi vaatinut vielä hieman työstämistä tullakseen täydelliseksi


4star.jpg


Ensi-ilta: 23.9.2022

Ikäraja: 16

Pituus: 2 tuntia ja 3 minuutia

Ohjaus: Olivia Wilde

Käsikirjoitus: Katie Silberman

Näyttelijät: Florence Pugh, Harry Styles (Dunkirk), Olivia Wilde, Gemma Chan, KiKi Layne ja Chris Pine

Genre: Jännitys

Elokuvan traileri
Moonage daydream

Moonage Daydream -elokuva – Voita liput ennakkonäytökseen! - Soundi.fi


Ohjaaja Brett Morgenin (The Kid Stays In The Picture, Kurt Cobain: Montage Of Heck, Jane) Moonage Daydream tarjoaa genrerajoja rikkovan katsauksen David Bowien taiteeseen ja musiikkiin.

David Bowie, jota pidetään yhtenä kaikkien aikojen suurimmista artisteista, on ollut kulttuuri-ikoni yli 50 vuoden ajan. Moonage Daydream on ensimmäinen David Bowiesta kertova elokuva, jolle hänen perikuntansa on antanut tukensa. Ohjaaja Brett Morgen sai elokuvaa varten käyttöönsä perikunnan mittavan kokoelman aineistoja.

Hämmästyttävän kirjavan kuvaston, henkilökohtaisen videomateriaalin, ennennäkemättömien esitysten sekä David Bowien oman musiikin ja sanojen välityksellä kerrottu Moonage Daydream kutsuu katsojat uppoutumaan Bowien ainutlaatuiseen maailmaan.

Vuonna 2017 Bowien perikunta antoi ohjaaja Brett Morgenille pääsyn yli 5 miljoonaa artikkelia sisältävään kokoelmaan, joka sisälsi muun muassa harvinaisia piirroksia, äänityksiä, taltiointeja ja päiväkirjoja. Morgen työsti aineistosta elokuvaa neljän vuoden ajan.

Lopuksi elokuvan äänimaailmaa, animaatioita ja väripalettia työstettiin vielä 18 kuukauden ajan. Elokuvan äänitiimi, johon kuuluvat Bowien pitkäaikainen yhteistyökumppani ja ystävä, musiikkituottaja Tony Visconti ja Oscar-palkittu äänimiksaaja Paul Massey (Bohemian Rhapsody), toi Bowien alkuperäiset äänitykset elokuvateatteriympäristöön.

Uransa aikana ja yli sukupolvien Bowie opetti, että erilaisuudessa on voimaa. MOONAGE DAYDREAM on Bowien tiekartta 2000-luvulla selviytymiseen; kutsu juhlimaan hänen perintöään ja edelleen nähtävissä olevia vaikutteitaan.


Plussat:

- huikea dokumentti David Bowiesta, joka on totisesti juuri tämän kaltaisen dokumentin ansainnutkin

+ visuaalisuus, leikkaus, ohjaus ja ehdottomasti David Bowien musiikki (elokuva kannattaa katsoa loppuun asti lopputeksteineen, joiden jälkeen on vielä yllätys katsojalle)

+ vaikuttava elämys kaiken kaikkiaan (itse katsoin elokuvan IMAX- salissa ja kokemus oli hengästyttävän huikea - suosittelen elokuvaa katsomaan ehdottomasti Finnkinon Isense tai IMAX- saleissa, mikäli siihen on vain mahdollisuus)


Miinukset:

- dokumentin kesto (konserttitaltioiden ja henkilöhaastattelujen parissa olisi viihtynyt vielä huomattavasti kauemminkin)


5star_2.jpg


Ensi-ilta: 16.9.2022

Ikäraja: 7

Pituus: 2 tuntia ja 15 minuuttia

Ohjaus: Brett Morgen

Genre: Dokumentti

Elokuvan traileri


The Princess


The Princess (2022) - IMDb


The Princess- dokumentti kertoo Walesin prinsessa Dianan elämästä ja kuolemasta ennennäkemättömällä tavalla.

Elokuva tarkastelee poikkeuksellisen kuninkaallisen, sydänten prinsessan, elämää yksinomaan arkistomateriaalin kautta ja dokumentoi osuvasti, miten hänen välitön ja empaattinen olemuksensa sekä tekemisensä vaikuttivat monarkiaan, kansanyhteisöön sekä koko maailmaan.

Diana oli myös merkittävä muoti-ikoni, jonka tyyliä seurattiin sekä kopioitiin tarkasti ympäri maailman. Prinsessa Dianan traaginen kohtalo paparazzien jatkuvan seurannan kohteena muutti koko kansakunnan mielipiteen Iso-Britannian kuningashuoneesta, kenties ikiajoiksi.


