MUSIIKKI


Anna Eriksson GLORIA-joulukonsertti

Anna Eriksson: Gloria | Keski-Suomi | Keskisuomalainen

Suomen menestyneimpiin laulaja-lauluntekijöihin lukeutuva Anna Eriksson toteutti aikoinaan pitkäaikaisen unelmansa julkaisemalla Gloria-joulualbumin yhdeksän vuotta sitten eli vuonna 2015.

Albumi sisältää hienoja klassikkojoululauluja kuten Maa on niin kaunis, Varpunen jouluaamuna, Oi jouluyö ja Sylvian joululaulu, mutta myös harvinaisempia helmiä kuten Joni Mitchellin River ja espanjalaisen kuuluisan laulun Hijo de la luna, johon Anna sai kappaleen tekijältä luvan kirjoittaa suomenkieliset sanoitukset.

Vuonna 2015 Anna kertoi halunneensa tehdä klassikon, joka kestää aikaa ja kuunteluita. Gloriasta tulikin loppujen lopuksi enemmän hengellinen kuin jouluinen levy.

Niin ikään Anna kertoi vuonna 2015, että suomalaiset joululaulut ovat jollain lailla elämää suurempia. Monissa sanoituksissa on Annan mukaan läsnä ymmärrys ajan kulusta ja kaiken katoavaisuudesta ja siksi ne ovat Annan kertoman mukaan ovat lohduttavia, kipeän kauniita.

Anna Eriksson toden totta onnistui tekemään klassikon. Tänä talvena eli yhdeksän vuotta levyn julkaisemisen jälkeen Anna esiintyy neljässä GLORIA-joulukonsertissa. Espoon, Helsingin ja Tampereen konsertit ovat jo takanapäin ja vielä on edessä viimeinen konsertti Turussa.

Kulttuuritähdet oli paikan päällä Tampere-talon isossa salissa 18. joulukuuta todistamassa ajoittain hyvinkin hengellistä ja herkistävää tunnelmaa.

- "Kauneinta joulussa ovat muistot; ne jotka on kätketty sydämeen ja ne, joita luodaan tässä ja nyt. Rakastetuimmissa joululauluissa on läsnä sekä haikeus, että ilo. Niissä on voimaa ja valoa. Ne soivat vielä kauan meidän jälkeemme. Siinä on jotain kovin lohdullista. Juuri niitä lauluja haluan laulaa joulukonserteissa.", kertoi Anna omassa Facebook-päivitksessään ennen konsertteja.

Jos Tampere-talossa ollut yleisö liikuttui Annan esiintymisestä ja osoitti kiitoksiaan seisaltaan ja todella pitkillä ablodeilla, niin kyseinen konsertti taisi olla Annalle itselleenkin ikimuistoinen.

Konsertin alussa hän kertoi esiintyneensä kyllä Tampereen seudulla viime aikoinakin, mutta Tampere-talossa esiintymisestä oli kuulemma todella pitkä aika.

- "Kiitos Tampere!!! Urani hienoin konsertti Tampere-talossa. Halauksin, Anna", kirjoitti Anna Facebook-päivityksessään konsertin jälkeen.


Plussat:

+ Annan lavakarisma ja läsnäolo sekä Annan huikea ääni, joka oli todella hyvässä kunnossa. Lavalla Annan kanssa nähtiin vain pianisti Mikko Mäkinen, jonka kanssa Anna on tehnyt yhteistyötä jo 20 vuoden ajan. Parissa kappaleessa Anna itsekin säesti itseään flyygeliä soittaen.

+ konsertin visuaalisuus (Tampere-talon pimeässä isossa salissa näyttämökuva oli ajoittain todella vaikuttava ja huikea - dramaattinen punainen valo toimi todella hyvin samoin kuin parin kappaleen aikana nähdyt välkkyvät valot)

+ tuttujen joululaulujen uudelleen sovitukset (Maa on niin kaunis ja Silent Night, Holy Night kuultiin hyvinkin gospelmaisina sovituksina ja jälkimmänen toi mieleeen ajoittain jopa Mahalia Jacksonin tavan tulkita kyseistä kappaletta. Konsertissa kuultiin rauhan ja armonkin kappaleita kuten Anna meille rauha, Tuo armon valkokyyhky sekä encorena kuultu Leonard Cohenin tutuksi tekemä upea Hallelujah. Konsertin huikeimmat ja dramaattisimmat sovitukset kuultiiin kappaleista Gloria, Heinillä härkien kaukalon ja Hoosianna. Perinteisimmät ja koskettavimmat versiot kuultiin puolestaan kappaleista Varpunen jouluaamuna, Tuikkikaa oi joulun tähtöset seka Sylvian joululaulu. Konsertin hienonpiin tulkintoihin kuului ehdottomasti myös Joni Mitchellin levyttämä River, joka kuultiin konsertissa vain flyygelin säestyksellä eikä sellosovituksena niin kuin itse levyllä.


Miinukset:

- konsertin lyhyt kesto (konsertti kesti vain 1 tunnin ja 50 minuuttia ilman väliaikaa)

- GLORIA-levyä ei kuultu kokonaisuudessan (levyllä mukana olevia kappaleita Kolmen kuninkaan marssi ja Walking in the Air ei kuultu - mutta hyvinkin ymmärrettävästä syystä, koska kyseiset kappaleet eivät olisi kovin hyvin konsertin tunnelmaan sopineetkaan loppujen lopuksi)


5star_2.jpg

Marko Kilpilampi / Kulttuuritähdet


(Konsertti on arvosteltu Tampere-talossa 18.12.2023)


Jari Sillanpään Joulu -konsertti

jarisjoulu202301.jpg

Jari Sillanpään koko Suomen kattava joulukiertue saapui Lucianpäivänä Helsingin ydinkeskustaan ja Savoy-teatteriin. Kyseessä oli Jarin joulukiertueen 12. konsertti.

Syksyn ikävistä kohuista ja peruutetuista konserteista sekä joidenkin ihmisten ällistyttävästä suvaitsemattomuudesta ja anteeksiantamattomuudesta ei ollut tietoakaan, kun Jari nousi lähes loppuunmyydyn Savoy-teatterin yleisön eteen. Illan konsertti oli Jarin ensimmäinen oma konsertti kyseissä teatterissa, mutta arvatenkaan ei jääne viimeiseksi sellaiseksi.

Osa yleisöstä oli tullut nauttimaan itse konsertista, joulunodotuksesta ja ostamaan Jarin nimikkoglögiä ja uutta joulusingleä sekä tapaamaan Jaria konsertin jälkeen nimikirjoitusjonossa.

Osa yleisöstä oli puolestaan selkeästi tullut antamaan henkisen tukensa Jarille. Konsertin tunnelma olikin ajoittain todella lämmin ja samalla kannustava ja empaattinen.

Lavalla nähtiin seestynyt, sympaattinen ja hymyilevä Jari, joka selkeästi nautti esiintymisestään eikä jo varsin pitkästä ja tiiviistä konserttikiertueesta huolimatta antanut kiertueväsymyksen näkyä esiintymisessään.

Jari-SIllanpaa2023.jpg


Plussat:

+ Jarin lavakarisma ja läsnäolo sekä Jarin ääni, joka oli todella hyvässä kunnossa ja kuullosti äärimmäisen hyvältä Savoy-teatterin äänitekniikan olleessa hyvä niin Jarin laulun kuin orkesterinkin osalta

+ illan upea orkesteri ja konsertin visuaalinen osuus lavastuksineen ja valoineen (Savoy-teatterin pimeässä salissa näyttämökuva oli ajoittain ällistyttävän vaikuttava ja huikea)

+ illan koskettavimmat ja yleisössä niin miesten kuin naistenkin silmäkulmat kostuttavat kappaleet kuultiin lähinnä Jarin omasta tuotannosta (Lapsuusjoulut, Vain kanssasi on joulu, Kaksi kynttilää, Jouluyön hiljaisuus, Hyvää joulua, kulta) sekä upeat versiot Boney M:n jouluklassikosta Marys Boy Child hauskana karibialaistyylisenä sovituksena, Jarille itselleen erittäin merkittävä Nat King Colen levyttämä jouluklassikko The Christmas Song (Merry Christamas To You) sekä huikean upea Jarin tulkinta kappaleesta Mary Did You Know.


Miinukset:

- aivan yhtä veijarimaista tai veitikkamaista eikä itseironista Jaria ei nähty lavalla, mutta arvatenkaan joulukonsertti ei antanut siihen mahdollisuuttakaan

- konsertissa kuultiin paljon hyvinkin perinteisiä ja suorastaan hengellisiä joulukappaleita (Sylvian joululaulu, Varpunen jouluaamuna, Oi juhlayö, Tuikkikaa oi joulun tähtöset) ja amerikkalaisia reippaita joululauluja (olisi ollut kiinnostaavaa kuulla yllättäviäkin joululauluja nimenomaan Jarin tulkitsemana ja uusin sovituksin - Varpunen jouluaamuna sentään kuultiin yllättävänkin dramaattisena versiona)

- konsertin lyhyt kesto (Jaria ja upeaa orkesteria oli kuunnellut huomattavasti kauemminkin, mutta kahdella encoreella Jari kuitenkin palkitsi yleisönsä todella pitkien ja seisovaltaan annettujen ablodien jälkeen)


5star_2.jpg

Marko Kilpilampi / Kulttuuritähdet


(Jari Sillanpään Joulu-konsertti arvosteltu Helsingissä Savoy-teatterissa 13. joulukuuta 2023.)Edelleen estradilla - Pirkko Mannola & Eino Grön 85 vuotta -juhlakonsertti

Edelleen estradilla -Pirkko Mannola & Eino Grön 85 vuotta juhlakonsertti Porissa | Satakunnan Viikko

Suomalaisen viihdetaivaan legendat Pirkko Mannola ja Eino Grön lähtivät yhdessä ainutkertaiselle juhlakiertueelle tänä syksynä. Mannola ja Grön juhlistivat kiertueensa merkeissä 85-vuotissyntymäpäiviään ja esittivät yleisölle eri vuosikymmenten suosikkikappaleita juhlaorkesterin kera. Konserttien juontajana toimi Markku Veijalainen.


