Kulttuuritähdet on ajankohtainen kulttuurikritiikin sivusto.

Näillä sivustoilla arvostellaan ja esitellään tarjontaa kulttuurin monilta eri aloilta sekä päivitetään myös päivittäin uusimmat uutiset kulttuurista.

Kulttuuritähdet-sivuston antamien tähtien avulla selvität nopeasti ja helposti mm. mikä taidenäyttely on nähtävä, mikä uutuuskirja luettava, mikä teatteriesitys on koettava ja mitä ensi-iltaan tulevia elokuvia ei kannata jättää katsomatta.

Kulttuuritähdet-sivustot tuottaa ja toimittaa:

Freelance-toimittaja-valokuvaaja ja Suomen Arvostelijain Liiton jäsen
Marko Kilpilampi

Uusimmat arvostelut (luettavissa sivun yläpalkin kautta klikkaamalla)

ELOKUVA:
Atomic Blonde

TEATTERI:
TRO (Svenska Teatern)

TEATTTERI:
Sirkus Finlandia 2017

ELOKUVA:
Baby Driver

ELOKUVA:
Dunkirk

ELOKUVA:
The Circle

DVD-ELOKUVAT:
The Belko Experiment

TEATTERI:
Viulunsoittaja katolla -musikaali (Tampereen Työväen Teatteri)

DVD-ELOKUVAT:
Noctural Animals

TEATTERI:
Mauno Peppone Extended (Tampereen Työväen Teatteri)

MUSIIKKI:
Keren Ann ja Laura Groves (Helsingin Juhlaviikot)

MUSIIKKI:
Kinokonsertti Finlandia - RSO & Kalle Kuusava (Helsingin Juhlaviikot)

MUSIIKKI:
Solitude (Helsingin Juhlaviikot)

MUSIIKKI:
Victoria Hanna ja Frank Frank Frank (Huvila-teltta)

DVD-ELOKUVAT:
Kuudes kerta

DVD-ELOKUVAT:
Split

DVD-ELOKUVAT:
John Wick: Chapter 2

DVD-ELOKUVAT:
The Great Wall

DVD-ELOKUVAT:
Fifty Shades Darker

TELEVISIO & RADIO:
Laatusarja The Young Pope Yle TV1:ssä

ELOKUVA:
It Comes at Night

DVD-ELOKUVAT:
Hidden Figures - varjoon jääneet

DVD-ELOKUVAT:
Moonlight

DVD-ELOKUVAT:
La La Land

Yhteystiedot

Lehdistötiedotteet ja kutsut pyydetään
lähettämään sähköpostitse:

kulttuuritahdet@gmail.com

Muu materiaali ja arvostelukappaleet pyydetään lähettämään perinteisesti postitse osoitteeseen:

Kulttuuritähdet
Marko Kilpilampi
Arkadiankatu 8 C 19
00100 Helsinki

Kulttuuritähdet-sivusto ei vastaa tilaamatta lähetetyistä arvosteluista/jutuista tai lähetetyistä materiaaleista.


Copyright
© Kulttuuritähdet 2017

Share |

KUVATAIDE & NÄYTTELYT

Venäläinen taide kiinnostaa - jo yli 20 000 vieraillut Sinebrychoffin ja Didrichsenin näyttelyissä

neuvostoliitto.png

Sinebrychoffin ja Didrichsenin taidemuseoiden venäläistä taidetta esittelevissä näyttelyissä on vieraillut ensimmäisten viikkojen aikana jo yli 20 000 kävijää. Näyttelyiden suosio on ylittänyt kaikki odotukset.

- ”Naapurimaan taide tuntuu kiinnostavan yleisöä. Etenkin Neuvostoliiton ajoilta monilla on paljon henkilökohtaisia kokemuksia ja muistoja”, toteaa Didrichsenin taidemuseon intendentti Maria Didrichsen.

