MUSIIKKI
Nylon Beatin paluukonsertti - Helsinki City Festival
Nylon Beatin paluukonsertti on yksi vuoden kotimaisista huipputapahtumista. Jonna Geagea ja Erin jättivät yhteiset esiintymislavat Helsingissä heinäkuussa 2018.
Nyt he palasivat yleisönsä eteen kuuden vuoden tauon jälkeen samaisessa kaupungissa Helsinki City Festivaaleilla perjantaina 14. kesäkuuta.
Järjestäjien mukaan Nylon Beatin paluukonserttia oli seuraamassa Bolt Arenan jalkapallostadionilla yli 15 000 kuulijaa ja katselijaa.
Nämä kappaleet kuultiin Nylon Beatin paluukonsertissa:
Naparengas
Teflon love
12 apinaa
Psykedeliaa
Seksi vie ja taksi tuo
Oot kuin karkkia mulle
Orja / Valmis oon vaikka armeijaan / Kuumalle hiekalle
Jos
Nukutaan
Rakastuin mä luuseriin
Syytön
Anna mulle
Viha ja rakkaus
Viimeinen
Satasen laina
Tytöt haluaa
Plussat:
+ Erinin ja Jonnan karisma ja läsnäolo sekä rennot välispiikit ja useammatkin vaatteiden vaihdot
+ keikkasetin monipuolisuus ja melkein kaikki suurimmat hitit (potpureita olisi mahtunut hyvin lisääkin keikkasettiin)
+ orkesteri ja lavashow valoineen, liekkeineen ja ilotulitteineen sekä loistavat 8 tanssijaa ja koreografiat
Miinukset:
- Bolt Arenan äänentoisto oli alimitoitettu ja varsinkin konsertin alussa miksauksessa oli pahoja ongelmia, joka onneksi parantui hieman konsertin edetessä
- Jonnan ääni ei ollut parhaassa mahdollisessa kunnossa, joka kuului läpi koko konsertin
- odotetuksi paluukonsertiksi 1 tunti ja 15 minuuttia oli turhan lyhyt
Marko Kilpilampi / Kulttuuritähdet
Helsinki City Festival - FESTARIARVOSTELU
Töölön Bolt Arenan alueen Helsingissä valtasi aurinkoisena viikonloppuna uusi kaksipäiväinen jättifestivaali. Kesäkuun 14.-15. päivinä pidettty Helsinki City Festival toi tapahtuman kolmelle lavalle mm. Nylon Beat -yhtyeen paluukonsertin sekä yli neljäkymmentä muuta koti- ja ulkomaista huippuartistia 1990-luvulta nykypäivään.
Helsinki City Festivalin lavalle nousivat Nylon Beatin lisäksi muiden muassa supersuositut kanadalainen DJ-huippu Deadmau5 ja saksalainen DJ/Tuottaja Robin Schulz sekä kotimaiset suursuosikit Haloo Helsinki!, Apulanta ja Gettomasa.
Muita festivaalin artisteja ja yhtyeitä olivat Alexandra Stan (RO), Akcent (RO), Atomic Kitten (UK), Basic Element (SE), Basshunter (SE), Bingo Players (NL), Blue (UK), Sash! (DE), E-Rotic (DE), E-type (SE), Example (UK), Fatman Scoop (US), Groove Coverage (DE), Günther (SE), Mohombi (SE), Inna (RO), Italo Brothers (DE), Kate Ryan (BE), Lasgo (BE), Las Ketchup (ES), Master Blaster (DE), Mohombi (SE), Nause (SE), Pandora (SE), R. I.O. ft. U-Jean (DE), Sak Noel (ES), ATB (DE) sekä kotimaiset Aikakone, Beats And Styles, Bess, Disco, DJ Ice K, Ellinoora, Mikael Gabriel, Movetron, K-System, Kwan, Mighty 44, ja Waldo’s People.
Tapahtuma-alueena oli Bolt Arenan lisäksi yksi viereinen jalkapallokenttä, jotka takasivat ainutlaatuisen festivaalitunnelman. Tapahtuman alueohjelma rakentui lukuisista erilaisista elementeistä, joista löytyy monenlaista ohjeisohjelmaa sekä laadukasta ruoka- ja juomatarjontaa.
Plussat:
+ Helsingin Bolt Arena festaripaikkana ja hyvät julkiset kulkuyhteydet
+ festarialueen laajuus ja lavojen sijainti sekä paljon istumapaikkoja festarikansalle katsomoissa
+ lippujen hinnat kohtuulliset ja rahoilleen sai vastinetta, jos festareilla jaksoi olla aamupäivästä klo 23 saakka
+ festareiden ruokatarjoilu oli monipuolinen ja onnistunut
+ Helsinki ansaitsee yhden ison tämän kaltaisen festaritapahtuman kesän aikana (festariväkeä riittänee jatkossakin)
Miinukset:
- festivaalin ensimmäisten esiintyjien ajankohta (klo 12.00 oli monelle selkeästi aivan liian aikaisin)
- kesäiltoina klo 23.00 oli turhan aikainen ajankohta festareiden päättymiselle
- festarihinnat aikamoista rahastusta lähinnä juomien suhteen
- vessojen vähäisyys (pahimmillaan vessoihin sai jonottaa kuulemma 45 minuuttia perjantaina)
- äänentoistossa oli ongelmia ja pahojakin miksausongelmia kaikilla lavoilla ja usempien esiintyjien kohdalla ja festaripaikan kokoon nähden äänentoisto oli alimitoitettu (pahimmin asia tuli ilmi lauantaisen odotetun Kwan-yhteeen keikan aikana, kun lisämelunsa antoi niin alueen karaokepuoli kuin vieressä Helsingin jäähallin luona pidetty Sideways-festivaalin musiikki)
Marko Kilpilampi / Kulttuuritähdet
Aikakone - Helsinki City Festival
Töölön Bolt Arenan alueen Helsingissä valtasi aurinkoisena viikonloppuna uusi kaksipäiväinen jättifestivaali.
Kesäkuun 14.-15. päivinä pidettty Helsinki City Festivalin aloitti lauantaina aamupäivällä klo 12.00 Dance Stagen puolella 1990-luvun puolessavälissä Suomessa suureen suosioon noussut Aikakone.
Yhtyeen varsin aikaisesta esiintymisajasta huolimatta paikalle oli jo tullut paljon ihmisiä katsomaan ja kuuntelemaan Aikakoneen keikkaa.
Keikan aloitus myöhästyi noin 20 minuuttia aikataulusta, koska kaikki sähköt katosivat Dance Stagen puolelta, juuri kun Aikakoneen oli tarkoitus nousta lavalle.
Sähköjen palatessa takaisin odotus palkittiin ja Aikakone veti ensimmäisen keikan Maki Kolehmaisen kuoleman jälkeen upeasti.
Nämä kappaleet mm. kuultiin Aikakoneen keikalla:
Tähtikaaren taaEi et saa
Neiti Groove
Alla vaahterapuun
Opettelen salaa
Tulisitko
Keltainen
Odota
Plussat:
+ Aikakoneen lavaesiintyminen ja energisyys sekä Sanin rennot välispiikit ja tarinat Maki Kolehmaisesta ja 1,6 miljoonan kilometrin autossa istumisista sekä karvanopeista
+ Sanin karisma ja ääni, joka oli todella hyvässä kunnossa
+ monipuolinen keikkasetti sekä uusin jäsen ja laulaja Ann Wikström vakuutti laulutaidollaan erityisesti Tulisitko-kappaleessa
Miinukset:
- keikkasetti koostui pääosin vain vanhoista suurimmista hiteistä, joista pari jäi kuitenkin kokonaan kuulematta
- festaripaikan kokoon nähden äänentoisto oli alimitoitettu järjestäjien toimesta
Marko Kilpilampi / Kulttuuritähdet
Movetron - Helsinki City Festival
Töölön Bolt Arenan alueen Helsingissä valtasi aurinkoisena viikonloppuna uusi kaksipäiväinen jättifestivaali.
Kesäkuun 14.-15. päivinä pidettty Helsinki City Festivalin aloitti perjantaina aamupäivällä klo 12.30 Dance Stagen puolella 1990-luvun puolessavälissä Suomessa suureen suosioon noussut Movetron, joka juhlii tänä vuonna 30 juhlavuottaan.
Yhtyeen varsin aikaisesta esiintymisajasta huolimatta paikalle oli jo tullut paljon ihmisiä katsomaan ja kuuntelemaan Movetronin keikkaa. Keikan aloitus myöhästyi noin 20 minuuttia aikataulusta, mutta odotus palkittiin ja Movetron veti upean festarikeikan.