Mannola ja Grön aloittivat uransa jo 1950-luvun lopulla. Mannola nousi koko Suomen tietouteen Miss Suomi -kisan voittajana 1958. Eino Grönin läpimurtolevytys oli puolestaan samaisena vuonna julkaistu Liian paljon rahaa -kappale.

Pirkko Mannolan elokuvaura alkoi kesällä 1959 Ville Salmisen ohjaamassa musiikkikomediassa Yks' tavallinen Virtanen. 1960-luvun alussa hän teki näyttävän uran Saksassa ja on ollut sen jälkeen vuosikymmenten ajan vakiokasvo niin teatterien lavoilla, konserteissa kuin televisiossa.

Kuva © Monifoto Ky / Helsingin kaupinginmuseo / Finna.fi


Eino Grön muistetaan erityisesti monista legendaarisiksi muodostuneista tangolevytyksistä. Hän on ollut koko uransa ajan ahkera levyttäjä, ja hän esiintyy yhä säännöllisesti niin tanssipaikoilla kuin konserttisaleissa. Hänestä on tehty myös musikaali ja hänen elämästään on kirjoitettu kirjoja.


Iskelmälaulaja Eino Grön bussin sisällä Vehmassalmen tanssipaviljongilla vuonna 1968.

Kuva © Urpo Rouhiainen/ Museovirasto / Finna.fi


Syksyn sävelen Eino Grön voitti vuonna 1997 kappaleella Vähemmän kiirettä, enemmän aikaa. Iskelmä-Finlandia -palkinnon hän saavutti 2007. Lisäksi hän on saanut Pro Finlandia -mitalin 2001.


Mannola ja Grön ovat tehneet vuosien aikana paljon yhteistyötä keskenään. Jo 1960-luvun alussa he muun muassa esiintyivät samassa elokuvassa ja levyttivät kaksi yhteistä laulua. Mannola ja Grön ovat ikuisia osia suomalaista viihteen ja kevyen musiikin historiaa. Heidän karismantäyteiset esiintymisensä ovat lumonneet suomalaisia jo vuosikymmenten ajan.


Plussat:

+ Eino Grönin ääni oli todella hyvässä kunnossa ja kuullosti todella hyvältä. Eino muisteli elämäänsä ja uraansa vähemmän kuin Pirkko ja laulut saivatkin puhua puolestaan. Konsertin upeimmat tulkinnat ja koskettavimmat kappaleet kuultiin Einon esittäminä (Suudelmin suljetut kirjeet, Myrskyluodon Maija, Charles Aznavourin tunnetuksi tekemä Hän). Konsertin herkistävin tulkinta ja kappale oli Einon esittämä Ääretön aava ympärilläin. Einon huikeisiin tulkintoihin ei vaikuttanut se, että hän joutui ajoittain lukemaan laulujen sanoja papereista.

+ Pirkko Mannolan vahvuus ei ole laulussa ja sen nähtiin tässäkin konsertissa. Pirkko on ennen kaikkea esiintyjä. Pirkon uskomaton energisyys, positiivisuus ja huikea itseironia hurmasi yleisön. Pirkko oli valinnut esitettäväkseen omien iloisten ja reippaiden rallatustensa sijaan kappaleita, joita olisi halunnut laulaa ja levyttää aikoinaan itsekin (Pieni sydän, Kaunis valhe, Keinu kanssani). Pirkko esitti myös musikaalikappaleita sekä kappaleita saksaksi ja italiaksi. Pirkon koskettavin tulkinta oli Eila Pellisen levyttämä Onni jonka annoin pois. Pirkon muisti on uskomaton, koska kaikki kappaleensa hän esitti ulkomuistista eikä sotkeutunut sanojen kanssa kertaakaan.

+ Kokonaisuutena hieno konsertti kahdelta artistilta, joissa pitkä eletty elämä ja pitkä ura näkyy ja jonka antavat itse myös näkyä eli ovat sinut ikänsä kanssa. Kummassakin oli aistittavissa fyysistä haurautta, joka entisesti toi lisää lavakarsimaa kumpaankin. Monipuoliset kappalevalinnat ja hyvä orkesteri. Artistien asuihinkin oli panostettu - Eino oli pukeutunut tyylikkääseen siniseen pikkutakkiin ja mustiin suoriin housuihin ja kiiltonahkakenkiin. Pirkolla puolestaan nähtiin päällä niin kultaista, mustaa kuin hopeaakin paljettia ja jopa kultaiset korkokengätkin.


Miinukset:

- Konsertin piti kestää alun perin noin 2 tuntia väliaikoineen. Loppujen lopuksi konsertti kesti peräti 50 minuuttia enemmän, joka aiheutti sen, että osan yleisöstä piti lähteä pois kesken konsertista aikataulujensa takia ja ehtiäkseen junaansa tai bussiinsa. Tampere-talon Iso sali oli vain puolillaan eli lipunmyynti ja kiinnostus konserttia kohtaan oli ollut harmittavan vähäistä, joka vaikutti myös osaltaan konsertin yleiseen tunnelmaan.

- Äänentoistossa oli ajoittain ongelmia ja ylimääräisiä ongelmia oli mikrofonienkin kanssa. Pirkon tunnetumpia iloisia levytyksiä ja hittejä ei kuultu konsertissa lainkaan Kuinka rakkaus alkoi -kappaletta lukuunottamatta. Eino ja Pirkko esittivät duettona vain yhden yhteisen levytyksensä ja ainoan sellaisen (Luona vielä hiukan viipyisin).

- Konsertin lopetus oli hämmentävän epämääräinen ja nolo artisteille. Markku Veijalainen hoiti hommansa juontajana enimmäkseen hyvin ja asianmukaisesti, mutta lopetus osoitti sen ettei konsertin lopetusta ja kiitoksia oltu harjoiteltu tarpeeksi etukäteen.


4star.jpg

Marko Kilpilampi / Kulttuuritähdet


(Konsertti on arvosteltu Tampere-talossa 5.11.2023)


Ollaan ihmisiksi: Aika jätti - Juice Leskinen elää


Tampere-talossa sunnuntaina 21. marraskuuta 2021 pidetty Ollaan ihmisiksi: Aika jätti - Juice elää-konsertti piti olla alunperin jo helmikuussa, mutta koronarajoituksien johdosta kyseinen konsertti pystyttiin toteuttamaan vasta nyt. Tampere-talon koronapassien tarkastukset ja muutkin ohjeistukset toimivat erityisen hyvin.

Ollaan ihmisiksi -draamallinen konsertti kunnioitti ennenkaikkea taiteilijan henkistä perintöä. Konsertissa esitettiin Juicen tuttuja ja tuntemattomiakin kappaleita - lyriikka pääosassa. Kyseistä konserttia on esitetty jo muutamia vuosia ympäri Suomen maata hieman eri kokoonpanoilla ja vierailijoilla (mm. Remu Aaltonen, Markku Arokanto ja Petja Lähde).


Ollaan ihmisiksi -Aika jätti -Juice Leskinen elää | Virta

Ollaan ihmisiksi -esitys maalasi kuvan Juicesta kansakunnan ajattelijana, herkkänä lyyrikkona, romantikkona ja myös rankkana ravistelijana. Konsertissa kuultiinkin hurmaavan persoonallisia ja hulvattomia tulkintoja Juicen kappaleista.

Mikko Alatalo esitti Juicen tuotannosta muutaman lempikappaleensa (Marilyn, Vaiti aivan hiljaa, Ollaan ihmisiksi sekä Suloista ja haikeaa) ja kertoi laulujen väleissä ennen kuulemattomia Juice-anekdootteja.

Konsertin oli ohjannut Markku Arokanto. Ohjaamisen lisäksi hän on näytellyt sekä teatterissa että elokuvissa, ja ehtinyt 80-luvulla jopa levylaulajaksikin.

Tampere-talon konsertissa esiintyivät pianisti Marko Puro, Mikko Alatalo, sekä näyttelijä-laulajat Antti LJ Pääkkönen, Nora Raikamo, Kate Viljamaa sekä Anna-Maija Tuokon "pikahälytyksellä" korvannut Anna-Maija Jalkanen. Anna-Maija Tuokon piti alunperin esiintyä Tampere-talon konsertissa, mutta hän oli sairastunut.


