ELOKUVA


House of Gucci

Finnkino - House Of Gucci

House of Gucci on uskomattoman tositarinan innoittama elokuva italialaisen muotitalon takana olevasta perheestä ja sen luomasta imperiumista.

Kun vaatimattomista oloista kotoisin oleva Patrizia Reggiani naidaan Guccin perheeseen, on suvun perintö suuressa vaarassa.

Patrizian rajaton kunnianhimo laukaisee hallitsemattoman kierteen, jossa petos, rappio, kosto ja lopulta murha seuraavat toisiaan.

Elokuvan käsikirjoitus perustuu Sara Gay Fordenin vuonna 2002 julkaistuun kirjaan, jossa kerrotaan mitä oikeudenkäynnin kulissien takana todellisuudessa tapahtui ja paljastetaan aikamme suurimman muotiperheen intohimot, voimat ja haavoittuvuudet.


Plussat:

+ huikea puvustus ja lavastus (elokuva tarjoaa paljon myös katsojalle, joka ei ole kiinnostunut varsinaisesti muotimaailmasta)

- musiikki ja erinomainen soundtrack sekä ohjaus, käsikirjoitus ja maskeeraus

+ näyttelijäsuoritukset (erityisesti Lady Gaga ja Adam Driver tekevät huikeat roolit) ja näyttelijöiden hurmaava ylikorostettu italialaisaksentti

Miinukset:

- elokuvan kesto (lähes kolme tuntia menee todella nopeasti ja ainakin itse olisin viihtynyt vielä ylimääräisenkin tunnin Guccin perheen hurmaavien persoonien seurassa)

- Jared Leton ja Salma Hayekin yliampuvat roolityöt

5star_2.jpg


Ensi-ilta: 3.12.2021

Ikäraja: 12

Pituus: 2 tuntia ja 44 minuuttia

Ohjaus: Ridley Scott

Käsikirjoitus: Becky Johnston & Roberto Bentivegna perustuen Sara Gay Fordenin kirjaan

Näyttelijät: Lady Gaga, Adam Driver, Al Pacino, Jared Leto, Salma Hayek, Camille Cottin, Jack Huston, Jeremy Irons, Mãdãlina Ghenea, Reeve Carney, Youssef Kerkour

Genre: Draama, jännitys

Elokuvan traileriLast Night In Soho


Finnkino - Last Night In Soho

Psykologisessa trillerissä muotisuunnittelua opiskelevalla Eloisella on arvoituksellinen kyky siirtyä 1960-luvulle, missä hän kohtaa sädehtivän laulajatähdeksi haluavan Sandien.

Glamourin pinnan alla kaikki ei kuitenkaan ole aivan sitä miltä näyttää. Pian unet menneisyydestä alkavat pirstoutua joksikin paljon synkemmäksi


Plussat:

+ huikea musiikki ja soundtrack (soundtrack jo pelkästään itsessään ilman elokuvaakin on kuuntelemisien arvoinen ja elokuvassa Sandieta näyttelevä Anya Taylor-Joy tulkitsee hienosti Downtown ja You´re My World -kappaleet)

+ hyvät näyttelijäsuoritukset (erityisesti parittajaa Jackia näyttelevä Matt Smith ja Anya Taylor-Joy tekevät uskottavat roolit)

+ huikea puvustus ja lavastus sekä ohjaus, käsikirjoitus, leikkaus ja elokuvan värimaailma


Miinukset:

- elokuvan loppu

- psykologiset kauhukohtaukset liian tavanomaisesti tehty ja aika ajoin yliampuvasti

5star_2.jpg


Ensi-ilta: 12.11.2021

Ikäraja: 16

Pituus: 1 tunti ja 56 minuuttia

Ohjaus: Edgar Wright

Näyttelijät: Anya Taylor-Joy, Thomasin Harcourt McKenzie, Matt Smith, Michael Ajao, Synnøve Karlsen, Diana Rigg, Terence Stamp, Rita Tushingham

Genre: Jännitys

Elokuvan traileriRikinkeltainen taivas


Finnkino - Rikinkeltainen Taivas


Kirjailija Frej on jo nuoruudessaan löytänyt yläluokan tytöstä Stella Rabellista syvää yhteenkuuluvuutta ja intohimoa, joka kestää heidän välillään läpi vuosikymmenten.

Kun Stellan vanhempi veli Alex joutuu puukotuksen uhriksi, Frej syventyy muistelemaan menneiden vuosikymmenten tapahtumia.

Frej’n muistot valoisalta 1970-luvulta aina nykypäivään saakka ovat täynnä rakkautta, mustasukkaisuutta, petosta, elämää ja kuolemaa. Ystävysten elämää seurataan nuoruudesta keski-ikään – maailma muuttuu ja myös he itse sen mukana.

Kjell Westön samannimiseen menestysromaaniin perustuvan elokuvan on ohjannut Jussi-palkittu Claes Olsson.

Plussat:

+ hyvät näyttelijäsuoritukset (erityisesti elokuvan miespuoliset näyttelijät tekevät uskottavat roolityöt ja karismaattinen nuori näyttelijä Tom Rejström tekee huikean roolin)

+ kuvaus, lavastus, puvustus, ohjaus ja käsikirjoitus


Miinukset:

- ei korvaa itse kirjan lukuelämystä

- elokuva vaikuttaa kaikesta laadukkuudestaan huolimatta liikaa tv-sarjalta tai tv-elokuvalta


3star.jpg


Ensi-ilta: 5.11.2021

Ikäraja: 12

Pituus: 2 tuntia

Ohjaus: Claes Olsson

Käsikirjoitus: Erik Norberg ja Claes Olsson

Näyttelijät: Nicke Lignell, Tom Rejström, Linda Zilliacus, Sannah Nedergård, Pekka Strang, Johanna af Schulten, Mimosa Willamo, Max Forsman ja Jonna Järnefelt

Genre: Draama

Elokuvan traileri


Syke-elokuva: Hätätila


Syke-elokuva: Hätätila – Wikipedia

Iiris yrittää toipua vaikeasta erostaan Artturiin ja tapaa yllättäen kiinnostavan ja lohdutusta tarjoavan Antonin. Suhde ei kuitenkaan pääse etenemään alkua pidemmälle, sillä Iiriksen poika Niilo sairastuu yhtäkkiä.

Niilo tarvitsisi vain pienen operaation, mutta pojan päästyä leikkaussaliin sairaala joutuu verkkohyökkäyksen kohteeksi. Sähköt katkeavat, hengityskoneet pysähtyvät ja pääsy potilastietoihin on estetty.

Hoitajien on priorisoitava kenen henki on arvokkain. Käynnistyy trilleri, jossa juostaan aikaa ja mahdottomaksi käyviä olosuhteita vastaan.


Plussat:

+ näyttelijäsuoritukset

+ lavastus, kuvaus, leikkaus ja musiikki


Miinukset:

- liian tv-sarjamainen (tuntuu ylipitkältä jaksolta, ei itsenäiseltä elokuvalta)

- ennalta-arvattavuus

- avautuu vain uskollisille Syke-sarjan katsojille ja seuraajille, koska henkilöhahmot ja heidän suhteensa saatikka luonteensa eivät avaudu elokuvassa sarjaa katsomatta jättäneelle katsojalle

2star.jpg


Ensi-ilta: 5.11.2021

Ikäraja: 12

Pituus: 1 tunti ja 40 minuuttia

Ohjaus: Toni Laine

Käsikirjoitus: Petja Peltomaa

Näyttelijät: Iina Kuustonen, Riku Nieminen, Leena Pöysti, Lena Meriläinen, Antti Luusuaniemi, Matti Ristinen, Tiina Lymi, Martti Suosalo, Vera Kiiskinen, Ernest Lawson, Noa Tola, Jarkko Niemi, Amelie Blauberg, Valtteri Lehtinen, Sebastian Rejman, Jaana Pesonen, Iida-Maria Heinonen, Janne Saarinen, Juha-Tapio Arola, Krista Putkonen-Örn ja Pedram Notash

Genre: Draama, jännitys

Elokuvan traileri

Hytti nro 6

Cannesin elokuvajuhlien Grand Prix'lla palkittu Juho Kuosmasen elokuva Hytti nro 6 vie unohtumattomalle junamatkalle arktisten neuvostomaisemien halki.

Sydänsurujaan Moskovasta Murmanskiin pakeneva Laura (Seidi Haarla) saa hyttikaverikseen kovapintaisen kaivostyöntekijän Ljohan (Juri Borisov). Lauran odotukset rauhoittavasta etsikkomatkasta karisevat kerta heitolla, kun Ljoha juo itsensä äänekkääseen humalaan heti ensimmäisenä iltana.

Alun yhteentörmäyksen jälkeen eriparinen kaksikko alkaa kuitenkin löytää toisistaan jotakin yhteistä ja odottamatonta. Hienovaraisen huumorin värittämä kohtaaminen täyteen ahdetun junan erikoislaatuisessa maailmassa saa kummatkin matkaajat näkemään myös itsensä uusin silmin.

Hymyilevä mies -elokuvallaan kansainväliseen menestykseen nousseen Kuosmasen lämmin ja vilpitön road movie on syntynyt Rosa Liksomin Finlandia-palkitun romaanin innoittamana.