Nämä kappaleet mm. kuultiin Movetronin keikalla:
Ei kenekään maaFlavio
Kristallipallo
4-rivinen
Lanteisiin
Mitä mielessä liikkuu
Älä unohda minua
Nyt on jatkot
Pure mua
Ristinolla
Romeo ja Julia
Plussat:
+ Movetronin lavaesiintyminen ja energisyys
+ solisti Päivi Lepistön karisma ja yleisön huomioiminen läpi keikan ja Päivin ääni oli todella hyvässä kunnossa
+ monipuolinen keikkasetti ja tanssitytöt
Miinukset:
- keikkasetti koostui niin vanhoista hiteistä kuin uudemmastakin tuotannosta, mutta olisi ollut toivottavaa, että pääpaino olisi ollut nimenomaan enemmän vanhoissa hiteissä, joista pari jäi kokonaan kuulematta
- festaripaikan kokoon nähden äänentoisto oli alimitoitettu järjestäjien toimesta
Marko Kilpilampi / Kulttuuritähdet
Anna Eriksson GLORIA-joulukonsertti
Suomen menestyneimpiin laulaja-lauluntekijöihin lukeutuva Anna Eriksson toteutti aikoinaan pitkäaikaisen unelmansa julkaisemalla Gloria-joulualbumin yhdeksän vuotta sitten eli vuonna 2015.
Albumi sisältää hienoja klassikkojoululauluja kuten Maa on niin kaunis, Varpunen jouluaamuna, Oi jouluyö ja Sylvian joululaulu, mutta myös harvinaisempia helmiä kuten Joni Mitchellin River ja espanjalaisen kuuluisan laulun Hijo de la luna, johon Anna sai kappaleen tekijältä luvan kirjoittaa suomenkieliset sanoitukset.
Vuonna 2015 Anna kertoi halunneensa tehdä klassikon, joka kestää aikaa ja kuunteluita. Gloriasta tulikin loppujen lopuksi enemmän hengellinen kuin jouluinen levy.
Niin ikään Anna kertoi vuonna 2015, että suomalaiset joululaulut ovat jollain lailla elämää suurempia. Monissa sanoituksissa on Annan mukaan läsnä ymmärrys ajan kulusta ja kaiken katoavaisuudesta ja siksi ne ovat Annan kertoman mukaan ovat lohduttavia, kipeän kauniita.
Anna Eriksson toden totta onnistui tekemään klassikon. Tänä talvena eli yhdeksän vuotta levyn julkaisemisen jälkeen Anna esiintyy neljässä GLORIA-joulukonsertissa. Espoon, Helsingin ja Tampereen konsertit ovat jo takanapäin ja vielä on edessä viimeinen konsertti Turussa.
Kulttuuritähdet oli paikan päällä Tampere-talon isossa salissa 18. joulukuuta todistamassa ajoittain hyvinkin hengellistä ja herkistävää tunnelmaa.
- "Kauneinta joulussa ovat muistot; ne jotka on kätketty sydämeen ja ne, joita luodaan tässä ja nyt. Rakastetuimmissa joululauluissa on läsnä sekä haikeus, että ilo. Niissä on voimaa ja valoa. Ne soivat vielä kauan meidän jälkeemme. Siinä on jotain kovin lohdullista. Juuri niitä lauluja haluan laulaa joulukonserteissa.", kertoi Anna omassa Facebook-päivitksessään ennen konsertteja.
Jos Tampere-talossa ollut yleisö liikuttui Annan esiintymisestä ja osoitti kiitoksiaan seisaltaan ja todella pitkillä ablodeilla, niin kyseinen konsertti taisi olla Annalle itselleenkin ikimuistoinen.
Konsertin alussa hän kertoi esiintyneensä kyllä Tampereen seudulla viime aikoinakin, mutta Tampere-talossa esiintymisestä oli kuulemma todella pitkä aika.
- "Kiitos Tampere!!! Urani hienoin konsertti Tampere-talossa. Halauksin, Anna", kirjoitti Anna Facebook-päivityksessään konsertin jälkeen.
Plussat:
+ Annan lavakarisma ja läsnäolo sekä Annan huikea ääni, joka oli todella hyvässä kunnossa. Lavalla Annan kanssa nähtiin vain pianisti Mikko Mäkinen, jonka kanssa Anna on tehnyt yhteistyötä jo 20 vuoden ajan. Parissa kappaleessa Anna itsekin säesti itseään flyygeliä soittaen.
+ konsertin visuaalisuus (Tampere-talon pimeässä isossa salissa näyttämökuva oli ajoittain todella vaikuttava ja huikea - dramaattinen punainen valo toimi todella hyvin samoin kuin parin kappaleen aikana nähdyt välkkyvät valot)
+ tuttujen joululaulujen uudelleen sovitukset (Maa on niin kaunis ja Silent Night, Holy Night kuultiin hyvinkin gospelmaisina sovituksina ja jälkimmänen toi mieleeen ajoittain jopa Mahalia Jacksonin tavan tulkita kyseistä kappaletta. Konsertissa kuultiin rauhan ja armonkin kappaleita kuten Anna meille rauha, Tuo armon valkokyyhky sekä encorena kuultu Leonard Cohenin tutuksi tekemä upea Hallelujah. Konsertin huikeimmat ja dramaattisimmat sovitukset kuultiiin kappaleista Gloria, Heinillä härkien kaukalon ja Hoosianna. Perinteisimmät ja koskettavimmat versiot kuultiin puolestaan kappaleista Varpunen jouluaamuna, Tuikkikaa oi joulun tähtöset seka Sylvian joululaulu. Konsertin hienonpiin tulkintoihin kuului ehdottomasti myös Joni Mitchellin levyttämä River, joka kuultiin konsertissa vain flyygelin säestyksellä eikä sellosovituksena niin kuin itse levyllä.
Miinukset:
- konsertin lyhyt kesto (konsertti kesti vain 1 tunnin ja 50 minuuttia ilman väliaikaa)
- GLORIA-levyä ei kuultu kokonaisuudessan (levyllä mukana olevia kappaleita Kolmen kuninkaan marssi ja Walking in the Air ei kuultu - mutta hyvinkin ymmärrettävästä syystä, koska kyseiset kappaleet eivät olisi kovin hyvin konsertin tunnelmaan sopineetkaan loppujen lopuksi)
Marko Kilpilampi / Kulttuuritähdet
(Konsertti on arvosteltu Tampere-talossa 18.12.2023)
Jari Sillanpään Joulu -konsertti
Jari Sillanpään koko Suomen kattava joulukiertue saapui Lucianpäivänä Helsingin ydinkeskustaan ja Savoy-teatteriin. Kyseessä oli Jarin joulukiertueen 12. konsertti.
Syksyn ikävistä kohuista ja peruutetuista konserteista sekä joidenkin ihmisten ällistyttävästä suvaitsemattomuudesta ja anteeksiantamattomuudesta ei ollut tietoakaan, kun Jari nousi lähes loppuunmyydyn Savoy-teatterin yleisön eteen. Illan konsertti oli Jarin ensimmäinen oma konsertti kyseissä teatterissa, mutta arvatenkaan ei jääne viimeiseksi sellaiseksi.
Osa yleisöstä oli tullut nauttimaan itse konsertista, joulunodotuksesta ja ostamaan Jarin nimikkoglögiä ja uutta joulusingleä sekä tapaamaan Jaria konsertin jälkeen nimikirjoitusjonossa.
Osa yleisöstä oli puolestaan selkeästi tullut antamaan henkisen tukensa Jarille. Konsertin tunnelma olikin ajoittain todella lämmin ja samalla kannustava ja empaattinen.
Lavalla nähtiin seestynyt, sympaattinen ja hymyilevä Jari, joka selkeästi nautti esiintymisestään eikä jo varsin pitkästä ja tiiviistä konserttikiertueesta huolimatta antanut kiertueväsymyksen näkyä esiintymisessään.
Plussat:
+ Jarin lavakarisma ja läsnäolo sekä Jarin ääni, joka oli todella hyvässä kunnossa ja kuullosti äärimmäisen hyvältä Savoy-teatterin äänitekniikan olleessa hyvä niin Jarin laulun kuin orkesterinkin osalta
+ illan upea orkesteri ja konsertin visuaalinen osuus lavastuksineen ja valoineen (Savoy-teatterin pimeässä salissa näyttämökuva oli ajoittain ällistyttävän vaikuttava ja huikea)
+ illan koskettavimmat ja yleisössä niin miesten kuin naistenkin silmäkulmat kostuttavat kappaleet kuultiin lähinnä Jarin omasta tuotannosta (Lapsuusjoulut, Vain kanssasi on joulu, Kaksi kynttilää, Jouluyön hiljaisuus, Hyvää joulua, kulta) sekä upeat versiot Boney M:n jouluklassikosta Marys Boy Child hauskana karibialaistyylisenä sovituksena, Jarille itselleen erittäin merkittävä Nat King Colen levyttämä jouluklassikko The Christmas Song (Merry Christamas To You) sekä huikean upea Jarin tulkinta kappaleesta Mary Did You Know.