Plussat:

+ dokumentin musiikki ja leikkaus

+ johdonmukainen ja manipuloiva ohjaus

+ dokumentissa käytetty ainoastaan vanhoja arkistomateriaaleja


Miinukset:

- arkistomateriaalin huonolaatuisuus ja rakeisuus isolla kankaalla häiritsee

- osa arkistomateriaalista on jo liian nähtyä ja tuttua (kiinnostavampaa olisi ollut nähdä täysin ennennäkemätöntä materiaalia)


4star.jpg


Ensi-ilta: 16.9.2022

Ikäraja: 7

Pituus: 1 tunti ja 44 minuuttia

Ohjaus ja käsikirjoitus: Ed Perkins

Genre: Dokumentti

Elokuvan traileriMielensäpahoittaja Eskorttia etsimässä

Mielensäpahoittaja Eskorttia etsimässä - Nordisk Film Finland


Mielensäpahoittajan arki rullaa tuttujen rutiinien mukaan: kevät on tullut ja varhaisperunasato kypsyy. Mielensäpahoittaja kuitenkin kolaroi rakkaan Eskorttinsa ja auto täytyy romuttaa.

Uusi, nykyaikainen kulkuneuvo ei käy laatuun ja lähin Eskortti vuosimallia 1972 löytyy Saksasta. Kun Mielensäpahoittajan pojat kieltäytyvät auttamasta, on hänen matkustettava Saksaan yksin.

Mielensäpahoittaja tarvitsee Hampuriin saavuttuaan veljensä Tarmon apua. He eivät ole olleet tekemisissä vuosikymmeniin. Tarmo, joka on Mielensäpahoittajan täydellinen vastakohta, lupaa auttaa veljeään Eskortin etsinnässä. Auton etsinnän lomassa mutkaisen matkan varrella kaivetaan esiin veljesten väliset vanhat ja uudet kuopat.

Mielensäpahoittaja Eskorttia etsimässä on lämminhenkinen elokuva sukupolvien kohtaamisesta vuosien jälkeen.


Plussat:

+ hyvät näyttelijäsuoritukset kaikilta näyttelijöiltä ja Heikki Kinnunen on täydellinen Mielensäpahoittaja tässäkin elokuvassa

+ koskettava elokuva isistä ja pojista sekä veljeydestä ja ylipäänsä miesten puhumattomuudesta

+ paras Mielensäpahoittaja-elokuva kaikista kolmesta tehdystä (neljättä jo odottaen ja ehdottomasti Heikki Kinnusta Mielensäpahoittajana)

Miinukset:

- Samu Haberin osuus elokuvassa (täysin turha valitettavasti)

- ajoittain epäuskottava käsikirjoitus olisi kaivannut vielä hieman työstämistä

- Aake Kallialan poisjäänti elokuvasta (toivottavasti Mika Kaurismäki ohjaa myös seuraavan elokuvan ja siinä Aake Kalliala on Mielensäpahoittajan veljenä)


5star_2.jpg


Ensi-ilta: 9.9.2022

Ikäraja: 7

Pituus: 1 tunti ja 49 minuuttia

Ohjaus: Mika Kaurismäki

Käsikirjoitus: Daniela Hakulinen ja Tuomas Kyrö

Näyttelijät: Heikki Kinnunen, Kari Väänänen, Silu Seppälä, Iikka Forss, Mari Perankoski, Ville Tiihonen, Tiina Lymi, Rosalie Thomass

Genre: Draama, komedia

Elokuvan traileriFlux Gourmet

Flux Gourmet (2022) - IMDb

Kulttiohjaaja Peter Stricklandin uusin erikoisherkku sijoittuu yläluokkaisen esteetikon johtamaan residenssiin, jossa harjoittelee kulinaarisen taiteen äänille omistautunut kollektiivi. Luomisprosessista raportoimaan palkattu kreikkalainen kirjailija alkaa kärsiä ruoansulatushäiriöistä, mihin laitoksen sarkastinen lääkäri toteaa: ”Ruoka olkoon lääkkeesi”.

Kokkailua kokeelliseen musisointiin yhdistelevää ryhmää alkavat samaan aikaan heikentää sisäiset riidat ja kollektiiviin ulkopuolelle jätettyjen kandidaattien ivalliset hyökkäykset.

Harvoin on elokuva ottanut ruoka-intoleranssia ja ihmisravintoa näin vakavasti tai kirjaimellisesti – ainakaan näin hallusinatorisin tuloksin.

Mutta Flux Gourmet ei käsittele yksinomaan kulinaarisia ongelmia, vaan myös kysymystä taiteesta. Stricklandin musta komedia uudelleenkytkee jäljittelemättömillä, värikkäillä ja tarkoilla vedoilla kuvan niihin orgaanisiin prosesseihin, joita taide yleensä pitää epäpuhtaina ja mahdottomina hyväksyä.