Didrichsenin näyttely Olipa kerran neuvostotaide esittää valikoiman harvinaisia Venäjältä lainattuja neuvostoajan maalauksia. Teokset ovat peräisin moskovalaisen yksityiskeräilijän, Mihail Arefjevin kokoelmasta. Taiteen lainaaminen Venäjältä ei ole haasteetonta, joten kyseessä on hyvin erityislaatuinen tilaisuus nähdä tämän kaltaisia neuvostoajan teoksia Suomessa.

Myös vanhemmalle venäläiselle taiteelle on ollut tilausta.

- ”Yleisö on löytänyt meidän näyttelymme ja monet kävijöistä muistavatkin niitä yli 20 vuotta sitten näkemiään venäläisen taiteen näyttelyjä, joita tuolloin järjestettiin useita”, sanoo Sinebrychoffin museonjohtaja Kirsi Eskelinen.

- ”Tällaiselle monipuoliselle venäläisen 1850-luvun taiteen näyttelylle oli selvästikin suuri tarve.”

Venäläiset mestarit - Aivazovskista Repiniin Sinebrychoffilla esittelee 1800-luvun venäläistä maalaustaidetta romanttisista näkymistä aina yhteiskuntakriittisyyden värittämään realismiin. Teoksia on esillä noin kolmeltakymmeneltä taiteilijalta suomalaisista taidekokoelmista, mukana myös ensimmäistä kertaa julkisesti esiteltäviä teoksia yksityisistä kokoelmista.

Venäläiset mestarit -näyttely jatkuu Sinebrychoffilla 8.toukokuuta asti, neuvostotaidetta pääsee ihmettelemään Didrichsenillä viikon pidempään, 15. toukokuuta asti.

Ateneumin taidemuseossa Henri Cartier-Bressonin retrospektiivinen näyttely

Ateneumin taidemuseossa avautui perjantaina 23. lokakuuta  Henri Cartier-Bressonin (1908–2004) retrospektiivinen näyttely.

Esillä on noin kolmesataa valokuvaa sekä arkistomateriaalia, jotka kertovat Cartier-Bressonin taidoista valokuvaajana ja hänen taiteellisesta lahjakkuudestaan, mutta myös inhimillisyyden syvästä kunnioittamisesta, johon hänen elämäntyönsä perustui.

2198-leningrad-russia-1973-henri-cartier-bresson.jpg

Leningrad, Russia, 1973

Kuva © Henri Cartier-Bresson / Magnum Photos

Henri Cartier-Bresson oli viime vuosisadan merkittävimpiä valokuvaajia. Hän matkusti 1930-luvun alusta lähtien ympäri maapalloa ja ikuisti kamerallaan maailmanhistorian merkkitapahtumia. Hänet tunnetaan laajalti ratkaisevan hetken käsitteestään.

Cartier-Bressonille valokuvat olivat tapa kertoa tarinoita todellisuudesta. Hän kuvasi keskitysleireiltä vapautuvia vankeja toisen maailmansodan jälkeen, Mahatma Gandhin vain tunteja ennen tämän salamurhaa ja Kiinaa Mao Zedongin joukkojen marssiessa Pekingiin.

Cartier-Bressonin kuvissa on aina läsnä inhimillisyys. Niissä korostuu se, miten arvokas jokainen ihmiselämä on. Ensi silmäyksellä kuvasta välittyy sen pääasiallinen aihe, mutta kun sitä katsoo toisen kerran, näkeekin paljon enemmän. Cartier-Bressonin kuvien sommittelu on ilmiömäistä, mutta hän jätti aina tilaa myös sattumalle:

”En koskaan laskelmoi. Näen sommitelman ja odotan jotain tapahtuvaksi. Mitään sääntöjä ei ole. Arvoitusta ei pitäisi yrittää selittää liikaa.”