Miinukset:
- aivan yhtä veijarimaista tai veitikkamaista eikä itseironista Jaria ei nähty lavalla, mutta arvatenkaan joulukonsertti ei antanut siihen mahdollisuuttakaan
- konsertissa kuultiin paljon hyvinkin perinteisiä ja suorastaan hengellisiä joulukappaleita (Sylvian joululaulu, Varpunen jouluaamuna, Oi juhlayö, Tuikkikaa oi joulun tähtöset) ja amerikkalaisia reippaita joululauluja (olisi ollut kiinnostaavaa kuulla yllättäviäkin joululauluja nimenomaan Jarin tulkitsemana ja uusin sovituksin - Varpunen jouluaamuna sentään kuultiin yllättävänkin dramaattisena versiona)
- konsertin lyhyt kesto (Jaria ja upeaa orkesteria oli kuunnellut huomattavasti kauemminkin, mutta kahdella encoreella Jari kuitenkin palkitsi yleisönsä todella pitkien ja seisovaltaan annettujen ablodien jälkeen)
Marko Kilpilampi / Kulttuuritähdet
(Jari Sillanpään Joulu-konsertti arvosteltu Helsingissä Savoy-teatterissa 13. joulukuuta 2023.)
Edelleen estradilla - Pirkko Mannola & Eino Grön 85 vuotta -juhlakonsertti
Suomalaisen viihdetaivaan legendat Pirkko Mannola ja Eino Grön lähtivät yhdessä ainutkertaiselle juhlakiertueelle tänä syksynä. Mannola ja Grön juhlistivat kiertueensa merkeissä 85-vuotissyntymäpäiviään ja esittivät yleisölle eri vuosikymmenten suosikkikappaleita juhlaorkesterin kera. Konserttien juontajana toimi Markku Veijalainen.
Mannola ja Grön aloittivat uransa jo 1950-luvun lopulla. Mannola nousi koko Suomen tietouteen Miss Suomi -kisan voittajana 1958. Eino Grönin läpimurtolevytys oli puolestaan samaisena vuonna julkaistu Liian paljon rahaa -kappale.
Pirkko Mannolan elokuvaura alkoi kesällä 1959 Ville Salmisen ohjaamassa musiikkikomediassa Yks' tavallinen Virtanen. 1960-luvun alussa hän teki näyttävän uran Saksassa ja on ollut sen jälkeen vuosikymmenten ajan vakiokasvo niin teatterien lavoilla, konserteissa kuin televisiossa.
Kuva © Monifoto Ky / Helsingin kaupinginmuseo / Finna.fi
Eino Grön muistetaan erityisesti monista legendaarisiksi muodostuneista tangolevytyksistä. Hän on ollut koko uransa ajan ahkera levyttäjä, ja hän esiintyy yhä säännöllisesti niin tanssipaikoilla kuin konserttisaleissa. Hänestä on tehty myös musikaali ja hänen elämästään on kirjoitettu kirjoja.
Iskelmälaulaja Eino Grön bussin sisällä Vehmassalmen tanssipaviljongilla vuonna 1968.
Kuva © Urpo Rouhiainen/ Museovirasto / Finna.fi
Syksyn sävelen Eino Grön voitti vuonna 1997 kappaleella Vähemmän kiirettä, enemmän aikaa. Iskelmä-Finlandia -palkinnon hän saavutti 2007. Lisäksi hän on saanut Pro Finlandia -mitalin 2001.
Mannola ja Grön ovat tehneet vuosien aikana paljon yhteistyötä keskenään. Jo 1960-luvun alussa he muun muassa esiintyivät samassa elokuvassa ja levyttivät kaksi yhteistä laulua. Mannola ja Grön ovat ikuisia osia suomalaista viihteen ja kevyen musiikin historiaa. Heidän karismantäyteiset esiintymisensä ovat lumonneet suomalaisia jo vuosikymmenten ajan.
Plussat:
+ Eino Grönin ääni oli todella hyvässä kunnossa ja kuullosti todella hyvältä. Eino muisteli elämäänsä ja uraansa vähemmän kuin Pirkko ja laulut saivatkin puhua puolestaan. Konsertin upeimmat tulkinnat ja koskettavimmat kappaleet kuultiin Einon esittäminä (Suudelmin suljetut kirjeet, Myrskyluodon Maija, Charles Aznavourin tunnetuksi tekemä Hän). Konsertin herkistävin tulkinta ja kappale oli Einon esittämä Ääretön aava ympärilläin. Einon huikeisiin tulkintoihin ei vaikuttanut se, että hän joutui ajoittain lukemaan laulujen sanoja papereista.
+ Pirkko Mannolan vahvuus ei ole laulussa ja sen nähtiin tässäkin konsertissa. Pirkko on ennen kaikkea esiintyjä. Pirkon uskomaton energisyys, positiivisuus ja huikea itseironia hurmasi yleisön. Pirkko oli valinnut esitettäväkseen omien iloisten ja reippaiden rallatustensa sijaan kappaleita, joita olisi halunnut laulaa ja levyttää aikoinaan itsekin (Pieni sydän, Kaunis valhe, Keinu kanssani). Pirkko esitti myös musikaalikappaleita sekä kappaleita saksaksi ja italiaksi. Pirkon koskettavin tulkinta oli Eila Pellisen levyttämä Onni jonka annoin pois. Pirkon muisti on uskomaton, koska kaikki kappaleensa hän esitti ulkomuistista eikä sotkeutunut sanojen kanssa kertaakaan.
+ Kokonaisuutena hieno konsertti kahdelta artistilta, joissa pitkä eletty elämä ja pitkä ura näkyy ja jonka antavat itse myös näkyä eli ovat sinut ikänsä kanssa. Kummassakin oli aistittavissa fyysistä haurautta, joka entisesti toi lisää lavakarsimaa kumpaankin. Monipuoliset kappalevalinnat ja hyvä orkesteri. Artistien asuihinkin oli panostettu - Eino oli pukeutunut tyylikkääseen siniseen pikkutakkiin ja mustiin suoriin housuihin ja kiiltonahkakenkiin. Pirkolla puolestaan nähtiin päällä niin kultaista, mustaa kuin hopeaakin paljettia ja jopa kultaiset korkokengätkin.
Miinukset:
- Konsertin piti kestää alun perin noin 2 tuntia väliaikoineen. Loppujen lopuksi konsertti kesti peräti 50 minuuttia enemmän, joka aiheutti sen, että osan yleisöstä piti lähteä pois kesken konsertista aikataulujensa takia ja ehtiäkseen junaansa tai bussiinsa. Tampere-talon Iso sali oli vain puolillaan eli lipunmyynti ja kiinnostus konserttia kohtaan oli ollut harmittavan vähäistä, joka vaikutti myös osaltaan konsertin yleiseen tunnelmaan.
- Äänentoistossa oli ajoittain ongelmia ja ylimääräisiä ongelmia oli mikrofonienkin kanssa. Pirkon tunnetumpia iloisia levytyksiä ja hittejä ei kuultu konsertissa lainkaan Kuinka rakkaus alkoi -kappaletta lukuunottamatta. Eino ja Pirkko esittivät duettona vain yhden yhteisen levytyksensä ja ainoan sellaisen (Luona vielä hiukan viipyisin).
- Konsertin lopetus oli hämmentävän epämääräinen ja nolo artisteille. Markku Veijalainen hoiti hommansa juontajana enimmäkseen hyvin ja asianmukaisesti, mutta lopetus osoitti sen ettei konsertin lopetusta ja kiitoksia oltu harjoiteltu tarpeeksi etukäteen.
Marko Kilpilampi / Kulttuuritähdet
Ollaan ihmisiksi: Aika jätti - Juice Leskinen elää
Tampere-talossa sunnuntaina 21. marraskuuta 2021 pidetty Ollaan ihmisiksi: Aika jätti - Juice elää-konsertti piti olla alunperin jo helmikuussa, mutta koronarajoituksien johdosta kyseinen konsertti pystyttiin toteuttamaan vasta nyt. Tampere-talon koronapassien tarkastukset ja muutkin ohjeistukset toimivat erityisen hyvin.
Ollaan ihmisiksi -draamallinen konsertti kunnioitti ennenkaikkea taiteilijan henkistä perintöä. Konsertissa esitettiin Juicen tuttuja ja tuntemattomiakin kappaleita - lyriikka pääosassa. Kyseistä konserttia on esitetty jo muutamia vuosia ympäri Suomen maata hieman eri kokoonpanoilla ja vierailijoilla (mm. Remu Aaltonen, Markku Arokanto ja Petja Lähde).
Ollaan ihmisiksi -esitys maalasi kuvan Juicesta kansakunnan ajattelijana, herkkänä lyyrikkona, romantikkona ja myös rankkana ravistelijana. Konsertissa kuultiinkin hurmaavan persoonallisia ja hulvattomia tulkintoja Juicen kappaleista.