Plussat:

+ Markku Arokannon ohjaus ja monipuoliset kappalevalinnat Juicen tuotannosta (mm. Kaksoiselämää kuultiin duettona, Pilvee hulvattomana ja räväkkänä vetona, harvemmin radiosoittoa saaneet Isoisän hinttipussi ja Pedro erityisen railakkaina versioina sekä Pyhä toimitus ja Rakkauden haudalla kuultiin erityisen herkkinä tulkintoina)

+ huikea pianisti Marko Puro sekä lahjakkaat ja heittäytyvät näyttelijä-laulajat (erityisesti Antti LJ Pääkkönen ja Anna-Maija Jalkanen koskettivat omilla herkillä tulkinnoillaan)

+ Mikko Alatalo kertoi Juicesta kiinnostavia muistoja (mm. viimeisestä yhteisestä konsertista Tampere-talossa, Juicen suhtautumisesta kirkkoon, uskoon ja Jumalaan ja kuinka hyvin Juice oli aikoinaan Raamattunsa lukenut ja siitä kuinka traagisesta elämästään huolimatta Juice rakasti ennenkaikkea elämää) kuin myös Tenavatähti-kilpailun voittaja Antti LJ Pääkkönen omasta ikimuistoisesta kohtaamisestaan Juicen kanssa vuonna 1992 vuotta Tampere-talossa Syksyn Sävel-kilpailussa


Miinukset:

- esiintyjät eivät kertoneet lavalla Anna-Maija Tuokon poisjäännistä eivätkä esitelleet häntä tuurannutta Anna-Maija Jalkasta missään vaiheessa (osa yleisöstä odotti konsertin loppuun saakka Anna-Maija Tuokon saapumista lavalle - asiasta oli ilmoitettu joillakin Tampere-talon ilmoitustauluilla ja ovilla, mutta suurimmalta osalta tieto oli mennyt ohitse)

- konsertin lopettanut väkinäinen yhteislaulu (yleisö oli tullut konserttiin kuuntelemaan toisten tulkintoja Juicen tuotannosta - ei itse niitä laulamaan)


4star.jpg

(Konsertti on arvosteltu Tampere-talossa 21.11.2021)


Fork Chapter I: The End

fork_logo.png

Svenska Teaternin Suurella näyttämöllä on parhaillaan mahdollisuus kokea a cappella-yhtye Forkin viimeinen kokoillan show.

Unelmamatka, jolle neljä ystävää aikoinaan lähtivät kalliolaisesta keittiöstä vuonna 1996, on tulossa päätökseensä. 22 vuoden ajan Fork on matkannut maailman ympäri ja laulaneet yli puolelle miljoonalle iloiselle fanille. Mutta myös unelmien täytyy päättyä joskus ja Fork haluaa lopun tulevan unelman ollessa kauneimmillaan.

49065306108_9d8d03a33f_c.jpg

Kuva © Juha Mustonen / Svenska Teatern

Yhtyeen unelmamatka loppuu toukokuussa 2020. Kokoillan show ”Chapter 1: The End” sai ensi-iltansa Svenska Teaternissa perjantaina 15. marraskuuta ja on tämän viimeisen yhdessä vietetyn vuoden ensimmäinen ja suurin luku.

Samalla näyttämöllä, jolla vuonna 2009 Fork esitti ensimmäisen suuren Pink Noise - show’nsa, yhtye haluaa juhlistaa nyt kaikkea rakastamaansa; yleisöä, musiikkia, rakkautta ja tämän kaiken sisältämää mahtipontista hulluutta.

”The End” on esitys, jossa yhtyeen jäsenet toteuttavat viimeisiä suurenmoisia ideoitaan. Kaikki on tietenkin suurempaa ja kauniimpaa kuin koskaan aikaisemmin. Fork tarjoaa luonnollisesti otteita koko tuotantonsa parhaimmistosta, mutta myös omia henkilökohtaisia suosikkikappaleitaan upouusissa sovituksissa.

49066028152_a60e20e462_c.jpg

Kuva © Juha Mustonen / Svenska Teatern

Forkin muodostavat Anna Asunta, Mia Hafrén, Kasper Ramström ja Jonte Ramsten. Äänimaailman kvartetille luo Gregory Maisse.

Viimeisenä yhteistyönä Svenska Teaternin kanssa ja yhdessä Suomen parhaimpien valo-, ääni-, pukusuunnittelijoiden ja stylistien kanssa Fork todellakin jättää jäähyväiset show’lla, joka ei jätä ketään kylmäksi.

”Vielä yhden kerran keräännymme kaikki iloisina nostamaan samppanjalasimme, unohtaaksemme hetkeksi kaiken muun ja yhdessä tekemään maailmasta hieman
onnellisemman”, lupaa Fork tiedotteessaan ja todellakin lunastaa nuo lupaukset kirjaimellisesti.

Forkin shown jälkeen tuntee olonsa onnelliseksi ja etuoikeutetuksi kaiken kokemansa – kuulemansa ja näkemänsä – jälkeen. Yhtyeen hautajaiset ja muistotilaisuus on juuri tämän huikean kokoonpanon näköinen kokonaisuus, jonka soisi jokaisen kokevan.

Plussat:

+ laulajien huikea ammattitaito ja karisma sekä monipuolinen ohjelmisto

+ visuaalisuus, luontevat ja hauskat välispiikit englanniksi sekä Teemu Muurimäen täydellinen villinlännen-henkinen puvustus

+ Tobias Lönnqvistin suunnittelema valoshow, joka täydentää elämyksellistä kansainvälisen tason showta

Miinukset:

- liiallinen äänen sähköistäminen häiritsi erityisesti ensimmäisen näytöksen puolella (hautajaiset)

- illan yllätysesiintyjät (joita en tässä nyt paljasta) tuo toki lisää juhlavuutta toiselle näytökselle eli muistotilaisuuteen, mutta itselleni kokoonpano ja sen toteutus ei toiminut (nämä neljä loistavaa laulajaa eivät olisi tarvinneet taustalleen mitään vahvistusta)

5star_2.jpg

Fork Chapter I: The End Svenska Teaternin suurella näyttämöllä 30. huhtikuuta 2020 asti.

Kesto 2 tuntia ja 20 minuuttia väliaikoineen.

Liput 25 -60 € täältä

Ladysmith Black Mambazo (Helsingin juhlaviikot)

Mieskuoro Ladysmith Black Mambazo on Etelä-Afrikan ehkä tunnetuin vientituote. Joseph Shabalalan1960-luvun lopulla kokoama yhtye on laulanut niin Nelson Mandelan virkaanastujaisissa kuin Paul Simonin Graceland-levyllä.

Jälkimmäinen toi vuonna 1986 a cappella -yhtyeelle kansainvälistä mainetta, joka on sittemmin manifestoitunut myös viitenä Grammy-palkintona. Niistä viimeisimmän kokoonpano pokkasi tänä vuonna.

Ladysmith_Black_Mambazo_07_kuvaaja_Saara_Autere.jpg

Kuva © Saara Autere / Helsingin juhlaviikot

Ladysmith Black Mambazo edustaa perinteistä isicathamiya-lauluperinnettä. Kaivoksille ja tehtaille värväytyneiden zulumiesten synnyttämään yhteislauluperinteeseen kuuluvat lempeät harmoniat, joiden yllä liitelee ajoittain yksi johtoääni. Kuoron koreografiat ovat yhtä pehmeitä kuin sen soundi.

Pehmeä on kokoonpanon sanomakin. Kuoro laulaa toivosta ja tasavertaisuudesta – niin kuin se teki myös apartheidin aikaan. Ladysmith Black Mambazon jäsenet ovat itse todenneet edustavansa kapinan ja vihan sijaan rakkautta.

(Teksti © Helsingin Juhlaviikot)

Ladysmith_Black_Mambazo_10_kuvaaja_Saara_Autere_1.jpg

Kuva © Saara Autere / Helsingin juhlaviikot

Plussat:

+ Kaikkien äänet soivat keskenään kauniisti ja kuorolla oli erityisen miellyttävä äänisoundi.

+ Afrikkalainen laulukulttuuri tuli hauskasti esiin viihdyttävän ja hyvin omaksutun koreografian kautta, joka tulkitsi lauluja koko konsertin ajan. Hauskat, poikamaiset ja veijarimaiset välijuonnot toivat esille afrikkalaiset ihmisten elämänasenteen.

+ Matala, kauniisti soiva sointi kappaleiden aikana, josta varsinainen soololaulaja tuli selkeästi esin.

Miinukset:

- Laulujen rakenne oli pääosin liian samanlainen. Soololauluja kertoi/lauloi tarinan, jota vahvisti yksinkertainen 3-5 säkeen kertosäe muun kuoron toimesta. Kappaleiden samankaltaisuus ja toiston tunne häiritsi hieman liikaa.

- Huvila-teltan konsertissa jäi puuttumaan se ainutlaatuinen kuoron terävyys ja tarkkuus sekä puhtaat äänisoinnut, jotka oli hienosti saatu tallennettua Paul Simonen Graceland-levylle.

- Huvila-teltan oikeassa laidassa olevat istuinpaikat eivät tuota samaa akustista elämysmahdollisuutta kuin teltan keskiosassa. Illan lämmittelijän ja illan varsinaisen pääesiintyjän välissä ollut 40 minuutin tauko oli aivan liian pitkä. Entinen 20 minuutin tauko esiintyjien välissä on katsojalle huomattavasti inhimillisempi. Uusien istuintuolien rivien korkeusero oli edellisen vuoden tapaan liian matala.

4star.jpg

(Ladysmith Black Mambazo Huvila-teltassa 21.8.2018)

Keren Ann ja Laura Groves (Helsingin Juhlaviikot)

Helsingin Juhlaviikkojen Huvila-teltassa vietettiin 2. syyskuuta kahden lumoavan laulaja-lauluntekijän iltaa, kun lavalle nousivat englantilainen Laura Groves ja ranskalainen Keren Ann.