Ei provokaationa, vaan muistuttaakseen meitä siitä, että mielikuvitusta ei pidä nähdä luonnonmaailmasta erillisenä.


Plussat:

+ hyvät näyttelijäsuoritukset (erityisesti Billyn roolissa Asa Butterfield ja Ellen roolissa Fatma Mohammed tekevät herkulliset roolityöt)

+ huikea äänimaailma, visuaalisuus, kuvaus ja ohjaus

+ elokuvan musta huumori ja outous kaiken kaikkiaan viehättää


Miinukset:

- ajoittainen paikallaan junnaaminen

- taidemaailman ihmisten yliampuva kuvaus


4star.jpgEnsi-ilta: 09.09.2022

Ikäraja: 16

Pituus: 1 tunti ja 51 minuuttia

Ohjaus ja käsikirjoitus: Peter Strickland

Näyttelijät: Gwendoline Christie, Asa Butterfield, Fatma Mohamed, Ariane Labed, Makis Papadimitriou, Richard Bremmer, Leo Bill

Musiikki: The Sonic Catering Band

Genre: Draama, komedia

Elokuvan traileri


Minä, Zlatan


MINÄ, ZLATAN - Cinema Orion

Minä, Zlatan on uskomaton altavastaajan tarina pahamaisen rosengårdilaislähiön pojasta, joka raivasi tiensä suureen maailmaan tahdonvoimalla, kovalla työllä ja uskolla omiin kykyihinsä.

Elokuva vie katsojan Malmön lähiöiden sorakentiltä suurimpien jalkapalloseurojen jättistadioneille. Zlatan on osoittanut, että kaikki on mahdollista ja että kuka tahansa voi saavuttaa menestystä.

Suorasukainen jalkapallotähti ei syntynyt maajoukkueen ylistettynä sankarina. Hänen piti taistella vastoinkäymisestä toiseen sekä yksityiselämässään että urheilun saralla saavuttaakseen suuren unelmansa, joka johti satoihin maaleihin, maaotteluihin ja huimaaviin siirtosummiin.

Zlatanista tuli yksi maailman suurimmista jalkapalloikoneista ja puhutuin ruotsalainen, joka koskaan on elänyt.


Plussat:

+ hyvät näyttelijäsuoritukset (Dominic Bajraktari Andersson on luonteva nuorena Zlatanina kuin myös vanhempaa Zlatania uskottavasti näyttelevä Granit Rushiti)

+ puvustus, lavastus, ohjaus, kuvaus ja leikkaus

+ elokuva keskittyy yksinomaan Zlatanin varhaisvuosiin ja hyvä niin


Miinukset:

- elokuva antanee enemmän varsinaiselle jalkapallofanille sekä entuudestaan Zlatanin tarinaa tuntevalle

- perinteinen ja tavanomainen elokuva urheilutähdestä

- elokuvassa ollaan hieman liikaa jalkapallokentällä niin harjoituksissa kuin otteluissakin


3star.jpg


Ensi-ilta: 20.5.2022

Ikäraja: 7

Pituus: 1 tunti ja 43 minuuttia

Ohjaus: Jens Sjögren

Käsikirjoitus: David Lagercrantz ja Jakob Beckman (Perustuu Lagercrantzin kirjaan Minä, Zlatan Ibrahimovic)

Näyttelijät: Dominic Bajraktari Andersson, Granit Rushiti, Cedomir Glisovic , Merima Dizdarevic

Genre: Draama, urheilu

Elokuvan traileriThe Northman


The Northman on Twitter:


The Northman kertoo viikinkiprinssistä, joka lähtee kostamaan isänsä murhan.

The Northman on kansainvälisesti tuotettu eeppinen historiallinen jännityselokuva, jonka on ohjannut Robert Eggers. Eggers käsikirjoitti elokuvan yhdessä islantilaisen runoilijan ja kirjailijan, Sjónin, kanssa.


Plussat:

+ huikeat näyttelijäsuoritukset (erityisesti Alexander Skarsgård tekee huikean roolityön viikinkinä ja soturina)

+ käsikirjoitus, ohjaus, kuvaus, puvustus ja lavastus


Miinukset:

- väkivaltaisuus (turruttaa katsojan jo ensimmäisen tunnin aikana täysin)

- elokuvan värimaailma aivan liian tumma ja synkkä läpi elokuvan

- pitkäveteisyys ja elokuvan kesto (137 minuuttia tuntui paljon, paljon pidemmältä kuin todellisuudessa oli)


3star.jpg


Ensi-ilta: 22.4.2022

Ikäraja: 16

Pituus: 2 tuntia ja 17 minuuttia

Ohjaus: Robert Eggers

Käsikirjoitus: Robert Eggers, Sjón

Näyttelijät: Alexander Skarsgård, Nicole Kidman, Claes Bang, Anya Taylor-Joy, Gustav Lindh, Ethan Hawke, Björk ja Willem Dafoe

Genre: Toiminta, jännitys
Elokuvan traileriToinen mies


Toinen mies (elokuva) – Wikipedia


Maailma on muuttunut ja korona-aika on vaikuttanut kaikkien ihmisten toimintaan. Tommi ja Jaana ovat seurustelleet kahdeksan vuoden ajan. Jaana välttelee sitoutumista ja pikku hiljaa hänen toimintansa alkaa tuntua Tommista epäilyttävältä.