Konsertin oli ohjannut Markku Arokanto. Ohjaamisen lisäksi hän on näytellyt sekä teatterissa että elokuvissa, ja ehtinyt 80-luvulla jopa levylaulajaksikin.
Tampere-talon konsertissa esiintyivät pianisti Marko Puro, Mikko Alatalo, sekä näyttelijä-laulajat Antti LJ Pääkkönen, Nora Raikamo, Kate Viljamaa sekä Anna-Maija Tuokon "pikahälytyksellä" korvannut Anna-Maija Jalkanen. Anna-Maija Tuokon piti alunperin esiintyä Tampere-talon konsertissa, mutta hän oli sairastunut.
Plussat:
+ Markku Arokannon ohjaus ja monipuoliset kappalevalinnat Juicen tuotannosta (mm. Kaksoiselämää kuultiin duettona, Pilvee hulvattomana ja räväkkänä vetona, harvemmin radiosoittoa saaneet Isoisän hinttipussi ja Pedro erityisen railakkaina versioina sekä Pyhä toimitus ja Rakkauden haudalla kuultiin erityisen herkkinä tulkintoina)
+ huikea pianisti Marko Puro sekä lahjakkaat ja heittäytyvät näyttelijä-laulajat (erityisesti Antti LJ Pääkkönen ja Anna-Maija Jalkanen koskettivat omilla herkillä tulkinnoillaan)
+ Mikko Alatalo kertoi Juicesta kiinnostavia muistoja (mm. viimeisestä yhteisestä konsertista Tampere-talossa, Juicen suhtautumisesta kirkkoon, uskoon ja Jumalaan ja kuinka hyvin Juice oli aikoinaan Raamattunsa lukenut ja siitä kuinka traagisesta elämästään huolimatta Juice rakasti ennenkaikkea elämää) kuin myös Tenavatähti-kilpailun voittaja Antti LJ Pääkkönen omasta ikimuistoisesta kohtaamisestaan Juicen kanssa vuonna 1992 vuotta Tampere-talossa Syksyn Sävel-kilpailussa
Miinukset:
- esiintyjät eivät kertoneet lavalla Anna-Maija Tuokon poisjäännistä eivätkä esitelleet häntä tuurannutta Anna-Maija Jalkasta missään vaiheessa (osa yleisöstä odotti konsertin loppuun saakka Anna-Maija Tuokon saapumista lavalle - asiasta oli ilmoitettu joillakin Tampere-talon ilmoitustauluilla ja ovilla, mutta suurimmalta osalta tieto oli mennyt ohitse)
- konsertin lopettanut väkinäinen yhteislaulu (yleisö oli tullut konserttiin kuuntelemaan toisten tulkintoja Juicen tuotannosta - ei itse niitä laulamaan)
(Konsertti on arvosteltu Tampere-talossa 21.11.2021)
Fork Chapter I: The End
Svenska Teaternin Suurella näyttämöllä on parhaillaan mahdollisuus kokea a cappella-yhtye Forkin viimeinen kokoillan show.
Unelmamatka, jolle neljä ystävää aikoinaan lähtivät kalliolaisesta keittiöstä vuonna 1996, on tulossa päätökseensä. 22 vuoden ajan Fork on matkannut maailman ympäri ja laulaneet yli puolelle miljoonalle iloiselle fanille. Mutta myös unelmien täytyy päättyä joskus ja Fork haluaa lopun tulevan unelman ollessa kauneimmillaan.
Kuva © Juha Mustonen / Svenska Teatern
Yhtyeen unelmamatka loppuu toukokuussa 2020. Kokoillan show ”Chapter 1: The End” sai ensi-iltansa Svenska Teaternissa perjantaina 15. marraskuuta ja on tämän viimeisen yhdessä vietetyn vuoden ensimmäinen ja suurin luku.
Samalla näyttämöllä, jolla vuonna 2009 Fork esitti ensimmäisen suuren Pink Noise - show’nsa, yhtye haluaa juhlistaa nyt kaikkea rakastamaansa; yleisöä, musiikkia, rakkautta ja tämän kaiken sisältämää mahtipontista hulluutta.
”The End” on esitys, jossa yhtyeen jäsenet toteuttavat viimeisiä suurenmoisia ideoitaan. Kaikki on tietenkin suurempaa ja kauniimpaa kuin koskaan aikaisemmin. Fork tarjoaa luonnollisesti otteita koko tuotantonsa parhaimmistosta, mutta myös omia henkilökohtaisia suosikkikappaleitaan upouusissa sovituksissa.
Kuva © Juha Mustonen / Svenska Teatern
Forkin muodostavat Anna Asunta, Mia Hafrén, Kasper Ramström ja Jonte Ramsten. Äänimaailman kvartetille luo Gregory Maisse.
Viimeisenä yhteistyönä Svenska Teaternin kanssa ja yhdessä Suomen parhaimpien valo-, ääni-, pukusuunnittelijoiden ja stylistien kanssa Fork todellakin jättää jäähyväiset show’lla, joka ei jätä ketään kylmäksi.
”Vielä yhden kerran keräännymme kaikki iloisina nostamaan samppanjalasimme, unohtaaksemme hetkeksi kaiken muun ja yhdessä tekemään maailmasta hieman
onnellisemman”, lupaa Fork tiedotteessaan ja todellakin lunastaa nuo lupaukset kirjaimellisesti.
Forkin shown jälkeen tuntee olonsa onnelliseksi ja etuoikeutetuksi kaiken kokemansa – kuulemansa ja näkemänsä – jälkeen. Yhtyeen hautajaiset ja muistotilaisuus on juuri tämän huikean kokoonpanon näköinen kokonaisuus, jonka soisi jokaisen kokevan.
Plussat:
+ laulajien huikea ammattitaito ja karisma sekä monipuolinen ohjelmisto
+ visuaalisuus, luontevat ja hauskat välispiikit englanniksi sekä Teemu Muurimäen täydellinen villinlännen-henkinen puvustus
+ Tobias Lönnqvistin suunnittelema valoshow, joka täydentää elämyksellistä kansainvälisen tason showta
Miinukset:
- liiallinen äänen sähköistäminen häiritsi erityisesti ensimmäisen näytöksen puolella (hautajaiset)
- illan yllätysesiintyjät (joita en tässä nyt paljasta) tuo toki lisää juhlavuutta toiselle näytökselle eli muistotilaisuuteen, mutta itselleni kokoonpano ja sen toteutus ei toiminut (nämä neljä loistavaa laulajaa eivät olisi tarvinneet taustalleen mitään vahvistusta)
Fork Chapter I: The End Svenska Teaternin suurella näyttämöllä 30. huhtikuuta 2020 asti.
Kesto 2 tuntia ja 20 minuuttia väliaikoineen.
Liput 25 -60 € täältä
Ladysmith Black Mambazo (Helsingin juhlaviikot)
Mieskuoro Ladysmith Black Mambazo on Etelä-Afrikan ehkä tunnetuin vientituote. Joseph Shabalalan1960-luvun lopulla kokoama yhtye on laulanut niin Nelson Mandelan virkaanastujaisissa kuin Paul Simonin Graceland-levyllä.
Jälkimmäinen toi vuonna 1986 a cappella -yhtyeelle kansainvälistä mainetta, joka on sittemmin manifestoitunut myös viitenä Grammy-palkintona. Niistä viimeisimmän kokoonpano pokkasi tänä vuonna.
Kuva © Saara Autere / Helsingin juhlaviikot
Ladysmith Black Mambazo edustaa perinteistä isicathamiya-lauluperinnettä. Kaivoksille ja tehtaille värväytyneiden zulumiesten synnyttämään yhteislauluperinteeseen kuuluvat lempeät harmoniat, joiden yllä liitelee ajoittain yksi johtoääni. Kuoron koreografiat ovat yhtä pehmeitä kuin sen soundi.
Pehmeä on kokoonpanon sanomakin. Kuoro laulaa toivosta ja tasavertaisuudesta – niin kuin se teki myös apartheidin aikaan. Ladysmith Black Mambazon jäsenet ovat itse todenneet edustavansa kapinan ja vihan sijaan rakkautta.
(Teksti © Helsingin Juhlaviikot)
Kuva © Saara Autere / Helsingin juhlaviikot
Plussat:
+ Kaikkien äänet soivat keskenään kauniisti ja kuorolla oli erityisen miellyttävä äänisoundi.
+ Afrikkalainen laulukulttuuri tuli hauskasti esiin viihdyttävän ja hyvin omaksutun koreografian kautta, joka tulkitsi lauluja koko konsertin ajan. Hauskat, poikamaiset ja veijarimaiset välijuonnot toivat esille afrikkalaiset ihmisten elämänasenteen.
+ Matala, kauniisti soiva sointi kappaleiden aikana, josta varsinainen soololaulaja tuli selkeästi esin.