170901_Juhlaviikot_LauraGroves_AnuPynnAnen_034.jpg

Kuva © Anu Pynnönen / Helsingin juhlaviikot

Yhden kokopitkän albumin ja useamman ylistetyn ep:n julkaissut Groves tunnetaan myös taiteilijanimellä Blue Roses. Unenomaista taide-elektropoppia Kate Bushin hengessä tekevä Groves nauttii kotimaassaan vahvaa kulttisuosiota ja kriitikoiden arvostusta.

Grovesin musiikki on kuin merenalainen maailma – pehmein biitein soljuvat kappaleet loihtivat lämpimän, kotoisan tunnelman.

Plussat:

+ Lahjakas naissolisti ja monitaitoinen muusikko.

+ Yhtye soitti tunnin sujuvasti ammattitaidolla. Soolokitaristi oli erityisen hyvä .

Miinukset:

- Kappaleet noudattivat samaa kaavaa ja tempoa. Jo kolmen kappaleen jälkeen syntyi tunne ; tämä on jo kuultu.

- Artisti ja yhtye ei pääse livenä lähellekkän studionauhoituksiensa tasolle. Toistuvat laulajan pitkän vokaalit eivät toimi livenä.

- Tämänkaltaisia brittiyhtyeitä on jo enemmän kuin tarpeeksi.

2star.jpg

170901_Juhlaviikot_KerenAnn_AnuPynnAnen_005.jpg

Kuva © Anu Pynnönen / Helsingin juhlaviikot

Liki 20 vuoden uran tehneen Keren Annin Suomen vierailua on odotettu hartaasti. Hienovireistä, herkkää ja tyylikkään minimalistista vaihtoehtopoppia tekevä Ann on kotonaan niin Pariisin kuin New Yorkin musiikkipiireissä.

Sekä englanniksi että ranskaksi laulava Ann maalaa kappaleillaan viileän tummaa, jazz-sävyillä höystettyä noir-maailmaa vanhan ajan chanson-kuningattarien jalanjäljissä. 2000-luvun alussa julkaistut albumit Not Going Anywhere ja Nolita nostivat Annin aikansa indie-skenen tähdeksi.

Keren Annin laaja ja vannoutunut fanikunta ulottuu Euroopasta Yhdysvaltoihin ja Japaniin.

Plussat:

+ Karen Annin voimakas karismaattinen ääni ja osasi tulkita kappaleen sanat hyvin.

+ Yhtyeen soundi soi hyvin ja jokainen oli ammattitaitoinen muusikko.

+ Monipuolisia, mielenkiintoisia ja dynaamisia sävellyksiä, jotka loivat kokonaisuuden tunnin konserttiin. Encore oli erityisen hyvä ja hyvin oivallettu.

Miinukset:

- Muutaman kappaleen esityistavassa oli toiston makua, ei kuitenkaan jokaisessa kappaleessa.

4star.jpg

(Keren Ann ja Laura Groves Huvila-teltassa 2.9.2017)

Kinokonsertti Finlandia - Radion Sinfoniaorkesteri & Kalle Kuusava (Helsingin Juhlaviikot)

Finlandia_6.jpg

Kuva © KAVI

Musiikkitalossa juhlittiin Suomi 100 -vuotta säkenöivästi kotimaista elokuvahistoriaa ja rakastetuimpien suomalaisten säveltäjien klassikkoteoksia esiin nostavan Kinokonsertti Finlandian seurassa 1. syyskuuta.

Dokumenttielokuva Finlandia (1922) oli Suomen itsenäisyyden viisivuotiselokuva ja Erkki Karun johtaman Suomi-Filmi-yhtiön mykän kauden suurhanke, joka valmistettiin Ulkoministeriön tilauksesta.

Sitä levitettiin laajasti ja suurella menestyksellä ulkomailla, ja se saattaa olla yhä eniten ulkomailla esitetty suomalainen elokuva. Suomalaisen elokuvan merkkiteosta ei ole nähty alkuperäisessä muodossaan 1920-luvun jälkeen, mutta monet sen kuvat ovat yhteydestään irrotettuina tunnettuja.

Kansallisen audiovisuaalisen instituutin digitaalisesti rekonstruoimaan ja restauroimaan elokuvaan luodun musiikkiraidan kappaleet edustavat senhetkisen suomalaisen klassisen musiikin lyhyen historian kuuluisimpia teemoja sekä kansallisromanttisesti sovitettuja kansanlauluja.

Kinokonserissa kuultiin mm. Erkki Melartinin Menuetti ja Prinsessa Ruusunen, Toivo Kuulan Elegia, Pirunpolska ja Häämarssi, Heikki Klemettin Menuetti, Heino Kasken Nocturno, Oskar Merikannon Valse lente, Suomalainen polska ja Merellä, Armas Järnefeltin Kehtolaulu ja Jean Sibeliuksen Pelléas ja Mélisande sekä huipennuksena tietenkin Finlandia.

Max Hauswaldin vuonna 1922 elokuvaan laatiman musiikkikompilaation ovat sovittaneet Yrjö Hjelt, Jari Eskola ja Heikki Elo. Kinokonsertissa Radion sinfoniaorkesteria johti Kalle Kuusava.

Plussat:

+ Täydellinen elokuvan ja musiikin valinta juhlistamaan 100-vuotiasta Suomea Helsingin Juhlaviikoille. Elokuvan restaurointi ja musiikin uudelleen sovitus ovat onnistuneet loistavasti ja on osoitus korkeasta ammattitaidosta.

+ RSO soi kauniisti ja johdatti elokuvan maisemien ja historiakuvausten kanssa ainutlaatuiseen tunnetilaan mielen astuessa oman identiteetin syntylaineille. Tunnetila yllättäin jatkui konsertin jälkeen astuttua Musiikkitalon Mannerheimintien puoleisesta uloskäynnistä ulos; samat maisemat jatkuivat, mutta nyt väreissä. Kinokonsertti oli onnistunut kokonaisuus.

+ Kinokonsertti täydensi erinomaisesti Helsingin Juhlaviikkojen elokuvan ja musiikin esityssarjaa Atso Almilan ajoista lähtien. Toivottavaa olisi, että jatkossakin Helsingin Juhlaviikot jatkaisivat elokuvan ja musiikin esityssarjaa.

Miinukset:

- Akustiikkaelementistä roikkuvat johdot ja kaiuttimet olivat visuaalisesti häiritseviä ja vaikuttanevat myös akustiikan toimintaan.

- Musiikkitalon väliaikatarjoilun tuoteiden hinta on karannut jo mauttomuuden puolelle. Nykyiselle hintatasolle tuotteet ja palvelu tulisi olla huippulaatua. Kinokonsertin väliajalla osa ennakkoon maksetuista tuotteista puuttui pöydästä kokonaan. Tilanne korjattiin lähes kohtuullisen nopeasti. Savuporo-saaristolaisleivän hieno makuyhdistelmä oli peitetty epäsopivilla lisäaineksilla.

5star_2.jpg

(Kinokonsertti Finlandia Musiikkitalossa 1.9.2017)

Solitude (Helsingin Juhlaviikot)

katrinaukkarinen_sallinen_040.jpg

Kuva © Katri Naukkarinen

Klarinetisti Lauri Sallisen monitaiteisessa ja moniulotteisessa sooloesityksessä musiikki avautuu tilaan, soittaminen on tanssia ja yksinäinen löytää yhteisön.

Koreografi Mikko Hyvösen ohjauksessa musiikki ja muusikon liikkeet kasvavat nykytanssia lähellä olevaksi esitysteokseksi.

Säveltäjä Libero Mureddun elektroninen äänisuunnittelu avaa yksiäänisen moniääniseksi ja Teo Lanervan luoma interaktiivinen video saa tilan resonoimaan.

Plussat:

+ Lauri Sallinen osasi hienosti monimutkaiset kappaleet.

+ Lopun visuaaliset elementit (esimerkiksi suurkaupungin tornitalojen ikkunoiden valot) sekä musiikillisesti antoisa yhteissoitto taustanauhan kanssa.

+ Liikkeen käyttö avasi hyvin sävellyksiä.

Miinukset:

- Esityksen liikekieltä ja sen toteutusta ei voida verrata nykytanssiin ja koreografi Mikko Hyvösen koreografiat olivat irraallaan esityksestä.

- Esityksen kappaleiden vaihtuminen oli liian epämääräistä. Katsojan oli vaikea päästä kiinni eri kappaleisiin ja niiden vaikutukseen kokonaisuuteen. Teoksen seuraamiseen olisi auttanut säveltäjän ja sävellyksen nimen seinälle hetkeksi heijastaminen.

- Kulttuuriareenan Glorian baarihenkilökunnan "juomien saliin vienti- sekoilu" oli hupaisaa.

2star.jpg

(Solitude Kulttuuriareena Gloriassa 30.8.2017)

Victoria Hanna ja Frank Frank Frank (Helsingin juhlaviikot)

Helsingin Juhlaviikot ja Huvila-teltta tutustutti suomalaisyleisön yhteen vuoden kiinnostavimmista hip hop -ilmiöihin, joka tulee Israelista. Victoria Hannan musiikissa yhdistyvät juutalainen mystiikka, dada, surrealismi ja sähäkkä feminismi.