Tommille herää tunne, että kaikki ei ole kunnossa heidän suhteessaan ja hän palkkaa yksityisetsivä Niklaksen selvittämään Jaanan yksityiselämää.

Niklas on kokenut ja intensiivinen tutkija, mutta hänen metodinsa ovat omalaatuiset. Niklas pyrkii selvittämään kaiken mitä Jaana tekee elämässään, missä hän liikkuu ja ketä hän tapaa.

Samalla Tommi riutuu omien epäluulojensa kanssa ja herää kysymys voisiko Jaana sittenkään olla suhteessa petollinen, vai rakentaako Tommi ainoastaan pelkotilaa oman mielensä sisällä.


Plussat:

+ näyttelijäsuoritukset (tutut näyttelijät tekevät parhaansa tai ylipäänsä sen mitä on tehtävissä, mutta sekään ei pelasta tätä elokuvaa - ajoittain roolitöissäkin on havaittavissa tietynlaista turhautumista)


Miinukset:

- käsikirjoitus olisi vaatinut huomattavasti enemmän vielä työstämistä (siinä missä TV 1:llä vähän aikaa sitten nähty samoissa teemoissa liikkuva huikea Mieheni vaimo -sarja onnistui täydellisesti, tämä elokuva ei onnistunut alkuunkaan - arvatenkin vertailua kyseiseen televisiosarjaan tekee katsoja väkisinkin tätä elokuvaa katsoessaan)

- tv-elokuvamaisuus sekä vaatimaton ja huono tekninen taso (elokuvan musiikkikin korostaa amatöörimäista tasoa entisestään)

- elokuvassa otetaan puheeksi korona-aikakin useampaan otteeseen ja turruttaa katsojan tälläkin tavoin


1star.jpg


Ensi-ilta: 22.4.2022

Ikäraja: Sallittu

Pituus: 1 tunti ja 33 minuuttia

Ohjaus ja käsikirjoitus: Tony Heino

Näyttelijät: Jarkko Nyman, Saija Lentonen, Juha Veijonen, Anu Sinisalo, Jouko Ahola, Kari-Pekka Toivonen, Heikki Kinnunen

Genre: Draama

Elokuvan traileriMothering Sunday

MOTHERING SUNDAY - Cinema Orion

Lämpimänä kevätpäivänä vuonna 1924 sisäkkö ja löytölapsi Jane Fairchild (Odessa Young) huomaa olevansa yksin äitienpäivänä.

Janen isäntäväki herra ja rouva Niven (Colin Firth ja Olivia Colman) ovat ulkona, ja hänellä on harvinainen tilaisuus viettää aikaa salaisen rakastajansa kanssa.

Paul (Josh O’Connor) on läheisen kartanon poika ja Janen pitkäaikainen rakastettu. Suhde on kuitenkin tuomittu, sillä Paul on kihloissa toisen naisen, lapsuudenystävänsä ja perhetuttaviensa tyttären kanssa.

Yllättävä käänne muuttaa Janen elämän suunnan lopullisesti.


Plussat:

+ huikeat näyttelijäsuoritukset (erityisesti Odessa Young ja Josh O´Connor onnistuvat rooleissaan täydellisesti - kuin myös pienemmissä rooleissa olevat karismaattiset Colin Firth ja Olivia Colman)

+ huikea puvustus ja lavastus sekä kuvaus, ohjaus ja musiikki

+ vanhan ajan romanttinen draama ja loistava ajankuva 1920-luvun brittiläisestä yläluokasta (eroottisuus ja alastomuus kuvataan elokuvassa kauniisti ja luontevasti)


Miinukset:

- elokuvan takaumat ovat hieman kömpelöitä ja estävät täten ehjän kokonaisuuden elokuvallisesti

- elokuvan kesto (liian lyhyt, koska elokuvan hurmaavan brittiläisen yläluokan seurassa olisi viihtynyt huomattavasti kauemminkin)


4star.jpg


Ensi-ilta: 15.4.2022

Ikäraja: 12

Pituus: 1 tunti ja 45 minuuttia

Ohjaus: Eva Husson

Käsikirjoitus: Alice Birch Graham Swiftin romaanin pohjalta

Näyttelijät: Odessa Young, Josh O´Connor, Colin Firth, Olivia Colman

Genret: Draama

Elokuvan traileriThe Lost City

The Lost City - KotkanLeffat


Nerokas mutta julkisuutta välttelevä kirjailija Loretta Sage (Sandra Bullock) on luonut menestyksekkään uran kirjoittamalla eksoottisiin paikkoihin sijoittuvia romanttisia seikkailuromaaneja.