Miinukset:
- Laulujen rakenne oli pääosin liian samanlainen. Soololauluja kertoi/lauloi tarinan, jota vahvisti yksinkertainen 3-5 säkeen kertosäe muun kuoron toimesta. Kappaleiden samankaltaisuus ja toiston tunne häiritsi hieman liikaa.
- Huvila-teltan konsertissa jäi puuttumaan se ainutlaatuinen kuoron terävyys ja tarkkuus sekä puhtaat äänisoinnut, jotka oli hienosti saatu tallennettua Paul Simonen Graceland-levylle.
- Huvila-teltan oikeassa laidassa olevat istuinpaikat eivät tuota samaa akustista elämysmahdollisuutta kuin teltan keskiosassa. Illan lämmittelijän ja illan varsinaisen pääesiintyjän välissä ollut 40 minuutin tauko oli aivan liian pitkä. Entinen 20 minuutin tauko esiintyjien välissä on katsojalle huomattavasti inhimillisempi. Uusien istuintuolien rivien korkeusero oli edellisen vuoden tapaan liian matala.
(Ladysmith Black Mambazo Huvila-teltassa 21.8.2018)
Keren Ann ja Laura Groves (Helsingin Juhlaviikot)
Helsingin Juhlaviikkojen Huvila-teltassa vietettiin 2. syyskuuta kahden lumoavan laulaja-lauluntekijän iltaa, kun lavalle nousivat englantilainen Laura Groves ja ranskalainen Keren Ann.
Kuva © Anu Pynnönen / Helsingin juhlaviikot
Yhden kokopitkän albumin ja useamman ylistetyn ep:n julkaissut Groves tunnetaan myös taiteilijanimellä Blue Roses. Unenomaista taide-elektropoppia Kate Bushin hengessä tekevä Groves nauttii kotimaassaan vahvaa kulttisuosiota ja kriitikoiden arvostusta.
Grovesin musiikki on kuin merenalainen maailma – pehmein biitein soljuvat kappaleet loihtivat lämpimän, kotoisan tunnelman.
Plussat:
+ Lahjakas naissolisti ja monitaitoinen muusikko.
Miinukset:
- Kappaleet noudattivat samaa kaavaa ja tempoa. Jo kolmen kappaleen jälkeen syntyi tunne ; tämä on jo kuultu.
- Artisti ja yhtye ei pääse livenä lähellekkän studionauhoituksiensa tasolle. Toistuvat laulajan pitkän vokaalit eivät toimi livenä.
- Tämänkaltaisia brittiyhtyeitä on jo enemmän kuin tarpeeksi.
Kuva © Anu Pynnönen / Helsingin juhlaviikot
Liki 20 vuoden uran tehneen Keren Annin Suomen vierailua on odotettu hartaasti. Hienovireistä, herkkää ja tyylikkään minimalistista vaihtoehtopoppia tekevä Ann on kotonaan niin Pariisin kuin New Yorkin musiikkipiireissä.
Sekä englanniksi että ranskaksi laulava Ann maalaa kappaleillaan viileän tummaa, jazz-sävyillä höystettyä noir-maailmaa vanhan ajan chanson-kuningattarien jalanjäljissä. 2000-luvun alussa julkaistut albumit Not Going Anywhere ja Nolita nostivat Annin aikansa indie-skenen tähdeksi.
Keren Annin laaja ja vannoutunut fanikunta ulottuu Euroopasta Yhdysvaltoihin ja Japaniin.
Plussat:
+ Karen Annin voimakas karismaattinen ääni ja osasi tulkita kappaleen sanat hyvin.
+ Yhtyeen soundi soi hyvin ja jokainen oli ammattitaitoinen muusikko.
+ Monipuolisia, mielenkiintoisia ja dynaamisia sävellyksiä, jotka loivat kokonaisuuden tunnin konserttiin. Encore oli erityisen hyvä ja hyvin oivallettu.
Miinukset:
- Muutaman kappaleen esityistavassa oli toiston makua, ei kuitenkaan jokaisessa kappaleessa.
(Keren Ann ja Laura Groves Huvila-teltassa 2.9.2017)
Kinokonsertti Finlandia - Radion Sinfoniaorkesteri & Kalle Kuusava (Helsingin Juhlaviikot)
Kuva © KAVI
Musiikkitalossa juhlittiin Suomi 100 -vuotta säkenöivästi kotimaista elokuvahistoriaa ja rakastetuimpien suomalaisten säveltäjien klassikkoteoksia esiin nostavan Kinokonsertti Finlandian seurassa 1. syyskuuta.
Dokumenttielokuva Finlandia (1922) oli Suomen itsenäisyyden viisivuotiselokuva ja Erkki Karun johtaman Suomi-Filmi-yhtiön mykän kauden suurhanke, joka valmistettiin Ulkoministeriön tilauksesta.
Sitä levitettiin laajasti ja suurella menestyksellä ulkomailla, ja se saattaa olla yhä eniten ulkomailla esitetty suomalainen elokuva. Suomalaisen elokuvan merkkiteosta ei ole nähty alkuperäisessä muodossaan 1920-luvun jälkeen, mutta monet sen kuvat ovat yhteydestään irrotettuina tunnettuja.
Kansallisen audiovisuaalisen instituutin digitaalisesti rekonstruoimaan ja restauroimaan elokuvaan luodun musiikkiraidan kappaleet edustavat senhetkisen suomalaisen klassisen musiikin lyhyen historian kuuluisimpia teemoja sekä kansallisromanttisesti sovitettuja kansanlauluja.
Kinokonserissa kuultiin mm. Erkki Melartinin Menuetti ja Prinsessa Ruusunen, Toivo Kuulan Elegia, Pirunpolska ja Häämarssi, Heikki Klemettin Menuetti, Heino Kasken Nocturno, Oskar Merikannon Valse lente, Suomalainen polska ja Merellä, Armas Järnefeltin Kehtolaulu ja Jean Sibeliuksen Pelléas ja Mélisande sekä huipennuksena tietenkin Finlandia.
Max Hauswaldin vuonna 1922 elokuvaan laatiman musiikkikompilaation ovat sovittaneet Yrjö Hjelt, Jari Eskola ja Heikki Elo. Kinokonsertissa Radion sinfoniaorkesteria johti Kalle Kuusava.
Plussat:
+ Täydellinen elokuvan ja musiikin valinta juhlistamaan 100-vuotiasta Suomea Helsingin Juhlaviikoille. Elokuvan restaurointi ja musiikin uudelleen sovitus ovat onnistuneet loistavasti ja on osoitus korkeasta ammattitaidosta.
+ RSO soi kauniisti ja johdatti elokuvan maisemien ja historiakuvausten kanssa ainutlaatuiseen tunnetilaan mielen astuessa oman identiteetin syntylaineille. Tunnetila yllättäin jatkui konsertin jälkeen astuttua Musiikkitalon Mannerheimintien puoleisesta uloskäynnistä ulos; samat maisemat jatkuivat, mutta nyt väreissä. Kinokonsertti oli onnistunut kokonaisuus.
+ Kinokonsertti täydensi erinomaisesti Helsingin Juhlaviikkojen elokuvan ja musiikin esityssarjaa Atso Almilan ajoista lähtien. Toivottavaa olisi, että jatkossakin Helsingin Juhlaviikot jatkaisivat elokuvan ja musiikin esityssarjaa.
Miinukset:
- Akustiikkaelementistä roikkuvat johdot ja kaiuttimet olivat visuaalisesti häiritseviä ja vaikuttanevat myös akustiikan toimintaan.
(Kinokonsertti Finlandia Musiikkitalossa 1.9.2017)
Solitude (Helsingin Juhlaviikot)
Kuva © Katri Naukkarinen
Klarinetisti Lauri Sallisen monitaiteisessa ja moniulotteisessa sooloesityksessä musiikki avautuu tilaan, soittaminen on tanssia ja yksinäinen löytää yhteisön.
Koreografi Mikko Hyvösen ohjauksessa musiikki ja muusikon liikkeet kasvavat nykytanssia lähellä olevaksi esitysteokseksi.
Säveltäjä Libero Mureddun elektroninen äänisuunnittelu avaa yksiäänisen moniääniseksi ja Teo Lanervan luoma interaktiivinen video saa tilan resonoimaan.
Plussat:
+ Lauri Sallinen osasi hienosti monimutkaiset kappaleet.
+ Lopun visuaaliset elementit (esimerkiksi suurkaupungin tornitalojen ikkunoiden valot) sekä musiikillisesti antoisa yhteissoitto taustanauhan kanssa.
+ Liikkeen käyttö avasi hyvin sävellyksiä.
Miinukset:
- Esityksen liikekieltä ja sen toteutusta ei voida verrata nykytanssiin ja koreografi Mikko Hyvösen koreografiat olivat irraallaan esityksestä.
- Esityksen kappaleiden vaihtuminen oli liian epämääräistä. Katsojan oli vaikea päästä kiinni eri kappaleisiin ja niiden vaikutukseen kokonaisuuteen. Teoksen seuraamiseen olisi auttanut säveltäjän ja sävellyksen nimen seinälle hetkeksi heijastaminen.