Omaperäinen vokaalitaiteilija taivuttaa ääntään ennenkuulumattomiin muotoihin ja ammentaa kappaleidensa aiheita kabbalasta.

victoria_hanna_06_saara_autere_640x400.jpg

Kuva © Saara Autere / Helsingin juhlaviikot

Rabbin tytär Hanna kasvoi ääriortodoksijuutalaisessa perheessä Jerusalemissa. Koti oli täynnä kirjoja, joista Hanna imi itseensä sanat ja kirjaimet. Hanna kärsi lapsena änkytyksestä, mutta löysi lopulta ongelmasta mahdollisuuden ja valjasti sen osaksi ilmaisuaan.

Laulu on Hannalle parantava voima ja kieli luomisen työkalu. Hän ottaa heprean ja aramean laulullisista soinneista kaiken irti.

Victoria Hannan ensimmäinen Suomen vierailu tarjoisi Huvila-teltan yleisölle performanssia, ääniakrobatiaa, transsinomaista elektroa ja outoa pyhyyden tuntua.

Ennen Hannaa kuultiin tuoretta kotimaista taidepoptrio Frank Frank Frankia. Elifantreen Anni Elif Egecioglun, Color Dolorin Stina Koistisen sekä rumpali Amanda Blomqvistin muodostama kolmikko sukelsi suoraan popin syvimpään ytimeen.

Plussat:

+ Victoria Hanna oli karismaattinen esiintyjä, joka hallitsi änkytyksensä erinomaisesti konsertin aikana. Esitettyjen kappaleiden alustus viritti hyvin itse kappaleiden kuunteluun. Artisti lauloi melodiat itse ja kolmemiehinen orkesteri vain säesti artistia. Orkesterin sovitukset olivat hyviä. Konsertin kokonaisuus viehätti ja arameankieli sopi hyvin laulettavaksi.

+ Frank Frank Frank oli positiivienen yllätys. Melodiat tulivat positiivisesti esiin ja kolme vokaalistia kuullostivat yhtä hyviltä kuin suoraan cd-levytä kuultuina. Trion käyttämä äänimaailma oli merkittävässä osassa laulun ja sävellysten lisäksi.

+ Huvila-teltan akustiikka oli erinomainen jälleen tänäkin vuonna. Uudet istuintuolit ovat paremmat kuin aikaisempina vuosina käytetyt kovat puupenkit.

Miinukset:

- Victoria Hannan esiintymisen aikana käytetty liiallinen savu häiritsi näkyvyyttä.

- Frank Frank Frankin kaikki kappaleet kuullostivat hieman samanlaisilta. Kolmen vokalistin äänenavauksessa on vielä parannettavaa ja konsertin aikana äänentoistossa oli liikaa sameutta.

- Esiintyjien välissä ollut 45 minuutin tauko oli aivan liian pitkä. Entinen 20 minuutin tauko esiintyjien välissä on katsojalle huomattavasti inhimillisempi. Uusien istuintuolien rivien korkeusero oli liian matala. Huvila-teltan läpiveto viilensi ikävästi illan aikana yleisöä.

3star.jpg

(Victoria Hanna ja Frank Frank Frank Huvila-teltassa 26.8. 2017)

Fork - Revolution-show

FORK2017.jpg

Vuonna 2004 neljä kaverusta päätti valloittaa maailman musiikillaan ja itse-ironisella huumorillaan. Kvartetti ei hallinnut sopivia instrumentteja, joten syntyi päätös kokeilla ihmisäänen ulottuvuuksia.

Vähitellen syntyi täysin oma soundi ja Forkin tunnusomainen konsepti; a cappellaa täysin keuhkoin ja suurella sydämellä.

Konsepti on hioutunut matkan varrella. Fork haluaa tarjota yleisölle ei ainoastaan musiikillisen, vaan kokonaisvaltaisen show-elämyksen, joka vetoaa kaikkien aistien lisäksi nauruhermoihin.

Yksi asia on pysynyt samana: sekä yleisö että esiintyjät pitävät hauskaa. Forkin esiintymisillä on myös “laatulupaus”: ennen kuin show on ohi, jokaikinen on yleisössä noussut ylös jammaamaan.

Fork ei ole jäänyt laakereilleen lepäämään, vaan on jälleen kerran nostanut riman aivan uudelle tasolle. Revolution-show’ssa Fork esittää oman maailmankuvansa viihteen muodossa.

Uusimmassa show’ssaan Revolution Fork luo jälleen omanlaisensa maailman, jossa uskomaton vokaali-irroittelu, näyttävä valoshow, suurimmat hitit kautta aikojen, huumori ja glamour yhdistyvät viihdyttävällä tavalla.

Suuri on taas suurempaa ja pienempi pienempää. Satojen esiintymisten siivittämänä Fork otti uuden show’n kynnyksellä hetken miettiäkseen menestyksensä saloja. Onko täydellisyys tavoiteltavaa? Voiko kaunis olla rumaa? Voiko pinnallinen olla syvällistä? Saako viihteellä olla sanottavaa? Ehkä. Mikään ei muutu mutta kaikki muuttuu.

Ylistävää kritiikkiä saaneen show’n näki Helsingin Aleksanterin teatterissa peräti 10 000 ihmistä loppuvuoden 2016 aikana.

Nyt keväällä 2017 Fork teki Suomen kiertueen esiintyen Helsingissä, Lahdessa, Turussa, Tampereella, Pietarsaaressa ja Kuopiossa.

Kesällä yhtye keikkailee mm. Espanjassa, Saksassa, Itävallassa ja Ruotsissa. Koko heinäkuun Fork esiintyy Ranskan “Festival Off dŽAvignon”:ssa Pandora teatterissa.

Forkin muodostavat Anna Asunta, Mia Hafrén, Kasper Ramström ja Jonte Ramsten. Äänimaailman kvartetille luo Gregory Maisse.

Plussat:

+ monipuolinen ohjelmisto (Forkin versio "Con te Partiro"-kappaleesta oli ehdottomasti illan huikein veto - tämänkaltaisia tulkintoja toivoisi Forkilta kuultavan jatkossa enemmänkin)
+ puvustus, taustavideot, luontevat ja hauskat välispiikit englanniksi
+ valoshow, joka täydentää elämyksellistä kansainvälisen tason showta

Miinukset:

- liiallinen äänen sähköistäminen (toivottavasti ei Fork sähköistä ääniään jatkossa enää enempää)

5star_2.jpg

Fork Revolution -show Aleksanterin teatterissa nyt keväällä vielä 4. -.6. toukokuuta.

Syksyllä Fork palaa Aleksanterin teatteriin 29. marraskuuta ja esiintyy aina 16. joulukuuta 2017 asti.

Kesto 2 tuntia ja 20 minuuttia väliaikoineen.

Liput 42 -50 € täältä

www.fork.fi

Aventur esittää: 7!

Aventur_img_1.jpg

Keväällä 2014 ja 2015 loppuunmyydyllä KOHU!-show’llaan Aleksanterin teatterin valloittanut Aventur on palannut takaisin Aleksanterin teatteriin tänä keväänä.

Aventurin uusi show 7! tarjoaa elämänmakuisia tarinoita ja tunnelmia omaleimaisilla pop-sovituksilla aina Lady Gagasta Rammsteiniin. A cappella, beatboxing, efektit ja tanssi muodostavat lavashow’n.

Aventur on showkuoro, johon kuuluu noin 45 innokasta ja osaavaa iältään 23-44-vuotiasta mies- ja naislaulajaa.

Aventur ei epäröi rikkoa rajoja musiikkia, visuaalisia elementtejä ja dramaturgiaa yhdistävillä esityksillään. Show’ssa 7! Aventur muuttuu bändiksi, jossa kaikki soittimet luodaan ihmisäänillä.

Aventur on tuttu Suomen paras kuoro -ohjelmasta ja se on menestynyt myös Tampereen Sävelessä.

Heidän uudessa showssa kuullaan mm. kappaleet Applause, Mitä tänne jää, I just died in your arms, Pelimies, Saat syttymään, Hello, Minä sinua vaan, Fuck You, Happy ja Du Hast.

Plussat:

+ monipuolinen ohjelmisto
+ koreografiat (kuoro oli huomattavasti enemmän käyttänyt aikaansa niiden harjoitteluun kuin laulujen harjoitteluun)
+ kuoron into esiintyä ja kuoron koko (naislaulajia oli vain liikaa mieslaulajien jäädessä pahasti naisten varjoon)

Miinukset:

- kuoron välispiikit olivat uskomattoman huonoja, samoin puvustus mauttomuudessaan
- eri äänialojen kapeus (esitys kuullosti enemmän naiskuorolta kuin showkuorolta)
- äänitekniikka petti useasti ja pahasti esityksen aikana (äänitekniikkaa ei oltu harjoiteltu läheskään yhtä paljon kuin koreografioita)

2star.jpg

Aventur esittää: 7! Aleksanterin teatterissa 22. huhtikuuta asti.

Kesto 1 tunti ja 50 minuuttia väliaikoineen.

Liput 24-30 € täältä

Eput -elokuva (dvd-elokuva)

eput_-elokuvablu-ray.jpg

EPUT on elokuva suomirockin jättiläisestä, jonka musiikin tuntee jokainen, mutta tarinat biisien takaa vain harva.

Elokuva kuljettaa katsojan bändin historian läpi alkaen jo lapsuusvuosista. Eput päästävät katsojan elokuvan kautta paikkoihin, minne kameroilla ei ole aiemmin ollut asiaa ja avaavat historiaansa avoimesti, myös sen vaikeita aiheita.

EPUT ei ole vain fanielokuva bändistä. Se on myös koskettava kuvaus veljeydestä, kun kaksi hyvin erilaista veljestä yrittää mahtua samaan bändiin.