Kirjojen kannessa on aina komeillut komea miesmalli Alan (Channing Tatum), joka on omistanut elämänsä romaanisarjan sankarin Dashin esittämiselle.

Uuden kirjan markkinointikiertueella omalaatuinen miljardööri (Daniel Radcliffe) sieppaa Lorettan ja vaatii häntä näyttämään tien edellisessä kirjassaan esiintyneen kadonneen muinaiskaupungin aarteen luo.

Alan haluaa todistaa olevansa oikea sankari ja lähtee pelastamaan Lorettaa. Suuren viidakkoseikkailun pyörteisiin joutuvan parivaljakon on tehtävä yhteistyötä selviytyäkseen luonnon armoilla ja löytääkseen aarteen ennen kuin se katoaa ikuisiksi ajoiksi.


Plussat:

+ viihdyttävä seikkailuelokuva

+ kuvaus, leikkaus, puvustus, käsikirjoitus ja ohjaus

+ hyvät näyttelijäsuoritukset (erityisesti Sandra Bullockin ja Channing Tatumin yhteinen kemia toimii täydellisesti ja Daniel Radcliffe on hurmaava pahana miljardöörinä)


Miinukset:

- ajoittainen elokuvan itseironia ei toimi ja vaarallisia viidakkokohtauksia olisi toivonut olevan huomattavasti enemmän

- Brad Bittin roolisuoritus

- elokuvan kesto (aavistuksen verran liian lyhyt, koska elokuvan hurmaavien tyyppien seurassa olisi viihtynyt huomattavasti kauemminkin)


3star.jpg


Ensi-ilta: 15.4.2022

Ikäraja: 12

Pituus: 1 tunti ja 52 minuuttia

Ohjaus: Adam Nee ja Aaron Nee

Käsikirjoitus: Oren Uziel, Dana Fox, Adam Nee & Aaron Nee

Näyttelijät: Sandra Bullock, Channing Tatum, Daniel Radcliffe, Da'Vine Joy Randolph, Oscar Nuñez, Patti Harrison, Bowen Yang, Brad Bitt

Genre: Seikkailu

Elokuvan traileri


Odotus

Satokon mies Kiyokazu kärsii aspermiasta. Lapsettomuus painaa pariskuntaa, jonka elämässä on muuten kaikki raiteillaan.

Kuultuaan Hiroshiman edustan saarella toimivasta Baby Baton -orpokodista he päättävät tutustua paikkaan, vaikuttuvat siellä vallitsevasta lämpimästä tunnelmasta, ja adoptoivat poikavauvan.

Pikku Asato on 6-vuotias, kun Satoko saa hätkähdyttävän puhelun: ”Haluan lapseni takaisin”, ilmoittaa Hikari, joka joutui kotoa karanneena teini-äitinä jättämään vauvansa orpokotiin.

Kirsikkapuiden alla –ohjaaja Naomi Kawase on jo pitkään ollut yksi Japanin eturivin elokuvantekijöitä. Hänen teoksensa pääsevät jatkuvasti Cannesin elokuvajuhlien paraatisarjoihin. Kawasen koskettava uutuus Äidit valittiin myös Japanin Oscar–ehdokkaaksi.


Plussat:

+ elokuva tärkeästä aiheesta (elokuvassa tuodaan hienosti esille se, että "vanhemmat eivät löydä lasta, vaan lapsi löytää vanhemmat")

+ kuvaus, leikkaus, musiikki ja kiehtova japanilaisuus kaikin puolin

+ näyttelijäsuoritukset


Miinukset:

- pitkäveteisyys

- liika pidättäytyväisyys häiritsee läpi elokuvan (verrattuna Naomi Kawasen edellisiin elokuviin tässä erityisesti asia häiritsi)

- ohjaus ja käsikirjoituksen toinen toistaan seuravat takaumat estivät eheän kokonaisuuden syntymistä


3star.jpg


Ensi-ilta: 8.4.2022

Ikäraja: 12

Pituus: 2 tuntia ja 20 minuuttia

Ohjaus: Naomi Kawase

Näyttelijät: Hiromi Nagasaku, Arata Iura, Reo Sato, Aju Makita, Miyoko Asada, Hiroko Nakajima

Genre: Draama

Elokuvan traileriOdotus


Odotus (elokuva) – Wikipedia

Rohkean draamaelokuvan keskiössä on ajattomat teemat rakkaudesta, rehellisyydestä ja onnellisuuden kaipuusta.