- Kulttuuriareenan Glorian baarihenkilökunnan "juomien saliin vienti- sekoilu" oli hupaisaa.
(Solitude Kulttuuriareena Gloriassa 30.8.2017)
Victoria Hanna ja Frank Frank Frank (Helsingin juhlaviikot)
Helsingin Juhlaviikot ja Huvila-teltta tutustutti suomalaisyleisön yhteen vuoden kiinnostavimmista hip hop -ilmiöihin, joka tulee Israelista. Victoria Hannan musiikissa yhdistyvät juutalainen mystiikka, dada, surrealismi ja sähäkkä feminismi.
Omaperäinen vokaalitaiteilija taivuttaa ääntään ennenkuulumattomiin muotoihin ja ammentaa kappaleidensa aiheita kabbalasta.
Kuva © Saara Autere / Helsingin juhlaviikot
Rabbin tytär Hanna kasvoi ääriortodoksijuutalaisessa perheessä Jerusalemissa. Koti oli täynnä kirjoja, joista Hanna imi itseensä sanat ja kirjaimet. Hanna kärsi lapsena änkytyksestä, mutta löysi lopulta ongelmasta mahdollisuuden ja valjasti sen osaksi ilmaisuaan.
Laulu on Hannalle parantava voima ja kieli luomisen työkalu. Hän ottaa heprean ja aramean laulullisista soinneista kaiken irti.
Victoria Hannan ensimmäinen Suomen vierailu tarjoisi Huvila-teltan yleisölle performanssia, ääniakrobatiaa, transsinomaista elektroa ja outoa pyhyyden tuntua.
Ennen Hannaa kuultiin tuoretta kotimaista taidepoptrio Frank Frank Frankia. Elifantreen Anni Elif Egecioglun, Color Dolorin Stina Koistisen sekä rumpali Amanda Blomqvistin muodostama kolmikko sukelsi suoraan popin syvimpään ytimeen.
Plussat:
+ Victoria Hanna oli karismaattinen esiintyjä, joka hallitsi änkytyksensä erinomaisesti konsertin aikana. Esitettyjen kappaleiden alustus viritti hyvin itse kappaleiden kuunteluun. Artisti lauloi melodiat itse ja kolmemiehinen orkesteri vain säesti artistia. Orkesterin sovitukset olivat hyviä. Konsertin kokonaisuus viehätti ja arameankieli sopi hyvin laulettavaksi.
+ Frank Frank Frank oli positiivienen yllätys. Melodiat tulivat positiivisesti esiin ja kolme vokaalistia kuullostivat yhtä hyviltä kuin suoraan cd-levytä kuultuina. Trion käyttämä äänimaailma oli merkittävässä osassa laulun ja sävellysten lisäksi.
+ Huvila-teltan akustiikka oli erinomainen jälleen tänäkin vuonna. Uudet istuintuolit ovat paremmat kuin aikaisempina vuosina käytetyt kovat puupenkit.
Miinukset:
- Victoria Hannan esiintymisen aikana käytetty liiallinen savu häiritsi näkyvyyttä.
- Frank Frank Frankin kaikki kappaleet kuullostivat hieman samanlaisilta. Kolmen vokalistin äänenavauksessa on vielä parannettavaa ja konsertin aikana äänentoistossa oli liikaa sameutta.
(Victoria Hanna ja Frank Frank Frank Huvila-teltassa 26.8. 2017)
Fork - Revolution-show
Vuonna 2004 neljä kaverusta päätti valloittaa maailman musiikillaan ja itse-ironisella huumorillaan. Kvartetti ei hallinnut sopivia instrumentteja, joten syntyi päätös kokeilla ihmisäänen ulottuvuuksia.
Vähitellen syntyi täysin oma soundi ja Forkin tunnusomainen konsepti; a cappellaa täysin keuhkoin ja suurella sydämellä.
Konsepti on hioutunut matkan varrella. Fork haluaa tarjota yleisölle ei ainoastaan musiikillisen, vaan kokonaisvaltaisen show-elämyksen, joka vetoaa kaikkien aistien lisäksi nauruhermoihin.
Yksi asia on pysynyt samana: sekä yleisö että esiintyjät pitävät hauskaa. Forkin esiintymisillä on myös “laatulupaus”: ennen kuin show on ohi, jokaikinen on yleisössä noussut ylös jammaamaan.
Fork ei ole jäänyt laakereilleen lepäämään, vaan on jälleen kerran nostanut riman aivan uudelle tasolle. Revolution-show’ssa Fork esittää oman maailmankuvansa viihteen muodossa.
Uusimmassa show’ssaan Revolution Fork luo jälleen omanlaisensa maailman, jossa uskomaton vokaali-irroittelu, näyttävä valoshow, suurimmat hitit kautta aikojen, huumori ja glamour yhdistyvät viihdyttävällä tavalla.
Suuri on taas suurempaa ja pienempi pienempää. Satojen esiintymisten siivittämänä Fork otti uuden show’n kynnyksellä hetken miettiäkseen menestyksensä saloja. Onko täydellisyys tavoiteltavaa? Voiko kaunis olla rumaa? Voiko pinnallinen olla syvällistä? Saako viihteellä olla sanottavaa? Ehkä. Mikään ei muutu mutta kaikki muuttuu.
Ylistävää kritiikkiä saaneen show’n näki Helsingin Aleksanterin teatterissa peräti 10 000 ihmistä loppuvuoden 2016 aikana.
Nyt keväällä 2017 Fork teki Suomen kiertueen esiintyen Helsingissä, Lahdessa, Turussa, Tampereella, Pietarsaaressa ja Kuopiossa.
Kesällä yhtye keikkailee mm. Espanjassa, Saksassa, Itävallassa ja Ruotsissa. Koko heinäkuun Fork esiintyy Ranskan “Festival Off d´Avignon”:ssa Pandora teatterissa.
Forkin muodostavat Anna Asunta, Mia Hafrén, Kasper Ramström ja Jonte Ramsten. Äänimaailman kvartetille luo Gregory Maisse.
Plussat:
Miinukset:
Fork Revolution -show Aleksanterin teatterissa nyt keväällä vielä 4. -.6. toukokuuta.
Syksyllä Fork palaa Aleksanterin teatteriin 29. marraskuuta ja esiintyy aina 16. joulukuuta 2017 asti.
Kesto 2 tuntia ja 20 minuuttia väliaikoineen.
Liput 42 -50 € täältä
Aventur esittää: 7!
Keväällä 2014 ja 2015 loppuunmyydyllä KOHU!-show’llaan Aleksanterin teatterin valloittanut Aventur on palannut takaisin Aleksanterin teatteriin tänä keväänä.
Aventurin uusi show 7! tarjoaa elämänmakuisia tarinoita ja tunnelmia omaleimaisilla pop-sovituksilla aina Lady Gagasta Rammsteiniin. A cappella, beatboxing, efektit ja tanssi muodostavat lavashow’n.
Aventur on showkuoro, johon kuuluu noin 45 innokasta ja osaavaa iältään 23-44-vuotiasta mies- ja naislaulajaa.
Aventur ei epäröi rikkoa rajoja musiikkia, visuaalisia elementtejä ja dramaturgiaa yhdistävillä esityksillään. Show’ssa 7! Aventur muuttuu bändiksi, jossa kaikki soittimet luodaan ihmisäänillä.
Aventur on tuttu Suomen paras kuoro -ohjelmasta ja se on menestynyt myös Tampereen Sävelessä.
Heidän uudessa showssa kuullaan mm. kappaleet Applause, Mitä tänne jää, I just died in your arms, Pelimies, Saat syttymään, Hello, Minä sinua vaan, Fuck You, Happy ja Du Hast.
Plussat:
Miinukset:
Aventur esittää: 7! Aleksanterin teatterissa 22. huhtikuuta asti.
Kesto 1 tunti ja 50 minuuttia väliaikoineen.
Liput 24-30 € täältä
Eput -elokuva (dvd-elokuva)
EPUT on elokuva suomirockin jättiläisestä, jonka musiikin tuntee jokainen, mutta tarinat biisien takaa vain harva.
Elokuva kuljettaa katsojan bändin historian läpi alkaen jo lapsuusvuosista. Eput päästävät katsojan elokuvan kautta paikkoihin, minne kameroilla ei ole aiemmin ollut asiaa ja avaavat historiaansa avoimesti, myös sen vaikeita aiheita.
EPUT ei ole vain fanielokuva bändistä. Se on myös koskettava kuvaus veljeydestä, kun kaksi hyvin erilaista veljestä yrittää mahtua samaan bändiin.
Ennen kaikkea se on kuvaus intohimoisesta halusta soittaa, soittamisen vimmasta, joka alkumetreillä voitti soittotaidotkin.