Ennen kaikkea se on kuvaus intohimoisesta halusta soittaa, soittamisen vimmasta, joka alkumetreillä voitti soittotaidotkin.

Plussat:

+ dokumentin rehellisyys ja avoimuus
+ käsikirjoitus ja ohjaus
+ luonteva ja ihmimillinen dokumentti Suomi-rockin legendasta

Miinukset:

- elokuvan kesto (kovin lyhyt ottaen huomioon bändin historian)
- Eppujen kappaleita kokonaisuudessaan olisi mieluusti kuunnellut dokumentissa enemmänkin

5star_2.jpg

Genre: Dokumentti, musiikki

Ohjaus: Saku Pollari

Pääosissa: Martti Syrjä, Pantse Syrjä, Juha Torvinen, Aku Syrjä, Sami Ruusukallio

Käsikirjoitus: Saku Pollari

Ikäraja: Sallittu

Valmistumisvuosi: 2016

Kesto: 1 tunti ja 44 minuuttia

Maahantuoja: SF Film Finland Oy

Julkaisupäivä: 8.3.2017

Trailerin elokuvasta voit katsoa täältä

Älä jätä sinua yksin - Ritva Oksanen (konsertti)

alajatasinuayksin.jpg

Kuva © Johanna Kare

Ritva Oksasen Älä jätä sinua yksin-konsertin teemana on ystävyys, toisen huomioon ottaminen, lämpö, armo ja rakkaus.

Ritva Oksanen lausuu ja tulkitsee kappaleiden välissä valitsemiaan tekstejään. Konsertissa kuullaan mm. kappaleet Ystävän laulu, Paratiisi, Kotkan ruusu, Yölento, Laulu se on iloni ja työni, Siks oon mä suruinen, Niin kaunis on maa, Maailma on kaunis, Minä olen muistanut ja Minne kukat ovat kadonneet.

Näyttämöohjaus on Osku Heiskasen ja tekstit mm. Aino Suholan ja Eva Klemanin käsialaa. Kappaleiden sovituksista vastaa ja Ritva Oksasta konsertissa säestää Pedro Hietanen.

Plussat:

+ Ritva Oksasen ääni, karisma ja läsnäolo
+ ohjelmiston monipuolisuus (Aino Suholan Ihmisistä ja tietokoneista-teksti konsertin parasta antia)
+ Pedro Hietasen säestys ja kappaleiden sovitukset

Miinukset:

- ohjelmiston liiallinen hengellisyys ja turhat yhteislaulu-kehoitukset (yleisö on tullut katsomaan ja kuuntelemaan Ritva Oksasta - ei laulamaan hänen kanssaan)
- Ritva Oksasen turha kiirehtiminen kappaleiden ja tekstien välissä (huomattavammat tauot olisivat parantaneet kokonaisuutta)
- konsertin esillepano oli epämääräistä (taustalla ollut iso kukkamaalaus häiritsi enemmän tunnelmaa kuin toi sitä), Aleksanterin teatterin muuten ollessa täydellinen esiintymispaikka juuri Ritva Oksasen kaltaisille legendaarisille tähdille

4star.jpg

(Ritva Oksanen esiintyi Aleksanterin teatterissa Helsingissä 3.2. -3.3.2017)

Ritva Oksanen ja Pedro Hietanen kiertävät Älä jätä sinua yksin -konsertin kanssa ympäri Suomen maata.

Esityksen kesto noin 1 tunti ja 45 minuuttia väliaikoineen.

Hanna Pakarinen: Synnyin, elän, kuolen

hanna-pakarinen-synnyin-elan-kuolen-1024x1024.jpg

1. Herrojen kanssa pellon laidassa

2. Rakkauden jälkeen

3. Näytelmä

4. Synnyin, elän, kuolen

5. Penkki, puu ja puistotie

6. Tyttöjen iskijä Mohair Sam

7. Ei aina käy niin kuin haaveillaan

8. Kielletyt leikit

9. Ota tai jätä

10. Sota

5star_2.jpg

Plussat:

+ Carolan levyttämät hienot kappaleet ansaitsevat tulla uudelleen levytettäviksi
+ Hanna Pakarisen laulu ja tulkinta
+ sovitukset ja cd:n kansi

Miinukset:

- Tyttöjen iskijä Mohair Sam-kappale rikkoo harmittavasti levyn ehjän kokonaisuuden
- valittujen kappaleiden vähyys (enemmänkin olisi toivonut kuulevansa)

Hanna Pakarisen 9. syyskuuta julkaistu levy koostuu Carolan tunnetuksi tekemistä kappaleista, joihin Hanna on perehtynyt vaiheittain viime vuosien aikana. Hän on esittänyt Carolan musiikista koostuvia konsertteja ja tehnyt lopulta omannäköiset versiot tuottaja Sampo Haapaniemen ja kitaristi Jaakko Kääriäisen kanssa.

Hanna Pakarista Carolan biisit koskettivat häntä niin paljon, että hän päätti lopulta tehdä ne omalla tavallaan, oman näköisikseen ja tuoda ne tähän päivään.

- ”Muulla ei ole väliä kuin, että saan laulaa niitä. Minä tarvitsen näitä lauluja.”

Levyllä kuuluukin Hannan oma ääni, jolla hän kertoo Carolan laulujen tarinoita hänelle ominaisella tyylillään. Hannaa kiehtoo Carolan rohkea, rehellinen ja totuudenmukainen musiikkimaailma.

- ”Carola oli vahva naisasianainen, mitä lauluihin ja sanomaan tulee.”

Carolan tunnetuksi tekemistä hiteistä koostuva levy sisältää legendaarisen laulajan tunnetuimpia hittejä, mutta myös nyky-yleisölle harvinaisempia klassikoita.

- ”Tämä albumi on levytetty rakkaudesta näihin lauluihin ja yleisön pyynnöstä. Nämä yli 40 vuotta vanhat laulut ansaitsevat tulla kuulluiksi eivätkä niiden tarinat vanhene. Synnyin, elän, kuolen -albumin koko prosessi on ollut todella vapauttava kokemus. Vaikka kyseessä eivät olekaan omatekemät laulut, olen välillä tuntenut olevani lähempänä tätä musiikkia kuin mitään muuta aikaisemmin. Se on kummallista”, Hanna toteaa.

SANNI : SANNI

sannicd.jpg

1. Koti-ikavä
2. Että mitähän vittua
3. Oo se kun oot (Paperi T)
4. Sanni
5. Tyttöystävä
6. Mörköjä
7. Kakara ku Cara
8. Sinkku
9. Ku Kanye Kanyee (Cheek)
10. Vahinko
11. Moukari
12. Trampoliini

2star.jpg

Plussat:

+ rohkeat sanoitukset
+ sävellykset ja kertosäkeet
+ äänimaailma ( aukeaa paremmin vasta toisen tai kolmannen kuuntelukerran jälkeen)

Miinukset:

- Cheekin ja Paperi T:n rap-osuudet
- Sannin laulutapa
- kappaleiden samankaltaisuus

Lauri Tähkä: Vien sut täältä kotiin

lauri_tahka_vien_sut_taalta_kotiin.jpg

1. Anna arpisten haavojen olla

2. Morsian

3. Sinä olet minun

4. Ei kukaan tuu sulta tuntumaan

5. Pojat on poikia

6. Sua mä jaksan

7. Minun Suomeni

8. Sut kaikkialla nään

9. Tuulisina päivä

3star.jpg

Lauri Tähkän uutuusalbumi ”Vien sut täältä kotiin” julkaistiin 16. syyskuuta ja nousi heti ensimmäisellä julkaisuviikollaan kirkkaasti Suomen virallisen listan ykkössijalle.

Albumilta on tähän mennessä lohkaistu kaksi singleä: kultaa myynyt ”Morsian” ja tuoreimpana ”Minun Suomeni”.

Lauri Tähkän viime albumista on jo kutakuinkin kolmisen vuotta ja nyt Tähkä on työstänyt uuden levyn lauluja yli kaksi vuotta.

Levyn on tuottanut Jukka Immonen, jonka kanssa Tähkä on valmistellut uutta levyä huolellisesti. Ensimmäistä kertaa Warner Musicin kautta ilmestyvän levyn tuotantopäällikkönä toimii Asko Kallonen.

Suomen energisimpiin live-esiintyjiin lukeutuva Tähkä esiintyy jälleen kerran levyllä väkevien ja herkkien popkappaleiden tulkitsijana.

Iskelmä Live Helsinki 2. - 3.9.2016

KEIKKA-ARVOSTELUT

iskelmalivehelsinki.jpg

Helsingin Suvilahti täyttyi viikonloppuna 2.-3.syyskuuta iskelmämusiikin ystävistä, kun Iskelmä Live Helsinki järjestettiin alueella ensi kertaa.