Kolmekymppinen Elli asuu idyllisessä ja eristäytyneessä saaristossa aviomiehensä Mikon kanssa. Ellin elämä järkkyy, kun hänen nuoruudenrakkautensa, Mikon vanha opiskelukaveri Olavi saapuu vierailulle Ranskasta.

Sisäinen pakko ajaa Ellin kyseenalaistamaan elämänsä valintoja ja etsimään rohkeutta olla itselleen rehellinen.

Idyllisissä saaristolaismaisemissa kuvatun rakkauselokuvan ovat käsikirjoittaneet pääosaa esittävä Inka Kallén ja Aku Louhimies. Tarinan innoittajana ovat toimineet Juhani Ahon tekstit.

Muissa rooleissa nähdään Andrei Alén, Aku Hirviniemi ja Adeliina Arajuuri.


Plussat:

+ hyvät ja luontevat näyttelijäsuoritukset

+ huikeat saaristomaisemat Seilin saarelta ja kuvaus kaikin puolin

+ käsikirjoitus ja näytelmällisyys


Miinukset:

- Esa-Pekka Salosen säveltämä musiikki

- leikkaus, kristilliset kohtaukset, ajoittainen paikallaan junnaaminen ja pitkäveteisyys

- liika alastomuus ilman suurempaa eroottista latautumista tai suurempaa eroottista toimintaa turruttaa katsojan nopeasti


3star.jpg


Ensi-ilta: 1.4.2022

Ikäraja: 16

Pituus: 1 tunti ja 41 minuuttia

Ohjaus: Aku Louhimies

Käsikirjoitus: Inka Kallén, Aku Louhimies

Näyttelijät: Inka Kallén, Aku Hirviniemi, Andrei Alén, Adeliina Arajuuri

Genre: Draama

Elokuvan traileri


Ambulance

Finnkino - Ambulance

Yksi päivä Los Angelesin kaduilla muuttaa kolmen ihmisen elämän ikiajoiksi. Veteraani Will Sharp (Yahya Abdul-Mateen II) yrittää epätoivoisesti löytää rahat vaimonsa sairaalakuluihin. Hän päätyy pyytämään apua ainoalta ihmiseltä, jonka puoleen hänen ei todellakaan pitäisi kääntyä: adoptioveljeltään Dannylta (Jake Gyllenhaal).

Danny on ammattirikollinen, ja hän tarjoaa Willille mahdollisuutta päästä osingoille Los Angelesin historian suurimpaan pankkiryöstöön, josta on tilaisuus netota miljoonia dollareita. Koska panoksena on hänen vaimonsa henki, Willillä ei ole vaihtoehtoja.

Pako pankista menee totaalisesti pieleen. Epätoivoiset veljekset päätyvät kaappaamaan ambulanssin, jolla on kyydissään haavoittunut poliisi ja ensihoitaja Cam Thompson (Eiza González).

Alkaa takaa-ajo, jossa Willin ja Dannyn on selviydyttävä poliisin massiivisesta kenttäoperaatiosta, pidettävä panttivankinsa elossa, olla käymättä toistensa kurkkuun kiinni ja samalla suoriuduttava täpärimmästä pakomatkasta, mitä Los Angelesissa on koskaan nähty.

Plussat:

+ toiminnallisuus ja takaa-ajokohtaukset


Miinukset:

- huono käsikirjoitus ja kuvaus

- elokuvan kesto (aivan liian pitkä - jatkuva ambulanssilla kaahailu ja väkivaltaisuus turruttaaa katsojan jo täysin ensimmäisen tunnin aikana)

- huonot näyttelijäsuoritukset (muutamaa poikkeusta lukuunottamatta)

1star.jpg


Ensi-ilta: 25.3.2022

Ikäraja: 16

Pituus: 2 tuntia ja 16 minuuttia

Ohjaus: Michael Bay

Käsikirjoitus: Chris Fedak, Laurits Munch-Petersenin ja Lars Andreas Pedersenin Ambulancen-elokuvan (Tanska, 2005) käsikirjoituksen ja tarinan pohjalta

Näyttelijät: Jake Gyllenhaal, Yahya Abdul-Mateen II, Eiza González

Genre: Toiminta

Elokuvan traileri


Belfast


Finnkino - Belfast


Oscar®-ehdokas Kenneth Branaghin ohjaama ja valovoimaisen näyttelijäkaartin tähdittämä Belfast on henkilökohtainen tarina muistojen voimasta täynnä iloa.

Elokuva sijoittuu 1960-luvun lopun Pohjois-Irlantiin. Tapahtumien keskiössä on Buddy, koulupoika teini-iän kynnyksellä. Hänen elämäänsä kuuluvat rakastava perhe, metkut kavereiden kanssa ja orastava romanssi.