Plussat:

+ näyttelijäsuoritukset (venäläinen Yuriy Borisov tekee huikean roolityön ja on elokuvassa kiinnostavampi hahmokin kuin elokuvan pääosaa näyttelevä Seidi Haarla)

+ karu elokuva kaikin puolin, joka on kuitenkin samalla kaunis ja elokuvan loppu on koskettava sekä samaistuttuva jokaiselle elokuvan katsojalle

+ elokuvan musiikki (vuonna 1989 julkaistu discoklassikko Desirelessiin esittämä "Voyage voyage" soi elokuvassa peräti 3 kertaa sekä tuo elokuvaan täydellisesti 1990-luvun alun tunnelman


Miinukset:

- nuhruinen kuvaus ja kameratyöskentely

- ajoittainen paikallaan junnaaminen

- Juho Kuosmasen palkitun edellisen menestyselokuvan "Hymyilevä mies" kaltaista klassikkoa ei tästä elokuvasta tule


4star.jpg


Ensi-ilta: 29.10.2021

Ikäraja: 7

Pituus: 1 tunti ja 47 minuuttia

Ohjaus: Juho Kuosmanen

Käsikirjoitus: Andris Feldmanis, Livia Ulman, Juho Kuosmanen, Rosa Liksomin Finlandia-palkitun romaanin (2011) innoittamana

Näyttelijät: Seidi Haarla, Yuriy Borisov, Dinara Drukarova, Julia Aug, Lidia Kostina, Tomi Alatalo, Viktor Chuprov, Denis Pyanov ja Polina Aug

Genre: Draama

Elokuvan traileri


Sorjonen: Muraalimurhat


Sorjonen: Muraalimurhat – Wikipedia

Rikostutkija Sorjonen (Ville Virtanen) joutuu kohtaamaan uransa vaikeimman rikostapauksen juuri silloin, kun hän painii omien demoniensa kanssa.

Pasilan juna-aseman betoniseinästä löytyy verellä maalattu muraali, joka esittää Suomen tunnetuinta sarjamurhaajaa Lasse Maasaloa (Sampo Sarkola). Kuvan viereen on kirjoitettu teksti ”Tehdään maailmasta parempi paikka”.

Samanaikaisesti sosiaalisessa mediassa leviää kylmäävä kysely, jossa some-kansa on äänestänyt henkilöistä, joita ilman maailma olisi parempi paikka. Kun näitä kiistanalaisia henkilöitä alkaa kadota ja ensimmäinen ruumis löytyy, on selvää, että joku on ottanut oikeuden omiin käsiinsä.

Tapaus vaikuttaa mystiseltä. Kuka on tämä Tuomariksi itsensä nimennyt henkilö, miten katoamiset oikeastaan liittyvät toisiinsa ja miten elinkautista istuva Maasalo liittyy tapaukseen?

Sorjonen, joka työkseen profiloi vakavia rikoksia, saa huomata, että jotkut tapaukset pääsevät syvälle ihon alle.


Plussat:

+ Ville Virtasen huikea roolityö omituisena Sorjosena sekä muidenkin näyttelijöiden näyttelijäsuoritukset

+ hyvin tehty suomalainen Nordic noir-elokuva kaikin puolin, joka toimii hyvin erillisenä elokuvanakin eli ei ole tarvinnut aikaisemmin katsoa sarjan kolmea tuotantokautta läpi (useimmat tv-sarjoista tehdyt kotimaiset pitkät elokuvat kun näyttävät valitettavasti tv-sarjamaisilta tuotoksilta)

+ käsikirjoitus, ohjaus, kuvaus, lavastus, maskeeraus, musiikki ja äänimaailma (elokuvaan on käytetty normaalia enemmän rahaa ja se todellakin näkyy lopputuloksessa ja laadussa)


Miinukset:

- ajoittainen ennalta-arvattavuus

- joidenkin henkilöhahmojen "ylilyönti" ja tahaton koomisuus

- Anu Sinisalon huikeasti esittämälle Lena Jaakkolalle olisi suonut enemmän tilaa elokuvassa (elokuvan keskeisestä roolistaan huolimatta Lena jää taustalle ja liikaa Sorjosen varjoon )


4star.jpg

Ensi-ilta: 27.10.2021

Ikäraja: 16

Pituus: 1 tunti ja 47 minuuttia

Ohjaus: Juuso Syrjä

Käsikirjoitus: Miikko Oikkonen ja Antti Pesonen

Näyttelijät: Ville Virtanen, Anu Sinisalo, Sampo Sarkola, Lenita Susi, Olivia Ainali, Kristiina Halttu, Johan Storgård

Genre: Jännitys, toiminta

Elokuvan traileriThe French DispatchOscar®-ehdokas Wes Andersonin visionäärinen elokuva The French Dispatch herättää henkiin kokoelman tarinoita fiktionaalisessa ranskalaisessa kaupungissa 1900-luvulla julkaistun amerikkalaisen lehden jäähyväisnumerosta.


Plussat:

+ huikeat näyttelijäsuoritukset (karismaattinen Timothée Chalamet tekee uskomattoman roolin tässäkin elokuvassa)

+ elokuva, jonka voisi katsoa aina vaan uudestaan ja uudestaan (elokuva tarjoaa niin paljon yksityiskohtia ja elämyksiä ettei kaikkia ehdi todellakaan oivaltaa yhdellä kertaa)

+ käsikirjoitus, ohjaus, huumori, musiikki, visuaalisuus, värimaailma sekä huikea lavastus, puvustus ja maskeeraus


Miinukset:

- elokuvan kesto (liian lyhyt, sillä ohjaajan Wes Andserssonin luomassa huikeassa maailmassa viihtyisi huomattavasti kauemminkin)


5star_2.jpg


Ensi-ilta: 22.10.2021

Ikäraja: 7

Pituus: 1 tunti ja 43 minuuttia

Ohjaus ja käsikirjoitus: Wes Anderson

Näyttelijät: Benicio del Toro, Adrien Brody, Tilda Swinton, Léa Seydoux, Frances McDormand, Timothée Chalamet, Lyna Khoudri, Jeffrey Wright, Mathieu Amalric, Stephen Park, Bill Murray ja Owen Wilson

Genre: Draama, komedia

Elokuvan traileri


Suurta teatteria

Innokas, mutta usein työtä vailla oleva näyttelijä Etienne saa läpi unelmaprojektinsa perustaa teatterikerho vankilaan. Värikäs ryhmä vankeja alkaa työstää Samuel Beckettin klassikkonäytelmää Huomenna hän tulee.

Esityksestä tulee ilahduttava menestys ja Etienne saa luvan lähteä vankien kanssa teatterikiertueelle. Menestys jatkuu ilta toisensa jälkeen ja vangit ja heidän ohjaajansa hitsautuvat yhä tiukemmin yhteen.

Mutta pian on vuorossa viimeinen esitys Pariisissa. Tuleeko siitä kiertueen ikimuistoisin ilta?


Vuonna 1985 ruotsalainen Jan Jönsson ohjasi Kumlan vankilassa Samuel Beckettin näytelmää Huomenna hän tulee (Waiting for Godot). Vangit harjoittelivat ensimmäistä näytöstä, koska ohjaajalla ei ollut varaa koko näytelmän oikeuksiin.

Beckett kuuli tästä, tapasi ohjaajan pariisilaiskahvilan terassilla, ja kirjoitti serviettiin luvan käyttää koko näytelmää.

Siitä tuli menestys vankilakiertueella. Pitkiä tuomioita istuvalle vankiryhmälle sovittiin esityksiä vankilan ulkopuolelle.

Vangit katosivat viime hetkellä ennen Göteborgin kuninkaallisen teatterin ensi-iltaa. Beckettin mukaan tämä oli parasta mitä näytelmän tiimoilta on ikinä tapahtunut.

Ranskalainen Courcol oli työskennellyt vankien kanssa, ja tiesi että kyseessä on tarina, joka tulee kertoa yhä uudestaan. Hän sai pääosaan Kad Meradin, kokosi katu-uskottavan konnamaisen kaartin esittämään teatterikerhon vankeja, ja kuvasi tarinan Meaux-Chauconin jättimäisessä vankilassa. Lopputulos on legendaarista herkkua Beckettin tapaan.

(Teksti © Mika Siltala / Cinema Mondo)


Plussat:

+ huikeat näyttelijäsuoritukset

+ elokuva, joka osoittaa tositarinoiden olevan jälleen kerran aina kertomisen sekä elokuvan arvoisia

+ käsikirjoitus, ohjaus, kuvaus, lavastus, huumori ja musiikki (elokuvan soundtrack on hyvä ja lopputekstien aikana soiva Nina Simonen esittämä kappale "I wish I knew how it would feel to be free" on täydellinen valinta ja lopetus tällä elokuvalle


Miinukset:

- itse vangit jäävät valitettavasti liian pinnallisiksi ja kaukaisiksi elokuvan keskittyessä liikaa teatterikerhon ohjaajaan ja hänen yksityiselämäänsä

5star_2.jpg

Ensi-ilta: 22.10.2021

Ikäraja: 12

Pituus: 1 tunti ja 45 minuuttia

Ohjaus: Emmanuel Courcol

Käsikirjoitus: Emmanuel Courcol, Khaled Amara, Thierry de Carbonnières

Näyttelijät: Kad Merad, Marina Hands, Laurent Stocker, Pierre Lottin, David Ayala

Genre: Draama, komedia

Elokuvan traileri


Tiikerit

Tiikerit on tositarina unelmasta - suurista areenoista, juhlista ja nopeista autoista - mutta myös teollisuudesta, jossa ei enää ollut kyse voittamisesta tai häviämisestä, vaan selviytymisestä.