Plussat:
Miinukset:
Genre: Dokumentti, musiikki
Ohjaus: Saku Pollari
Pääosissa: Martti Syrjä, Pantse Syrjä, Juha Torvinen, Aku Syrjä, Sami Ruusukallio
Käsikirjoitus: Saku Pollari
Ikäraja: Sallittu
Valmistumisvuosi: 2016
Kesto: 1 tunti ja 44 minuuttia
Maahantuoja: SF Film Finland Oy
Julkaisupäivä: 8.3.2017
Trailerin elokuvasta voit katsoa täältä
Älä jätä sinua yksin - Ritva Oksanen (konsertti)
Kuva © Johanna Kare
Ritva Oksasen Älä jätä sinua yksin-konsertin teemana on ystävyys, toisen huomioon ottaminen, lämpö, armo ja rakkaus.
Ritva Oksanen lausuu ja tulkitsee kappaleiden välissä valitsemiaan tekstejään. Konsertissa kuullaan mm. kappaleet Ystävän laulu, Paratiisi, Kotkan ruusu, Yölento, Laulu se on iloni ja työni, Siks oon mä suruinen, Niin kaunis on maa, Maailma on kaunis, Minä olen muistanut ja Minne kukat ovat kadonneet.
Näyttämöohjaus on Osku Heiskasen ja tekstit mm. Aino Suholan ja Eva Klemanin käsialaa. Kappaleiden sovituksista vastaa ja Ritva Oksasta konsertissa säestää Pedro Hietanen.
Plussat:
Miinukset:
(Ritva Oksanen esiintyi Aleksanterin teatterissa Helsingissä 3.2. -3.3.2017)
Ritva Oksanen ja Pedro Hietanen kiertävät Älä jätä sinua yksin -konsertin kanssa ympäri Suomen maata.
Esityksen kesto noin 1 tunti ja 45 minuuttia väliaikoineen.
Hanna Pakarinen: Synnyin, elän, kuolen
1. Herrojen kanssa pellon laidassa
2. Rakkauden jälkeen
3. Näytelmä
4. Synnyin, elän, kuolen
5. Penkki, puu ja puistotie
6. Tyttöjen iskijä Mohair Sam
7. Ei aina käy niin kuin haaveillaan
8. Kielletyt leikit
9. Ota tai jätä
10. Sota
Plussat:
Miinukset:
Hanna Pakarisen 9. syyskuuta julkaistu levy koostuu Carolan tunnetuksi tekemistä kappaleista, joihin Hanna on perehtynyt vaiheittain viime vuosien aikana. Hän on esittänyt Carolan musiikista koostuvia konsertteja ja tehnyt lopulta omannäköiset versiot tuottaja Sampo Haapaniemen ja kitaristi Jaakko Kääriäisen kanssa.
Hanna Pakarista Carolan biisit koskettivat häntä niin paljon, että hän päätti lopulta tehdä ne omalla tavallaan, oman näköisikseen ja tuoda ne tähän päivään.
- ”Muulla ei ole väliä kuin, että saan laulaa niitä. Minä tarvitsen näitä lauluja.”
Levyllä kuuluukin Hannan oma ääni, jolla hän kertoo Carolan laulujen tarinoita hänelle ominaisella tyylillään. Hannaa kiehtoo Carolan rohkea, rehellinen ja totuudenmukainen musiikkimaailma.
- ”Carola oli vahva naisasianainen, mitä lauluihin ja sanomaan tulee.”
Carolan tunnetuksi tekemistä hiteistä koostuva levy sisältää legendaarisen laulajan tunnetuimpia hittejä, mutta myös nyky-yleisölle harvinaisempia klassikoita.
- ”Tämä albumi on levytetty rakkaudesta näihin lauluihin ja yleisön pyynnöstä. Nämä yli 40 vuotta vanhat laulut ansaitsevat tulla kuulluiksi eivätkä niiden tarinat vanhene. Synnyin, elän, kuolen -albumin koko prosessi on ollut todella vapauttava kokemus. Vaikka kyseessä eivät olekaan omatekemät laulut, olen välillä tuntenut olevani lähempänä tätä musiikkia kuin mitään muuta aikaisemmin. Se on kummallista”, Hanna toteaa.
SANNI : SANNI
Plussat:
Miinukset:
Lauri Tähkä: Vien sut täältä kotiin
1. Anna arpisten haavojen olla
2. Morsian
3. Sinä olet minun
4. Ei kukaan tuu sulta tuntumaan
5. Pojat on poikia
6. Sua mä jaksan
7. Minun Suomeni
8. Sut kaikkialla nään
9. Tuulisina päivä
Lauri Tähkän uutuusalbumi ”Vien sut täältä kotiin” julkaistiin 16. syyskuuta ja nousi heti ensimmäisellä julkaisuviikollaan kirkkaasti Suomen virallisen listan ykkössijalle.
Albumilta on tähän mennessä lohkaistu kaksi singleä: kultaa myynyt ”Morsian” ja tuoreimpana ”Minun Suomeni”.
Lauri Tähkän viime albumista on jo kutakuinkin kolmisen vuotta ja nyt Tähkä on työstänyt uuden levyn lauluja yli kaksi vuotta.
Levyn on tuottanut Jukka Immonen, jonka kanssa Tähkä on valmistellut uutta levyä huolellisesti. Ensimmäistä kertaa Warner Musicin kautta ilmestyvän levyn tuotantopäällikkönä toimii Asko Kallonen.
Suomen energisimpiin live-esiintyjiin lukeutuva Tähkä esiintyy jälleen kerran levyllä väkevien ja herkkien popkappaleiden tulkitsijana.
Iskelmä Live Helsinki 2. - 3.9.2016
KEIKKA-ARVOSTELUT
Helsingin Suvilahti täyttyi viikonloppuna 2.-3.syyskuuta iskelmämusiikin ystävistä, kun Iskelmä Live Helsinki järjestettiin alueella ensi kertaa.
Jari Sillanpää
Kuva © Mikko Räsänen / Iskelmä facebook
Plussat:
Miinukset:
Kuva © Iskelmä Live Helsinki
Finnhittien kuninkaat - Danny, Tapani Kansa ja Frederik
Plussat:
Miinukset:
Kuva © Iskelmä Live Helsinki
Laura Voutilainen
Kuva © Oskari Sarjakoski / Iskelmä Live Helsinki
Plussat:
Miinukset:
Kuva © Iskelmä Live Helsinki
Paula Koivuniemi
Kuva © Oskari Sarjakoski / Iskelmä Live Helsinki
Plussat:
Miinukset:
Kuva © Oskari Sarjakoski / Iskelmä Live Helsinki
Anne Mattila
Kuva © Mikko Räsänen / Iskelmä facebook
Plussat:
Miinukset:
Matti ja Teppo
Kuva © Iskelmä Live Helsinki
Plussat:
Miinukset:
Kuva © Iskelmä Live Helsinki
Suvi Teräsniska
Kuva © Iskelmä Live Helsinki
Plussat:
Miinukset:
Juha Tapio
Kuva © Iskelmä Live Helsinki
Plussat:
Miinukset:
Kuva © Iskelmä Live Helsinki
Kake Randelin
Kuva © Mikko Räsänen / Iskelmä facebook
Plussat:
Miinukset:
Kuva © Iskelmä Live Helsinki
Neljänsuora
Kuva © Mikko Räsänen / Iskelmä facebook
Plussat:
Miinukset:
Kuva © Iskelmä Live Helsinki
Eini
Kuva © Mikko Räsänen / Iskelmä facebook
Plussat:
Miinukset:
Kuva © Iskelmä Live Helsinki
Virve Rosti, Freeman ja Menneisyyden vangit
Kuva © Mikko Räsänen / Iskelmä facebook
Plussat:
Miinukset:
Iskelmä Live Helsinki 2.-3.9.2016
- FESTARI-ARVOSTELU
Helsingin Suvilahti täyttyi viikonloppuna 2.-3.syyskuuta iskelmämusiikin ystävistä, kun Iskelmä Live Helsinki järjestettiin alueella ensi kertaa. Samalla Iskelmäradio juhli 16-vuotissyntymäpäiviään.
Tapahtuma tarjosi 5500 juhlijalle genren legendaarisimpien tähtien kuten Finnhittien kuninkaiden Dannyn, Frederikin ja Tapani Kansan ohella Matin ja Tepon, Einin, Virve Rostin, Freemanin ja Menneisyyden Vankien sekä Kake Randelinin festivaalikeikat.
- ”Lämpimän auringonpaisteen siivittämänä tunnelma nousi käsinkosketeltavaksi. Upea estradi esiintyä!”, kommentoi Eini.
Kuva © Mikko Räsänen / Iskelmä facebook
Alan pioneerien lisäksi ääneen pääsivät myös tuoreemmat tekijät Suvi Teräsniska, Anne Mattila, Laura Voutilainen ja Neljänsuora.