Hänen rakas kotikaupunkinsa on kuitenkin päivä päivältä voimistuvien levottomuuksien kourissa, ja perheellä on edessään vaikea valinta.

Heidän on päätettävä, jäävätkö he odottamaan, että konflikti menee ohi, vai jättävätkö he kaiken taakseen uuden elämän tähden.


Plussat:

+ huikeat näyttelijäsuoritukset

+ elokuvan teatterimaisuus

+ käsikirjoitus, ohjaus, leikkaus, kuvaus, lavastus, puvustus sekä mustavalkoisuus


Miinukset:


- elokuvan kesto (vilpittömän ja hurmaavan Buddyn perheen elämän parissa kaikesta ikävästä väkivallasta ja levottomuuksista huolimatta olisi viihtynyt huomattavasti kauemminkin kuin vain 1 tunnin ja 38 minuuttia)


4star.jpg


Ensi-ilta: 11.3.2022

Ikäraja: 12

Pituus: 1 tunti ja 38 minuuttia

Ohjaus ja käsikirjoitus: Kenneth Branagh

Näyttelijät: Jude Hill, Lewis McAskie, Caitríona Balfe, Jamie Dornan, Judi Dench, Ciarán Hinds

Genre: Draama

Elokuvan traileri


Huonot naiset


Huonot naiset on komedia, jossa yllättävät vieraat sotkevat hääjuhlien järjestelyt ja pistävät vipinää uinuvaan lappilaiseen pikkukylään.

Seurakuntatalon emäntä Johanna (Leea Klemola) tekee kaikkensa, että kaikki sujuu suunnitelmien mukaan. Varaa virheisiin ei ole.

Viimeinen, mitä Johanna kaipaa, on bussilastillinen kuokkavieraita kolkuttelemassa seurakuntatalon ovelle tärkeiden hääjuhlien aattona. Ohikulkumatkalla olevalta venäläisseurueelta on kuitenkin hajonnut auto ja pian Johanna löytää itsensä majoittamasta seuruetta seurakuntatalolle.

Johannan veljen tehtävänä on korjata auto, että vieraat saadaan äkkiä tien päälle ja alta pois. Veljen yrittäjähenkinen kaveri puolestaan näkee tilanteessa hienoja mahdollisuuksia ja päättää toimia.

Kello käy, auto ei käynnisty, häät alkavat ja katastrofin ainekset ovat käsissä.

Huonot naiset on tarina tavallisista, rohkeista naisista ja miehistä, joissa yllättävät kohtaamiset nostavat pintaan suuria tunteita sekä ikiaikaisia asetelmia.

Kun nämä häät on tanssittu, on koko kylä siirtynyt piirun verran paikoiltaan.


Plussat:

+ Leea Klemolan huikea roolityö (muidenkin näyttelijöiden onnistuneita ja uskottavia roolisuorituksia on ihastuttavaa katsoa, koska tämä elokuva tarjoaa todellakin monta erityisen herkullista henkilöhahmoa)

- vakavasta aiheesta ja edelleen voimassa olevista ennakkoluuloista tehty syvällinen, lämmin ja aito komedia

+ käsikirjoitus, ohjaus ja lavastus


Miinukset:

- elokuvan kesto (tämän niin perussuomalaisen ja lappilaisen kylän asukkaiden parissa olisi viihtynyt huomattavasti kauemminkin kuin vain 1 tunnin ja 38 minuuttia)


5star_2.jpg


Ensi-ilta: 25.2.2022

Ikäraja: 7

Pituus: 1 tunti ja 38 minuuttia

Ohjaus: Niklas Lindgren

Käsikirjoitus: Karoliina Lindgren ja Niklas Lindgren

Näyttelijät: Leea Klemola, Jussi Vatanen, Mikko Penttilä, Emma Kilpimaa, Anna Ackerman, Rea Mauranen, Anna-Leena Sipilä, Tiina Pirhonen, Sinikka Mokkila, Eeva Semerdjiev ja Kari Ketonen.

Genre: Komedia

Elokuvan traileri


70 on vain numero


70 on vain numero – Wikipedia

70 on vain numero on Johanna Vuoksenmaan uusi komedia, jonka pääroolissa iskelmätähti Seija Kuulana loistaa Hannele Lauri.

Lavalla Seija säihkyy yleisön rakastavien katseiden valossa, mutta kotonaan hän syö kylmää nakkia ja juo piimää yksin yönälkäänsä.

Stailisti Shanella (Misa Palander) on hänen läheisin ihmisensä. Seija on oppinut suojaamaan yksityisyyttään pakon edessä, mutta suojaus toimii myös eristeenä, ja vaikka Seija on ”koko kansan rakastama”, hänen on vaikea päästää lähelleen ketään.