Elokuva perustuu Martin Bengtssonin omaelämänkerralliseen romaaniin "I skuggan av San Siro".

Martin Bengtsson on Ruotsin kaikkien aikojen lupaavimpia jalkapalloilijoita. Pojan unelma toteutuu 16-vuotiaana, kun hänet myydään italialaiseen suurseuraan.

Unelmalla on kuitenkin kova hinta, joka syntyy uhrauksista, omistautumisesta, paineista ja ennen kaikkea yksinäisyydestä. Martin alkaa kyseenalaistaa sitä, haluaako hän sittenkään elää tällaista elämää.

Ronnie Sandahl kertoo tositarinan 16-vuotiaasta jalkapallolahjakkuudesta ja tarjoaa ainutlaatuisen näkökulman ammattilaisurheilun maailmaan.

Tiikerit on kasvutarina nuoren miehen pakkomielteestä maailmassa, jossa kaikella ja kaikilla on hintalappu.

Elokuvan pääosassa nähdään Erik Enge, joka on kotoisin Ahvenanmaalta. Aiemmin tänä vuonna, hänet palkittiin Göteborgin elokuvajuhlilla parhaana näyttelijänä, ja Tigrar (Tiikerit) -elokuva palkittiin samassa yhteydessä parhaana pohjoismaisena elokuvana.

Tiikerit on valittu myös Ruotsin ehdokkaaksi Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkintoon.


Plussat:

+ ahvenanmaalaisen Erik Engen huikea roolityö nuorena jalkapallon superlupauksena

+ erilainen ja tärkeä jalkapallo-elokuva, joka osoittaa tositarinoiden olevan jälleen kerran aina kertomisen sekä elokuvan arvoisia

+ käsikirjoitus, ohjaus, kuvaus, lavastus, puvustus ja musiikki


Miinukset:

- elokuva on ajoittain pinnallinen eikä todellisia ongelmia avata tai käsitellä tarpeeksi

5star_2.jpg


Ensi-ilta: 15.10.2021

Ikäraja: 12

Pituus: 1 tunti ja 56 minuuttia

Ohjaus ja käsikirjoitus: Ronnie Sandahl

Näyttelijät: Erik Enge, Alfred Enoch, Frida Gustavsson

Genre: Draama

Elokuvan traileri


Vuosisadan häät

Finnkino - Vuosisadan häät

Viima von Ausgezeichnet (Outi Mäenpää), 56, on TV:stä tuttu julkkispsykiatri, joka on niittänyt mainetta ja miehiä enemmän kuin kukaan. Viima on oman elämänsä keskipiste ja mielestään kansakunnan johtava mielen asiantuntija.

Viima on myös todella yksinäinen, mutta se on salaisuus.

Kun Viiman ex-miehistä rakkain, häntä rutkasti nuorempi Kari-Antti (Mikko Leppilampi) on menossa uusiin naimisiin, on Viiman hankittava häihin korkean profiilin deitti. On tärkeää osoittaa kaikille faneille ja juorulehtien lukijoille – ja ehkä vähän Kari-Antillekin – ettei Viima haikaile menneeseen, vaan hänellä menee tosi hyvin.

Supersankaritar Viima syöksyy seuralaisen hakuun: baarista baariin, kodista kotiin, kattojen ja paloportaiden kautta. Suihkuseurapiirielämä Helsingin perjantain ja sunnuntain välisessä yössä tuoksuu kalliilta viineiltä, mutta krapulat ovat yhtä kaikki pahoja.

Viima tarjoaa avecin paikkaa entisille ja nykyisille, tuleville ja mahdollisille hoidoille — omilleen ja toisten, yksilöille ja joukkueille, iästä ja sukupuolesta riippumatta.


Plussat:

+ Outi Mäenpään huikea roolityö todella ärsyttävänä ja itsekeskeisenä keski-ikäisenä naisena ja julkkispsykiatrina


Miinukset:

- sekava ja kehno käsikirjoitus

- ahdistava ja hämmentävä elokuva

- alkoholille ja täysin yliammutulle sekoilulle sekä kohellukselle annetaan aivan liikaa tilaa elokuvassa

2star.jpg


Ensi-ilta: 15.10.2021

Ikäraja: 12

Pituus: 1 tuntia ja 27 minuuttia

Ohjaus: Marja Pyykkö

Käsikirjoitus: Aleksi Bardy

Näyttelijät: Outi Mäenpää, Mikko Leppilampi ja Matleena Kuusniemi sekä mm. Amos Brotherus, Tommi Eronen, Markku Haussila, Anna-Leena Härkönen, Kari Ketonen, Saara Kotkaniemi, Matti Leino, Lauri Maijala, Juho Milonoff ja Niko Saarela

Genre: Komedia

Elokuvan traileri


Yö armahtaa


Finnkino - Yö armahtaa

Kolme miestä uppoutuu syvälliseen keskusteluun viinin ääressä kiinniolevassa baarissa, jonka kohtaloa ravintolarajoitukset uhkaavat.

Baarimikko Heikki (Pertti Sveholm) tarjoaa keskusteluapua ystävälleen Ristolle (Kari Heiskanen), jolla on juuri päättynyt vaikea työvuoro terveydenhuollon ensilinjassa.

Ilta saa uuden käänteen, kun baariin pelmahtaa kännykkälaturia kaipaava muukalainen (Timo Torikka).

Radiossa raportoitu lähimain tehty tuore murha herättää Heikissä ja Ristossa epäilyksiä – onko joukkoon liittynyt uusi tuttavuus poliisin etsintäkuuluttama murhaaja, vai kertomansa mukaisesti vain tuleva isoisä odottamassa tietoa lapsenlapsensa syntymästä?

Pikkutuntien tullen on selvää, että kaikilla kolmella on omat salaisuutensa, joihin he etsivät tyhjän baarin yöstä armahdusta.


Plussat:

+ huikeat näyttelijäsuoritukset

+ teatterimaisuus (olisi todella kiinnostavaa nähdä tämä myös teatterissa näyttämöversiona)

+ musiikki ja lavastus (Vallilan Corana-baari luo elokuvassa ainutlaatuisen ja aidon tunnelman)


Miinukset:

- käsikirjoitus ja vuorosanojen improvisointi eivät ajoittain toimi ja Anu Sinisalon roolin osuus harmillisen pieni elokuvassa

- Mika Kaurismäen edelliset ja samalla tavalla tehdyt elokuvat Kolme viisasta miestä (2008) ja Veljekset (2011) nähneelle elokuvan tekotapa ei ole enää niin ainutlaatuinen


4star.jpg


Ensi-ilta: 8.10.2021

Ikäraja: Sallittu

Pituus: 1 tunti ja 25 minuuttia

Ohjaus: Mika Kaurismäki

Käsikirjoitus: Mika Kaurismäki ja Sami Keski-Vähälä

Näyttelijät: Timo Torikka, Pertti Sveholm, Kari Heiskanen ja Anu Sinisalo

Genre: Draama

Elokuvan traileri


Respect


Oscar©-palkittu Jennifer Hudson esittää Aretha Franklinia elokuvassa Respect, joka seuraa laulajan uraa sen alkutaipaleista ja laulamisesta hänen isänsä kirkkokuorossa aina kansainväliseen tähteyteen saakka.

Elokuva kertoo ihmeellisen tositarinan ikonisen laulajan matkasta oman äänensä löytämiseen.


Plussat:

+ huikea puvustus ja lavastus sekä elokuvan soundtrack ja itse musiikki (tässä musiikkielokuvassa todellakin annetaan tarpeeksi ja paljon aikaa Aretha Franklinin musiikille niin kuin pitääkin)

+ näyttelijäsuoritukset (erityisesti pääosan esittäjä Jennifer Hudson tekee jälleen kerran Oscarin arvoisen roolityön - kaikki elokuvan sivuosissakin olevat näyttelijät tekevät upeat suoritukset)

+ elokuvan vaikuttava loppu ja sen toteutus on onnistunut täydellisesti


Miinukset:

- elämänkertaelokuvana perinteinen ja keskittyy valitettavasti aivan liian lyhyeen ajanjaksoon (1952-1972)


5star_2.jpg


Ensi-ilta: 24.09.2021

Ikäraja: 12

Pituus: 2 tuntia ja 26 minuuttia

Ohjaus: Liesl Tommy

Käsikirjoitus: Callie Khouri & Tracey Scott Wilson

Näyttelijät: Jennifer Hudson, Forest Whitaker, Marlon Wayans, Audra McDonald, Marc Maron, Tituss Burgess, Saycon Sengbloh, Hailey Kilgore, Heather Headley, Skye Dakota Turner, Tate Donovan and Mary J. Blige

Genre: Draama, musiikki

Elokuvan traileri


The Green Knight

Kuningas Arthurin ja pyöreän pöydän ritarien legendaa päivittävä, eeppinen ja visuaalisesti häikäisevä The Green Knight kertoo kuninkaan siskonpojan, sisukkaan Sir Gawainin tarinan.