Jari Sillanpää

jarisillanpaaiskelmalivehelsinki.jpg

Kuva © Mikko Räsänen / Iskelmä facebook

Plussat:

+ Jarin lavakarisma, ääni ja rennot välispiikit
+ keikkasetin monipuolisuus ja kaikki omat suurimmat hitit
+ orkesteri ja lavashow valoineen, liekkeineen ja ilotulitteineen

Miinukset:

- Satulinna-kappaleen sovitus (yleisö halunee kuulla sen alkuperäisessä muodossaan)

5star_2.jpg

jarisillnpaaiskelmalive.jpg

Kuva © Iskelmä Live Helsinki

Finnhittien kuninkaat - Danny, Tapani Kansa ja Frederik

finhittienkuninkaat.jpg

Plussat:

+ keikkasetti koostui tasapuolisesti kaikkien kolmen artistin suurimmista hiteistä
+ orkesteri

Miinukset:

- artistien väsähtänyt lavaesiintyminen
- taustalaulajien eli DŽVoicesin huvittavat koreografiat
- Frederikin välispiikit

3star.jpg

finnhittienkuninkaatislemalivehelsinki.jpg

Kuva © Iskelmä Live Helsinki

Laura Voutilainen

lauraiskelmalive.jpg

Kuva © Oskari Sarjakoski / Iskelmä Live Helsinki

Plussat:

+ Lauran lavakarisma ja energisyys
+ monipuolinen keikkasetti omista hiteistään
+ yleisön huomioiminen ja keskustelu

Miinukset:

- ensimmäisen ison hittinsä "Kerran"-kappaleen pelleily-sovitus
- Lauran esiintymisen sijoittaminen lauantai-iltapäivään klo 14.00 (festivaalin järjestäjien syy)

5star_2.jpg

lauraiskelmalivelava.jpg

Kuva © Iskelmä Live Helsinki

Paula Koivuniemi

paulaiskelmalive.jpg

Kuva © Oskari Sarjakoski / Iskelmä Live Helsinki

Plussat:

+ festivaalin paras iso orkesteri torvineeen
+ yleisön huomioiminen ja keskustelu
+ Paulan lavakarisma ja ääni

Miinukset:

- liiallinen yleisön laulattaminen
- Paulan rutiininomainen lavaesiintyminen ja esiintymisvaatetus
- keikkasetin vaihtelemattomuus (viime vuosina keikkasetti pysynyt aikalailla samana)

4star.jpg

paulaiskelmalava.jpg

Kuva © Oskari Sarjakoski / Iskelmä Live Helsinki

Anne Mattila

annemattilaiskelmalivehelsinki.jpg

Kuva © Mikko Räsänen / Iskelmä facebook

Plussat:

+ Annen aitous ja rentous
+ keikkasetissä kaikki Annen suurimmat ja soitetuimmat hitit
+ Annen panostus esiintymisvaatetukseen

Miinukset:

- välispiikit
- orkesteri

4star.jpg

Matti ja Teppo

mattijateppoiskelmalivehelsinki2.jpg

Kuva © Iskelmä Live Helsinki

Plussat:

+ festivaalin parhaat välispiikit ja huumori
+ Matin ja Tepon rentous ja aitous
+ keikkasetti koostui enimmäkseen vanhoista kaikille tutuista hiteistä

Miinukset:

- esiintymisvaatetukseen kannattaisi panostaa myös ulkoilma-keikoillakin
- uudempia tuntemattomampia kappaleita aavistuksen verran liikaa

5star_2.jpg

mattijateppoiskelmalive.jpg

Kuva © Iskelmä Live Helsinki

Suvi Teräsniska

suviterasniskaiskelmalivehelsinki2.jpg

Kuva © Iskelmä Live Helsinki

Plussat:

+ Suvin aitous ja läsnäolo
+ uuden kappalleen "Elämäni miehiä" ensiesitys livenä
+ Suvi ja bändin jätkät selvästi nauttivat esiintymisestä (kahden vuoden tauon jälkeen ensimmäinen iso festarikeikka)

Miinukset:

- keikkasetti koostui pelkästään radiossa soitetuista tutuista Suvin hiteistä

5star_2.jpg

suviterasniskaislemalive.jpg

Kuva © Iskelmä Live Helsinki

Juha Tapio

juhatapioiskelmalivehelsinki2.jpg

Kuva © Iskelmä Live Helsinki

Plussat:

+ festivaalin näyttävin valoshow ilotulitteineen ja liekkeineen
+ Juha Tapion yllättävä rock-olemus
+ hyvä bändi ja Juha Tapion hittiä hitin perään

Miinukset:

- yleisön kätteleminen kesken keikan ja yleisön ympäri juokseminen turhaa
- Elastisen vierailu yhden kappaleen ajan
- keikkasetti koostui enimmäkseen vain radioista kuulluista tutuista hiteistä

4star.jpg

juhatapioiskelmalive.jpg

Kuva © Iskelmä Live Helsinki

Kake Randelin

kakerandeliniskelmalivehelsinki.jpg

Kuva © Mikko Räsänen / Iskelmä facebook

Plussat:

+ Kake Randelinin aitous, lavakarisma ja yleisön huomioiminen
+ orkesteri ja taustalaulajat
+ keikkasetissä kuultiin enimmäkseen Kaken 1980-luvun soitetuinpia hittejä

Miinukset:

- Kaken esiintymisen sijoittaminen perjantai-iltapäivään klo 17.25 (festivaalin järjestäjien syy)
5star_2.jpg

kakerandeliniskelmalive.jpg

Kuva © Iskelmä Live Helsinki

Neljänsuora

neljansuoraiskelmalivehelsinki.jpg

Kuva © Mikko Räsänen / Iskelmä facebook

Plussat:

+ bändin lavaesiintyminen ja energisyys
+ solisti Antti Ketosen karisma ja yleisön huomioiminen läpi keikan
+ Joel Hallikaisen vierailu ja "Kuurankukka"-kappaleen esittäminen yhdessä

Miinukset:

- keikkasetti koostui enimmäkseen vain radiossa soitetuista tutuista kappaleista

4star.jpg

neljansuoraiskelmalive.jpg

Kuva © Iskelmä Live Helsinki

Eini

einiiskelmalivehelsinki.jpg

Kuva © Mikko Räsänen / Iskelmä facebook

Plussat:

+ Einin lavakarisma, läsnäolo ja panostus keikkavaatetukseen
+ yleisön huomiominen ja keskustelu yleisön kanssa
+ kappalevalinnat omasta tuotannosta 1970-luvulta 2016-luvulle

Miinukset:

- Madonnan ja Abban kappaleiden esittäminen (yleisö haluaa kuulla Einin omaa tuotantoa)
- Paratiisi ja Suuret setelit -iskelmäkappaleiden sisällyttäminen disco-keikkasettiin
- Einin esiintymisen sijoittaminen perjantai-iltapäivään klo 15.15 (festivaalin järjestäjien syy)

4star.jpg

einiiskelmalive.jpg

Kuva © Iskelmä Live Helsinki

Virve Rosti, Freeman ja Menneisyyden vangit

virverostiiskelmalivehelsinki.jpg

Kuva © Mikko Räsänen / Iskelmä facebook

Plussat:

+ kappalevalinnat Virve Rostin ja Freemannin tuotannosta
+ hyvät välispiikit
+ yleisön huomionti

Miinukset:

- ajoittainen ruutininomaisuus
- bändiläisten väsymys havaittavissa (kyseessä oli pitkän kesän viimeinen festarikeikka)
- bändin esiintymisen sijoittaminen perjantai-iltapäivään klo 16.20 (festivaalin järjestäjien syy)

3star.jpg

virverostiiskelmalive.jpg

Kuva © Iskelmä Live Helsinki

Iskelmä Live Helsinki 2.-3.9.2016

- FESTARI-ARVOSTELU

iskelmalivehelsinki.jpg

Helsingin Suvilahti täyttyi viikonloppuna 2.-3.syyskuuta iskelmämusiikin ystävistä, kun Iskelmä Live Helsinki järjestettiin alueella ensi kertaa. Samalla Iskelmäradio juhli 16-vuotissyntymäpäiviään.

Tapahtuma tarjosi 5500 juhlijalle genren legendaarisimpien tähtien kuten Finnhittien kuninkaiden Dannyn, Frederikin ja Tapani Kansan ohella Matin ja Tepon, Einin, Virve Rostin, Freemanin ja Menneisyyden Vankien sekä Kake Randelinin festivaalikeikat.

- ”Lämpimän auringonpaisteen siivittämänä tunnelma nousi käsinkosketeltavaksi. Upea estradi esiintyä!”, kommentoi Eini.

einiiskelmalivehelsinki.jpg

Kuva © Mikko Räsänen / Iskelmä facebook

Alan pioneerien lisäksi ääneen pääsivät myös tuoreemmat tekijät Suvi Teräsniska, Anne Mattila, Laura Voutilainen ja Neljänsuora.

juhatapioiskelmalive.jpg

Kuva © Iskelmä Live Helsinki

Festivaalin vetonaulat Paula Koivuniemi, Jari Sillanpää, Juha Tapio ja koko festivaalin päätösnumerona esiintynyt Apulanta keräsivät suurimmat yleisöt ja raikuvimmat suosionosoitukset.

Jean S -kokoonpanon vierailevana solistina nähtiin näyttelijä-laulaja Essi Hellén. Agentsien keikalla Vesa Haaja omisti yhden yhtyeen lauluista edesmenneelle Topi Sorsakoskelle, mihin reagoi taivaskin ripauttamalla samalla hetkellä alueelle iltapäiväsateen.

neljansuoraiskelmalive.jpg

Kuva © Iskelmä Live Helsinki

Neljänsuoran keikalla vieraili puolestaan Joel Hallikainen esittäen "Kuurankukka"-hittinsä ja Juha Tapion keikalla nähtiin lavalla vierailijana Elastinen.

Tapahtumajärjestäjä on tyytyväinen Iskelmä Live Helsingin avaukseen Suvilahdessa.

- ”Lauantain VIP-liput myytiin loppuun ja tunnelma tapahtumassa oli pienistä syyssateista huolimatta erittäin lämmin!”, kommentoi tuottaja Sarianna Matikainen.