Seija tapaa biisinkirjoitusileirillä Laurin (Mikko Nousiainen) ja yhteistyön tuoksinassa päästää itsensä rakastumaan. Seijan olisi uskallettava astua jumalattaren korokkeeltaan ihmisten pariin – ja kestettävä sen seuraukset.

Vaikka jumalattaret eivät täytä vuosia, tuo rakkaus eteen asioita, joissa ikä onkin voimavara eikä rasite. Elokuva on kunnianosoitus suomalaisille naisartisteille ja elokuvassa kuullaan useita koko kansan rakastamia hittejä.

Elokuvan on käsikirjoittanut ja ohjannut Johanna Vuoksenmaa ja se on hänen ihmissuhdetrilogiansa päätösosa. Aiemmat elokuvat 21 tapaa pilata avioliitto ja Viikossa aikuiseksi ovat saaneet yhteensä yli puoli miljoonaa katsojaa elokuvateattereissa.


Plussat:

+ Hannele Laurin huikea roolityö

- elokuvan huumori ja musiikki (Seija Kuulan lauluosuudet hoitaa aina yhtä ja edelleenkin upeaääninen Lea Laven)

+ puvustus, ohjaus ja kuvaus


Miinukset:

- käsikirjoitus (olisi vaatinut vielä työstämistä selvästi tehden elokuvasta iskevämmän ja toimivamman sekä tarinaltaan huomattavasti uskottavamman)

- Marja Packalénin huikean roolihahmon vähäinen osuus elokuvassa (juuri näiden samanikäisten ja täysin erilaisten naisten kanssakäyminen olisi tehnyt elokuvasta vieläkin komediallisemman)


4star.jpg


Ensi-ilta: 25.2.2022 (osassa maata saanut ensi-iltansa jo 29.12.2021)

Ikäraja: 12

Pituus: 1 tunti ja 42 minuuttia

Ohjaus ja käsikirjoitus: Johanna Vuoksenmaa

Näyttelijät: Hannele Lauri, Mikko Nousiainen, Marja Packalén, Misa Palander

Genre: Draama, komedia

Elokuvan traileriKohtauksia eräältä saarelta


Kohtauksia eräältä saarelta on kunnianosoitus Ingmar Bergmanille, mutta siinä missä Bergmanin elokuvat voivat repiä sielun auki, on ohjaaja Mia Hansen-Løven ote lumoava ja leikkisä.

Elokuvan pääosissa nähdään Tim Roth (The Hateful Eight, Pulp Fiction) ja Vicky Krieps (Phantom Thread, Das Boot) ja Mia Wasikowska (Jane Eyre, Crimson Peak).

Elokuvantekijät Tony (Tim Roth) ja Chris (Vicky Krieps) matkustavat kesäksi Fårön saarelle, joka oli sekä Ingmar Bergmanin inspiraation lähde että lopuksi myös hänen viimeinen kotinsa.

Bergmanin elokuvia ihaileva pariskunta toivoo löytävänsä saarelta kipinää omiin käsikirjoituksiinsa. Tunnelmaan on helppo päästä heille valitussa mökissä, jossa ”elokuvaa, joka sai miljoonat eroamaan”, on kuvattu.

Urallaan pidemmälle ehtinyt Tony edistää uutta käsikirjoitustaan joutuisasti, ja nauttii saaren elokuvaturisteille suunnatusta tarjonnasta. Chris sen sijaan kokee tunnelman ristiriitaisena.

Miten maailman ahdistavimmat elokuvat on voitu kirjoittaa näin kauniissa paikassa, hän miettii. Lopulta Chris pääsee vauhtiin omassa tarinassaan, jonka keskiössä ovat ystäviensä häihin tulleet nuoruuden rakastavaiset Amy (Mia Wasikowska) ja Joseph (Anders Danielsen Lie) jotka vetävät toisiaan puoleensa kuin magneetit.


Plussat:

+ käsikirjoitus, kuvaus ja monipuolinen musiikki (Abbasta ahvenanmaalaiseen kansanlauluun)

- Fårön saaren huikeat maisemat ja lavastus

+ näyttelijäsuoritukset (erityisesti Vicky Krieps ja Tim Roth tekevät hyvät ja uskottavat roolit )

Miinukset:

- Ingmar Bergmannin ylikorostaminen ja yksityiskohtien esittely (vähempikin olisi riittänyt), mutta elokuvan voi hyvin katsoa vaikka ei pitäisikään tai olisi kiinnostunut Ingmar Bergmannista laisinkaan

- ajoittainen paikallaan junnaaminen

4star.jpg


Ensi-ilta: 18.2.2022

Ikäraja: 7

Pituus: 1 tunti ja 53 minuuttia

Ohjaus ja käsikirjoitus: Mia Hansen-Løve

Näyttelijät: Vicky Krieps,Tim Roth, Grace Delrue, Mia Wasikowska ja Anders Danielsen Lie

Genre: Draama

Elokuvan traileri