Gawain hyväksyy haasteen lyödä mystinen, jättimäinen ja nimensä mukaisesti vihreä ritari ”The Green Knight”, pelottava kummajainen, joka tekee miehistä miehiä.

Matkalla Vihreän ritarin luo Gawain joutuu taistelemaan niin henkiolentojen, jättiläisten, varkaiden kuin juonittelijoidenkin kanssa, mutta lopulta hän ymmärtää taistelevansa ritarin kunniasta ja arvostaan perheen ja koko kuningaskunnan silmissä.


Plussat:

+ huikea puvustus ja lavastus, äänimaailma ja musiikki

+ näyttelijäsuoritukset (erityisesti pääosan esittäjä Dev Patel on huikea kuningas Arthurin siskonpojan roolissa tehden Oscarin arvoisen roolityön)

+ elokuvan visuaalisuus sekä taiteellisuus ja maalauksellisuus


Miinukset:

- synkkyys sekä hidastempoisuus

- käsikirjoitus ja ohjaus

4star.jpg


Ensi-ilta: 24.9.2021

Ikäraja: 12

Pituus: 2 tuntia ja 9 minuuttia

Ohjaus ja käsikirjoitus: David Lowery

Näyttelijät: Dev Patel, Alicia Vikander, Joel Edgerton, Sean Harris ja Barry Keoghan.

Genre: Fantasia, seikkailu

Elokuvan traileri


The Ice Road


Finnkino - The Ice Road

Timanttikaivos Pohjois-Kanadassa on romahtanut, jättäen työntekijöitä maan alle loukkuun. Jim Goldenrodin (Laurence Fishburne) on äkkiä löydettävä päteviä rekkakuskeja ajamaan pelastusvarusteita vaarallisia jääteitä pitkin onnettomuuspaikalle.

Kyseessä on itsemurhatehtävä kokeneimmillekin kuskeille, mutta Mike (Liam Neeson) ja Tantoo (Amber Midthunder) ottavat haasteen vastaan.

Jää osoittautuu kuitenkin arvioituakin heikommaksi, ja tehtävä muuttuu lähes mahdottomaksi viimeistään, kun rekkakuskit joutuvat määrätietoisen sabotoinnin kohteeksi. Joku haluaa estää pelastustehtävän.

Plussat:

+ Liam Neesonin karisma ja roolisuoritus toimintasankarina edelleen uskottavaa katsottavaa

+ hyvin kuvatut rekkojen takaa-ajokohtaukset jäällä


Miinukset:

- ohjaus ja leikkaus

- käsikirjoitus (olisi vaatinut paljon enemmän vielä työstämistä kaikin puolin)

2star.jpg


Ensi-ilta: 20.8.2021

Ikäraja: 12

Pituus: 1 tuntia ja 50 minuuttia

Ohjaus ja käsikirjoitus: Jonathan Hensleigh

Näyttelijät: Liam Neeson, Laurence Fishburne, Holt McCallany, Amber Midthunder

Genre: Jännitys, toiminta

Elokuvan traileri


Ole niin kiltti, älä rakasta häntä


Jojo Moyesin menestysromaaniin perustuva Ole niin kiltti, älä rakasta häntä on kiihkeä rakkaustarina, joka sijoittuu Ranskan Rivieralle sekä 60-luvun ja nykypäivän Lontooseen.

Jennifer Stirling (Shailene Woodley) elää ylellistä elämää rikkaan ja vaikutusvaltaisen miehensä Laurencen (Joe Alwyn) kanssa. Epäonnisen tapahtuman seurauksena hän menettää muistinsa ja joutuu kamppailemaan löytääkseen identiteettinsä, kunnes löytää kaihoisia rakkauskirjeitä piilotettuna kotiinsa.

Intohimoinen teksti paljastaa luvattoman rakkaussuhteen, joka hänellä on ollut ulkomaankirjeenvaihtajan Anthony O’Haren (Callum Turner) kanssa, ja auttaa hänet lopulta löytämään todellisen itsensä.

Ellie Haworth (Felicity Jones), huipputerävä journalisti nykypäivän Lontoossa, löytää Jenniferin menneen aikakauden rakkauskirjeet ja lumoutuu niistä täysin.

Arkistonhoitaja Roryn (Nabhaan Rizwan) avulla hän ryhtyy asettelemaan tarinan palasia kohdalleen aloittaen matkan, joka kietoo naisten elämät toisiinsa pysyvästi.


Plussat:

+ huikea puvustus ja lavastus liittyen 60-luvun aikakauteen sekä Rivieran ja vanhan Lontoon maisemat

+ hyvät näyttelijäsuoritukset (Shailene Woodley ja Callum Turner tekevät ehdottomasti elokuvan parhaimmat roolisuoritukset)

+ musiikki, ohjaus ja kuvaus


Miinukset:

- elokuva ei korvaa itse kirjan lukuelämystä

- käsikirjoitus (elokuva olisi toiminut huomattavasti paremmin jos se olisi keskittynyt vain yhteen aikakauteen kahden sijasta)

- perinteiseksi vanhanajan romanttiseksi elokuvaksi tämä elokuva ei ole tunnemaailmaltaan riittävän voimakas


3star.jpg


Ensi-ilta: 20.8.2021

Ikäraja: 12

Pituus: 1 tunti ja 50 minuuttia

Ohjaus: Augustine Frizzell

Käsikirjoitus: Nick Payne, Esta Spalding, Jojo Moyes (kirja)

Näyttelijät: Shailene Woodley, Felicity Jones, Joe Alwyn, Callum Turner, Nabhaan Rizwan

Genre: Draama

Elokuvan traileri

Isä


Isä – elokuvan arvostelu | Episodi.fi

Anthony (Oscar-voittaja Anthony Hopkins) on oikukas ja tavattoman itsenäinen 81-vuotias Lontoossa asuva mies.

Anthony ei lainkaan kaihda näyttää kerta toisensa jälkeen ovea hoitajille, joita hänen tyttärensä Anne (Oscar-voittaja Olivia Colman) palkkaa ikääntyvän isänsä avuksi.

Kun Anne joutuu muuttamaan Pariisiin, on avuntarve akuutti, mutta kuinka saada itsepäinen isä hyväksymään tilanne?

Kun Anthony yrittää ymmärtää mitä kaikkea hänen ympärillään tapahtuu, hän ajautuu epäilemään läheisiään, omaa muistiaan ja sitä mistä pala palalta murenevassa arjessa onkaan kyse. Tytär Anne puolestaan kamppailee lujasti yrittäessään tehdä oikeita valintoja.

Koskettava ja intiimi draamaelokuva ISÄ (The Father) on näyttelijätyön juhlaa. Elokuva perustuu samannimiseen, palkittuun näytelmään, joka sekin on elokuvan ohjanneen ja käsikirjoittaneen Florian Zellerin käsialaa. Elokuvan musiikista vastaa mestarillinen Ludovico Einaudi.

ISÄ palkittiin Oscarilla Parhaan miespääosan (Anthony Hopkins) ja Parhaan sovitetun käsikirjoituksen (Florian Zeller, Christopher Hampton) kategorioissa. Kaikkineen kuusi OSCAR-ehdokkuutta saanut ISÄ palkittiin myös kahdella BAFTAlla ja se on voittanut palkintoja lukuisilla festivaaleilla.

Plussat:

+ elokuvan teatterimaisuus ja näytelmällisyys

+ huikeat näyttelijäsuoritukset, käsikirjoitus, ohjaus, musiikki sekä huikea lavastus

+ elokuvan aihe aina yhtä tärkeä ja ajankohtainen itsekullekin (elokuvia dementiasta on viime aikoina tehty monia ja toivottavasti tehtänee jatkossakin)


Miinukset:

- ajoittainen paikallaan junnaaminen (toimi ajoittain tehokeinona) sekä liiallinen synkkyys ja vakavuus

- elokuvan kesto (oikukkaan Anthonyn seurassa olisi viihtynyt huomattavasti kauemminkin)


5star_2.jpg

Ensi-ilta: 13.8.2021

Ikäraja: 12

Pituus: 1 tunti ja 37 minuuttia

Ohjaus: Florian Zeller

Käsikirjoitus: Florian Zeller, Christopher Hampton

Näyttelijät: Anthony Hopkins, Olivia Colman, Rufus Sewell, Imogen Poots, Mark Gatiss, Olivia Williams

Genre: Draama

Elokuvan traileri


Peruna


Peruna (elokuva) – Wikipedia

Peruna on komediaelokuva startup-yrittäjästä, joka yrittää lanseerata perunaa Suomeen 1600-luvulla, aikana jolloin kansa syö naurista.

Untamo (Joonas Nordman) on innovatiivinen nörtti, jonka kehitysvisioita ei ymmärretä lainkaan Hevonperän kylässä, 1600-luvun Suomessa. Työ linnan puhtaanapidossa ei tyydytä nuoren miehen kunnianhimoa ja hän on ahdistunut taantuneen kotipaikkansa jämähtäneestä näköalattomuudesta.