Kuva © Iskelmä Live Helsinki
Festivaalin vetonaulat Paula Koivuniemi, Jari Sillanpää, Juha Tapio ja koko festivaalin päätösnumerona esiintynyt Apulanta keräsivät suurimmat yleisöt ja raikuvimmat suosionosoitukset.
Jean S -kokoonpanon vierailevana solistina nähtiin näyttelijä-laulaja Essi Hellén. Agentsien keikalla Vesa Haaja omisti yhden yhtyeen lauluista edesmenneelle Topi Sorsakoskelle, mihin reagoi taivaskin ripauttamalla samalla hetkellä alueelle iltapäiväsateen.
Kuva © Iskelmä Live Helsinki
Neljänsuoran keikalla vieraili puolestaan Joel Hallikainen esittäen "Kuurankukka"-hittinsä ja Juha Tapion keikalla nähtiin lavalla vierailijana Elastinen.
Tapahtumajärjestäjä on tyytyväinen Iskelmä Live Helsingin avaukseen Suvilahdessa.
- ”Lauantain VIP-liput myytiin loppuun ja tunnelma tapahtumassa oli pienistä syyssateista huolimatta erittäin lämmin!”, kommentoi tuottaja Sarianna Matikainen.
Plussat:
Miinukset:
Olavi Uusivirta: Olavi
1. Toton Africa feat. Tuomo
2. Syntymäpäivä
3. Kultaa hiuksissa
4. Toinen
5. Tanssit vaikka et osaa
6. Herää, kaunokaiseni!
7. Kolumbus
8. Tahdonko kuitenkin sut takaisin?
9. Olet elossa
10. Tervetuloa
Olavi Uusivirta julkaisi Olavi-nimisen pitkäsoiton 12. helmikuuta. Kyseessä on laulaja-lauluntekijän järjestyksessään seitsemäs studioalbumi. Levyn ensimmäinen single Tanssit vaikka et osaa julkaistiiin 15. tammikuuta.
– "Tanssit vaikka et osaa -kappale syntyi itsekkäistä syistä. Rakastan tanssimista, mutta tanssin äärimmäisen harvoin. Vihaan siis tanssiin ryhtymisen ajatusta, kuten suurin osa suomalaisista. Kuitenkin, kun Billie Jean lähtee soimaan, hyökkäävät appiukko ja arkkipiispakin tanssilattialle, kun eivät muuta voi. Tätä efektiä lähdimme hakemaan.", kertoo Olavi.
– "Halusin tehdä valoisan levyn, kun maailma ympärillä tuntui maalaavan lähinnä mustalla. Poppihammasta kolotti, tanssijalka vipatti ja suomirockin haamut kuiskuttelivat olkapäillä. Halusin, että kappaleet siirtävät energiaa kuulijalle. Halusin, että albumin alusta loppuun kuunteleva kulkisi matkan eriväristen huoneiden halki. Jokaisessa huoneessa olisi omanlaisensa tunnelma ja viritys. Olavi onkin ennen kaikkea kymmenen kuvan elokuva, kesto 40 minuuttia ja rapiat. Alussa on Toton Africa, keskellä maailmanlopun bileet ja lopussa odottamaton käänne. Taiteellisena tuottajana mestaroi edellisen Ikuiset lapset -albumin tapaan yhtyeemme kitaristi Timo Kämäräinen", kertoo Olavi uudesta albumistaan.
Albumin ytimekäs nimi puolestaan juontuu, kuten olettaa saattaa, Olavin omasta henkilöhistoriasta.
– "Minulla on vain yksi etunimi. Tai oikeastaan se on toinen nimi, vanhempani eivät lopulta kelpuuttaneet mitään sen eteen. Isäni on Matti Olavi, isänisäni oli Tauno Olavi ja äidinisäni Erkki Olavi. Nimeni oli siis Olavi jo ennen kuin se mytty kohdussa oli kehittynyt sikiöasteelle. Vielä viikkoa ennen syntymääni vanhempani uhosivat, että jos syntymän hetkellä ukostaa, tulee pojasta Ukko Olavi. Ei tullut. Ei vaikka salamoi. Tuli pelkkä Olavi. Se riittäköön, ja riittäähän se, levynkin nimeksi nimittäin."
Anna Eriksson: Gloria
Ave Maria
Gloria in Excelsis Deo
Heinillä härkien
Kolmen kuninkaan marssi
Anna meille rauha – Hijo de la Luna River
Walking In The Air
Varpunen jouluaamuna
Maa on niin kaunis
Oi jouluyö
Tuikkikaa oi joulun tähtöset
Sylvian joululaulu
Tuo armon valkokyyhky
Suomen menestyneimpiin laulaja-lauluntekijöihin lukeutuva Anna Eriksson toteutti pitkäaikaisen unelmansa julkaisemalla Gloria-joulualbumin 13. marraskuuta.
Joulualbumista julkaistiin myös vinyylipainos, joka ilmestyi 27. marraskuuta.
Gloria sisältää hienoja klassikkojoululauluja kuten Maa on niin kaunis ja Varpunen jouluaamuna, mutta myös harvinaisempia helmiä kuten Joni Mitchellin River ja espanjalaisen kuuluisan laulun Hijo de la luna, johon Anna sai kappaleen tekijältä luvan kirjoittaa suomenkieliset sanoitukset.
- “Gloria-albumi on ollut mielessäni jo vuosia. Halusin tehdä klassikon, joka kestää aikaa ja kuunteluita. Gloriasta tulikin mielestäni enemmän hengellinen kuin jouluinen levy", Anna kertoo.
- "Suomalaiset joululaulut ovat jollain lailla elämää suurempia. Monissa sanoituksissa on läsnä ymmärrys ajan kulusta ja kaiken katoavaisuudesta. Ne ovat lohduttavia, kipeän kauniita.”
Katri Helena: Niin on aina ollut
Sydämeeni joulun teen
Siivet
Taivas
Kirkossa
Niin on aina ollut
Hiljaisuus
Rumpalipoika
Hiljainen kiitos
Tulkoon joulu
Taas kaikki kauniit muistot
Suomen rakastetuimpiin laulajiin lukeutuva Katri Helena julkaisi joululevyn Niin on aina ollut 20. marraskuuta.
Joululevy sisältää kuusi uutta joululaulua, joiden lisäksi yhteisen kokonaisuuden viimeistelee neljä entuudestaan tuttua joulun klassikkoa Katrin lämpiminä tulkintoina.
Katri Helenan joulukonserteissa aiempina vuosina kuullut kappaleet Sydämeeni joulun teen, Tulkoon joulu, Kirkossa sekä ikisuosikki Taas kaikki kauniit muistot päätyivät nyt myös levylle kuunneltavaksi. Lisäksi levyltä löytyy muun muassa Timo Kiiskisen herkkä näkökulma jouluun.
J. Karjalainen: Sinulle, Sofia
Sinulle, Sofia
Stindebinde
Voikukkia
Kaksi lusikkaa
Kitara ja viinii
Mennä huitelee
Hänen vasen kätensä
Se mies oli Tommy Ramone
Koska taas nähdä sut saan?
Tuulentyttö
Mustikanlehti
Sinulle, Sofia (jälkikirjoitus)
Suomen menestyneimpiin artisteihin lukeutuva J.Karjalainen on työstänyt viimeisen vuoden ajan uutta albumia. Sinulle, Sofia –albumi julkaistiin perjantaina 20. marraskuuta.
Nyt julkaistavan albumin kappaleet ovat J.Karjalaisen säveltämiä ja sanoittamia. Levyn on tuottanut Janne Haavisto. Sinulle, Sofia –levystä on julkaistu myös tuplavinyyli.
Suvi Teräsniska: Täydellinen elämä - Suurimmat hitit
Hento kuiskaus
Täydellinen elämä
Jos menet pois
Jos mikään ei riitä
Uusi aamunkoi
Pahalta piilossa
Vaiettu rakkaus
Särkyneiden sydänten tie
Rakkaus on lumivalkoinen
Pettävällä jäällä feat Oskari Teräsniska
Särkyvää
Pohjantuuli
Jos olisin mun mies
Sanoja vaan
Kylmät enkelit
Elävänä haudattu
Tyhjässä huoneessa
Erinomanlaisia
Hei mummo
Suomen suosituimpiin naislaulajiin lukeutuvan Suvi Teräsniskan rakastetuimmat kappaleet julkaistiin samalla albumilla, kun odotettu kokoelmalevy Täydellinen elämä – Suurimmat hitit ilmestyi 6. marraskuuta.
– "On äärimmäisen hienoa saada koota pakettiin jo kahdeksan vuotta kestänyt ura. Ja huomata, että vuosien aikana hittibiisejä on kertynyt jo yhden kokoelmalevyn verran", Suvi sanoo.
Aiemmin julkaistujen kappaleiden lisäksi levyltä löytyy kaksi uutta kappaletta, hittisingle Uusi aamunkoi ja Erinomanlaisia.