Plussat:

+ Helsingin Suvilahti festaripaikkana ja hyvät julkiset kulkuyhteydet
+ festarialueen laajuus ja lavojen sijainti
+ lippujen hinnat kohtuulliset ja rahoilleen sai vastinetta
+ vip-teltan sijainti (molemmille lavoille hyvä näkyvyys) ja vip-teltan buffet-menu niin perjantaina kuin lauantainakin
+ Helsinki ansaitsee yhden ison iskelmätapahtuman kesän aikana (festariväkeä riittänee jatkossakin)
+ esiintyjät (vaikkakin ihmetystä herätti Apulannan valinta lauantain päätösesiintyjäksi)

Miinukset:

- ulkoilma-festivaalin myöhäinen syksyinen ajankohta (elokuu olisi huomattavasti parempi)
- lauantainen sade ja kaatosade klo 15 alkaen latisti selvästi festivaalin yleistä tunnelmaa
- festarihinnat aikamoista rahastusta (vesipullo 3 € ja olut (0,4) 7 €)
- festarialueella ei ollut istumapaikkoja kuin enimmäkseen vain vip-teltassa oleville
-vip-teltan sijainti hiekkakentällä aiheutti sen, että kaatosateen aikana vip-teltan väki seisoi kärjistäen vesilammikoissa kengät ja sukat märkinä
- kunnon tanssilattiaa/aluetta kaipasi useampikin (asfaltilla/hiekkakentällä tanssiminen hankalaa)

4star.jpg

Olavi Uusivirta: Olavi

Olavi.jpg

1. Toton Africa feat. Tuomo

2. Syntymäpäivä

3. Kultaa hiuksissa

4. Toinen

5. Tanssit vaikka et osaa

6. Herää, kaunokaiseni!

7. Kolumbus

8. Tahdonko kuitenkin sut takaisin?

9. Olet elossa

10. Tervetuloa

4star.jpg

Olavi Uusivirta julkaisi Olavi-nimisen pitkäsoiton 12. helmikuuta. Kyseessä on laulaja-lauluntekijän järjestyksessään seitsemäs studioalbumi. Levyn ensimmäinen single Tanssit vaikka et osaa julkaistiiin 15. tammikuuta.

– "Tanssit vaikka et osaa -kappale syntyi itsekkäistä syistä. Rakastan tanssimista, mutta tanssin äärimmäisen harvoin. Vihaan siis tanssiin ryhtymisen ajatusta, kuten suurin osa suomalaisista. Kuitenkin, kun Billie Jean lähtee soimaan, hyökkäävät appiukko ja arkkipiispakin tanssilattialle, kun eivät muuta voi. Tätä efektiä lähdimme hakemaan.", kertoo Olavi.

– "Halusin tehdä valoisan levyn, kun maailma ympärillä tuntui maalaavan lähinnä mustalla. Poppihammasta kolotti, tanssijalka vipatti ja suomirockin haamut kuiskuttelivat olkapäillä. Halusin, että kappaleet siirtävät energiaa kuulijalle. Halusin, että albumin alusta loppuun kuunteleva kulkisi matkan eriväristen huoneiden halki. Jokaisessa huoneessa olisi omanlaisensa tunnelma ja viritys. Olavi onkin ennen kaikkea kymmenen kuvan elokuva, kesto 40 minuuttia ja rapiat. Alussa on Toton Africa, keskellä maailmanlopun bileet ja lopussa odottamaton käänne. Taiteellisena tuottajana mestaroi edellisen Ikuiset lapset -albumin tapaan yhtyeemme kitaristi Timo Kämäräinen", kertoo Olavi uudesta albumistaan.

Albumin ytimekäs nimi puolestaan juontuu, kuten olettaa saattaa, Olavin omasta henkilöhistoriasta.

– "Minulla on vain yksi etunimi. Tai oikeastaan se on toinen nimi, vanhempani eivät lopulta kelpuuttaneet mitään sen eteen. Isäni on Matti Olavi, isänisäni oli Tauno Olavi ja äidinisäni Erkki Olavi. Nimeni oli siis Olavi jo ennen kuin se mytty kohdussa oli kehittynyt sikiöasteelle. Vielä viikkoa ennen syntymääni vanhempani uhosivat, että jos syntymän hetkellä ukostaa, tulee pojasta Ukko Olavi. Ei tullut. Ei vaikka salamoi. Tuli pelkkä Olavi. Se riittäköön, ja riittäähän se, levynkin nimeksi nimittäin."

Anna Eriksson: Gloria

gloria_1511_514.jpg

Ave Maria

Gloria in Excelsis Deo

Heinillä härkien

Kolmen kuninkaan marssi

Anna meille rauha – Hijo de la Luna River

Walking In The Air

Varpunen jouluaamuna

Maa on niin kaunis

Oi jouluyö

Tuikkikaa oi joulun tähtöset

Sylvian joululaulu

Tuo armon valkokyyhky

4star.jpg

Suomen menestyneimpiin laulaja-lauluntekijöihin lukeutuva Anna Eriksson toteutti pitkäaikaisen unelmansa julkaisemalla Gloria-joulualbumin 13. marraskuuta.

Joulualbumista julkaistiin myös vinyylipainos, joka ilmestyi 27. marraskuuta.

Gloria sisältää hienoja klassikkojoululauluja kuten Maa on niin kaunis ja Varpunen jouluaamuna, mutta myös harvinaisempia helmiä kuten Joni Mitchellin River ja espanjalaisen kuuluisan laulun Hijo de la luna, johon Anna sai kappaleen tekijältä luvan kirjoittaa suomenkieliset sanoitukset.

- “Gloria-albumi on ollut mielessäni jo vuosia. Halusin tehdä klassikon, joka kestää aikaa ja kuunteluita. Gloriasta tulikin mielestäni enemmän hengellinen kuin jouluinen levy", Anna kertoo.

- "Suomalaiset joululaulut ovat jollain lailla elämää suurempia. Monissa sanoituksissa on läsnä ymmärrys ajan kulusta ja kaiken katoavaisuudesta. Ne ovat lohduttavia, kipeän kauniita.”

Katri Helena: Niin on aina ollut

katrihelenajoulu2015_640x631.jpg

Sydämeeni joulun teen

Siivet

Taivas

Kirkossa

Niin on aina ollut

Hiljaisuus

Rumpalipoika

Hiljainen kiitos

Tulkoon joulu

Taas kaikki kauniit muistot

3star.jpg

Suomen rakastetuimpiin laulajiin lukeutuva Katri Helena julkaisi joululevyn Niin on aina ollut 20. marraskuuta.

Joululevy sisältää kuusi uutta joululaulua, joiden lisäksi yhteisen kokonaisuuden viimeistelee neljä entuudestaan tuttua joulun klassikkoa Katrin lämpiminä tulkintoina.

Katri Helenan joulukonserteissa aiempina vuosina kuullut kappaleet Sydämeeni joulun teen, Tulkoon joulu, Kirkossa sekä ikisuosikki Taas kaikki kauniit muistot päätyivät nyt myös levylle kuunneltavaksi. Lisäksi levyltä löytyy muun muassa Timo Kiiskisen herkkä näkökulma jouluun.

J. Karjalainen: Sinulle, Sofia

sinulle-sofia.jpg

Sinulle, Sofia

Stindebinde

Voikukkia

Kaksi lusikkaa

Kitara ja viinii

Mennä huitelee

Hänen vasen kätensä

Se mies oli Tommy Ramone

Koska taas nähdä sut saan?

Tuulentyttö

Mustikanlehti

Sinulle, Sofia (jälkikirjoitus)

4star.jpg

Suomen menestyneimpiin artisteihin lukeutuva J.Karjalainen on työstänyt viimeisen vuoden ajan uutta albumia. Sinulle, Sofia –albumi julkaistiin perjantaina 20. marraskuuta.

Nyt julkaistavan albumin kappaleet ovat J.Karjalaisen säveltämiä ja sanoittamia. Levyn on tuottanut Janne Haavisto. Sinulle, Sofia –levystä on julkaistu myös tuplavinyyli.

Suvi Teräsniska: Täydellinen elämä - Suurimmat hitit

suviterasniska.jpg

Hento kuiskaus

Täydellinen elämä

Jos menet pois

Jos mikään ei riitä

Uusi aamunkoi

Pahalta piilossa

Vaiettu rakkaus

Särkyneiden sydänten tie

Rakkaus on lumivalkoinen

Pettävällä jäällä feat Oskari Teräsniska

Särkyvää

Pohjantuuli

Jos olisin mun mies

Sanoja vaan

Kylmät enkelit

Elävänä haudattu

Tyhjässä huoneessa

Erinomanlaisia

Hei mummo

4star.jpg

Suomen suosituimpiin naislaulajiin lukeutuvan Suvi Teräsniskan rakastetuimmat kappaleet julkaistiin samalla albumilla, kun odotettu kokoelmalevy Täydellinen elämä – Suurimmat hitit ilmestyi 6. marraskuuta.

– "On äärimmäisen hienoa saada koota pakettiin jo kahdeksan vuotta kestänyt ura. Ja huomata, että vuosien aikana hittibiisejä on kertynyt jo yhden kokoelmalevyn verran", Suvi sanoo.

Aiemmin julkaistujen kappaleiden lisäksi levyltä löytyy kaksi uutta kappaletta, hittisingle Uusi aamunkoi ja Erinomanlaisia.

1_KT-LOGO_500x156.jpg