Untamo pääsee kauppakaravaanin mukana Turkuun ja tutustuu uuteen säätyyn, nuoriin jotka intoilevat yrittäjyydestä. Heille koko maailma tuntuu olevan auki, kukaan ei ole taustansa vanki ja kaikki on mahdollista.

Tästä alkaa Untamon kivikkoinen tie yrittäjäksi. Parin kokeilun jälkeen tuotteeksi valikoituu upouusi mukulakasvi maapäärynä eli peruna.

Untamon pitää enää keksiä miten myydä perunaa suomalaisille, joiden mielestä naurista parempaa ei ole ja naurismarkkinoita hallitsevan linnanherran neuvonantaja (Kari Ketonen) laittaa kapuloita rattaisiin.

Yhtiökumppaneikseen Untamo houkuttelee maanläheisen ystävänsä Pyövelin (Mikko Penttilä), Turun startup-yhteisön maanisen vetäjän Magnuksen (Alex Anton) sekä Hevonperän linnan pahansisuisen kanslerin Kalevin (Kari Hietalahti).


Plussat:

+ huikea lavastus ja puvustus

+ näyttelijäsuoritukset, käsikirjoitus, ohjaus ja kuvaus

+ elokuvan huumori, joka yhdistää keskiajan ja nykyajan


Miinukset:

- katsojalle, jolle ei startup-kulttuuri ole entuudestaan kovin tuttua ei elokuva aukene niin antoisana kuin aiheesta tietävälle


4star.jpg

Ensi-ilta: 13.8.2021

Ikäraja: 7

Pituus: 1 tunti ja 49 minuuttia

Ohjaus: Joona Tena

Käsikirjoitus: Pekko Pesonen

Näyttelijät: Joonas Nordman, Kari Hietalahti, Kari Ketonen, Mikko Penttilä, Linnea Leino, Alex Anton, Mimosa Willamo, Antti Luusuaniemi, Petteri Pennilä, Lasse Karkjärvi, Linda Manelius, Lauri Maijala, Ville Myllyrinne, Mikko Kouki, Eero Herranen ja Tommi Korpela

Genre: Komedia

Elokuvan traileri


Kuriiri


Finnkino - Kuriiri

Tositapahtumiin perustuva vakoilutrilleri kertoo brittiläisestä Greville Wynnestä (Benedict Cumberbatch), vaatimattomasta ja tavallisesta liikemiehestä, joka värvättiin avainrooliin yhdessä historian kriittisimmistä kansainvälisistä konflikteista.

MI6:n pyynnöstä ja CIA:n agentin (Rachel Brosnahan) ehdotuksesta Wynne solmii salaisen ja äärimmäisen vaarallisen yhteyden neuvostoupseeri Oleg Penkovskiin (Merab Ninidze), tavoitteenaan välittää tärkeitä tietoja kiristyvästä ydinasevarustelusta ja Kuuban kriisin ratkaisun avaimista.

Raskaan salaisuuden kantaminen saa puolison (Jessie Buckley) epäilemään miehensä rehellisyyttä ja lopulta asettaa Wynnen hengenvaaraan.


Plussat:

+ hieno vanhanajan vakoojaelokuva (tämän kaltaisia elokuvia toivoisi nykyaikana tehtävän huomattavasti useamminkin)

+ elokuvan "teatterimaisuus", käsikirjoitus, ohjaus, musiikki, lavastus ja puvustus

+ huikeat näyttelijäsuoritukset (Benedict Cumberbatch ja Merab Ninidze tekevät huikeat roolisuoritukset niin erikseen kuin yhdessäkin)

Miinukset:

- ennalta-arvattavuus


4star.jpg


Ensi-ilta: 6.8.2021

Ikäraja:12

Pituus: 1 tuntia ja 52 minuuttia

Ohjaus: Dominic Cooke

Käsikirjoitus:Tom O'Connor

Näyttelijät: Benedict Cumberbatch, Rachel Brosnahan, Jessie Buckley, Merab Ninidze, Angus Wright

Genre: Draama

Elokuvan traileri


Jungle Cruise


Jungle Cruise - Traileri & Osta liput | Disney

Jungle Cruise tarjoaa vauhdikasta kyytiä Amazonin viidakoissa letkeää herjaa heittelevän kippari Frank Wolffin ja pelottoman tutkijan tri Lily Houghtonin matkassa.

Lily matkustaa Lontoosta Amazonin viidakkoseudulle ja turvautuu Frankin kyseenalaisiin opaspalveluihin heidän seilatessaan jokea La Quilalla Frankin ränsistyneellä mutta omalla tavallaan viehkolla paatilla.

Lily on päättänyt löytää ikivanhan puun, jolla on parantavia voimia ja joka voisi siis mullistaa lääketieteen tulevaisuuden. Tämä yllättävä parivaljakko tempautuu seikkailuun, jonka varrella he kohtaavat sademetsän petollisen kauniissa kätköissä lukemattomia vaanivia vaaroja ja yliluonnollisia voimia.

Kun heidän etsimänsä puun salaisuudet ovat vihdoin paljastumassa, panokset kohoavat kattoon, kun Lilyn ja Frankin—ja koko ihmiskunnan—kohtalo on vaakalaudalla.

Plussat:

+ viihdyttävä vanhan ajan seikkailuelokuva koko perheelle antaen jokaiselle jotain

+ käsikirjoitus, ohjaus, kuvaus, leikkaus sekä elokuvan huumori, musiikki ja huikea puvustus

+ huikeat näyttelijäsuoritukset


Miinukset:

- erikoistehosteiden runsaus pitkin elokuvaa turruttaa

- elokuvan kesto (liian lyhyt, koska näin vauhdikkaalla jokiristeilyllä olisi viihtynyt huomattavasti kauemminkin)

4star.jpg


Ensi-ilta: 30.7.2021

Ikäraja: 12

Pituus: 2 tuntia ja 7 minuuttia

Ohjaus: Jaume Collet-Serra

Käsikirjoitus: Glenn Ficarra & John Requa

Näyttelijät: Dwayne Johnson, Emily Blunt, Edgar Ramirez, Jack Whitehall sekä Jesse Plemons ja Paul Giamatti

Genre: Seikkailu

Elokuvan traileri


Luokkakokous 3 - sinkkuristeily


Luokkakokous 3 - sinkkuristeily - Nordisk Film Finland

Renny Harlinin ohjaamassa Luokkakokous 3 -elokuvassa panokset kovenevat, kaikki pelimerkit isketään pöytään ja painetaan kaasu pohjassa kohti väistämätöntä. Minkä ilta toi, sen aamu amputoi.

Antti on ajautunut syvälle suomalaisen miehen epätoivoon. Työttömyys, yksinäisyys ja rahattomuus painavat ja porvoolaisen kamelin selkä on katkeamispisteessä. Pelastaakseen Antin itsetunnon ja mielenterveyden Tuomas ja Nippe päättävät viedä hänet sinkkuristeilylle, jonne päätyvät myös isä, kiinalainen mafia ja virolainen tappokone.

Miehet huomaavat, että maailma on muuttunut, mutta pystyykö nelikymppinen muuttumaan? Itämeren aallokoissa jokainen mies joutuu kohtaamaan pimeimmät pelkonsa.

Kuka nousee, kuka jää tuleen makaamaan? Kenestä paljastuu action-sankari, kuka oppii puhumaan tunteista? Tämä ei ole miesten ensimmäinen rodeo, mutta onko se jollekulle se viimeinen reissu?

Elokuvaa tähdittävät Sami Hedberg, Aku Hirviniemi ja Jaajo Linnonmaa. Elokuva on jatkoa Luokkakokous ja Luokkakokous 2 – Polttarit -elokuville.


Plussat:

- valitettavasti ei kertakaikkiaan yhtikäs mitään positiivista sanottavaa

Miinukset:

- mauton kokonaisuus (uskomatonta ja surullista että vuonna 2021 Suomessa tehdään vielä tämänkaltaisia elokuvia ylipäänsä)

- huonot näyttelijäsuoritukset sekä elokuvan huumori (pissa, kakka, pieru, oksennus ja homo-huumori ei ansaitse koko illan elokuvaa)

- Renny Harlinin mukanaan tuomat toimintakohtauksetkaan eivät toimi ja ovat kömpelöitä

1star.jpg


Ensi-ilta: 28.7.2021

Ikäraja: 12

Pituus: 1 tunti ja 44 minuuttia

Ohjaus: Renny Harlin

Käsikirjoitus: Mari Perankoski, Renny Harlin ja Aleksi Bardy

Pääosissa: Sami Hedberg, Aku Hirviniemi ja Jaajo Linnonmaa

Genre: Komedia

Elokuvan traileriOLD


Old - Finnkino

Visionäärinen elokuvantekijä M. Night Shyamalan esittää hyytävän trillerin tropiikissa lomailevasta perheestä, joka huomaa kauhukseen, että syrjäinen ranta, jolla he ovat viettäneet muutaman tunnin rentoutuen, saa heidät ikääntymään nopeasti, jolloin kokonainen ihmiselämä mahtuu yhteen ainokaiseen päivään.