Näyttelyssä on esillä Cartier-Bressonin klassikoiksi muodostuneita valokuvia sekä valikoima varhaisia vintage vedoksia. Näyttely on jaettu maantieteellisiin osiin hänen matkojensa mukaan: Amerikka, Bali ja Indonesia, Kiina ja Japani, Eurooppa, Intia, Meksiko sekä Neuvostoliitto.

Maisema- ja muotokuville on myös omat osastonsa. Esillä on lisäksi runsaasti henkilöhistoriallista ja valokuvaajan elämäntyötä esittelevää aineistoa.

2201-the-berlin-wall-west-berlin-west-germany-1962-henri-cartier-bresson.jpg

The Berlin wall. West Berlin, West Germany, 1962

Kuva © Henri Cartier-Bresson / Magnum Photos

Näyttelyn on kuratoinut alun perin Robert Delpire läheisessä yhteistyössä Henri Cartier-Bressonin kanssa. Nyt se järjestetään yhteistyössä Magnum Photos -kuvatoimiston ja pariisilaisen Fondation HCB:n kanssa.

- ”Ateneumin näyttely on tuore ja vaikuttava”, sanoo kansainvälisistä näyttelyistä vastaava Andrea Holzherr Magnum Photos -kuvatoimistosta.

- ”Ateneumin taidemuseolle Cartier-Bressonin suurnäyttelyn järjestäminen on ilon aihe", sanoo museonjohtaja Susanna Pettersson.

- ”Valokuvaajana Henri Cartier-Bresson oli vuosisatansa suunnannäyttäjä, jonka elämäntyö vaikuttaa edelleen.”

5star_2.jpg

Henri Cartier-Bresson  Ateneumin Taidemuseossa 31.tammikuuta 2016 asti.

Miss Universum 1975 - näyttely Tamminiemessä

miss-universum-anne-pohtamo-.jpg

Miss Universum 1975 Anne Pohtamo
Kuva © Lehtikuva / United International Press

Anne Pohtamo valittiin Miss Universumiksi San Salvadorissa 40 vuotta sitten 19.7.1975.

Kansallismuseo hankki vuonna 2014 Anne Pohtamo-Hietasen vaatekokoelman, johon kuuluu Miss Suomi 1975 kruunajaispuku sekä Miss Universum 1975 kilpailu- ja kiertuepuvusto. Kansainvälistä muotia edustavat mm. Diorin aamutakkiasu sekä Roberto Cavallin suunnittelema cocktail-asu. Miss Universum -kilpailupuvut ovat Rauni Palosen suunnittelemia ja Kirjokankaan valmistamia.

Näyttelyssä nähdään myös Miss Universumin 1975 kruunajaispuku valtikkoineen ja kruunuineen.

Miss Universum 1975 -näyttely on toteutettu yhteistyössä Anne Pohtamo-Hietasen kanssa, joka täyttää tänä vuonna 60 vuotta.

Näyttelyssä kerrotaan myös samaan aikaan Helsingissä olleesta ETYK huippukokouksesta ja esitellään Anne Pohtamon missivuotta. Näyttelystä ilmestyy kuvitettu julkaisu. Näyttelyyn liittyy runsaasti yleisötapahtumia.


Näyttelyn asut ovat esillä Tamminiemessä aidoissa 1970-luvun interiööreissä. Yläkerrassa esitellään Miss Suomi -kilpailun iltapuku ja Miss Universum -kilpailun kenraaliharjoitus- ja loppukilpailupuvut, kruunun luovutuspuku 1976 sekä Diorin aamutakki- yhdistelmäasu. Alakerrassa ovat esillä Miss Universum -toimikunnan lahjoittamat asut sekä Presidentinlinnan itsenäisyyspäivänvastaanotolla 1975 käytetty iltapuku.

5star_2.jpg

Miss Universum 1975-näyttely avoinna yleisölle Tamminiemessä 31. joulukuuta saakka.

1_KT-LOGO_500x156.jpg