Plussat:

+ elokuvan aihe itsessään kiinnostava ja kiehtova

+ kuvaus ja huikeat maisemat


Miinukset:

- huono käsikirjoitus ja ohjaus

- näyttelijäsuoritukset (nimekkäät ja ammattitaitoiset näyttelijätkään eivät pysty pelastamaan elokuvaa)

- ennalta-arvattavuus


1star.jpg


Ensi-ilta: 21.7.2021

Ikäraja: 16

Pituus: 1 tunti ja 58 minuuttia

Ohjaus: M. Night Shyamalan

Käsikirjoitus: M. Night Shyamalan Pierre Oscar Lévyn ja Frederik Peetersin sarjakuvaromaanin "Sandcastle" pohjalta

Näyttelijät: Gael García Bernal, Vicky Krieps, Rufus Sewell, Ken Leung, Nikki Amuka-Bird, Abbey Lee, Aaron Pierre, Kathleen Chalfant, Alexa Swinton, Nolan River, Kylie Begley, Embeth Davidtz, Eliza Scanlen, Alex Wolff, Emun Elliott, Thomasin McKenzie

Genre: Jännitys

Elokuvan traileriSupernova

Supernova (2020) - Rotten Tomatoes

Colin Firth ja Stanley Tucci näyttelevät Samia ja Tuskeria, jotka kiertävät vanhalla asuntoautolla Englannin syksyistä maaseutua. He vierailevat sukulaisten ja ystävien luona sekä käyvät muistelemassa tärkeitä paikkoja.

Sam ja Tusker ovat olleet yhdessä 20 vuotta, mutta Tuskerin varhainen dementia on mullistanut heidän elämänsä.

Välillä terävästi ajatteleva, välillä omiin maailmoihinsa unohtuva Tusker pelkää, että hänet muistetaan viimeisistä vuosistaan eikä siitä, millainen hän oli aikoinaan.

Tässä tilanteessa heille tärkeintä ovat viimeiset yhteiset hetket, ennen kuin Tusker katoaa kokonaan maailmaan, josta Sam ei häntä enää tavoita.

Kun salaiset suunnitelmat paljastuvat matkan aikana, Sam ja Tusker tajuavat, että he ovat vain yrittäneet säästää toisensa tuskalta.

Lopulta he joutuvat kohtaamaan perimmäisen kysymyksen siitä, mitä toisen ihmisen rakastaminen todella merkitsee.


Plussat:

+ koskettava elokuva dementiasta, pitkästä parisuhteesta ja luopumisesta

+ huikeat näyttelijäsuoritukset, musiikki ja viehättävä hidastempoisuus läpi elokuvan

+ tärkeä elokuva, jonka soisi jokaisen katsovan sukupuolisesta suuntautumisesta huolimatta


Miinukset:

- liiallinen surumielisyys ja synkkyys


5star_2.jpg


Ensi-ilta: 16.7.2021

Ikäraja: 12

Pituus: 1 tunti ja 35 minuuttia

Ohjaus: Harry Macqueen

Näyttelijät: Stanley Tucci, Colin Firth, Sarah Woodward, John Roberts

Genre: Draama

Elokuvan traileri

							


Hitman's Wife's Bodyguard

Finnkino - Hitman's Wife's Bodyguard

Maailman oudoin ja tappavin parivaljakko – henkivartija Michael Bryce (Ryan Reynolds) ja palkkamurhaaja Darius Kincaid (Samuel L. Jackson) – ovat palanneet uuteen hengenvaaralliseen tehtävään.

Edelleen ilman lisenssiä ja valvonnan alaisena olevan Brycen on pakko auttaa Dariuksen entistä epävakaampaa vaimoa, Sonia Kincaidia (Salma Hayek).

Kolmikko sekaantuu maailmanlaajuiseen salaliittoon ja huomaa pian, että he ovat ainoat, jotka seisovat Euroopan ja kostonhimoisen hullun (Antonio Banderas) välillä. Mukana kaaoksessa on myös legendaarinen Morgan Freeman.

Plussat:

+ huikeat näyttelijäsuoritukset

+ elokuvan räävitön huumori ja näyttävät toimintakohtaukset

+ toiminnallisuus (elokuva pitää katsojan otteessaan alusta loppuun asti)


Miinukset:

- suunnaton väkivaltaisuus

- sekava käsikirjoitus


3star.jpg


Ensi-ilta: 16.7.2021

Ikäraja:16

Pituus: 1 tuntia 40 minuuttia

Ohjaus:Patrick Hughes

Käsikirjoitus: Tom O'Connor, Brandon Murphy, Phillip Murphy

Näyttelijät: Ryan Reynolds, Samuel L. Jackson, Salma Hayek, Morgan Freeman, Antonio Banderas, Frank Grillo

Genre: Komedia, toiminta

Elokuvan traileri


Pertsa ja Kilu


Kuvassa voi olla 3 henkilöä ja tekstissä sanotaan OLAVI OSKARI MIMOSA ELIAS ANU TURKKA ELSA VILLE KIISKI MUSTIKKANIEMI WILLAMO WESTERBERG SINISALO MASTOMÄKI SAISIO MYLLYRINNE PERTSA TAAVI VARTIAN ELOKUVA & Ystävyys KILU on ikuista KIISKI MUSTIKKANIEMI IHAKALAS.C ADAP SAISIO LEMYLLYRINNE SUOMINEN RAVĂNSKĂJO

Kotkan pankki ryöstetään ja samoihin aikoihin katoaa arvokas huvijahti. Kun ryöstäjä yrittää päästä Tukholmaan tyttöystävänsä kanssa, joutuu hänen ohjastamansa huvijahti myrskyyn ja ajautuu karille. Ryöstösaalis painuu pohjaan jahdin mukana.

Paikalle osuu kaksi poikaa, Pertsa ja Kilu, jotka pelastavat pariskunnan merestä. Totuus alkaa valjeta pojille vasta heidän kuullessaan ryöstöuutisesta. He ovat tietämättään pelastaneet pankkirosvon.

Alkaa vauhdikas ja jännittävä kilpajuoksu, kun Pertsa ja Kilu yrittävät etsiä uponneen huvijahdin, ja samaan aikaan pankkirosvo yrittää päästä nostamaan saaliin meren pohjasta. Myös poliisi jäljittää roistoa ja huvijahtia, joten kamppailu aikaa vastaan on käsin kosketeltava.

Varsinkin Pertsalle jahdin löytämisestä tulee elämäntehtävä – perhe on taloudellisesti ahtailla ja muutto Imatralle edessä, mutta pankkiryöstöön liittyvistä vihjeistä ja huvijahdista luvattu palkkio voisivat olla ratkaisu kaikkeen.

Pertsa kehittää toinen toistaan uskaliaampia keksintöjä, ja mm. kotikutoinen lentokone ja erilaisista irtotavaroista rakennettu sukellusvene auttavat tehtävän ratkaisemisessa. Keskeisenä teemana on Pertsan ja Kilun keskinäinen ystävyys ja luottamus, joka joutuu hetkittäin lujille, mutta tuo kuitenkin lopulta voiton.

Kirjailija Väinö Riikkilän luomien hahmojen ympärille toteutetaan täysverinen ja ajaton seikkailuelokuva. Se on täynnä oivalluksia, mielikuvituksen vimmaa, jännitystä ja riemua.

Ystävyys ja pelko sen rikkoutumisesta on temaattisesti myös vahvasti läsnä ja tekee elokuvasta pohjimmiltaan syvältä koskettavan kertomuksen.


Plussat:

+ koko perheen viihdyttävä, nostalginen vanhanajan nuorisoelokuva, joka tarjoaa jokaiselle jotakin

+ hyvät näyttelijäsuoritukset (erityisesti lapset ovat erittäin luontevia rooleissaan)

+ kuvaus, lavastus, puvustus ja huikeat maisemat niin merellä kuin mantereellakin


Miinukset:

- musiikki (musiikissa ei itsessään ole mitään vikaa, mutta liian mahtipontista pitkin elokuvaa ja yksinkertaisesti liikaa käytettynä turttuttaa)

-leikkaus


3star.jpg


Ensi-ilta: 14.7.2021

Ikäraja: 7

Pituus: 1 tuntia ja 26 minuuttia

Ohjaus ja käsikirjoitus: Taavi Vartia

Pääosissa: Olavi Kiiski, Oskari Mustikkaniemi, Mimosa Willamo, Elias Westerberg, Hannes Suominen, Veeti Kallio, Elsa Saisio, Ville Myllyrinne, Anu Sinisalo, Turkka Mastomäki

Genret: Koko perheen elokuva, seikkailu

Elokuvan traileri


Lasse - Operaatio: Juhannus


Lasse ja Sophie valmistautuvat juhannuksen viettoon yhdessä perheidensä kanssa. Vain päivää ennen Anderssonien ja Blixtien juhannusmatkaa Sophie jättää Lassen ja kaikki on pilalla.

Lasse punoo suunnitelmia voittaakseen Sophien sydämen takaisin, mutta kuuntelee harmikseen pikkuveljensä Håkanin ohjeita.

Pikkuveljen suunnitelmat ovat kovin suurisuuntaiset, sillä hän on ammentanut tietonsa niistä tuhannesta romanttisesta komediasta, joita hän on katsonut yhdessä perheen isosiskon Annan kanssa.

Anna puolestaan murehtii sitä, että vanhemmat Karin ja Rudolf ovat yht’äkkiä outoja. Ei kai vanhemmilla vaan ole käsillä aviokriisi?

Anderssonien perheen juhannusmatkalla idylliseen Myshultiin on monta mutkaa mutta niin tai näin – Lasse aikoo tehdä juhannuksesta juuri yhtä romanttisen, kuin hänen äitinsä ja isänsä viettivät 20 vuotta sitten.

Plussat:

+ koko perheen viihdyttävä elokuva, joka tarjoaa jokaiselle jotakin

+ hyvät näyttelijäsuoritukset (erityisesti lapset ovat erittäin luontevia rooleissaan)

+ käsikirjoitus, ohjaus ja lavastus


Miinukset:

- elokuvan päähenkilön Sunen nimen pakkosuomentaminen Lasseksi turhaa ja typerää

- ennalta-arvattavuus


3star.jpg


Ensi-ilta: 9.7.2021

Ikäraja: 7

Pituus: 1 tunti ja 26 minuuttia

Ohjaus: Erland Beskow

Käsikirjoitus: Thobias Hoffmén, Sören Olsson, Christoffer Sandler

Näyttelijät: Elis Gerdt, Lily Wahlsteen, Fredrik Hallgren, Sissela Benn, Baxter Renman, Tea Stjärne

Gendre: Perhe-elokuva

Elokuvan traileri


Oikeuden metsästäjät


Oikeuden metsästäjät - Nordisk Film Finland

Ulkomailla palvellut sotilas Markus joutuu palaamaan kotiin teini-ikäisen tyttärensä Mathilden luokse, kun hänen vaimonsa menehtyy junaturmassa.

Se vaikuttaa olleen sattumaa, kunnes matematiikkanörtti Otto ilmaantuu paikalle kahden kollegansa Lennartin ja Emmenthalerin kanssa.

Otto oli matkustajana turmajunassa ja on vakuuttunut siitä, että turma oli jonkun järjestämä.

Aihetodisteiden alkaessa kasaantua Markus on varma, että kyseessä saattoi olla tarkkaan harkittu isku, jonka uhriksi hänen vaimonsa sattumalta joutui.


Plussat:

+ elokuvan musta huumori

+ huikeat näyttelijäsuoritukset (harvoin näkee elokuvaa, jossa kaikki ovat rooleissaan näin uskottavia ja tuovat esille nimenomaan henkilöhahmojensa vahvuudet sekä heikkoudet)

+ käsikirjoitus ja ohjaus


Miinukset:

- suunnaton väkivaltaisuus


4star.jpg


Ensi-ilta: 2.7.2021

Ikäraja: 16

Pituus: 2 tuntia ja 7 minuuttia

Ohjaus: Anders Thomas Jensen

Käsikirjoitus: Nikolaj Arcel ja Anders Thomas Jensen

Näyttelijät: Mads Mikkelsen, Lars Brygmann, Nikolaj Lie Kaas, Andrea Heick Gadeberg, Nicolas Bro

Genre: Komedia, toiminta

Elokuvan traileri


Fast & Furious 9

Free Photo: fast & furious 9 poster

Kesän 2021 elokuvateattereissa avaa Fast & Furious 9, yhdeksäs osa jo lähes kahden vuosikymmenen ajan jatkuneesta elokuvasarjasta.

Dom Toretto (Vin Diesel) on vetäytynyt viettämään rauhallista kotielämää Lettyn ja poikansa Brianin kanssa. He kuitenkin tietävät, että vaikka taivaanranta näyttää seesteiseltä, sen takana heitä uhkaa aina vaara.

Tällä kertaa Domin on kohdattava omat menneisyyden syntinsä pelastaakseen rakkaimpansa. Tuttu jengi palaa jälleen yhteen pysäyttääkseen koko maailma kohtaloa uhkaavan juonen, jonka takana on nerokkain salamurhaaja ja taitavin kuski, jonka he ovat koskaan kohdanneet - mies, joka sattuu olemaan myös Domin hylkiö-veli Jakob (John Cena).

Fast & Furious 9:n ohjaajaksi palaa Justin Lin, joka ohjasi sarjan osat 3-6 aikana, jolloin elokuvista tuli maailmanluokan menestys.

Renkaat ulvovat jälleen maapallon ympäri – Lontoosta Tokioon, Keski-Amerikasta Edinburghiin ja salaisesta bunkkerista Azerbaidžanissa Tbilisin viliseville kaduille.

Matkan varrella tavataan niin vanhoja ystäviä kuin vihollisiakin, kirjoitetaan historiaa uusiksi ja laitetaan perheen todellinen merkitys ennennäkemättömälle koetukselle.


Plussat:

+ elokuvan huumori

+ toiminnallisuus

+ kuvaus


Miinukset:

- kaikin puolin epäuskottava käsikirjoitus

- elokuvan kesto (aivan liian pitkä - jatkuva autoilla kaahailu ja väkivaltaisuus turruttaaa katsojan jo täysin ensimmäisen tunnin aikana)

- huonot näyttelijäsuoritukset (muutamaa poikkeusta lukuunottamatta)

2star.jpg


Ensi-ilta: 30.6.2021

Ikäraja: 12

Pituus: 2 tuntia ja 2 minuuttia

Ohjaus: Justin Lin

Näyttelijät: Vin Diesel, John Cena, Michelle Rodriguez, Tyrese Gibson, Chris "Ludacris" Bridges, Jordana Brewster, Nathalie Emmanuel, Sung Kang, Helen Mirren, Charlize Theron, Cardi B, Ozuna

Genre: Toiminta

Elokuvan traileriSpiral: From the Book of Saw

Spiral: From the Legacy of Saw - Nordisk Film Finland

Uusi luku Saw-elokuvasarjassa saa karmivan lähtölaukauksen, kun sadistinen sarjamurhaaja alkaa jakaa tuomioitaan sekä toteuttamaan kieroutunutta näkemystään oikeudesta.

Arvostettu veteraanipoliisi (Samuel L. Jackson), ylimielinen Ezekiel “Zeke” Banks (Chris Rock) sekä hänen kokematon etsiväparinsa (Max Minghella) johtavat murhatutkimuksia, jotka pelottavasti muistuttavat heitä kaupungin synkästä menneisyydestä.

Tutkimusten edetessä Zeke huomaa ajautuneensa itse keskelle sarjamurhaajan sairaalloista peliä.


Plussat:

+ näyttelijäsuoritukset, käsikirjoitus, kuvaus, lavastus ja äänimaailma

+ toiminnallisuus (mukaansatempaava alusta loppuun asti)


Miinukset:

- väkivaltaisuus ja sadistiset raakuudet sekä kiduttamiset, joita kuvataan todella tarkasti

- ennalta-arvattavuus


2star.jpg

Ensi-ilta: 18.6.2021

Ikäraja: 18

Pituus: 1 tunti ja 33 minuuttia

Ohjaus: Darren Lynn Bousman

Käsikirjoitus: Josh Stolberg & Pete Goldfinger

Näyttelijät: Chris Rock, Max Minghella, Marisol Nichols ja Samuel L. Jackson

Genre: Kauhu

Elokuvan traileri


Babytheeth

Babyteeth 1 Sheet Poster on Behance

Babytheeth on herkkä ja koskettava draama perheestä, jonka teini-ikäinen tytär Milla on vakavasti sairas. Kun Milla alkaa hengailla itseään useamman vuoden vanhemman pahan pojan Moseksen kanssa, ei vanhemmilta riitä suhteelle ymmärrystä.

Moses kuitenkin onnistuu sytyttämään Millan kateissa olleen elämänjanon ja vanhemmat joutuvat punnitsemaan uudelleen sitä, mikä Millalle – ja koko perheelle – onkaan lopulta tärkeintä.

Perheen elämänilo tuntuu pulppuavan tragedian äärellä kirkkaampana ja voimakkaampana kuin milloinkaan.


Plussat:

+ huikeat näyttelijäsuoritukset

+ käsikirjoitus, ohjaus, kuvaus, lavastus ja musiikki


Miinukset:

- etenee varsin perinteisen syöpädraaman ja perhemelodraaman kaavan mukaisesti

- ennalta-arvattavuus


3star.jpg


Ensi-ilta: 4.6.2021

Ikäraja: 12

Pituus: 1 tunti ja 58 minuuttia

Ohjaus: Shannon Murphy

Käsikirjoitus: Rita Kalnejais

Näyttelijät: Eliza Scanlen, Toby Wallace, Essie Davis, Ben Mendelsohn

Genret: Draama

Elokuvan traileri


Tom & Jerry

Yksi rakastetuimmista viholliskaksikoista tekee paluun valkokankaille Tim Storyn elokuvassa Tom & Jerry.

Kun Jerry muuttaa New Yorkin hienoimpaan hotelliin juuri ennen siellä järjestettäviä ”vuosisadan häitä”, epätoivoinen hääsuunnittelija joutuu palkkamaan Tomin päästäkseen eroon hiirestä.

Hurja kissa ja hiiri -taistelu uhkaa tuhota hääsuunnittelijan uran, itse häätilaisuuden sekä mahdollisesti koko hotellin. Mutta pian ilmenee suurempi ongelma, sillä pahantahtoinen hotellin työntekijä alkaakin juonitella kaikkia kolmea vastaan.

Tom & Jerry on sekoitus tuttua animaatiota ja näyteltyä elokuvaa. Paluu valkokankaille pakottaa ikoniset hahmot tekemään jotain täysin käsittämätöntä: yhdistämään voimansa pelastaakseen kaiken.


Plussat:

+ elokuvan tekninen toteutus, kuvaus, leikkaus ja lavastus

+ koko perheen elokuva, joka tarjoaa jokaiselle jotakin

+ vuonna 1940 luodut piirroshahmot Tom-kissa ja Jerry-hiiri ovat ajattomia ja toimivat täydellisesti tänäkin päivänä


Miinukset:

- huonot näyttelijäsuoritukset (erityisesti häiritsi yliampuvat roolisuoritukset)

- elokuvan kesto (liian pitkä lapsikatsojille)

- Tom & Jerry ovat tässä elokuvassa enemmänkin vain sivurooleissa eivätkä pääosissa (Tom & Jerry ansaitsisivat ehdottomasti paremman elokuvan kun tämän kyseisen)

2star.jpg


Ensi-ilta: 28.05.2021

Ikäraja: 7

Pituus: 1 tunti ja 41 minuuttia

Ohjaus: Tim Story

Käsikirjoitus: Kevin Costello, William Hanna

Näyttelijät: Chloë Grace Moretz , Michael Peña, Rob Delaney, Colin Jost, Ken Jeong

Genret: Animaatio, koko perheen komedia, seikkailu

Elokuvan traileri


Yhdet vielä

Yhdet vielä sekä Raya ja viimeinen lohikäärme olivat viime viikonlopun katsotuimmat elokuvat | Kulttuuritähdet

Mestarillisen tanskalaisohjaaja Thomas Vinterbergin uutuuselokuva ja tuore OSCAR-voittaja (Paras vieraskielinen elokuva) Yhdet vielä on elokuva neljästä keski-ikäisestä ystävyksestä, jotka päättävät alkaa elää elämäänsä täysillä.

Erään teorian mukaan ihminen on parhaimmillaan ripaus alkoholia veressään. Neljän miehen ystäväporukka, kaikki lukion opettajia, päättää kokeilla kiehtovan teorian toimivuutta käytännössä.

Drinkki notkistaa keski-ikäisen miehen jähmeän olemuksen ja siivittää urautuneet ajatukset uusiin sfääreihin, mutta ihmiskokeella on myös koskettavat ja kohtalokkaammat seurauksensa.

Tanskassa suurmenestykseen nousseen elokuvan on käsikirjoittanut nimekäs työpari Thomas Vinterberg (Jahti, Kommuuni) ja Tobias Lindholm ja sen pääosassa nähdään karismaattinen Mads Mikkelsen, joka palaa tämän elokuvan myötä takaisin Vinterbergin ohjaukseen ensimmäistä kertaa sitten Jahti-elokuvan.

Yhdet vielä sai OSCARin parhaan vieraskielisen elokuvan kategoriassa ja se oli ehdolla myös parhaan ohjauksen Oscarista. BAFTA-ehdokkuuksia elokuvalla oli kaikkiaan neljä (Paras ei-englanninkielinen elokuva, paras ohjaus, paras käsikirjoitus, paras näyttelijä).

Elokuva tyhjensi jo joulukuussa 2020 European Film Awards -gaalan palkintopöydän voittamalla parhaan elokuvan, parhaan ohjauksen, parhaan käsikirjoituksen ja parhaan miespääosan palkinnot.


Plussat:

+ huikeat näyttelijäsuoritukset (erityisesti Mads Mikkelsen tekee uskottavan ja koskettavan roolityön)

+ realistinen kuvaus keski-ikäisen miehen kriisistä

+ elokuvan loppukohtaus on yllättävän hieno ja kyseisessä kohtauksessa soiva tanskalaisen yhtyeen Scarlet Pleasuren kappale What a Life jää takuulla soimaan päähän vielä useammaksi päiväksi elokuvan katsomisen jälkeen)


Miinukset:

- ajoittainen ennalta-arvattavuus

5star_2.jpg


Ensi-ilta: 21.05.2021

Ikäraja: 12

Pituus: 1 tuntia ja 57 minuuttia

Ohjaus: Thomas Vinterberg

Käsikirjoitus: Thomas Vinterberg, Tobias Lindholm

Näyttelijät: Mads Mikkelsen, Thomas Bo Larsen, Magnus Millang, Lars Ranthe, Maria Bonnevie

Genre: Draama

Elokuvan traileriLupaava nuori nainen

Lupaava nuori nainen – Wikipedia


Kaikkien mielestä Cassie oli erittäin lupaava nuori nainen, kunnes
jotain, mikä romutti hänen tulevaisuutensa. Mikään Cassien elämässä ei ole sitä miltä näyttää.

Hän on huippuälykäs, taiturimaisen ovela ja viettää öisin salaista kaksoiselämää. Eräs yllättävä kohtaaminen tarjoaa Cassielle mahdollisuuden oikaista menneisyyden vääryydet.

Oscar-palkitusta käsikirjoituksesta ja ohjauksesta vastaa huikean lahjakas Emerald Fennel, joka on toiminut mm. Killing Eve -sarjan showrunnerina ja näytellyt The Crown ja Hakekaa kätilö! -sarjoissa. Lupaava nuori nainen on hänen ensimmäinen pitkä elokuvansa.


Plussat:

+ elokuvan musta huumori sekä elokuvan aihe itsessään on aina yhtä tärkeä ja ajankohtainen

+ käsikirjoitus, ohjaus ja kuvaus


Miinukset:

- huonot näyttelijäsuoritukset (Carey Mulligan ei ole erityisen uskottava roolityössään)

- yliampuva puvustus, maskeeraus ja lavastus

- ennalta-arvattavuus elokuvan loppukohtausta lukuunottamatta


3star.jpg


Ensi-ilta: 7.5.2021

Ikäraja: 12

Pituus: 1 tunti ja 54 minuuttia

Ohjaus ja käsikirjoitus: Emerald Fennel

Näyttelijät: Carey Mulligan, Laverne Cox, Bo Burnham, Alison Brie, Connie Britton, Jennifer Coolidge, Max Greenfield, Christopher Mintz-Plasse, Chris Lowell, Sam Richardson, Molly Shannon, Clancy Brown

Genret: Jännitys

Elokuvan traileri


Nomadland


Nomadland – Wikipedia

Työnsä menettänyt Fern (Frances McDormand) pakkaa omaisuutensa pakettiautoon ja lähtee tien päälle elämään perinteisen yhteiskunnan ulkopuolella, nykypäivän nomadina.

Chloé Zhaon kolmannessa ohjaustyössä esiintyvät myös oikeat nomadit Linda May, Swankie ja Bob Wells, jotka toimivat Fernin mentoreina ja kumppaneina tämän matkatessa läpi lännen loppumattoman avarien maisemien.

Plussat:

+ Frances McDormandin huikea roolisuoritus

+ kuvaus, ohjaus, lavastus, maisemat sekä elokuvan äärettömän kaunis musiikki (erityisesti Ludovico Einaudin säveltämä pianomusiikki)

+ koskettava ja realistinen elokuva Yhdysvaltonen nomadeista (kysessä on todellakin elokuva jonka soisi jokaisen katsovan)


Miinukset:

- heikohko käsikirjoitus ja dokumenttimaisuus

- ajoittainen hidastempoisuus


5star_2.jpg


Ensi-ilta: 26.03.2021

Ikäraja: 7

Pituus: 1 tunti ja 50 minuuttia

Ohjaus: Chloé Zhao (perustuu Jessica Bruderin kirjaan)

Näyttelijät: Frances McDormand, David Strathairn, Linda May, Swankie

Genret: Draama

Elokuvan traileri


The Marksman


The Marksman on Liam Neesonin tähdittämä toimintatrilleri Arizonassa Meksikon rajalla asuvasta karjatilallisesta Jim Hansonista, joka päätyy suojelemaan kartellia pakenevaa 11-vuotiasta meksikolaispoikaa Miguelia.


Plussat:

+ näyttelijäsuoritukset (erityisesti Liam Neesonin karisma ja Jacob Perezin uskottavuus)

- kuvaus, ohjaus, lavastus ja visuaalisuus

- elokuvan musiikki ja äänimaailma


Miinukset:

- yksinkertainen käsikirjoitus

- ennalta-arvattavuus

- ajoittainen hidastempoisuus


3star.jpg


Ensi-ilta: 26.02.2021

Ikäraja: 16

Pituus: 1 tuntia ja 48 minuuttia

Ohjaus: Robert Lorenz

Käsikirjoitus: Chris Charles, Danny Kravitz

Näyttelijät: Liam Neeson, Katheryn Winnick, Teresa Ruiz, Jacob Perez, Juan Pablo Raba

Genret: Jännitys, toiminta

Elokuvan traileri